Test: Netgear Orbi RBKE963B

Dette er det nærmeste du kommer fem liter på milen, men du verden for en sak

Skal du ha det råeste av det råeste pleier det å koste deretter. De nye flaggskipmodellene til Netgear er ikke bare en bekreftelse på påstanden, de strekker det også ganske langt. Vi har testet hjemmenettverkets svar på romferger til personlig bruk.

Takk til Netgear for fremskaffelse av testenhet.

Design

Hva design og estetikk gjelder er det lite å utsette på ORBI RBKE960, faktisk er dette noe av de mer lekre routerne vi har sett på lang tid sammenlignet med alternativer i elektrovarehyllene. Enheten som ble lansert i hvit og sølv har dog fått et alternativ hvor både bunn og topp leveres i to nyanser av sort, da med benevnelsen RBKE963B.

Enheten er ganske høy med sine 28 centimeter på ‘sokkelesten’. Selv om enhetene er høye oppleves de ikke spesielt ruvende, selv med en størrelse på voksne 28x19x8,5 (HxBxD) centimeter. Enhetens estetiske design og utforming gjør det slik at vi opplever den som en del av det naturlige møblementet og skulle man være uenig i påstanden, vil de ikke ta stor overflateplass bak en sofa eller inne i et ventilert skap. Selv om enheten er ganske høy er den likevel lett å plassere, da basen ikke er større enn 19×8,5 centimeter.

Routeren har ellers like mange LAN porter, totalt fire, som satellittene, men som router har den en egen dedikert WAN- port ekstra. Dette vil selvsagt kunne ha innvirkning på plasseringsvalg. Dersom du ønsker å benytte deg av trådløs backhaul og ingen enheter med kablet tilkopling vil dette selvsagt være mer plasseringsvennlig enn dersom du ønsker kablet backhaul og/eller LAN tilkoplinger lokalt.

Design og tilkoblingsmuligheter for router og satellitt

Selv om strømforsyningen ikke er noe vi ofte omtaler i denne typen tester er det én detalj som er verd å nevne – de er alle tre på 60 watt. Dette er gjerne ikke så overraskende når vi går spesifikasjonene nærmere i sømmene.

Hva følger med i esken
Dersom du kjøper RBKE963(B) beskriver det siste nummeret i produktet hvor mange enheter som følger med. Kjøper du en RBKE963, er det én router og to satellitter. En RBKE964 har tilsvarende tre satellitter,

men koster en 17. mai- feiring ekstra for den siste satellitten.
Dersom du kjøpe RBKE963(B) vil du få med én router (RBRE960), to satellitter (RBSE960), tre 60w strømforsyninger samt én nettverkskabel på to meter. Ikke akkurat en raus utrustning til den stive prisen, men at det følger med en nettverkskabel oppleves nesten som et pluss når man sammenligner det med smarttelefoner til samme kost.

Spesifikasjoner

Det er først når vi sjekker de rene tekniske spesifikasjonene vi kan føle en viss rettferdiggjøring av produktets prissetting.

RBKE960 er utstyrt med 12 kraftige antenner med egne interne kraftforsterkere. De er også utformet for å kunne gi opp fire samtidige opp- og nedlastningsstrømmer, noe som gir en enormt god dekningsgrad for trådløst bruk.

Både satellitter og routere har 1 2.5gbps og tre gigabit LAN tilkoplinger, mens routeren har en egen dedikert 10gbps WAN-port. Dersom en ønsker å benytte 2.5gbps som dedikert backhaul kan dette enkelt switches med noe 2.5gbps switcher som finnes på markedet. Alternativ kan flere enheter tilknyttet den samme router/satellittenheten være et endepunkt for høy hastighet mellom flere gigabitenheter.

Den er også levert med en kraftig 2.2 GHz firekjerners prosessor, 1GB RAM og 512MB lagringskapasitet for lagring av systemet. Det legges opp for å levere ytelse ut dette tiåret.

App og testoppsett

I vårt testoppsett valgte vi å kople til routeren med påkrevd kablet tilgang til WAN, samt vi benyttet alle de tre portene for gigabit LAN og trådløs backhaul mot én satellitt og kablet backhaul mot den andre.
Når det gjelder testing av 2.5 gigabit LAN vil vi si at dette først og fremst er ment for å gi en god båndbredde til kablet forbindelse internt i nettverket, slik at eventuell kommunikasjon mellom satellitt og routere, samt enheter som er switchet mellom disse vil oppleve en raskere hastighet.

Selv om det til stadig kommer flere produkter med 2.5 gigabit nettverkskort, er det fremdeles en lang vei før vi ser en vid utbredelse av dette. Spesielt når de samme produktene opplever bedre trådløs forbindelse, og med WiFi6E blir det enda raskere. Verd å nevne at det fremdeles er en lang vei før vi ser en vid utbredelse av også WiFi6E…

Før vi satte i gang med oppsettet blir vi informert at Netgear Orbi- appen er nødvendig for installasjonen. Vi utfordret ikke skjebnen med å finne alternative metoder og opprettet så en konto samt veiviser for oppsett av RBRE960B enheten. Den medfølgende QR- koden hjelper oss i førstegangsoppsettet så vi slipper å skrive inn det midlertidige passordet for oppsett.

Litt skuffende er det at vi får spørsmål om å opprette sikkerhetsspørsmål for gjenoppretting. Alvorlig, 2002 ringer og vil ha sikkerhetsmekanismene sine tilbake.

Etter fullført oppsett velger vi å legge til vår første av totalt to satellitter. Igjen får vi en brukerveiledning som instruerer oss steg for steg, og når vi skal trykke på “sync” knappen som finnes på baksiden av satellitten. Skuffende nok finner vi ingen WPS- knapp, men et raskt CTRL-F søk i den digitale brukerveiledningen finner vi ut at “Sync” er til for både paring av satellitter – og for bruk av WPS.

Når alt er satt opp velger vi så å logge inn på routerens nettside for å utforske mulighetene vi har her. Nok en gang ringer 2002 og ber om å få tilbake utdaterte greier. Oppsett og funksjonalitet på nettsiden til RBRE960(B) er virkelig døll, men enkle oppgaver som å konfigurere de forskjellige trådløse nettverkene, reservere IP- adresser (som å gi fast adresse til de to satellittene) klarer vi. Interessant nok så er det forskjellig brukergrensesnitt og funksjoner mellom router og satellitt. Ikke bedre. Annerledes.

Selvsagt, hvor mange sluttbrukere er like ofte inne og gjør like mange små- og store endringer på ruteren som det vi gjør? Hvor mange kommer til å irritere seg over de manglende funksjonene og utdaterte nettsidene egentlig? Det bør gjerne nevnes at vi sparker litt hardere enn hva løsningen fortjener i vår vurdering av nettsiden sin, mye av grunnen til det er vår erfaring med SMB- produktene til Netgear som har langt bedre administrasjonsverktøy- og nettsider, samt prisen på RBK- settet tilsier at her bør man kunne forvente mer.

Webgrensesnitt for administrasjon av router – Faksimile: ITproX.no

Selv om de funksjonene som følger med, er mer enn tilstrekkelig for de alle fleste, er det likevel en litt bitter ettersmak at også Netgear har kastet seg på bølgen med en rekke ekstratjenester som kan abonneres på årlig basis utenom.

Dersom du abonnerer på “Netgear Armor” får du blant annet tilgang på trusselvurdering og beskyttelse mot sider som rapporteres som usikre uansett hvilken enhet du bruker. Sammen med abonnementet får du også tilgang til VPN og antivirusklient fra Bitdefender som er partneren til Netgear. Her skulle vi gjerne ha sett en integrasjonsmulighet mot eksisterende antivirusklienter. For privat bruk kan dette være overkommelig, men for SMB- markedet vil nok en antivirusløsning bare oppleves tungvint. Selv om produktet er ment for privatmarkedet må vi igjen påpeke prisen og ytelsen – dette er like aktuelt for selv større virksomheter.

Siden sikkerhetsfunksjonen fra Bitdefender koster litt penger, gjør det ikke så mye at foreldrekontrollfunksjonaliteten er en ekstratjeneste som må kjøpes utenom. En litt astabil app, dårlig administrasjonsnettside og ikke mindre enn to separate abonnementstjenester på en routerpakke som (i skrivende stund) koster 19- tusen kroner. Jeg håper dere leser denne teksten min spisse og til dels syrlige bergenske dialekt – oppsummering er overflødig.

Bitdefender pakken koster nemlig 99 amerikanske dollar for 12 måneder, mens foreldrevaktfuksjonaliteten koster 79 dollar. Ikke langt unna 1500,- i norske kroner om du ønsker begge deler. Disse funksjonene er dessverre kun tilgjengelig for administrasjon gjennom appen på Android eller iOS og ikke gjennom produktets administrasjonsnettside.

Til Netgear sitt forsvar oppleves begge produktpakkene som gjennomførende solid og meget gode. Dog, vi har ikke testet antivirusklienten fra Bitdefender.

Dersom du logger inn på Netgear sine kundesider kan du få en helhetlig oversikt over produktserien og hvordan garanti (1)- og supportstatusen (2) er på produktene. Det er også mulig å følge med på de forskjellige foreldrekontroll- og sikkerhetsproduktene herfra (3).

En litt interessant detalj er at dersom du skal bytte eier eller overføre routerenhetene til en annen konto, må du inn på nettsiden for å fjerne dem fra din konto. Uavhengig om du tilbakestiller produktet fra app eller ei, må du navigere deg inn på nettsiden for å fjerne lenken som binder den opp mot din konto (4).

Netgears serviceside for registrerte produkter. Faksimile: ITproX.no

Med i prisen for produktet kan du derimot sette opp intet mindre enn fem separate SSID’er, et per frekvensbånd (2.4 og 5 kombineres), ett for 6GHz (om du ønsker!) ett dedikert for IoT enheter som også kommuniserer med resten av nettverket, samt et eget gjestenettverk.

Svartelisting av enheter og dedikerte IP- adresser oppleves som en selvfølge, men med overnevnte priser som eksempel blir vi nesten henrykt av at noe følger med i det heletatt. Dessverre oppleves det ikke som at Netgear er alene i båten på dette punktet.

I bruk

Egne SSIDer og krypteringer for 2.4- og 5GHz er noe som vi begynner å bli godt kjent med. Det same gjelder denne kombinasjonen av gjestenettverk. Ikke bare tilbyr RBKE960 et eget 6GHz bånd også, men det åpnes for et eget dedikert IoT nettverk – et som gir tilgang til det øvrige nettverket ditt, men kan benytte låste frekvensbånd og eldre krypteringsteknologier. Dette er ypperlig for enheter som skal kommunisere med andre i ditt eget nettverk, men du ønsker adskilt til et eget nettverk.

Å feilsøke nettverk er aldri enkelt, men etter flere testrunder med Telenor sine egne routere, TP-link og Asus er det kun Netgear som har gitt utfordringer med vår Tibber Pulse. Selv etter å ha byttet Pulse enhet er det store tidsperioder hvor vi ikke mottar data. Hvorvidt dette er tilfeldigheter knyttet til vårt testoppsett eller om dette er et gjentagende problem i RBKE960 er vanskelig å svare på. For orden skyld, det var for dette formålet vi opprettet et eget dedikert 2.4GHz IoT nettverk med WPA-2 kryptering.

Hva hastigheter gjelder er det nesten en utfordring å forsvare en RBKE960 på testbenken vår, men etter å ha stresstestet en Surface Laptop Studio mot enhetene klarer vi en radig marsjfart på litt over 200 MB/s, eller litt i overkant av 1600mbps når vi overfører fra enheter internt i nettverket. Forsinkelser og lag? Glem det, her er det ytelse i overflod.

Ytelse

Ettersom RBKE960 er ment for konsumermarkedet er det rimelig å benytte dette som referanse for ytelsen også. Det første hinderet vi snubler over er en aldri så liten WAN- relatert detalj: Det finnes ingen tjenestetilbydere som vil gi oss mer enn 1 gbps fiberlinje, altså 10% av testenhetens maksimale kapasitet.

Et annet hinder er at WiFi 6E er tilsvarende lite utbredt, noe som begrenser mulige testprodukter for dette frekvensbåndet. Med mindre du er så heldig at du har fått hendene dine på en av de nyere Galaxy laptopene fra Samsung er det så godt som umulig å fremdrive noe som helst som støtter 6GHz båndet fra fabrikk og tredjepartsenheter er like fraværende. Det vil si, med mindre du har en stasjonær PC med PCI-e tilgang.

Etter noen uker på testbenken har vi ikke klart å toppe enhetens kapasitet. Ikke har vi så mange 2.5 gbps ethernet enheter og det samme gjelder WiFi 6E. Når vi ser 2022 på kalenderen er det heller tvilsomt at dette er særlig utbredt blant de tusen hjem, men hos enkelte ytterpunkter med store forventninger og mange samtidige brukere vil enhetens maksimale kapasitet komme til sin rett.

Selv med maksimal belastning på det interne nettet (overføring fra NAS til Surface Laptop Studio), og topping av fiberlinjen klarte vi ikke å nå et høyere tak enn 160 Mb/s samlet. Gjerne ikke så rart når dette er den totale maksimale overføringskapasiteten på fiberlinjen samlet med NAS enhetens gigabit.

Konklusjon

Etter noen uker med RBKE963 sitter vi igjen med en splittet følelse. Rent ytelsesmessig er dette noe som overgår enhver forventning vi kunne ha hatt. Det er også et produkt som knuser enhver antydning til økonomisk sans ettersom produktet ikke blir rettferdiggjort i hverken privatmarkedet (båndbredde) eller SMB markedet (funksjoner).

Samtidig som en mangeårig IT- tekniker og “dingsebomsoman” føler vi at produktet tar fra oss litt for mange opsjoner og informasjon om ytelse i både app og nettkonsoll. Dette er noe som burde være bedre på stell når vi ser oss halvveis inn i 2022 og e noe som burde være relativt enkelt å oppjustere for Netgear gjennom fremtidige programvareoppdateringer.

Hvis du derimot har litt for mye penger liggende å slenge, har et eksepsjonelt behov for ytelse (også som trådløs backhaul) eller bare vil ha noen ubeskrivelig pene routere i hjemmet ditt – da kan du slutte å lete. RBKE960 er rett for deg, dog, det er få av oss.

Vår vurdering

75 / 100 poeng
Design

95%

Spesifikasjoner

100%

App og oppsett

65%

I bruk

80%

Ytelse

95%

Verdi-for-pengene

60%