Når lydkvaliteten teller aller mest. Eksklusive ørepropper med aktiv støykansellering.

Bang & Olufsen er kjent for sine luksuriøse produkter, og deres relativt nye trådløse ørepropper er ikke noe unntak. B&O Beoplay EQ er selskapets første ørepropper med aktiv støyreduksjon og selv om funksjonen fungerer ganske bra, er det ikke noe tvil om at lydkvalitet er det som er EQ sin aller største styrke. De låter nemlig vanvittig bra til å være ørepropper.

Først vil vi takke Bang & Olufsen for fremskaffelse av testeksemplar!

Design og førsteinntrykk

Som vanlig liker vi å starte med førsteinntrykk, og innenfor en pen innpakning åpenbarer det seg et aldeles nydelig sett med trådløse ørepropper. Utgaven vi fikk tilsendt er den aller siste utgaven, Nordic Ice Limited Edition, og har en slags kald, is-aktig og elegant look over seg. Det oser rett og slett kvalitet lang vei.

Bang & Olufsen

Lade-etuiet har en ytterside i anodisert aluminium og er relativt lite og kompakt og virker eksklusivt. Selve proppene er hovedsakelig laget i polymer med en aluminiumsplate for berøring på hver propp. Berøringsflaten er stor og matt og har også selskapets logo på seg, men selve logoen er polert blank. Riktig lekkert.

Appen

Appen til B&O er ikke av den mest avanserte, men personlig liker jeg den godt. Man får en kort oversikt over batteritilstand i både propper og ladeetuiet og under der finner man enkel navigering, volum, valg av støydemping, omgivelseslyd og nøytral (hvor alt er slått av).

Under der igjen har vi lydinnstillinger og B&O har valgt å løse dette på en litt annen måte enn de fleste andre. Man har noen forhåndsinnstillinger samt at man kan justere lyden slik man selv ønsker. Ikke gjennom en tradisjonell equalizer, men en sirkel hvor man kan dra senter i den retningen man ønsker for å endre lyden. For de aller fleste vil nok dette vær en smart, enkel og behagelig måte å justere lyden på, for deretter å lagre den innstillingen som passer deg best.

Fra før har jeg både selskapets H9 3.gen og H95 hodetelefoner, og har aldri hatt problemer med appen. Men for EQ var det litt ustabilt i starten. Det tok meg to-tre forsøk på å få appen til å virke, særlig mot Android og når den først virket, så låste appen seg etter noen sekunder. Lyden i den ene proppen falt også ut til stadighet og vi rapporterte feilen tilbake til Bang & Olufsen. Litt etter slapp de en firmware-oppdatering til proppene og i midten av januar kom en oppdatering av appen som heldigvis løste begge problemene vi hadde i starten. Når fungerer alt slik det skal og godt er det, for er det noen man forventer av ørepropper i denne prisklassen er det at de i det minste fungerer som de skal.

Bilde: ITproX.no

Har du flere produkter fra B&O, så får du også en fin visuell oversikt over enhetene din i starten. Rett og slett en velfungerende, pen og enkel app, men uten særlig avanserte innstillinger slik som f.eks. hos Sony.

Teknisk info

Beoplay EQ er IP54 sertifisert og tåler derfor både støv og fuktighet. De er ganske store og måler 24(b) x 22(h) x 27(d) og veier 8 gram per stk. Ladeetuiet er 77(b) x 40(h) x 26(d), veier 50 gram og er medium i størrelse.

I løpet av testperioden har vi som nevnt fått en firmware-oppdatering. Denne brukte svært lang tid på å oppdatere proppene (ca. 40 min). Bluetooth koblet seg også av under oppdatering og måtte derfor gjøres på nytt. Andre gang fungerte det fint, tross tiden det tok.

Bilde: Bang & Olufsen

Dessverre støtter ikke EQ multipoint, slik at de kun kan være tilkoblet én enhet av gangen. De husker riktignok flere tilkoblinger, men dette er litt tungvint. De kobles til den siste enheten de har vært koblet til, så ønsker man å bytte til en annen enhet, må man først koble fra og deretter koble til den enheten man ønsker. Dette håper vi dere forbedrer Bang & Olufsen.

Øreproppene har nærhetssensor, men musikken settes ikke på pause når man tar ut en eller begge proppene. Men lyden slåes av i den proppen som tas ut og fortsetter igjen når man setter den inn. Litt rart at man ikke kan velge hvordan man vil ha denne funksjonen i appen, så lenge sensoren er på plass.

Man kan også bruke en propp av gangen, og tar man ut en propp og legger den tilbake i ladeetuiet, så fortsetter den andre å spille uten pauser. Bytter man tilbake, så skjer dette sømløst. Bra!

En litt irriterende funksjon for min del, er at proppene ikke husker hvilken innstilling de hadde sist. Så hver gang jeg putter de i ørene, slår ANC seg på. For mange vil kanskje dette være en fin funksjon, men jeg synes de spiller hakket bedre uten, så når det er stille, så liker jeg å ha ANC deaktivert.

Berøringsflatene er store og svært responsive. Arealet på flaten er også stor og kombinasjonen av stort areal og høy følsomhet, gjør at man ofte endrer lydvolum når man justerer litt på proppene i øret. Når det er sagt så fungerer de hver eneste gang man trykker på de, så de er svært behagelig å bruke.

Man kan ikke bytte sang på proppene selv og heller ikke justere funksjonene med enkeltrykk(deaktivert), dobbeltrykk. Det man kan er å justere volum, spill/pause og velge mellom aktiv støyreduksjon, omgivelseslyd og av. Talestyring er per dags dato ikke til stede.

Spesifikasjoner:

Aktiv støyreduksjon JA
Driver-størrelse 6,8mm
Frekvensområde 20-20 000Hz
Vann og støvtett JA, IP54
Mål propper 24(b) x 22(h) x 27(d) mm
Mål ladeetui 77(b) x 40(h) x 26(d) mm
Vekt 8 gram/propp, 50g for ladeetuiet
Batteritid 6,5t med ANC, 7,5 uten, 20 timer med ladeetuiet. (Ved moderat lydstyrke)
Ladetid Ca. 1,5 timer
Batterikapasitet 85mAh på propper og 340mAh for ladeetuiet
Bluetooth 5.2
Kodeks SBC, AAC og aptX Adaptive
Mikrofoner 6 stk MEMS

Støykansellering og omgivelseslyd

Tidligere utgaver av ørepropper fra selskapet har kun hatt passiv støyreduksjon, så Beoplay EQ er første fra B&O med aktiv støyreduksjon. De skryter av hvor god den er, men må nok se seg slått av de beste på markedet.

Støyreduksjonen funger fint for monoton støy som vifter o.l., men slipper gjennom litt for mye av stemmer og tilfeldige lyder. Her er det, som med alle slike propper, viktig å få en god forsegling mot øregangen.

Omgivelseslyden er heller ikke klasseledende, men gjør jobben helt greit. Man får et løft av lyden rundt slik at man kan ha korte samtaler, men de kunne med hell skrudd opp lydnivået noe for å gjøre det litt bedre.

Lyd og komfort

Så kommer vi til det viktigste punktet for lydutstyr etter min mening, nemlig lyden. Det er ikke særlig overraskende at Beoplay EQ kanskje er de aller mest vellydende øreproppene på markedet til dags dato. Det spørs nok litt hva man liker, men etter min smak låter de rett og slett fantastisk. Maken til velbalansert lydbilde hører med til sjeldenhetene når man snakker om ørepropper. Her har man en nydelig klangbalanse helt fra dyp-bass, organsik og vakker mellomtone og myk, men detaljert diskant.

Samme hvilken musikksjanger jeg hører på, får jeg ingen lyttetretthet med Beoplay EQ. Lydnivået er noe lavere på maks enn mange andre ørepropper for de som virkelig liker å spille høyt, men for oss som liker å ivareta hørselen, så spiller de mer enn høyt nok.
EQ har Bluetooth 5.2 og støtter både SBC, AAC og aptX Adaptive lydkodeks og har 6,8mm elementer.

Det finnes sånn sett propper med større membranareal for de som liker overvekt på bass, men lyden i EQ mangler definitivt ikke bass og bassen er rytmisk, kraftig og presis. Den er lynkjapp og blander seg ikke inn i mellomtonen, slik som den har lett for å gjøre hvis man ikke gjør jobben riktig. Bang & Olufsen har klart å lage en nydelig bass som rett og slett er passe.

Mellomtonen er kanskje det aller sterkeste kortet og stemmer gjengis med stor troverdighet og ekthet. Akustiske instrumenter spiller nydelig og naturlig og man får bare lyst til å høre mer på musikk, hele tiden.
Diskanten er naturlig og behagelig og på ingen måte slitsom. Den er akkurat slik diskant skal være i mine ører og låter rett og slett nydelig.

Romfølelse (i den grad man kan få det av ørepropper) er også i toppklasse og instrumentseparasjon det samme. B&O viser rett og slett at de er mestere til å balansere et lydbilde på en ekte og samtidig engasjerende måte. Innertier!

Faximile: Apple Music

På sangen Soon As I Get Paid med Keb Mo spiller det lekent og engasjernede. Gitaren låter organsik og behagelig, bassrytmen er skikkelig kul og tight og godt til stede. Trommene er låter tøft og vokalen er naturlig og flott balansert. Rett og slett gøy å høre på musikk.

Faximile: Apple Music

Videre med sangen We Don´t Care med Habib Koité & Eric Bibb spillere gitarene deres i nydelig harmoni hvor innspillingen har plassert de delvis i hver sin kanal for ordentlig kul stereoeffekt. Dette gjengis av EQ på en flott måte. Gitarene låter naturlig og behagelig. Riste-instrumentet er plassert i midten av lydbildet og gjør at lydbildet føles mye bredere enn det som er vanlig med ørepropper. Bassen ligger som et godt fundament i bakgrunnen og komplementerer lydbildet på en flott måte. Stemmene låter tøft og behagelig og hele lydbildet er meget godt balansert etter min smak.

Faximile: Apple Music

Til slutt, sangen Death Row med Chris Stapleton. Introen er utrolig kul hvor man det høres ut som noen bruker en gammel vedsag i bakgrunnen. Dette gjengis igjen med stor romfølelse, tross at vi lytter til ørepropper. Bassrytmen er skikkelig solid og føles fyldig og tight. Stemmen til Chris låter knalltøft og ekte og igjen spiller det på en måte som vi ikke er vandt med på ørepropper.

Beoplay EQ er ganske store og vil nok ikke passe i alle ører. Delen som går inn i ørene føles litt kort, så vi har vært borti propper som er lettere å få til å sitte skikkelig, for man er avhengig av god forsegling mot øregangene for å få bass og god lyd. Jeg opplever også at proppene må trykkes litt inn med jevne mellomrom, da ingen av de medfølgende silikontuppene passer meg helt perfekt i passform. Jeg bruker nesten alltid de største silikontuppene som følger med propper, men siden selve stammen føels litt kort, så skulle jeg gjerne hatt litt større enn medium og litt mindre enn large tupper. Men dette er selvfølgelig helt ulikt fra øre til øre og det følger med small, medium og large tupper i silikon, samt medium tupper fra COMPLY.

Samtalekvalitet

Samtalekvaliteten på EQ er meget god og det er en fryd å bruke de til telefonsamtaler hva lyd angår. Med 6 retningsbestemte beam til tale (MEMS) mikrofoner, fungerer de meget godt til telefonsamtaler. Vi hører motparten på en svært behagelig måte og stemmer er også her naturlige. Mikrofonene er også av høy kvalitet, for vi har bare fått positive tilbakemeldinger på lyden. Eneste minuset for min del er at proppene sklir litt ut av øret når jeg snakker, men det har jo en sammenheng med det jeg nevnte over her og vil være forskjell fra person til person.

Batteritid og lading

Batteritiden er oppgitt til 6,5 timer med aktiv støyreduksjon slått på og 7,5 timer uten ved ca 50% lydvolum. Siden EQ ikke spiller like høyt som de fleste andre ørepropper på markedet, må man ofte over 50% volum for å fortsatt spille noenlunde normalt. Ofte spiller jeg på rundt 70% volum. Med ladeetuiet har man ca. 20 timers brukstid mellom hver lading ved moderat lydstyrke.

Det er hverken dårlig eller knallbra, men midt på tre. Vi har ikke gått tom for strøm en eneste gang i testperioden, da jeg sjeldent sitter med propper kontinuerlig i så mange timer uten avbrekk. Så fort jeg tar de av, går de tilbake i etuiet og de lades opp på ca. 1,5 timer. Etuiet støtter også trådløs lading.

Batteriet i proppene er på 85mAh og ladeetuiet på 340mAh.
Er det krise, vil 20 minutters lading gi ca. 2,5 timers brukstid.

Konklusjon

Er du på jakt etter et par trådløse ørepropper og vil ha best mulig lyd fremfor all verdens med funksjoner, er Beoplay EQ helt på toppen. Nå er riktignok lyd vanskelig å diskutere siden alle har ulik smak og hørsel, men det vil overraske meg stort om du ikke liker lyden i Beoplay EQ.

Bilde: Bang & Olufsen

Lydbilde er så godt balansert og låter rett og slett naturlig og engasjerende og bassen gir godt trykk og det uten å bli noe bassmonster. Kvaliteten er i toppklasse, dog har vi hatt noen software-bugs underveis. Etter siste oppdatering, ser det nå ut til at de fleste er luket bort og vi sitter igjen med et godt inntrykk.

Prisen er høy, og mange vil nok forlange mer enn bare god lyd til denne prisen. Aktiv støykansellering og omgivelseslyd er på plass, men de må nok se seg slått av de beste i klassen. De gjør en grei jobb og filtrerer bort white noise ganske bra, men stemmer slipper litt for lett gjennom. Og apropos stemmer. De låter flott også til telefonsamtaler og stemmer er også her naturlige og motparten hører oss også meget bra.

Batteritiden er oppgitt til å vare opp til 6,5 timer med ANC på og 7,5 timer uten. Man har ca. to ladinger ekstra i ladeetuiet og det gir en total brukstid på ca. 20 timer.

Så kort oppsummert. Skal du ha de mest vellydende og balanserte øreproppene i dagnes marked og klarer deg uten den beste støyreduksjonen eller den mest avanserte appen, så er B&O Beoplay EQ noe vi trygt kan anbefale.

Karakteren er gitt med tanke på totalpakken og ikke lyden alene.

Anbefalt!

Vår vurdering

85 / 100 poeng
Design

95%

I bruk

75%

Batteritid

75%

Lyd

100%