Et rimelig men godt webkamera med et par triks i ermet

De siste halvannen årene har vært utfordrende for mange og ekstremt mange har måtte ty til hjemmekontor og videokonferanser. Aldri før har vel behovet for webkamera vært større, og vi har nå sett på Creative sitt nyeste Live! Cam Sync 1080P V2 som det så fint (?) heter.

Først vil vi takke Creative for fremskaffelse av testenhet!

Design

Et webkamera er i grunn ikke så spennende, men enkel montering og godt bilde og lyd er det viktigste. Creative er svært enkelt å montere, har svart matt finish og det følger med en justerbar brakett som man bare setter i vinkel og huker over skjermen. Enten det er på en ekstern skjerm eller en bærbar PC, var det ikke noe problem å feste det selv om det satt noe bedre på en ekstern skjerm med litt tykkere ramme.

I front har vi selve kamera og to mikrofoner, en på hver side av kamera. Designen er avlangt og gjør seg i grunn godt over en skjerm. Ledninger kommer ut bak og er 1,8 meter lang. Det er plugg av typen USB-A i enden. Kamera er festet i en kule mot braketten og kan derfor vris 360° horisontalt og 30° vertikalt for god tilpasning.
Synsfeltet er på 77° og man får dermed med deg selv og noe rundt deg slik at andre får en bedre følelse av at «du er der».

Under har vi festemekanismen som også innehar skrutilkobling hvis man vil feste det til stativ.

Spesifikasjoner

  • Oppløsning: 2 MP, Full HD 1080P, 30fps
  • Synsfelt: 77°
  • Dimensjoner: 83 x 58 x 60 mm
  • Kabellengde: 1,8m
  • Mikrofoner: 2
  • Støttede operativsystem: Windows PC og macOS
  • Creative app: Windows PC

Oppsett

Installering er en smal sak og vi satte inn kamera i USB-porten og driverne installerte seg selv. Vi lastet så ned Creative sin app (kan lastes ned her) og så var alt klart til bruk. Dersom appen finner en nyere driver, så kan man laste ned denne eller sette på automatisk oppdatering.

Bilde: ITproX.no

Appen fra Creative er ikke veldig avansert og lar deg hovedsakelig kun justere ulike lydinnstillinger. De to hovedfunksjonene i appen er stemmegjenkjenning og støyreduksjon.

I bruk

I daglig bruk er Creative sitt kamera noe man rett og slett ikke trenger å tenke på. Når det er installert, så bare fungerer det. Den fungerer også med de fleste populære videokonferanse-applikasjoner, som Zoom, Skype, Microsoft Teams, Cisco WebEx, Google Meet, Facebook Messenger og flere, så sjansen er stor for at det vil fungere også for deg.

Personvern

Bilde: Creative

En ting som vi liker svært godt er at Creative tar personvern på alvor og de færreste av oss ønsker nok å ha et kamera stående med åpen linse til enhver tid med det i bakhodet om kamera blir brukt når man ikke selv bruker det. Det er nok liten sjanse for det i virkeligheten, men vi vet mange likevel bekymrer seg litt for det og jeg har sett folk sette en bit tape over kamera når de ikke bruker det. Creative har løst dette ved rett og slett lage et hengslet deksel som man bare vipper opp foran linsen når man ikke skal bruke det. Bra!

Med video i 1080P og opptil 2MP med 30fps er det duket for rimelig gode bilder. Bilde er bra i godt lys, men det er noe støy i bildet og litt blasse farger. Selv med HD-oppløsning, er bildet noe støyete. Dog fremstår det som bra og lyssterkt. Ved svak rom-belysning blir bildet langt mer støyete for å opprettholde lysnivået i bildet. Vi skulle ønske oss litt mindre støy, men ved de fleste anledninger sitter man i godt opplyste rom, så vi anser det som et lite problem i praksis. Det er tross alt et webkamera man stort sett bruker til videosamtaler og det fremstår som klart og fint for de vi har spurt.

Støyreduksjon og auto-mute
I appen er det et valg som heter SmartComms Kit og her har man litt justeringer i forhold til lyd. Med sine to mikrofoner, lover Creative god lyd og det er det også. Veldig god lyd faktisk, med veldig lite støy. På opptak av video med lyd så hører man lyden klart og godt, og man kan justere støyreduksjon i appen samt automatisk muting av mikrofonene og stemmegjenkjenning.

Stemmegjenkjenning fungerer faktisk meget bra og i videokonferanser så er det ofte et problem at folk har lyder rundt seg og man må stadig slå av og på mikrofonene til de som skal snakke. Creative har delvis løst dette med denne appen, og det fungerer overraskende bra. Jeg satte på litt bakgrunnsstøy for å teste og når jeg ikke snakket, så ble mikrofonen slått av og de andre hørte ikke støyen i bakgrunnen. Når jeg begynte å snakke, så slo mikrofonen seg automatisk på og de andre kunne høre meg, men omtrent ikke noe av bakgrunnsstøyen.

Bilde: ITproX.no

Eneste vi la merke til, er at i likhet med ørepropper med støykansellering, så blir lyden litt mer ullen når det må filtreres bort støy.

Det finnes også innstillinger for støyreduksjon av bakgrunnsstøy, og har man jevn sus fra en vifte, klimaanlegg eller lignende fungerer det overraskende bra, men er det mer ujevne lyder som snakking, musikk osv. fungerer det ikke like tilfredsstillende siden den lett også kan blokkere/klippe ut noen lyder fra stemmen min og jeg fremstår derfor litt hakkete hvis jeg justerer denne funksjonen for høyt.

Men på auto, får man en grei balanse mellom god og klar lyd samt en svak støyreduksjon fra bakgrunn. Ja, man kan faktisk velge å bruke automatisk innstillinger, eller justere alt sammen manuelt.

Vi må si at det er befriende å se et webkamera som fungerer såpass bra med ganske gode bilder, svært god lyd og støyreduksjon til en såpass hyggelig pris. 

Konklusjon

Creative Live! Cam Sync 1080P V2 er et rimelig kamera som gir deg gode bilder og meget god lyd. Man kan laste ned en app fra Creative som lar deg enkelt få tilgang til å justere både automatisk stemmegjenkjenning og støyreduksjon, men merk at denne kun finnes til Windows PC.

Stemmegjenkjenning er meget praktisk i bruk og funksjonen demper faktisk mikrofonen din etter et gitt antall sekunder og slår den på igjen når du begynner å snakke. Dermed ungår man alle de situasjonene hvor man til stadighet må slå mikrofonen av og på når man sitter i videomøter.

Bilde: Creative

Støyreduksjon fungerer også godt og særlig på jevn bakgrunnsstøy. Har du på en vifte, eller klimaanlegg som suser i bakgrunnen, blir denne støyen filtrert bort rimelig effektivt. Ved mer ujevn støy som stemmer og musikk, fungerer det ikke like godt, men allikevel tilfredsstillende.

Bildene er opp til 1080P og er gode, særlig i godt lys. De fremstår noe blasse og det kan være noe støy i bilde, særlig i dårlig belysning, men vi synes det jevnt over gir gode resultater med tanke på det brukes hovedsakelig til videokonferanser. Med synsfelt på 77°, får man med både deg selv og litt rundt deg, slik at andre får litt mer følelse av at «du er tilstede».

Prisen er også hyggelig og ligger på mellom 600 – 700kr i norske nettbutikker og karakteren er gitt med prisen tatt i betraktning.

Vår vurdering

85 / 100 poeng
Design

80%

Lyd

90%

Bilde/video

80%

Funksjoner

85%