Sennheiser hevder seg igjen i toppen med tredje utgave av sine Momentum True Wireless ørepropper.

Når Apple kom med trådløse ørepropper, ble det fort noe mange ville ha. Dessverre led de første utgavene med kort batteritid og relativt dårlig lyd. Når Sennheiser kom med sine Momentum True Wireless i 2018, gjorde de vei i vellinga og lansert propper med god lyd. Når andre utgave kom, gjorde de stort sett rent bord i tester pga deres fabelaktige lyd til propper å være, bedre batteritid og aktive støyreduksjon.
Nå er tredje utgave her, nemlig Momentum True Wireless 3 og de løfter seg nok en gang opp i toppen og hevder seg blant de beste. 

Først vil vi takke Sennheiser for fremskaffelse av testeksemplar! 

Design og førsteinntrykk

Mometum True Wireless 3, heretter kalt MTW3, skiller seg ut fra sine forrige generasjoner. Nytt utseende som ligner mer på en videreutvikling av deres CX-serie. De er nå noe mindre og har mer firkantet design, samt at de nå er utstyrt med utskiftbare haifinner for bedre passform. Haifinnene kommer i tre ulike utgaver, slik at man kan finne de som passer best. De kommer også med fire ulike silikontupper: XS, S,M og L.

Bilde: Sennheiser

Etuiet er noe mindre enn forrige generasjon, men er fortsatt stort sammenlignet med andre. Det grå stoffet som vi kjenner fra tidligere er fortsatt der og gjør at de får godt grep i hånden siden det ikke blir glatt. Bra ser det også ut og man føler umiddelbart at dette er kvalitet.  

Selve proppene er laget i plast og kommer i tre ulike fargevalg. Hvit, sort og antrasitt-grå. Vi har sistnevnte til test og vi må si de ser virkelig bra ut. Proppene er lette og veier 5,8gram per propp. Ladeetuiet veier 66,4gram. Ladekontakten sitter nå i front, sammen en diode som viser rød, oransje eller grønt lys alt ettersom hvor mye batteri som er igjen i etuiet.

Designmessig liker vi godt det nye designet og at Sennheiser også har senket prisen fra sist, er noe vi sjeldent ser. Tommel opp! 

Oppsett

Proppene er enkle å sette opp, men de har ingen automatisk paringsfunksjon. Man setter de i ørene, holder begge berøringsflatene inne i 3 sekunder og de er paringsmodus.
I appen dukker de opp og legger seg til i listen over enheter. Enkelt og greit. 

Litt generelt

MTW3 har fått flere oppgraderinger. Bluetooth 5.2 er på plass og de støtter både SBC, AAC, aptX og aptX-adaptive kodeks.   

Med IPX4 tåler de også litt fuktighet og kan være med på trening både ute og inne, men skal ikke dyppes i vann.
Batteritiden er god og man kan forvente opp til 7 timers bruk før man må lade de og etuiet holder opp til 28 timers brukstid ifølge Sennheiser. Lading skjer via USB-C og vi har nå også trådløs lading på plass. 

Er det en ting vi ønsker å sette fingeren på, er det mangelen på multipoint-tilkobling. Med Bluetooth 5.2 er det fint mulig å få til dette for Sennheiser, så hvorfor de ikke har implementert dette, er ikke godt å si. Men når det er sagt, finnes det er smart løsning i appen som viser deg en liste over alle enheter proppene er paret opp imot, og lar deg enkelt veksle mellom enhetene. Dette fungerer veldig bra i praksis, selv om multipoint hadde vært ønsket i tillegg.  

Tekniske spesifikasjoner

Aktiv støykansellering  Ja, hybrid adaptiv ANC 
Driver-størrelse  7mm 
Frekvensområde  5-21000 Hz 
Vanntett  IPX4 
Vekt  5,8g/propp, 66,4g for etuiet 
Batteritid  Opptil 7 timer og 28 timer i ladeetuiet 
Ladetid  Ca. 1,5t. 10 min gir 1 times musikkavspilling 
Batterikapasitet  77mAh på propper og 850 – 950mAh for ladeetuiet 
Bluetooth  5,2 
Kodeks  SBC, AAC, aptX og aptX adaptive 
Mikrofoner  3stk MEMS mikrofoner per propp 
Lading  USB-C eller trådløst 

Appen 

Et viktig hjelpemiddel for trådløse ørepropper er ofte en god app. Sennheiser har oppdatert appen sin og den har fått en kjærkommen overhaling.

Man starter med en oversikt over enheter man har og når man velger en enhet får man tilgang til tilkoblede enheter, Equalizer, Sound Check, Transparency Mode, Adaptive Noise Cancellation, Sound Zones og Touch controls.  

Connections: Her får man en liste over enheter proppene er paret mot og kan enkelt velge den enheten man ønsker å bruke. Langt enklere enn å måtte koble fra og koble til ny enhet. Dog savner vi multipoint slik at vi kunne vært koblet til to enheter samtidig. 

Bilde: ITproX

Equalizer: Her kan man velge mellom seks forhåndsinnstilte presets og man kan lage sine egne. Alt gjøres via en 3-bånds equalizer. At de har gått for kun tre bånd og ikke i alle fall fem, er litt rart. Men man kommer langt ved å justere bass, mellomtone og diskant.
I tillegg har vi valg for Bass Boost som gir deg økt bass. Denne funksjonen grumser også til nedre mellomtone noe, men kan være kjekt for eldre innspillinger som mangler litt pondus.
Podcast er også et valg og denne funksjonen gjør lyden mer fokusert på stemmer.

Sound Check: Her spiller du av musikken du selv ønsker, men du går gjennom tre ulike valg a, b og c. Du velger den lyden du liker best og dette gjøres tre ganger. Så foreslår den en justering du kan lagre som en forhåndsinnstilling under presets. Jeg endte med å komme ut i helt nøytral, så det sier vel for meg at lyden er slik jeg liker den ut av esken.

Transparency Mode: Her hører du lyden rundt deg og lyden gjengis helt greit, men kan ikke helt måle seg med Apple Airpods Pro. Man kan velge om musikken skal fortsette hvis man slår på denne funksjonen eller om musikken skal pause. En veldig smart funksjon faktisk. 

Adaptive Noise Cancellation: Man har ingen manuelle valg for hvor sterk støykanselleringen skal være. Enten har man den på i adaptive mode eller ikke. Dette gjør at proppene lytter til omgivelsene og tilpasser styrken deretter. I praksis fungerer det godt. Man har også en Anti Wind funksjon som gjør at støykanselleringen fokuserer spesielt på å fjerne vind. 

Sound Zones: Denne funksjonen gjør at du kan sette ulike forhåndsinnstillinger basert på hvor du befinner deg. Så du kan ha en for hjemme, en for jobben, en for trening osv. PS. Man må registrere seg og logge inn for å bruke denne funksjonen.

Bilde: ITproX

Touch Controls: Her kan man skreddersy hvilke funksjoner man ønsker å gi berøringsflatene på hver propp. Sennheiser lar deg gjøre som du vil og her har andre produsenter noe å se opp til. For ikke bare har man enkeltrykk, men både 1, 2, 3 trykk samt hold. Man kan dermed gi 4 ulike funksjoner for hver propp og skulle du være blant de som ikke vil ha på berøringsfunksjon i det hele tatt, kan de skrues helt av. Genialt!

Under Settings kan man oppdatere firmware, velge Smart Pause som pauser musikken automatisk hvis man tar ut en av proppene. Man kan sette på Auto-acccept calls som lar deg automatisk koble til proppen og besvare et anrop dersom høyre proppen taes ut av etuiet. Man kan velge hvor lang tid det skal ta før proppene slår seg av hvis de ikke brukes, velge om man vil ha stemme-tilbakemelding eller ikke samt se hvilken kodek som er i bruk.

Bilde: ITproX

Den nye appen har virkelig blitt mye bedre enn den gamle og er nå en av våre favoritter.  

Lyd og komfort

Sennheiser har i alle år stått for det mange mener er god lyd. Vi er definitivt enige i det og de tidligere Momentum True Wireless 1 og 2 endret bransjen når det kommer til å gi ørepropper god lydkvalitet. Siden den gang har mange produsenter laget ørepropper med god lyd og vår favoritt er foreløpig Bang&Olufsen EQ.   

Så hvordan låter MTW3 i forhold til EQ? MTW3 låter definitivt knallbra og her helt der oppe i toppen. Lyden er oppløst, behagelig, har god klangbalanse og låter rett og slett veldig godt.
Lyden er litt på den varme siden og er ikke så avslørende som EQ. Lydbildet er også noe mindre enn EQ. Men siden lyd ikke egentlig kan diskuteres må man høre selv hva man liker. For vår del liker vi begge, da begge har svært god lyd, dog noe forskjellig.
Kodeks som støttes er som tidligere nevnt både SBC, AAC, aptX og aptX-adaptive. 

Klangbalansen endres noe når man slår på ANC. Bassen/nedre mellomtone øker ørelite. Lyden føles dermed litt mindre presis med ANC på, men ikke så mye at det gjør noe hvis man er i omgivelse man slår på ANC. Dette er et nokså vanlig fenomen, og er ikke noe som skjer bare med Sennheiser sine propper. En ting som er ganske vanlig for ANC er at det dannes et teppe av hvit støy når funksjonen slås på. Dette er minimalt med MTW3 og gjør at man nesten må konsentrere seg for å høre det. Godt å se at dette fenomenet kanskje er i ferd med å forsvinne.

Vi har spilt masse musikk i testperioden og under trekker vi frem noen lytteerfaringer.
Vi har også kommentert noe i forhold til B&O EQ, for de som måtte være interessert.   

Keb Mo – Soon as i get paid: Låter veldig behagelig og flott. Litt mindre rom i lydbildet på MTW3 i forhold til EQ, men lyden er noe varmere og bassen er solid og blander seg ikke inn i mellomtonen. Stemmer fremføres ekte og naturlig og diskanten er luftig og av høy kvalitet, men ikke påtrengende på noen måte. Lyden er ganske varm, men romfølelsen er ikke like stor som på EQ. Alt i alt veldig bra.

Faksimile: Apple Music

Malia & Boris Blank – Magnetic Lies: På denne sangen spiller MTW3 skikkelig tøft. Sangen har stort rom og det gjengis ganske godt. Bassen er skikkelig tøff og godt tilstede, igjen uten å ødelegge noe eller ta overhånd. Stemmen til Malia låter nydelig og naturlig. Diskanten er silkemyk og godt tilstede, men ikke for mye. I det hele tatt en skikkelig kul låt å høre på, hvor man skjønner hvor langt ørepropper har kommet.

Faksimile: Apple Music

Ane Brun – The light fron one: I denne sagen er trommene i starten skikkelig på. Basstromma låter stort og rått, hvispingen på skarptromma låter behagelig og stemmen til Ane Brun kommer godt frem og låter organisk, ekte og mykt. Kanskje kunne de vært ørelitegrann mer på i denne sangen, særlig hvis vi sammenligner direkte med B&O EQ som i våre ører spiller bedre på slike sanger, men alt i alt er denne sangen nydelig å høre på.

Faksimile: Apple Music

Hvordan gjør MTW3 seg på metal? Åh joda, de spiller skikkelig tøft. Siden de har en ganske varm lydsignatur med god bass blir også metal tøft å høre på.

Five Finger Death Punch – Welcome to the Circus: Dette låter bare så tøft. Lyden er stor og fyldig og instrumentseparasjon er god.  Stemmen til Ivan Moody er like rasp og tøff som den alltid er og MTW3 gjengir dette på en glimrende måte. Lyden er godt balansert og lyden blir ikke skarp eller slitsom. Så er metal eller rock din sjanger, kan du bare glede deg med MTW3. Her liker vi lyden fra MTW3 bedre enn på B&O EQ siden MTW3 er litt mer tilgivende og litt mer laid back (på en god måte).

Faksimile: Apple Music

Hva om vi sammenligner lyden med Sennheiser sine rimeligere CX True Wireless? Vel, det er ikke vanskelig å høre at de er søsken, men det er også lett å høre at MTW3 er storebror. MTW3 spiller rett og slett bedre på alle måter. Bassen er enda bedre, mellomtonen enda mer naturlig og diskanten mer behagelig og luftig.  

Hva med komfort? MTW3 er meget behagelig å ha på og man kan ha de på i lange perioder uten å føle ubehag i ørene. De sitter godt og finner man de rette silikontuppene og haifinnene så har man et glimrende utgangspunkt for god komfort over mange timer.  

Støykansellering og omgivelseslyd

Mye har skjedd siden sist generasjon og MTW3 har fått oppdatert støykansellering. Denne gangen er det hybrid ANC som er brukt. I appen kan man slå funksjonene av eller på, men det finnes ingen manuell justering da proppene justerer dette selv etter behov. I praksis fungerer det langt bedre enn tidligere og MTW3 ha faktisk ganske så god støykansellering, også noe bedre enn B&O EQ.

Viftelyd og jevn sus fjernes ganske bra, men stemmer og andre tilfeldige lyder slipper gjennom.

Omgivelseslyd er også på plass og fungerer ganske så bra. I appen kan man justere om man vil pause musikken hvis man slår på omgivelseslyden eller at musikken fortsetter i bakgrunnen. Siste er veldig kjekt om man vil høre barna hjemme, eller kollegaer på kontoret, men fortsatt kunne høre på musikk. Pausing er genialt dersom man kun vil fokusere på en kort samtale for deretter fortsette å høre på musikk igjen.  

Nivået kan stilles inn fra ikke noe til relativt høyt. Med på kjøpet er her en ganske markant hvit støy som øker i takt med nivået. Uansett anser vi dette som en funksjon man kun bruker i korte perioder og av den grunn ikke noe stort problem, men vi skulle ønske støyen var noe mindre slik som for eksempel Apple får til.   

Samtalekvalitet

I telefonsamtale hører vi motparten godt, men lyden for motparten er bare ganske bra og når vi har spurt så sier motparten at lyden kan være litt skarp. Vi prøvde også å simulere kafe-lyd mens vi var i samtale og det gikk fint å ha en samtale gående, men bakgrunns-lyder hørtes hos motparten, selv om det ikke var veldig påfallende.  

Konklusjon

Sennheiser har kommet med sin tredje versjon av sine Momentum True Wireless og den har en del forbedringer fra forgjengeren. Designet er nytt og bedre, passformen er meget god og de er meget komfortable å ha i ørene. 

Appen er ny og fått flere funksjoner. Batteritiden er 7 timer og 28 timer i ladeetuiet. Lading skjer via USB-C eller trådløst og det tar ca. 1,5 timer å lade de. Har du hastverk, kan de gi 1 times musikk på bare 10 minutters lading. 

Bilde: Sennheiser

Lyden er meget god og helt i toppen. Den er varmere enn for eksempel B&O EQ og har noe mindre romfølelse, men bassen er tight og fyldig, mellomtonen er naturlig, varm og behagelig og diskanten er silkemyk og har god oppløsning. Man blir ikke lytterett med MTW3, uten at det betyr at de låter mørkt og kjedelig. De låter nemlig veldig engasjerende og spiller godt samme hva man kaster på de.   

ANC har blitt bedre siden sist og fungerer nå bedre enn før og sus/vifter og jevn sus fjernes bra, mens stemmer og annen mekanisk lyd slipper lettere gjennom. Det er minimalt med hvit støy når ANC er på og lydbilde endres bare noe når funksjonen er påslått. Omgivelseslyd fungerer godt, men her er det litt mye hvit støy i bakgrunnen. Stemmer slipper godt gjennom og det er ikke noe problem å føre en samtale med omgivelseslyd påslått.   

Proppene styres av berøringspanelene på hver propp og dette fungerer svært bra i praksis. Jeg har sjeldent fått trykket på de når jeg justerer proppene og i appen kan man justere inntil fire ulike funksjoner per propp, eller slå berøringsflatene helt av. Genialt!

Alt i alt er vi meget godt fornøyd med hva Sennheiser har kommet med og selv om de ikke tilfører så mye nytt, så gjør de alt bedre enn før. Når prisen i tillegg er lavere enn tidligere og langt lavere enn andre toppmodeller, er dette et sett ørepropper vi gjerne anbefaler.

PS: Karakteren er gitt med tanke på totalpakken inkludert pris og ikke bare på lyden alene.

Anbefalt! 

Vår vurdering

90 / 100 poeng
Design

85%

I bruk

90%

Batteritid

85%

Lyd

95%