Førsteinntrykket er rett og slett at denne er STOR!

For undertegnedes del har det alltid vært litt i tvil om de aller største skjermene. Uansett hvor tynne og lekre de har blitt, så tar de plass. Dette er på langt nær den største modellen vi har testen (Hallo Phillips 498P9 UltraWide). Men folk har forskjellige behov, og ikke minst så er det forskjeller på tilgjengelig plass.

AOC beskriver denne som en hjemmekontorskjerm av typen big screen. «Utrolig bildekvalitet og topp ytelse» er det man kan lese når man besøker deres hjemmeside.

Da vi pakket opp skjermen finner vi den i 3 deler. Foten, stativet og selve panelet. HDMI-kabel og strømforsyning er selvsagt med. Men hvor er display-port kabelen? Ifølge nettsiden til AOC, så skal det følge med en Displayport kabel, selv om vi ikke finner den. For undertegnedes PC så er dette eneste tilkoblingsmuligheten. Dermed er det Display-port eller en overgang fra HDMI som må til.
Vi leter febrilsk i skuffen med det rare i etter en kabel eller adapter så vi kan få bilde på skjermen. I samlingen av kabler fra gamle pc’er, barbermaskiner og proprietære dingser vi har kastet for lenge siden, finner vi en Displayport til HDMI overgang vi kan benytte (wohoo)!

Foto: Andreas Takvam, ITproX.no

Førsteinntrykket gir oss ikke hakeslepp, men vi unnskylder oss med at det ganske sikkert er et dårlig adapter vi har funnet fram. Testen av denne skjermen blir skrevet på den aktuelle skjermen, og vi føler bokstavene på dokumentet er litt for uklare. Kanskje vi sitter for nært? Men hvor stort arbeidsbord skal en egentlig ha før det begynner å bli behagelig? Når vi omsider finner en Display-port kabel (wohoo igjen) føler vi bildet blir betydelig bedre. Nå er teksten tydeligere, og sortnivået er på topp.

Vi føler oss vel kritiske her vi sitter, men det har virkelig kommet mange gode skjermer på markedet. Små og store, flate og kurvet. Og vi har kanskje blitt litt vel godt vant i det siste. Men det er mange ting å like her, og for å begynne med tilkoblingsmuligheter, så er det mange. Vi finner:

• 2x HDMI 2.0,
• 1x Displayport 1.2,
• 4x USB 3.2 porter,
• USB HUB,
• USB- hurtigladerport og
• 3.5mm hodetelefon utgang.

Denne bildekrusellen krever javaskript.

Skjermen inneholder også 2x 3W høyttalere som ikke akkurat blåser oss av stolen. Men det var heller ikke forventet. Tynt panel betyr liten plass til store elementer. Men de fleste av oss benytter uansett eksterne høyttalere eller headsett. Dette anbefales på det sterkeste med tanke på videomøter eller spill. Skjermen kan roteres 180 grader ved at man enkelt vrir på den. Dette er stilig og ikke minst nyttig med tanke på desktop publishing eller lesing av dokumenter. Også veldig hendig når man skal skrive dokumenter. Det blir som et stort A4 ark!

Men hvorfor skal du velge denne skjermen framfor mye annet der ute?

Det er det flere grunner til. Dette er en stor skjerm som er lyssterk og har mulighet til å rotere bildet, og vi syns den gir mye for pengene.

I skrivende stund får du skjermen for rundt 4833 kr. Og vi mener da du får en utmerket skjerm på kontoret eller i hjemmet dersom du er en av dem som foretrekker en stor skjerm.

Til kontoret

Dette er en skjerm som passer godt til kontorbruk. Den er som tidligere nevnt, lyssterk og med litt kalibrering så finner du den rette modusen. I begynnelsen føles det litt vrient å styre menyene direkte fra skjermens 4 knapper, men det kommer seg etter hvert. Vi savner en «hurtigtast» for å bla gjennom forskjellige modus via skjerm. U32P2 har «Low Blue Light» og «Flicker free» teknologi som gjør den behagelig å se på, også på de seine kveldstimer. Her kan man jobbe lenge uten at man blir sliten i øynene. Videomøter på en slik skjerm er det ingenting å utsette på. Her får du alle dine kolleger i stort format (om det er noe man foretrekker) og vi syns det har sine fordeler med større skjerm når det deles dokumenter mm. i Teamsmøter f.eks. Den passer også godt for dem som trenger mye informasjon på skjermen samtidig, driver med bilderedigering eller jobber med plantegninger. Her får du mye arbeidsflate. For dere som har plass til det, så gjør skjermens rammeløse design det enkelt å sette sammen flere skjermer.

Foto: Andreas Takvam, ITproX.no

Gaming

Vi er nok ikke er gamere lenger, men det hender vi starter opp et spill på PC eller konsoll, og til slik bruk er AOC U32P2 helt grei. Den er ikke markedsført som gamingskjerm og det sier spesifikasjonene ganske klart ifra om også. Den har for eksempel en oppdateringsfrekvens på 60 Hz og en responstid på 4 ms. Dette er ikke ekstremtall og for dem som vil ha en skjerm for dette har AOC serien de kaller AGON.

For “casual gamers”  som bare skal ha en liten økt på spillkonsollen eller litt tidsfordriv med en helt ordinær PC, så fungerer skjermen bra. Men er du av typen som skal ha det råeste, så velger du mest sannsynlig en annen skjerm.

Video og film

Vi har koblet på en Google Chromecast og ble godt fornøyd med kvaliteten, både i full-HD og 4K (UHD). Det er som sagt et flott sortnivå i VA panelet og fargene blir godt gjengitt. Som produsenten selv skriver så vil en skjerm av typen VA (Vertical Alignment) vise dypere svart og en høy kontrast for ekstra livaktige skarpe bilder. Vi tenker også at dette kan være et greit alternativ til en ordinær tv til eksempelvis barnerommet eller tv-stuen. Foten på selve skjermen løser man enkelt av panelet dersom man ønsker å henge skjermen på veggen. Skjermen er VESA kompatibel som betyr at du kan benytte de fleste veggfester på markedet.

Konklusjon

Vi har testet mange skjermer fra forskjellige produsenter i det siste. Noen er vi glad i, mens andre skulle vi gjerne vært foruten (ingen nevnt, ingen glemt). AOC U32p2 stiller helt klart i første kategori. Dette er rett og slett en god skjerm, som har mange kvaliteter vi setter pris på. Vi likte godt tilkoblingsmulighetene, hvor lett det var å snu skjermen for å jobbe i portrett og ikke minst syns vi bildekvaliteten er meget god. Vi har nevnt at det er en relativt stor skjerm, men det syns vi har en rekke fordeler når man skal ha en skjerm til hjemmekontoret. Det er f.eks. praktisk når man skal jobbe med dokumenter, kart, plantegninger o.l. For de av oss som har begrenset kontorplass, så foretrekkes to mindre skjermer, men situasjonen er jo ulik for oss alle

Tar man et kjapt søk for eksempel hos Elkjøp ligger skjermer i samme størrelse fra rundt 3000 for de rimeligste og stopper ikke før man er oppe i 5 siffer. Vi kan derfor trygt anbefale denne skjermen for deg som ønsker en allround skjerm med mange muligheter.

Vi takker AOC for at vi fikk teste denne skjermen og i tiden fremover kommer vi med flere tester av skjermene deres.

Vår vurdering

90 / 100 poeng
Design

90%

Funksjonalitet

80%

Bildekvalitet

90%

Pris

85%