Komfortable ørepropper med virkelig god lyd.
Sennheiser sine nye CX True Wireless er et midrange sett med trådløse ørepropper og er arvtageren til CX-400BT og fysisk ligner de veldig på hverandre. Nye CX har et svært anonymt utseende og fås i enten matt svart eller matt hvit. Også logen er nå i samme farge som resten av øreproppen, men da i blank utførelse.
Sennheiser er kjent for sitt fokus på god lyd og CX True Wireless lever så absolutt opp til dette, selv med en prislapp på kun 1490 kroner i skrivende stund. Batteritiden er nå bedre enn før, Bluetooth 5.2 er på plass, men de mangler aktiv støykansellering og omgivelseslyd.
Vi ønsker å takke Sennheiser for fremskaffelse av testeksemplar!
Design
Stealth eller anonym er vel det første jeg tenker på når jeg ser CX True Wireless. Noen vil kanskje kalle det kjedelig? Men jo mer jeg ser på dem, jo meg liker jeg det anonyme utseende de har. De er også litt store og bygger en del utover. Vårt testeksemplar er i svart utførelse, med blank Sennheiser-logo.
Fremsiden av proppene er nå ren berøringsflate og hver propp kan styre funksjoner som man angir i Sennheiser-appen på mobilen. I tillegg er det en mikrofon, samt en mikrofon på siden.
På baksiden, eller inn mot øret, så er det en lysdiode som lyser blått når den er koblet til en enhet, eller rødt om den ikke er det. Siden lysdioden er inn mot øret, slipper man å forstyrre omgivelsene dersom man ofte bruker de steder hvor det er mørkt. I tillegg er det to punkter for lading og så klart selve delen som går inn i øret.
I bruk
Sennheiser CX True Wireless har tupper av typen silikon og er i typisk sopp-utforming. Sennheiser har lagt med fire ulike størrelser XS, S M og L. Personlig bruker jeg L og de sitter meget godt og komfortabelt i ørene.
Proppene er relativt store og det har hendt at de sklir litt utover etter lengere tids bruk, men ikke noe som er plagsomt. Generelt er de meget gode å ha i ørene også over lengre perioder.
De er også vannbestandige (IPX4), så de tåler litt fukt og svette. De kan dermed være med på trening om du ønsker det.
Videre har de nå fått en oppgradering til Bluetooth 5.2 og endelig kan de også brukes hver for seg hvis man ønsker dette. Tar man ut den ene proppen og legger den tilbake i etuiet, så kobles den gjenværende proppen seg til, man hører «Connected» og innen 4-5 sekunder spilles det lyd igjen. Vi har sett raskere løsninger og også uten at de mister tilkoblingen, men er overhodet ikke noe stort problem.
Støykansellering
Mangelen på aktiv støykansellering vil nok være et savn for mange, men de har overraskende god passiv støykansellering. Dermed kan de brukes i delvis støyende omgivelser og allikevel stenge ute en del støy. Det vi kanskje savner aller mest, er faktisk det å kunne slå på omgivelseslyd for å slippe gjennom lyden fra omverden ved visse anledninger. De har riktignok en funksjon som Sennheiser kaller Sidetone, hvor man kan slippe inn omgivelseslyd når man er i telefonsamtale, slik at man kan høre seg selv. Denne kan enten være av, 50% på eller 100% på. Funksjonen fungerer greit, men er ikke i nærheten av f.eks. Apple Airpods Pro som er helt unike på dette feltet. Personlig har jeg innstillingen på 50% og synes det fungerer greit.
Spesifikajsoner:
Dimensjoner etui | 59 x 33.8 x 42.3 mm |
Vekt | 6gram per propp + 37gram for etui |
Lyd-element | TrueResponse Transducer Sennheiser 7mm dynamic driver |
Tilkoblingsplugg | USB-C, ingen trådløs lading |
Frekvensrespons (mikrofon) | 100 Hz to 10 kHz |
Frekvensrespons (ørepropper) | 5 hz – 21,000 Hz |
Mikrofoner | 2 mik. Beamforming per plugg (4 miks totalt) |
Støttede profiler | A2DP, AVRCP, HFP |
Ladetid | 1.5t for full lading / 15 min for 1t avspilling |
Batteri | 60mAh per plugg, 400mAh i etui |
Bluetooth | Bluetooth 5.2 kompatibel, klasse 1, BLE |
Kodekser | SBC, AAC, aptX™ |
Batteritid | Opptil 9 timer musikk-avspilling per plugg og opp til 27 timer musikk-avspilling inkludert etui |
CX True Wireless kan kun kobles til en enhet av gangen og har altså ikke multipoint, men man kan koble seg manuelt til flere enheter (ikke samtidig), og velge i appen hvilken enhet den skal koble seg til. Man kan da velge fra den enheten man normalt bruker, så den er allikevel koblet til flere enheter samtidig, men kan altså spille av lyd mot kun en enhet av gangen. Vi synes dette er et ok kompromiss mot multipoint.
Nærhetssensor er også fraværende, så den vil ikke sette musikken på pause når man tar ut en propp fra øret. Den vil altså fortsette å spille musikk når de er tatt ut av ørene frem til man trykker pause.
Batteritiden er også oppgradert og har nå hele 9 timers brukstid og i tillegg kan man lade de to ganger i etuiet, som gir totalt 27 timers brukstid. Dette burde være nok for de aller fleste. Hurtiglading er ikke den aller raskeste, men 15 minutters lading gir 1 times spilletid og lading fra helt tom til full går unna på ca. 1,5 timer.
Etuiet er relativt lite og har omtrent samme høyde og bredde som Apple Airopds Pro, men er litt tykkere og vil derfor merkes litt mer i en bukselomme. Det er ingen trådløs ladefunksjon, men baksiden har inngang for USB-C for lading og fronten har en liten lydsiode som viser om man har lite, middels eller mye strøm igjen. Her skulle vi ønske oss at appen hadde vist antall prosent gjenværende batteri for etuiet, slik den gjør for proppene.
Oppsett og App
Proppene kobler man til på den gamle måte, ved å aktivere paringsmodus (holde på touchflaten på begge proppene samtidig i tre sekunder) og velger de i mobilens/nettbrettets Bluetooth-innstillinger. Når det er gjort, så laster man ned Sennheiser-appen. Appen kobles så til proppene og dette fungerer godt. Kun 1 gang i testperioden har ikke proppene koblet seg til appen.
Appen
Sennheiser Smart Control er enkel i bruk, og siden CX True Wireless ikke har så mange funksjoner, er det heller ikke så mye man kan gjøre her, men det viktigste er å velge tilkoblet enhet samt EQ-innstillinger. Her kan man justere lydbalansen etter egne preferanser ved å dra fingeren over et felt for å fintune lyden. Heldigvis er også en 3-veis equalizer på plass, så man kan manuelt velge mengde bass, mellomtone og diskant. Finner man lyden man vil ha, så kan man lagre denne som en forhåndsinnstilling. Det er også reklamert på esken for Bass-Boost og man kan slå på denne i appen, men helt ærlig hører jeg svært liten forskjell, om i det hele tatt noen, med funksjonen av eller på-slått.
Hver propp har berøringsflater for å styre ulike funksjoner og her er Sennheiser virkelig fått det til. Man kan velge for hver propp og både play/pause, forrige/neste spor, stemme-assistent og volum kan stilles inn. At man også har mulighet for å stille inn lyden opp og ned uten å miste noen av de andre funksjonene er deilig, for både hos Apple, hvor justering for volum mangler helt og hos Sony hvor man må erstatte funksjoner hvis man også ønsker å kunne justere lyden.
I tillegg kan man velge om man vil ha på at proppene slår seg av automatisk hvis de ikke er i bruk og hvor lenge de evt. skal ligge før se slår seg av.
Når man kobler til proppene høre man en stemme som bekrefter dette. Ønsker man å slå av stemmen kan man det, eller bare velge en liten plinglyd.
Lyd
Så har vi kommet til det punktet som jeg personlig synes er aller viktigst med lydutstyr, nemlig lyden. Og selv om CX True Wireless mangler litt funksjoner i forhold til visse andre modeller og er i middels prisklasse, så gjør Sennheiser det fantastisk på dette punktet. Nå er lyd vanskelig å beskrive, siden vi alle hører ulikt og liker ulik lydsignatur og musikk. Når det er sagt tror også mange vil dele mine oppfatninger av lyden.
Lyden er nemlig helt i topp-klasse og en av de beste proppene på markedet hva engasjerende og velbalansert lyd angår. Et 7mm element sitter i hver ørepropp.
Bassen er kraftfull, veldefinert, tight og veldig behagelig. Den er ikke for mye og blander seg også minimalt oppover i mellomtonen. Det er ikke nødvendigvis mengden bass alene som gjør denne glimrende presentasjonen, men altså kvaliteten på bassen. For alle del, de spiller med god vekt i bassområdet og all musikk høres rett og slett engasjerende varm og morsom ut.
Mellomtonen er veldefinert og svært god. Stemmer kommer nydelig frem med nerve og tilstedeværelse. Instrumenter låter ekte og naturtro, og man glemmer fort at man faktisk sitter og hører på ørepropper.
Diskanten er silkemyk, behagelig og også av meget god kvalitet. Den blender inn flott ned mot mellomtonen og spiller nydelig helt til den runder av.
Standardinnstillingene fra Sennheiser er i mine ører nesten perfekt, men personlig drar jeg ned bassen ett hakk i equalizeren og lar mellomtone og diskant være i null-posisjon. På noe musikk øker jeg også diskanten med ett hakk. Jeg har så lagret de to innstillingene som egne presets i appen slik at det er lett å velge den innstillingen jeg ønsker.
Romfølelsen er også god til å være propper og man føler man blir omringet av lyd og ikke at de spiller rett i ørene. Sennheiser får til dette på en måte svært mange andre ikke klarer. Så hvis lyd er det aller viktigste for deg, og du klarer deg uten støykansellering og omgivelseslyd er CX True Wireless virkelig noe du bør høre på og vurdere etter vår mening.
Når det gjelder lyden i mikrofonene er vi ikke like imponert. Her har Sennheiser litt jobb å gjøre med å justere denne for å bli mer ekte. Den er ofte litt kunstig og tynn i lyden og her er det stor forskjell fra de beste i klassen. Vi håper Sennheiser fikser på dette i en oppdatering.
Støttede kodekser er både SBC, AAC og aptX.
Konklusjon
Sennheiser CX True Wireless er et par ørepropper som virkelig har lyden i fokus. Lyden er meget engasjerende, og romfølelsen er stor til propper å være. Instrumentseparasjon er også god og er lyd det viktigste for deg blir det vanskelig å komme unna disse. Trenger du alle funksjoner inkludert topp lyd, kan Sennheiser Momentum True Wireless 2 være noe å sjekke ut, da de ofte går for å være de aller beste lydmessige proppene på markedet, men B&W har også kommet med trådløse ørepropper nå som har svært god lyd og Sony sine nye kan også være verd en lytt.
Proppene mangler som nevnt aktiv støykansellering og omgivelseslyd. Dette vil kunne være avgjørende for mange, men det avhenger av hva du bruker propper til.
De er IPX4 sertifisert og tåler derfor å bli tatt med på treningsøkter, men da proppene er litt store kan de skli litt utover i ørekanalen ved mye bevegelse.
Batteritiden er på hele 9 timer samt at man får hele 18 timer ekstra fra ladeetuiet, så totalt 27 timer før man må finne seg en lader.
Alt i alt må vi si at Sennheiser CX True Wireless leverer på de aller viktigste punktene som batteritid og lyd og lyden er virkelig i toppklasse.
P.S. Karakteren er gitt på bakgrunn av pris, lyd og brukstid som tungtveiende argumenter.
Det finnes alternativer i samme prisklasse som har flere funksjoner.
Anbefales!