Oppgradert versjon er et røverkjøp

For noen måneder siden testet vi Creative Outlier Air V2 og var overrasket over hvor gode ørepropper man fikk for under 900kr. Nå er en oppgradert versjon ute og navnet er Creative Outlier Air V3. I testen av V2 savnet vi både egen app for justering av lyd, aktiv støyreduksjon samt omgivelseslyd. Det var heller ikke trådløs lading av ladeetuiet. I versjon 3, er alt dette på plass og som om det ikke er nok, er lyden bedre og prisen lavere. Hva mer kan man da ønske seg for under 700kr?

Design

Creative er tro mot sitt design og Outlier Air V3 ligner på sine forgjengere. Proppene er passe store, har berøringsknapper og en lysende ring for å indikere status. Ladeetuiet er fortsatt slik at man skyver det ut for å komme til proppene og alt virker litt bedre denne gangen.

Bilde: Creative

Proppene er også litt mindre enn V2 og veier 0,8gram mindre per ørepropp. Ladeetuiet derimot, har tatt seg en bit av juleribba allerede og lagt på seg nesten 10 gram, men det huser også nå muligheten for trådløs lading. Nå var ikke ladeetuiet lite i utgangspunktet, så for versjon V3 er det nå rett og slett blitt stort. Det vil synes godt om man putter det i bukselommen, men igjen må man inngå noen kompromisser når man ikke betaler mer enn man her gjør. Etuiet er laget i metall og virker solid og undersiden har nå en sort stripe i plast hvor den trådløse ladeplaten ligger.

Ellers er V3 IPX5-sertifisert, noe som gjør at du kan bruke de ute og mens du trener.

De samme geniale lysdiodene på plass, som indikerer ladestatus for både etuiet og hver ørepropp. Dette er en smart funksjon vi liker godt. I fronten sitter det også en USB-C inngang for lading.

Bilde: Creative

Det følger med tre ulike par med silikontupper og de største tuppene er mindre enn på V2 og har litt annen passform.

De er komfortable å ha i ørene og sitter godt, men har du større øreganger, kan selv de største silikontuppene bli noe små.

Oppsett

Når man tar ut proppene for første gang, går de automatisk i paringsmodus. Nytt er også at det nå synes bare en propp i oversikten over Bluetooth istedenfor to.

Etter de er koblet opp kan man laste ned Creative-appen og dette gjør kjøpet av Outlier Air V3 til et røverkjøp.

Tekniske spesifikasjoner:

Vekt Propper: 5,2g stk, Deksel: 69,8g
Farge Grønn
Frekvensgang 20-20000 Hz
Driverstørrelse 6mm biocellulose-drivere
Batteri Li-Po. Propper: 55mAh, Deksel: 450mAh
Ladetid 2-3 timer
Bluetooth Versjon 5,2
Lydkodek AAC, SBC
Mikrofon 2stk Omni-direksjonelle per propp
Knapper Berøringsflate

Appen

Nytt er også at man nå faktisk har en egen app til øreproppene. Her kan man justere både lyden og oppsett av berøringsknappene, samt slå av og på både støyreduksjon og omgivelseslyd.

Den kanskje mest kjærkomne funksjonen er justering av lyden. I vår test av Outlier V2, klaget vi over at lyden av litt skarp og påtrengende i diskanten. Den er nå dempet i V3 og hele lydbildet er noe varmere og låter i mine ører langt mer behagelig. Det at man i tillegg kan justere bass og diskant, eller finjustere med en 10-bands equalizer gjør at man virkelig kan justere lyden mer mot slik man liker. Det finnes også en haug med forhåndsinnstillinger å velge mellom og intet mindre enn 42 er tilgjengelig. Innstillinger blir også lagret i proppene, slik at man kan nyte godt av dette enten via lokalt lagret musikk, eller via strømmetjenester.

Ønsker man å bytte om på berørings-funksjonaliteten, kan også dette gjøres i appen.
Berøringsknappene kan settes opp etter eget ønske med dobbeltapp, trippeltapp og holde inne mens man spiller musikk. Enkeltapp er ikke et alternativ, slik at man ikke skal utføre uønskede trykk hvis man bare kommer borti proppene. Personlig skulle jeg ønske man kunne aktivere dette også.
Enda en fordel er at man kan velge volum som et alternativ og det samme med taleassistentene Siri og Google Assistant.

En liten ting vi har opplevd innimellom, er at proppene ikke kobler seg til appen. Bluetooth må da kobles fra, appen lukkes for deretter å koble til proppene og lukke opp appen igjen. Hvorfor, har vi ikke funnet av.

En om gangen

Outlier Air V3 kan brukes hver for seg om man trenger det. Det er ikke lenger noen forsinkelse eller utfall av lyden hvis man putter den ene proppen i etuiet. Da fortsetter den andre å spille som om ikke noe har skjedd og bytter man propp, så kobler de seg lynraskt til på nytt. Nok en forbedring over forgjengeren.

Batteri

Batteritiden på Air V3 er noe kortere enn på V2. Vi ser at V3 har litt mindre batterikapasitet og holder inntil 10 timer mellom hver lading. Det i seg selv slår jo knok-out på de fleste konkurrenter. I tillegg kan man nå lade proppene hele tre ganger ekstra i etuiet før det trengs å lade og det vil til sammen gi hele 40 timers brukstid.
Batteristørrelse i hver propp er på 55mAh og etuiet har et 450mAh batteri.

Støydemping og omgivelseslyd

Som nevnt innledningsvis, har Outlier V3 nå fått aktiv støyreduksjon samt omgivelseslyd. Dette er også en oppgradering over forgjengeren som ikke hadde noen av delene.

Støydempingen er ikke av den beste sorten, men den reduserer lyd og sus fra omgivelsene og gjør at jevn støy blir redusert. Ikke forvent deg støydemping i toppnivå, men det skulle bare mangle også, tatt prisen i betraktning.

Omgivelseslyd er på plass og denne fungerer også ganske bra, men ikke i nærheten av de beste. Men den gjør jobben og er langt bedre enn å ikke ha det. I tillegg kan man velge i appen hva man vil ha på når man har en aktiv telefonsamtale. Støydemping, omgivelseslyd eller ingen av delene. Smart!

Så kommer vi til det viktigste, lyden

Lyden ligner V2, men er roligere i toppen og låter generelt bedre med noe bedre attack og noe varmere lydbilde. Dette skyldes nok delvis litt større element, samt litt annen tuning fra Creative sin side, siden mange klaget over for skarp lyd i forgjengerne. Det er litt rart å se at Creative har valgt å fjerne støtten for aptX. Dette er en kodek som er vanlig å bruke på Android-telefoner. Denne var til stede i V2, men er altså tatt bort i V3. Nå sitter vi igjen med AAC og den labre SBC.

For de som er interessert, kan dere her se hvordan proppene er bygd opp.

Bilde: Creative

Vi er rett og slett overrasket over oppgraderingen og hvor god lyd Creative nå har fått til for prisen av Outlier V3. Når det er sagt, så er de ikke på høyde med dyrere propper, f.eks. Sennheiser CX True Wireless til dobbel pris. Men for de som vil ha et rimelig sett med ørepropper med nesten alle funksjoner til de dyre utgavene, dog i noe mer begrenset form, så gir Creative Outlier Air V3 svært mye for pengene, også lyd.

Bassen er hakket mer til stede og har en fin varm klang over seg, uten å rote det til for mye.

Mellomtonen er også mer til stede og låter ikke like kunstig som tidligere.

Diskanten er noe mer dempet i V3 og låter litt mer naturlig, men den er fortsatt ikke silkemyk og kan noen ganger minne litt om en metal-dome istedenfor en soft-dome for de som har hørt forskjellen på det.

Faximile: Apple Music

I sangen Basic Avenue med Yello, er bassrytmen solid, men ikke voldsom. Diskanten er litt på, men en demping på 8kHz og 16kHz i equalizeren i Creative-appen retter opp i dette og det er dette vi mener er så behagelig med en mulighet for å justere og tilpasse lyden. Ved å sammenligne direkte med V2 her, så er V2 så jeg nesten ikke klarer å høre på de på denne sangen. Nå skal de sies at Yello er kjent for sine svært gode innspillinger og denne sangen er også tunet med relativt mye diskant.

Faximile: Apple Music

Så bytter vi til sangen My Sweet Mystery med The Dark Element. Her låter det tøft og stemmen til Anette Olzon låter tydelig. Ingen justering i appen trengs her etter min smak.

Faximile: Apple Music

Til slutt setter vi på Soon As I Get Paid med Keb Mo. Gitaren låter fyldig og analogt, bassgangen er tøff og fyldig, trommene klare og punchy og stemmen låter naturlig og fin. Heller ingen justering trengs her.

Som vi ser så ønsker jeg sjeldent å justere ned diskanten på V3 i forhold til V2. På V2 ønsker jeg stort sett alltid å senke diskanten, mens V3 kun en gang imellom. Generelt låter, som jeg nevnte tidligere, V3 hakket mer naturlig og har en noe varmere klangsignatur. Alt i alt må vi si det slettes ikke er verst for propper i denne prisklassen.

Samtalekvalitet ved telefonsamtaler, er hetl grei. Det har ikke vært noe problem å utføre samtaler i testperioden og motparten har aldri klaget. Men når vi spør dirkete hvordan vi høres, så er beskjeden ofte «helt greit». 

Konklusjon

Når vi testet forrige versjon av proppene, Outlier Air V2 ønsket vi oss en del forbedringer. Creative har innfridd alle samt droppet prisen og Outlier V3 fremstår nærmest som et røverkjøp. For rundt 700kr får man ørepropper som er IPX5 sertifiserte, har rimelig god lyd, egen app for justering av lyden samt berøringsknappene, aktiv-støyreduksjon, omgivelseslyd og knallgod batteritid.

Bilde: Creative

Proppene er lette, sitter godt i ørene og er passe store. Ladeetuiet derimot, er stort og vil synes godt om du dytter det ned i olabuksa. Men etuiet er av metall, virker solid, har lysindikering for batteristatus, kan lades via USB-C eller gjennom trådløs lading.

Appen er enkel å bruke og i tillegg til å kunne velge mellom 42 forhåndsinnstillinger av lyden samt justere bass og diskant, har den en 10-bånds equalizer. Berøringsknappene på proppene kan også bytte funksjon dersom man ønsker det.

Alt i alt tror vi mange vil kunne klare seg veldig fint med Outlier Air V3 og man får i bunn og grunn det man måtte ønske seg, men hverken støyreduksjon, omgivelseslyd eller lydkvalitet er i toppsjiktet. Men så koster proppene også ca. 700kroner i skrivende stund og det er jammen meg ikke mer man da kan forlange for denne prisen.

PS: Karakteren er gitt med prisen tatt i betraktning. Det vil si at et annet og dyrere produkt som har fått tilsvarende karakter mest sannsynlig vil yte bedre, men vil også koste mer.

Anbefalt!

Vår vurdering

85 / 100 poeng
Design

80%

I bruk

85%

Oppsett og app

90%

Batteritid

90%

Lyd

85%