En liten lydplanke med stor lyd i små rom

Sonos har kommet med en liten lydplanke for deg som bare ønsker bedre TV-lyd, har en liten TV-krok eller et rom hvor man ønsker bedre lyd. Fra før er Beam deres minste lydplanke, men Ray er enda mindre og også billigere. 

Bruker du den i et lite rom gjør den faktisk jobben overraskende godt og særlig tale kommer godt frem. Det er også overraskende bra med mellombass hvis rommet er lite og gjør at man får et en viss filmfølelse når man ser film. Romfølelse derimot, skorter det på.  

Først vil vi takke Sonos for fremskaffelse av testeksemplar!  

Design

Ray er liten og måler kun 55,9cm i lengde, den er 7,1cm høy og 9,5cm dyp. Vekten er på nusselige 1,95kg. Den er lagd i plast rund baut og har de tre velkjente berøringsknappene på toppen. Bak har den inngang for nettverkskabel, strøm og optisk-kabel. Den mangler nemlig HDMI, slik storebrødrene har. I tillegg har den IR-mottaker, slik at den kan styres med en fjernkontroll du bruker fra før.

Den kommer i to farger, hvit og sort. 

Oppsett

Som alltid er oppsett av et Sonos-produkt lekende lett og etter man har koblet til strøm og lukket opp appen, dukker denne opp med spørsmål om man vil legge den til. Enkelt og greit. Stemmestyring mangler da Ray ikke har mikrofon, men har du en annen Sonos-enhet med dette fra før, kan man bruke den.  

Ray har ikke HDMI, så her må man koble til TV via optisk kabel. Hvorfor Sonos har valgt dette er mulig for å holde kostnadene nede, men det fungerer i alle fall godt i praksis. Siden Atmos også mangler, har man strengt talt ikke behov for mer heller.
Hvis man vil kan man bruke kablet nettverk, men vi vil tro de fleste vil ha så få kabler som mulig og derfor bruker vi trådløst i testen. 

Bilde: Sonos

Sonos har i årevis vært førstevalget for mange når det gjelder multiromløsning. Systemet de har bygd er svært stabilt og appen er glimrende i bruk og så lett å bruke at de aller fleste vil klare det lekende lett. Dette er nemlig en av Sonos sine store styrker. Den sømløse byttingen mellom høyttalere og den nær perfekte synkroniseringen av lyd gjør at Sonos blir litt som Apple. Det bare fungerer.

Truplay

Jeg har personlig aldri vært noen fan av funksjonen Trueplay, selv om den på papiret er genial og helt sikkert fungerer godt for veldig mange, men for meg har det alltid blitt til at jeg slår av Trueplay og heller justerer noe på bass-diskant selv. Jeg synes ofte det gir mer av den lyden jeg liker.  

Men på Ray er det annerledes. Ray ble satt opp i en liten TV-krok hvor vi har et 55” tv og et par godstoler. Et perfekt scenario for hvor Ray kan bli brukt og hvor den faktisk fungerer veldig bra. Her får enhver høyttaler god hjelp av vegger for å øke bass og i dette tilfellet liker jeg faktisk lyden bedre etter en kalibrering med Trueplay. Dialog blir tidligere og lyden blir strammere.

Merk at man må bruke en iPhone for å bruke Trueplay.

Lyd og daglig bruk

Så til det kanskje aller viktigste, lyden. Hvordan er lyden i Ray og hvem passer den for?
Vel, lyden er typisk Sonos. Godt balansert og ganske engasjerende, men med sine begrensninger hva størrelse angår, er det ikke til å stikke under en stol at dette ikke er en lydplanke for det som vil ha kinolyd.  

Sonos anbefaler Ray med TV-er opp til 55″, men vi måtte likevel sette opp Ray på to ulike steder for å prøve. Først i en liten TV-krok som har et Samsung 55” TV fra 2013 og i stua sammen med et 75” Q80 fra 2020. Sistnevnte har i utgangspunktet god lyd til å være TV, men selv her fikk vi klart bedre dialog, selv om den totale opplevelsen ikke hadde vært nok til at vi synes den kunne forsvart å bruke nesten 3000kr på det alene. Her ville vi helt klart gått for Beam eller Arc hvis vi holder oss til Sonos. Stuen ble også for stor til at vi fikk noe særlig bassfølelse.

I TV-kroken derimot gjorde Ray underverker. Her er rommet lite nok til at man får overraskende med mellombass, faktisk nok til at lyden kan beskrives som fyldig og lyden fra filmer og serier gjør at opplevelsen øker betraktelig i forhold til å bruke lyden fra TV.
Tale og dialog er det som utmerker seg mest i positiv forstand og her gjør Ray virkelig en god jobb. Siden den er så kort skorter det mest på romfølelse. Det føles ut som om man spiller lyd gjennom en senterhøyttaler og lyden kommer i all hovedsak rett forfra.

Bilde: Sonos


Dypbass er naturligvis begrenset, men i en slik TV-krok eller i et lite rom hvor man sitter nær bakvegg, får man likevel overraskende god mellombass og ser man ofte på tradisjonelle TV-kanaler eller serier hvor det er mye tale, vil du kunne få en god opplevelse med Ray. Her føler vi at Ray virkelig imponerte og vi tror veldig mange ville kunne fått glede av en Ray.  

Skulle man ønske mer bass, kan man også legge til deres trådløse subb, Sonos Sub, men med tanke på at den koster nærmere tregangeren av hva Ray gjør, ser vi ikke på det som særlig aktuelt for folk flest. Da er det bedre å kjøpe en større lydplanke eller vente på Sonos sin nye og mindre subb som skal komme snart.   

Til musikk fungerer også Ray bra, men igjen med samme begrensninger. Man føler ikke stereoperspektiv og man får mye lyd fra ett sted. Ønsker man bare å ha på litt musikk mens man går rundt hjemme, vil den gjøre jobben, men for å sitte å kose seg med god musikk blir begrensningene i stereoperspektiv rett og slett for store etter vår mening. Positivt er i alle fall at Ray støtter Apple Airplay 2, så bruker du en iPhone eller iPad så er strømming kun et tastetrykk unna.   

Så for å besvare mitt eget spørsmål, hvem er Sonos Ray for?
Har du et lite rom, soverom eller en TV-krok du ønsker å få vesentlig bedre lyd i enn fra det du får med TV, kan Sonos Ray være for deg. Eller hvis du er en som kun ser tradisjonell TV og evt. serier, vil også Ray fungere godt. Ser du mye film eller ønsker en større rom-følelse og bass hadde vi heller sett på storebror Beam Gen2 og evt. en Sonos Sub ved siden av eller rett og slett gått for største-mann Arc. 

Konklusjon

Sonos Ray er en liten lydplanke beregnet for små rom. 
Med sin beskjedne størrelse og dertil fysiske begrensninger mister man romfølelse og dypbass. Men er du en som ser mye på tradisjonell TV eller seirer vil likevel Ray kunne gjøre jobben med godt resultat. I vår lille TV-krok fikk vi også overraskende god bassfølelse siden man får hjelp fra sidevegger og bakvegg. Dypbass glimrer riktignok med sitt fravær.

Bilde: Sonos

Dialog og tale er det som utmerker seg aller mest ved Ray, og her gjør den en veldig god jobb. Den har Trueplay for kalibrering (krever iPhone) og går sømløst inn i et eventuelt eksisterende Sonos-oppsett.  

Den mangler HDMI og man må bruke optisk tilkobling mot TV, men den støtter naturligvis alle strømmetjenester Sonos støtter og oppsett mot ekstern fjernkontroll er lekende lett.  

Vi tror Sonos Ray med sin beskjedne størrelse og hyggelige pris vil kunne være akkurat det mange har savnet og vil kunne få stor glede av. Til rett bruk er vi ikke redde for å anbefale Ray.

Vår vurdering

75 / 100 poeng
Design

70%

Oppsett

90%

Funksjoner

70%

Lyd

70%