En avansert bærbar router med 5G og WiFi6
Sommeren nærmer seg og i år ser det endelig ut for at man kan bevege seg litt igjen. Det er ikke alle plasser det er internett, så hva med en mobil router? Netgear har kommet med en mobil router som støtter både 5G og WiFi6 og vi har hatt gleden av å ha den på test i noen uker nå. For enten man er på farten privat eller i jobbsammenheng, har vel mange av oss hatt behovet for internett på steder hvor man ikke har noen trådløs forbindelse. Man kan så klart dele internett via mobiltelefon, men det krever både mye strøm og gjør at mobilen må være i nærheten hele tiden, noe som kan være upraktisk dersom man deler internett med flere eller stadig beveger seg vekk fra laptoppen eller nettbrettet.
Det er her en mobil router kommer inn i bildet. Ikke det at dette er noe nytt, men nå som 5G ruller ut for fullt, så har vi nå tatt en titt på Netgear Nighthawk M5(Mr5200) som er selskapets og kanskje markedets råeste og mest avanserte mobile router. Den er svinedyr, men har man behovet kan det likevel være verd det.
Tusen takk til Netgear for fremskaffelse av testenhet!
Design
M5 er en relativt liten enhet som måler 10,5 x 10,5 x 2,15 cm og veier 240g med batteri. Det finnes mindre mobile routere på markedet, men da har de 4G og har ofte mindre batteri. Nighthawk M5 har et batteri på hele 5040mAh og det tar nødvendigvis litt plass. M5 er bygd i plast og virker solid. Fronten er blank og samler fort fettmerker, men det ser unektelig pent ut. Sidene er ruglete og sørger for bedre grep når man tar den med seg.
På toppen har vi en 2,4″ berøringsskjerm samt to berøringsknapper og en fysisk av/på knapp.
Baksiden har to TS-9 kontakter for tilkobling av eksterne antenner, én USB-C port samt én Gigabit-nettverksport.
Under dekselet på baksiden finner vi plass til SIM-kort samt batteri. Batteriet kan byttes ut.
Oppsett
Nighthawk M5 er en avansert router til å være mobil. Via skjermen kan man styre mange av de viktigste funksjonene, men den har også et tilhørende webui samt en app, hvor man kan styre den i detalj.
Under batteriet, står nettverksnavn og passord, både til nettverket og admin. Man logger inn som på en hvilken som helst router og gjennom appen kan man endre både nettverksnavn og passord. Allerede under oppstart av routeren for første gang, blir man guidet gjennom oppsettet på M5 sin skjerm, og her kan man også endre standard nettverksnavn og passord. Oppsettet tar noen få minutter og er så enkelt at hvem som helst klarer det.
Ny firmware? Jepp, etter første oppstart fikk vi beskjed om at det forelå en ny versjon. Den ble enkelt lastet ned og installert.
Funksjoner
Ikke nok med at M5 har 5G, men den har også Wifi6. Dette gjør at de nyeste enhetene bl.a. nyter godt at WiFi6 sitt lavere batteriforbruk. For WiFi kan man velge mellom 2,4GHz og 5GHz, eller man kan ha på begge på en gang og velger hvilket man vil koble til for hver enhet. M5 kan koble til opp til 32 enheter om gangen og man får også opp en liste over tilkoblede enheter og kan blokkere hver enhet dersom behovet skulle være der. I menyen er WPS på plass og man kan stille inn både standby tid for hvor lenge WiFi skal være aktivt, rekkevidde og man kan skru av WiFi helt dersom man bruker USB tethering til en PC.
Rekkevidden på det trådløse nettverket kan stilles inn i to ulike nivåer. Den som gir kortest rekkevidde er anbefalt dersom man ikke sitter så langt unna routeren, siden denne bruker mindre strøm. Men da er også rekkevidden merkabart kortere. Under ser du skjermbilder av fem ulike plasser. De første bildene er med kortest rekkevidde og de fem siste er med lengst rekkevidde.
Klikk på bildene for å få tekst.
Som vi ser, så er det betydelig bedre signaler når den sender på maks, men den er ikke helt på samme nivå som en vanlig stasjonær router. Uansett, synes vi det fungerer godt med tanke på at vi faktisk har med en liten mobil router å gjøre.
For å spare slitasje på batteriet, kan batteriet tas ut og enheten kan brukes kun via veggadapteren. Dette er praktisk dersom man skal sitte tilkoblet over lengre perioder og ikke vil slite unødvendig på batteriet, eller hvis M5 er en del av en mer permanent installasjon på arbeidsplassen eller hjemme.
Skulle du ha dårlige mottak-signaler innendørs, støtter også M5 eksterne antenner. Disse kobles til via TS-9 kontakter på baksiden og gjør at du kan hente signaler utenfra, mens routeren ligger trygt inne. Vi har ikke hatt dette tilgjengelig i vår test.
Tekniske spesifikasjoner:
Dimensjoner: | 10,5 x 10,5 x 2,15 cm |
Vekt: | 240gram med batteri |
Batteri: | 5040mAh, utskiftbart |
5G: | Ja. 5GNR Sub 6 GHZ (NSA) |
4G: | Ja. LTE FDD: 700/800/900/1800/2100/2600MHz LTE TDD: 2300/2600MHz |
3G: | Ja. 850/900/1900 og 2100MHz nett |
WiFi: | Ja. WiFi6 (802.11ax), 2×2 + 2×2 11ax/ac 80 MHz DBS. 11ax: SU + Beamforming, 1024 QAM. 11ax: BSS Color, Extended Range STA. 802.11a/b/g/n/ac/ax |
Antall enhter på en gang: | 32 |
Max Throughput (PHY): | Maks 1800Mbps. 1.2Gbps på 5GHz og 600Mbps på 2,4GHz |
Nettverksport: | Ja, standard gigabit |
Antenneporter: | 2 stk. TS-9 kontakter |
USB: | USB 3.1 Gen-2 til lading og tethering |
Always-on WiFi
En genial funksjon på M5 er at man kan koble til en nettverkskabel og bruke internett fra den og bruke M5 som trådløs router. Dersom internett via kabelen faller ut, bytter den automatisk over til mobilt nettverk. Dette gjør at man kan koble seg til eksternt nettverk der hvor man har tilgang, f.eks på hotellrom, konferanserom eller som fast nettverk hjemme og ha mobilt nettverk som backup dersom det trengs.
Bor eller jobber du på et sted uten tradisjonell internet-tilknytning kan man også bruke M5 som hovedkilde for internett ved f.eks. koble nettverksporten til en vanlig router eller switch. Men da bør man ha et abonnement som er tilpasset, da det fort kan bli svært kostbart.
Data offloading er også på plass og lar deg koble til eksterne nettverk hvis de er tilgjengelige. Dermed kan man kun forholde seg til tilkoblingen til M5, mens den kobler til andre WiFi-nettverk når de er tilgjengelige. Skulle de falle ut, så kobles mobil-nettverket inn igjen.
I bruk
Vi har brukt Nighthawk M5 i noen uker nå og den har fungert helt utmerket hele tiden. Ikke én gang har den feilet og den har stått på kontinuerlig over flere dager av gangen.
Chippen som er brukt er Qualcomm SDx55 og det vi har merket oss, er at det gir svært gode og stabile mottakersignaler.
Hastigheten vi får er også svært god og vi har målt hastigheter over 600 Mbps. Pingtiden ligger ofte mellom 15ms og 20ms her vi befinner oss med Telenors 5G-nett. Dette vil så klart variere fra sted til sted og tid på døgnet, men det er i alle fall ikke routeren som er flaskehalsen her.
Batteritiden er oppgitt å være opp til 13 timer på en enkelt lading. Det er nok noe over det vi har opplevd, men 8-9 timer med aktive enheter har vi klart å få til og det i seg selv synes vi er svært bra. Det at M5 også kobler fra enheter når de ikke er i bruk, sparer batteri og hvis ingen enheter er tilkoblet så kan den stå på i flere døgn før den må lade. I så tilfelle vil det så klart være bedre å slå den av, men greit å vite i tilfelle man glemmer å slå den av.
Bruker du den tilkoblet med USB-C kabelen mot en PC, kan man velge mellom to ulike moduser. Enten ren lading eller lading og internett (tethering). Vi har prøvd dette mot en Lenovo laptop med Windows 11, og i det man kobler til USB-kabelen, så kobler PCen seg automatisk til internett og man trenger ingen videre konfigurering. Uhyre raskt og enkelt i bruk. I et slikt tilfelle, kan man også slå av WiFi og kunne bruke kabel. Igjen vil det senke strømforbruket.
Vi har også prøvd å koble den til vårt nettverk og bruke den som internettlinje. Først ved å koble M5 rett i nettverksporten til Mac Mini. Dette fungerte utmerket. Så ved å koble nettverksporten til vår router, og brått var nettverket opp og gikk via M5 som internettlinje. Praktisk om man får dårlig eller ingen tradisjonell tilkobling der man er og har en dataplan som har nok inkludert data.
Skulle du trenge å send en sms, eller får dette av mobilleverandøren (ikke helt uvanlig når en kvote nærmer seg oppbrukt), så kan dette enkelt både leses og skrive nye meldinger fra både skjermen, appen og webui. En praktisk liten funksjon.
Alt går lynkjapt og M5 bare leverer og leverer.
App og webgrensesnitt
Mange av innstillingene kan man som tidligere nevnt gjøre på M5 sin skjerm. Skal man gjøre mer avanserte innstillinger, lønner det seg å laste ned appen eller bruke webui. Er man koblet til en M5, er nettadressen http://mywebui.net.
Her kan man utføre alle avanserte funksjoner og alt er ryddig satt opp. Uten å gå i detalj på hver funksjon, kan vi kort ramse opp noen av dem: Tilgangskontroll, gjestenettverk, webside-filter, tidsplanlegging, port forwarding, port-filtrering, VPN-passthrough, UPnP, DMZ, IP passthrough, DNCP-server og port-forwarding.
Det er altså en rimelig avansert router til å være mobil.
Her ser vi skjermbilder fra mobil-appen:
Vi har hatt litt problemer med selve appen. Den sliter litt med å logge oss inn til tider, men når man har kommet inn, så er alt ryddig og pent satt opp. Man får en fin oversikt over innstillinger, data man har brukt både denne måneden og nåværende økt. Oppsettet og appen er rask i bruk. Men Netgear, vær så snill og fiks slik at appen fungerer hver gang da. Det burde være et minimum å forlange til denne prisen.
Konklusjon
En mobil router vil nok for mange føles unødvendig i 2022 hvor enhver mobil kan dele internett, men du verden hvor praktisk det er å ha en dedikert enhet dersom man har behov for internett til nettbrett, bærbar-PC osv. på reise eller steder uten WiFi.
Netgear Nighthawk M5 er et glimrende produkt, som gjør jobben med glans. Den er stabil og enkel i bruk, har god batteritid, har USB-C for både lading og internett (tethering), nettverksport, TS-9-porter for eksterne antenner og den støtter 5G og WiFi6. Man kan koble til hele 32 enheter til WiFi og støtter opp til 1200Mbps via 5GHz-nettet og 600Mbps over 2,4GHz nettet.
I tillegg kan den brukes som internettlinje og kobles til en ekstern router hvis man befinner seg på et sted uten tradisjonelt bredbånd. Den kan også brukes som en backup, sånn at du kan koble den til vanlig internett via nettverkskabel og koble til enhetene dine trådløst til M5. Da henter den internett fra nettverkskabelen, men skulle internett falle ut, vil den automatisk bytte over til mobilnettet. En suveren funksjon.
M5 har oppført seg usedvanlig stabilt i testperioden og ikke en gang har den feilet. Batteritiden oppleves som god og selv om vi ikke har klart å få 13 timer ut av en lading som reklamen sier, så har vi brukt den 8-9 timer med aktive enheter koblet til.
Eneste vi har å sette fingeren på, er mobilappen. Den sliter tidvis med å koble seg til og looper noen ganger ved innlogging. Dette bør dere fikse Netgear på et så dyrt produkt.
Apropos dyrt, M5 koster mye. Alt for mye, men de er foreløpig rimelig alene om å tilby en totalpakke med nyeste teknologi samt mange funksjoner og slikt blir det fort høye priser av. Men er behovet der, synes vi likevel at det kan være verd det. Pass bare på å ha en datapakke som står i stil til forbruket.
Anbefalt!
Ps: I denne testen har vi ikke lagt stor vekt på enhetens enorme pris når vi setter karakter. Rett og slett fordi det ikke finnes rimelige alternativer eller konkurranse. Derfor blir det hva man må betale for en slik enhet, på nåværende tidspunkt.