Smartklokke med to skjermer, Mil 810G sertifisert og WearOS

Mobvoi har de siste årene blitt kjent for å lage deres TicWatch og har gitt oss WearOS med bedre batteritid enn de fleste andre som bruker tilsvarende operativsystem. De siste to ukene har vi brukt den nyeste TicWatch Pro 3 Ultra GPS(heretter kalt Ultra) som gir oss mye funksjonalitet, god batteritid, robusthet (militær standard) og kan brukes både mot iPhone og Android. 

På mange måter liker vi Ultra veldig godt og vi har blitt glad i den lille dingsen(les: store klokken), men det finnes også bugs og ting som ikke er topp og særlig en ting håper vi blir rettet på i nærmeste fremtid, for selv om den kjører Google WearOS, så er det kun utgave 2, og vi vet utgave 3 har kommet som har fikset en del av problemene vi opplever.  

Først vil vi takke Mobvoi for fremskaffelse av testeksemplar! 

Design

La oss skrive litt om designet først. Ultra er en tøff klokke, som samtidig kan være fin nok hvis man bytter lenke. Den er vanntett og er IP68 sertifisert i tillegg til å være MIl-STD 810G sertifisert. Det sier litt og trenger du en robust klokke som tåler en støt, så er aboslutt Ultra en kandidat man bør vurdere.   

Den medfølgende remmen er av litt tykk fluoro-gummi som virkelig er robust, men den kan også bli litt klam og trykke vel hardt rundt håndleddet siden den er såpass tykk og remmen har litt stort mellomrom mellom hvert hull til spennen, slik at for min del opplever jeg at hvis jeg har spennen i det ene hullet gjør det at klokken er litt for slakk og i det neste hullet er klokken litt for stram over tid. Men siden den støtter standard 22mm klokkeremmer, er det lett å bytte de ut og deler av tiden har jeg også brukt den med en svart stållenke som igjen gir klokken et litt finere preg. Supert at de går for en standard her.

Klokken er stor og måler 47mm x 48mm og er 12,3mm tykk. På siden er det to knapper og selv om de kan vris rundt, kan man ikke navigere ved å vri på de. Den øverste knappen lar deg gå inn i menyen, samt aktivere Google Assistant og den nederste kan du sette til å utføre en snarvei til hva du vil. Som standard går denne til TicExercise som er treningsappen. Den nederste knappen er også en snarvei til en meny som lar deg drenere høyttaleren hvis den har fått vann i høyttaleren, slå på Essential mode for langt batteritid, restarte klokken, slå den av og man kan sette en egen snarvei.  

Klokken er laget av metall og fiberglass-nylon og gjør at den er ganske lett og veier kun 41gram uten rem. Rundt skjermen er det en ring av metall, og den kan ikke dreies slik man kan på Samsung sine klokker. Den er der av estetiske grunner samt for å beskytte glasset over skjermen. Glasset er fra Corning Gorilla og gjør at klokken kan tåle ganske tøff behandling.  

To skjermer

En smartklokkes ankerpunkt har alltid vært dårlig batteritid (bortsett fra Huawei sine klokker da). Særlig er både Apple Watch og klokker som bruker WearOS kjent for å ha svært kort brukstid og må lades etter 1 – 1,5 døgn. Mobvoi kom opp med en brilliant ide når de bestemte seg for å utstyre klokkene sine med to skjermer. 
Bilde: Mobvoi

Hovedskjermen er på 1,4” og av typen AMOLED. Den er ganske lyssterk og har gode farger. Over denne ligger det et tynt og nærmest usynlig lag til, nemlig en FSTN skjerm som er en svart/hvitt skjerm som bruker svært lite strøm. Og dette er hjemligheten til at Ultra får 2-3 dagers batteritid siden FSTN skjermen er alltid på istedenfor å ha AMOLED-skjermen alltid på. Dermed har man alltid tilgang til klokkeslett, dato, antall skritt og en tre-bars indikator for batteri. En glimrende ide som fungerer godt i bruk. En FSTN viser jo bare sort farge mot “hvit” bakgrunn, og denne blir da lyst opp når man tilter klokken mot seg. Fargen på bakgrunnslyset kan også justeres i en palett bestående av 18 ulike farger. Kult! 
Bilde: Mobvoi

En ting vi legger merke til er at i mye lys, så blir det ørlite grann gjenskinn fra denne skjermen, som gjør at når AMOLED-skjermen er aktiv så virker denne litt blassere enn den faktisk er. Innendørs, legger man ikke merke til dette. Det er uansett kun i visse vinkler og med mye lys, så ikke noe stort problem til hverdags.  

Oppsett

Det å sette opp Ultra er grei skuring, men som med mange andre smartklokker så trenger man to apper for å få fult utnytte av enheten. Google WearOS-app for oppsett og deretter Mobvoi sin egen app som samler informasjon om all helse-relatert info. I tillegg har også Mobvoi-appen en egen del for watchfaces, både gratis og betalbare. 

Vi synes generelt det er lettere å sette opp en Apple Watch, siden den gjør seg omtrent selv og WearOS krever at man gir tillatelse til omtrent hver eneste app for den informasjonen appen ønsker å hente inn. Litt pes i starten, men dette er noe man gjør kun ved førstegangs-oppsett.  

En ting vi liker, er at Ultra støtter iPhone i tillegg til Android. Opplevelsen er dog noe begrenset mot iPhone slik vi ser at Huawei sine klokker er, men dette vil vi tro i all hovedsak skyldes Apple pga. sin begrensing for hva andre apper får lov til å hente ut av info fra en iPhone. Det gjør igjen at man ikke kan svare på meldinger, skrive nye meldinger osv. og WearOS-appen må alltid kjøre i bakgrunnen.  Siden Apple ikke lar en app ligge å kjøre i all evighet, så kobles klokken fra telefonen innimellom. Det gjør det såpass irriterende at vi anbefaler egentlig Android dersom du ønsker best opplevelse av Ultra, samtidig funkerer den ganske fint med iPhone dersom du ønsker å bruke noe annet enn Apple Watch.  

Lading skjer via den medfølgende ladekabelen og dette er av typen med to pinner som festes magnetisk på klokkens bakside. Her er det ikke trådløs lading og ladingen går litt tregt. 1,5 – 2 timer for å lade den må man regne med og vi skulle gjerne sett litt hurtigere lading så man slipper å legge fra seg klokken.  

Mobvoi appen

Appen er ikke av de mest avanserte, men er enkel i bruk.
Den har en fin grafisk fremstilling og man kan vise 24-timers fysisk og metal status som sier noe om hvor sliten man er.   

Daglig aktivitet samles og vises på en pen måte og man få fin oversikt over antall skritt, treningsminutter, aktive timer per døgn samt distanse og kalorier forbrent. Det vi ønsker oss er at man kan gå mer inngående inn på hver time og vise detaljer i istedenfor å bare ha en oversikt.  

Trening vises også i et eget avsnitt og man får oversikt over puls og forbrente kalorier, skrittlengde, antall skritt per minutt samt kart over trening dersom man har brukt GPS. Her ønsker vi oss også mer inngående detaljer og ikke minst at man bør kunne zoome inn på kartet i etterkant.

Søvnsporing er også på plass og hver natt vises en grafisk fremstilling av total sovetid, samt inndeling i tiden man har vært våken, REM, Lett søvn og Dyp søvn.

I tillegg har man oversikt over dagens puls hvis man har slått på 24-timers overvåkning, SpO2 som viser oksygen i blodet, stress vises og man kan også måle støy i omgivelsene i løpet av dagen.   

Alt i alt liker vi appen rent grafisk og den viser mye informasjon, men en gjenganger er at man ikke kan gå inngående nok i detaljer synes vi.  

For de som heller vil bruke Google Fit, er også det støttet og eneste man skal være klar over er at treningsøkter ikke synkroniseres mellom Mobvoi og Google Fit av en eller annen grunn, selv om vi har gitt alle tillatelser til at de kan oppdatere hverandre.  

Mange sensorer, men de er litt unøyaktige

TicWatch er ikke alene om å ha mange sensorer i klokkene sine og de er heller ikke alene om å gjør noe bedre enn noe annet. Man får dermed et godt innblikk i hvordan det ligger an med helse og trening, men vi synes også flere av sensorene er litt unøyaktige i forhold til de beste. Etter at vi testet Huawei Watch GT Runner, ble vi bortskjemt med usedvanlig nøyaktig pulsmåler. Ultra sliter litt med å henge med når vi trener, slik som så mange optiske pulsmålere gjør og får ofte ikke med seg pulsøkning før man stopper opp og lar den hente seg inn. Det samme gjelder søvnmåling, som har lett for å vise litt mange oppvåkninger over en natt, samt at den ofte teller de første minuttene man har stått opp som søvn, men i våken tilstand.  

SpO2 derimot virker langt mer tillitsvekkende og er mer på linje med andre enheter vi har testet den imot. Det kan likevel ha en og annen måling som er helt på bærtur, men det kan også være at klokken ikke alltid sitter stramt nok rundt håndleddet siden jeg særlig om natten løsner litt på den for å ikke få vondt pga. den tykke remmen som jeg nevnte innledningsvis.

Stress, mental og fysisk helse virker også godt utregnet og stemmer ofte ganske bra med hvordan jeg føler meg. Barometer er på plass og ved å laste ned en app, kan man følge med på det atmosfæriske trykket.   

GPS synker relativt rask hvis man står stille og normalt har den forbindelse i løpet av 10-20 sekunder, noe som er akseptabelt.  

Høyttaler og mikrofon

Høyttaler og mikrofon er på plass og i tillegg til å kunne bruke Google Assistant, kan man også gjennomføre samtaler. Lydkvaliteten er sånn midt på treet og lyden er litt spinkel og ikke veldig høy, men motparten sier de hører oss veldig bra, så åpenbart er det i alle fall en god mikrofon i Ultra. Ved ett tilfelle så spurte jeg om hvordan de hørte meg siden jeg tester en smartklokke. “Snakker du i en smartklokke nå? Høres ut som du snakker i telefonen” var svaret, så her gjør Ultra en god jobb.  

Google Asssistant

En behagelig funksjon på en smartklokke, er stemmeassistent. Google Assistant er på plass, men dessverre er utgaven på WearOS 2 litt mangelfull og tidlig i 2021 begynte de første klagene å renne inn til Googles supportforum om at Assistant ikke lenger kunne utføre samtaler eller sende meldinger. Det er dessverre fortsatt ikke rettet opp i og selv om det ikke er Mobvoi sin feil, så går det jo dessverre ut over deres brukere også. Nå har de sagt at WearOS 3 kommer til Ultra i år, så vi håper på at det er nær forestående, slik at vi får bukt med bl.a. dette.  

Ellers fungerer det bra, man kan styre smarthjemmet, legge til kalender-oppføringer, notater osv.  

Tekniske spesifikasjoner 

Dimensjoner  47x48x12,3mm 
Vekt  41gram uten rem 
Materialer  Rustfritt stål, nylon med fiberglass og Corning Gorilla glass. 
Skjerm  1,4” med 454×454 oppløsning ANOLED + FSTN skjerm 
Rem  Fluro gummi 
Operativsystem  WearOS 2, skal få WearOS 3 i oppdatering 
Chipset  Qualcomm Snapdragon Wear 4100 og Mobvoi dual prosessor  
Minne  1GB RAM og 8GB ROM 
Tilkoblinger  Bluetooth 5.0, WiFi 802.11b/g/n 
GNSS  GPS, Beidou, Glonass, Galileo og QZSS 
Høyttaler, mikrofon og vibrasjon  JA 
Batterikapasitet  577mAh 
Vann og støvtett  IP68 og MIL STD 810G  

I daglig bruk

TicWatch Pro 3 Ultra GPS er en flott klokke og har mange gode egenskaper. Klokken er stor og det er noe jeg personlig liker. Skjermen er god og lyssterk og FSTN-skjermen gjør at man alltid har klokken tilgjengelig, uten å bruke strøm på AMOLED-skjermen. En funksjon vi liker godt. Det sammen gjelder trening, da har man puls og tid på skjermen og gjør at man sparer batteri og samtidig alltid har viktig informasjon tilgjengelig.  

Menyen er enkel i bruk og man kan velge mellom Google sin standard launcher eller TicWatch sin launcher som gir deg større ikoner, samt TicWatch sine egne appen lagt øverst som standard. Forhåndsinstallert finner vi en rekke helseapper fra selskapet i tillegg til en del standard-apper. Men apper som kontakter og meldinger, må lastes inn i etterkant og det kan man også gjøre via Google Play Store på klokken, fra mobilen eller fra en nettside på PC-en. Det må også nevnes at kompass ikke lenger er tilgjengelig av en eller annen grunn. 

Batteritiden er god til å være en smartklokke med WearOS, og med alle funksjoner på og 24 timers måling av puls,. stress og oksygenmåling holder klokken mellom 2 og 3 dager. Skulle man være i beta for strøm og kun vil ha klokke med de viktigste funksjonene tilgjengelig, så kan man slå på Essential mode, som deaktiverer AMOLED-skjermen og de fleste funksjoner og da har man til gjengjeld batteritid opp til 45 dager ifølge Mobvoi. Vi har ikke fått testet om dette stemmer, siden vi ikke har brukt klokken så lenge, men at man vil ha mange, mange dager med batteri er vi ikke i tvil om.

WearOS har noen bugs, og vi har måtte starte klokken på nytt et par ganger grunnet at ting ikke har virket. Mobvoi-appen på mobilen oppdateres heller ikke alltid og man må da deaktivere og aktivere tilkoblingen til klokken igjen, eller vente på at den oppdaterer seg. Appen går heller ikke dypt nok inn i ulike målinger etter vår smak, men gir deg en god oversikt over alle helseaspekter, selv om vi finner målingene noe unøyaktige.  

Når det er sagt, liker vi veldig godt Ultra i daglig bruk og klokken er rask og fin. Kanskje ikke så rart når de bruker Qualcomm Snapdragon Wear 4100 og Mobvoi dual prosessor, har WiFi, Bluetooth og en haug med sensorer innebygd.  

I tillegg er det morsomt med det enorme utvalget av apper og watchfaces man kan laste ned. Noen koster penger, andre er gratis.   

Konklusjon 

TicWatch Pro 3 Ultra GPS er en flott smartklokke til daglig bruk. Den tåler det beste, er IP68 sertifisert i tillegg til Militærstandard 810.
Utseende er tøft og siden den bruker standard 22mm remmer/lenker er det lett å finne en annen man liker for å bytte den ut. Den medfølgende remmen er litt for tykk synes vi og kan bli litt ubehagelig å ha på seg i lengden dersom man strammer den for hardt, noe man bør for å få mest mulig nøyaktige målinger, særlig under treningsøkter.

Bilde: Mobvoi

Skjermen er lys- og farge-sterk og klokken er rask i bruk. FSTN-skjermen gjør at man alltid har klokke, skritt og dato for hånden uten å måtte aktivere klokken. Dette sparer også på batteriet, så man slipper å ha på always-on display som tross alt bruker mye strøm.   

Med Qualcomm Snapdragon Wear 4100 prosessor er klokken rask og selv om den kommer med WearOS 2 skal den få WearOS 3 i en kommende oppdatering. Vi håper ikke det drøyer for lenge, siden Google Assistant har sine problemer i denne utgaven og vi har opplevd en og annen bugs.
Appene som følger med er gode og flere kan man laste ned selv om man vil. I tillegg finnes det haugevis av watchfaces å velge mellom. 

Litt upresis puls og søvnmåling ser vi, men om dette kan bedres i kommende utgave av softwaren vites ikke, men skal du bruke en slik klokke for mest mulig eksakt pulsmåling, hadde vi heller sett på Huawei Watch GT Runner, eller en Apple Watch. Skal du ha det enda bedre, er eget pulsbelte veien å gå. 

Som en smartklokke for påminnelser, varsler og alt det vanlige er vi godt fornøyd med Ultra, selv med litt utdatert software og noen bugs. Siden Ultra foreløpig kommer med WearOS 2, må vi også trekke for bugs og det negative vi opplever, selv om det kanskje er Google sin feil og at ting blir bedre med WearOS 3. For hardware-messig ville vi gitt minst 10 poeng til slik at karakteren da vill endt opp på 85 istedenfor 75 som vi opplever den nå. 

Vår vurdering

75 / 100 poeng
Design og robusthet

85%

Batteri og ladetid

80%

Funksjoner

85%

Stabilitet

75%

Nøyaktighet

70%