Gode og fleksible smartlys med støtte for både Home Assistant, Google Assistant, Apple HomeKit, Amazon Alexa og Smartthings
LIFX er en stor produsent av smarte lyspærer. På en måte er de en konkurrent til Philips Hue, men det er forskjeller det er verd å merke seg. Vi har fått tilsendt én lyspære som lyser fra varmhvit til kaldhvit, én lyspære som også kan vise farger samt en farge-lysstripe på 2m. Vi har sett på hvor enkelt det er å komme i gang, hvordan de er i bruk og om de støtter integrering mot andre smartsystemer.
Først vil vi takke LIFX for fremskaffelse av testeksemplarer!
Design og oppsett
Alle LIFX-produktene kommer i en flott innpakning. Det første man gjør er å laste ned appene deres. Fra denne styres alt, inkludert oppsett og oppsettet kan neppe bli enklere enn dette. En enkel veiviser tar deg gjennom de få stegene det er og ønsker du å integrere lysene i Apple Homekit, kan også dette gjøres i denne prosessen ved å skanne HomeKit-koden som følger med hver enhet. Husk å ta vare på HomeKit-koden til senere bruk, dersom du av en eller annen grunn trenger å koble til en lysenhet på nytt.
Under installasjon kan man også velge grupper og for vår del gav vi gruppen navnet til rommet lysene befinner seg i. Dermed kan man styre alle lys i en gruppe/rom eller hvert enkelt lys for seg. Mye likt slik vi kjenner det fra Philips Hue, men allikevel litt annerledes.
En ting man skal merke seg, er hvordan LIFX fungerer i forhold til Philips Hue. For med Philips Hue må/bør man ha en bridge/bro for å kontrollere lysene og gjøre de smarte. Dermed kobler man hvert lys til broen og denne danner et mesh-nettverk som lar det bygge ut over større avstander og enheten snakker med hverandre, helt til signalet når broen.
For LIFX, gjøres dette annerledes. Man trenger ikke en bro og hver lyskilde kobles direkte til WiFi-nettverket. Dette gjør igjen at det blir økt antall tilkoblinger mot routeren og det krever også at hver lyskilde har rimelig god WiFi-dekning.
I praksis merker man ingenting til dette, men det med rekkevidden er noe man bør merke seg dersom man har et stort hus og områder med dårlig WiFi-dekning.
En annen vesentlig forskjell mellom LIFX og Philips Hue er at LIFX kun har smarte lyspærer, lysstripe og fjernkontroller. Altså ingen dedikerte lamper slik vi finner hos Philips. Til gjengjeld er LIFX noe rimeligere i innkjøp og er særdeles enkelt å komme i gang med, samt at de også har god støtte mot andre smart-plattformer, mer om det straks.
Produktene vi har testet har også vært 100% stabile i testperioden over noen uker.
De kobler seg til WiFi via 2,4GHz båndet, så 5GHz er ikke støttet.
Størrelsen på lyspærene er 60x60x108mm, har en spredning på 235 grader og burde være lett å montere i de aller fleste lamper.
Støtte for smarthjem
En vesentlig ting jeg ser etter når jeg kjøper utstyr for et smart hjem, er at utstyret man kjøper faktisk støtter ulike plattformer som Google Assistant og Apple HomeKit. LIFX støtter begge deler og i tillegg Amazon Alexa samt Smartthings.
Vi ser også aller helst at det er støtte for Home Assistant, og det er det.
Eneste vi legger merke til er at LIFX-appen ikke alltid får med seg at en enhet har skiftet status hvis dette gjøres fra en annen plattform enn appen selv. Noen ganger oppdaterer den seg umiddelbart, mens andre ganger får den ikke med seg endringer med det samme og man kan tro en lyspære står på, mens den i realiteten er slått av via f.eks Home Assistant eller Apple HomeKit.
Daglig bruk
LIFX-appen er en pen app som er lett å bruk. Den grupperer (hvis du setter det opp slik) lamper i samme rom og man kan enten styre hele rommet med ett klikk, eller velge å styre en og en lyskilde. I toppen er det også en hovedbryter, som gjør at man kan slå av eller på alt lys fra LIFX på ett trykk.
Man kan sette opp scener hvor man setter opp hvilke lyskilder som skal være en del av scenen og legge til effekter som for eksempel “Flicker”, som simulerer levende lys. Vi er ikke helt overbevist over denne delen av appen og synes den virker litt mangelfull.
I tillegg kan man velge tidsstyring, slik at hver lyskilde (eller gruppe) kan endre lys og fargetemperatur gjennom dagen for å tilpasse lyset til døgnet eller rett og slett velge at en eller flere lyskilder skal slå seg på til en angitt tid angitte dager. Dette fungerer veldig fint.
Hvis man ønsker å endre lysstyrke, fargetemperatur eller farge (for de enheten som støtter det), er det veldig enkelt å justere alle parameterne. LIFX har laget en enkel grafisk fremstilling av dette i appen og den ligner litt på det vi ser fra Philips Hue. Her kan man justere alt ved å dra fingeren rundt på skjermen, til lyst blir slik man ønsker det.
Hva når strømmen kommer tilbake etter strømbrudd?
En ting man ønsker hvis man har hatt smarthjem en stund, er at man kan stille inn hva som skjer dersom strømmen går og kommer tilbake igjen. Det er veldig kjekt å kunne sette at dersom lyset var av når strømmen gikk, så slår ikke lyset seg på igjen når strømmen kommer tilbake. Selv har jeg erfart dette ved å ikke gjøre det på den installasjonen jeg har i boligen til daglig, og en natt forsvant strømmen og vi våkent til flombelysning i hele boligen siden det var stilt inn på å slå på lyset hvis strømmen gikk. Så fint å se at LIFX har dette valget på plass.
En annen funksjon man har er Toggle Restore. Denne lar deg forhånds-definere styrke og temperatur på lyset og dersom noen har endret dette i et rom, så kan man ta strømmen to ganger(via lysbryter) og den blir tilbakestilt til den forhåndsinnstilte verdien. Vi får ikke denne funksjonen til å fungere helt og lyset har lett for å blafre grønt når vi prøver det, men det kan være en bug som LIFX kommer til å fikse.
Ellers er appen lynrask i bruk og har vært helt stabil under testperioden, med unntak av oppdateringer som blir gjort via andre plattformer slik vi nevnte tidligere.
Hvis vi ser på lysmengde, fargetemperatur og farger så virker dette svært bra. Vi har ikke målt dette, men sammenlignet med pærer fra Philips Hue og Tp-Link.
LIFX-pærene vi mottok leverer inntil 1000 lumen, noe som tilsvarer en 70 watts lyspære. Dette er mer enn nok for de aller fleste og LIFX har også pærer som kan leverer helt opp til 1200 lumen.
Lysstripen vi mottok, er et kit med strømadapter og tilkobling til strøm, samt to RGBW lysstriper, hver på 1m. Her kan man velge om man vil bruke én eller to meters lengde og de settes enkelt sammen med en liten kontakt i enden. Denne kan levere helt opp til 1400lumen og fremstår lyssterk for fin. På baksiden av lysstripen er det dobbeltsidig teip, så gjør montering enkel. Men vær nøye med monteringen, for limet sitter godt og egner seg dårlig dersom du først har plassert det og senere vil endre plassering.
Fargespekteret virker også svært godt og man har mange variasjoner av farger. Det burde dermed være enkelt å finne en farge man liker.
Konklusjon
LIFX har vært i bruk og blandet inn i smarthjemmet de siste ukene. Her har jeg også mange enheter fra Philips Hue, Fibaro, Aqara, Aeotec, Somfy, Netatmo og Tp-link. Normalt bruker jeg Home Assistant for styring av alt sammen samt HomeKit. Under hele testperioden har LIFX oppført seg eksemplarisk og lystrer flittig hver gang det får en kommando, uansett fra hvilken plattform eller app og endringer skjer lynrask omtrent uten forsinkelse i det hele tatt.
Appen fungerer glimrende og er rask i bruk. Man kan gruppere lys til rom, eller danne andre grupper man selv ønsker. I tillegg kan man lage tidsskjema for når lys skal slå seg av eller på, samt sette opp scener og lys som endrer seg gjennom dagen og justerer fargetemperaturen selv.
Men lys som pærene fra LIFX gir, er det lett å lage god stemning.
Vi kan dog se at noen kan få utfordringer dersom man har svært mange enheter koblet til WiFi, samt at man er avhengig av god WiFi-dekning hvert sted man har en slik lyspære siden det ikke dannes noe eget mesh-nettverk, men den tiden vi har hatt det kan vi ikke si annet enn at det fungerer akkurat som tiltenkt og forventet.
Prisene er ikke avskrekkende og man har et greit utvalg av lyskilder å velge i, selv om det ikke er like omfattende som det fra Philips Hue. LIFX har f.eks. ikke egne, dedikerte lamper.
Anbefalt!