Huawei har oppgradert sine Freebuds, fått hjelp av ingen ringere enn franske Devialet til å tune lyden og resultatet er glimrende.

Huawei Freebuds Pro 2 er som navnet tilsier, selskapets andre Pro-propper. Første-generasjon fikk mange gode omtaler og gav brukerne en god lydopplevelse til en overkommelig pris. Denne gangen har de fått hjelp av franske Devialet og de har klart å dytte inn et 11mm stort element med fire magneter for kraftig bass og stort lydbilde samt et planar-element for silkemyk og godt oppløst diskant. Resultatet er en lyd som låter stort, kraftig og oppløst. 

Først ønsker vi å takke Huawei for fremskaffelse av testeksemplar!

Bilde: Huawei

Design

Freebuds Pro 2 ligner svært mye på sin forgjenger. De har beholdt stammedesignet som vi kjenner best fra Apple Airpods Pro, men stammen er nå mer sømløs og integrert mot selve øreproppen. De leveres i tre ulike farger: silver blue, silver frost og ceramic white. Vi har silver frost for test og selv om vi ikke nødvendigvis synes den speilblanke finishen er veldig praktisk i forhold til fingermerker, ser de unektelig bra ut. Proppene er laget i plast og i esken følger det med silikontupper i tre ulike størrelser, samt en kort USB-A til USB-C ladekabel. De er IP54-sertifiserte så de tåler en liten sprut eller litt svette hvis du vil ha de med på trening.
På stammen har Huawei plassert trykkfølsomme soner som gjør at man får ulike funksjoner ved å trykke. Når man spiller musikk/ser film har man følgende funksjoner.
Press sammen 1 gang. Spill/pause
Press sammen 2 ganger: Neste sang
Press sammen 3 ganger: Forrige sang 

Press sammen og hold: Velger mellom støykontroll eller taleassistent. Velger man støykontroll kan man også velge om man skal veksle mellom ANC, omgivelseslyd eller slå av begge. Man kan også bare velge to av de. Jeg har satt opp støykontroll på venstre propp og taleassistent på høyre noe som fungerer bra og slik jeg ønsker det.  
Man kan også endre volumet ved å dra fingeren langs stammen på fremsiden. Litt kronglete kan det være og litt rart at man ikke kan gjøre det på den største flaten som vender utover, men det er nå slik det er. Det fungerer greit, men noen ganger må man dra fingere over et par ganger siden det er litt lett å bomme.  

I appen kan man velge å slå av eller på berøringsfunksjonaliteten(en og en), men man kan dessverre ikke skreddersy det etter eget ønske og endre hvilken funksjon man vil ha ved ulike trykk slik man kan med for eksempel Sennheiser.

Proppene ligner veldig på Apple Airpods Pro i design og størrelse og Freebuds Pro 2 har utmerket komfort og sitter meget godt og behagelig i ørene, i alle fall hos meg. Jeg kan bruke de for lengre perioder om gangen uten problem.  

Etuiet er ikke av de minste, men heller av de største. Med sine 52gram og avlange utførelse sklir de lett ned i en olabukse uten at det føles ubehagelig. 

Oppsett 

Er man blant de som fortsatt bruker en Huawei-telefon, vil hurtigtilkobling være tilstede og proppene dukker opp på skjermen med spørsmål om man vil legge de til. Bruker man andre merker med Android eller en iPhone, har man ikke denne funksjonen og man må pare proppene til telefonen manuelt. Legg proppene i etuiet mens lokket står åpent, holde en liten knapp på høyre siden inne i 3 sekunder og proppene går i paringsmodus.  

To tilkoblinger samtidig

Freebuds Pro 2 støtter multipoint og man kan være tilkoblet to enheter samtidig. I appen får man opp en liste over enheter proppene er paret mot og kan enkelt velge hvilke to den skal kobles til. Dette fungerer meget bra i praksis og tommel opp til Huawei for å tilby både multipoint og en slik liste. 

Batteri og ladetid

Freebuds Pro 2 gjør det aller meste bra, men en ting som kunne vært bedre er batteritiden. Den er ikke dårlig, men ca. 4 – 4,5 timer per lading med ANC på, er noe lite i 2022 sammenlignet med mange andre. Slår man av ANC, øker batteritiden til 6-6,5 timer noe som hjelper en god del for de som måtte bruke de over lengre perioder om gangen ved f.eks. flyreiser, jobb osv. Proppene lades opp igjen på ca. 40 minutter og etuiet bruker omtrent en time hvis man lader via USB-C. Selv om etuiet støtter trådløs lading går dette langt tregere og man må doble tiden til omtrent 2 timer.  

Er man hjemme, kan man jo bare lade trådløst mens man bruker proppene og etuiet vil jo sånn sett alltid være fullt.  

Tekniske spesifikasjoner

Dimensjoner etui L: 67,9mm, b: 24,5mm, h: 47,5mm. Vekt: 52g
Dimensjoner propper: L: 29,1mm, b: 21,8mm, h:23,7mm.
Vekt: 6,1g per propp
Batteri Propper: 55mAh
Etui: 580mAh
Brukstid 6,5t med ANC av
4,0t med ANC på Inkludert etui:
30t med ANC av 18t med ANC på
Lading USB-C og trådløs Qi( 2W)
Ladetid Ca. 1 time for å lade bare etuiet med kabel
Ca. 2 timer for å lade bare etuiet trådløst
Ca. 40 min for å lade propper i etuiet
Bluetooth 5,2
Multipoint Ja, inntil to enheter om gangen
Hurtigtilkoblig Kun med Huawei-produkter
Berøringsflater for kontroll Ja, 1,2 og 3 trykk samt trykk og hold og dra for å justere volum.
Elementer 11mm dynamisk element med 4 magneter + et planar-element for diskant
Frekvensområde 14Hz – 48kHz
ANC Ja, dynamisk og manuell i tre trinn samt omgivelseslyd
Vanntetthet IP54
Kodeks SBC, AAC og LDAC    

Appen 

Man kan fint bruke proppene uten å laste ned noen app, men vi anbefaler å laste ned appen for å få mest utbytte av proppene. Bruker du iPhone er det ikke noe problem, da laster man ned appen som vanlig i App Store, men som med klokkene til Huawei må man dessverre gå en litt tyngre vei for å laste ned en app hvis man bruker Android. Man må da inn på Huawei sine nettsider og laste ned enten App Gallery og laste ned appen AI Life der, eller laste ned AI Life alene direkte fra Huawei. Du kan laste den ned: HER
Hvis man velger å åpne for 3-parts installasjoner i Android, så får man en fin app som lar det styre tilkoblede enheter, ANC og ulike nivåer, omgivelseslyd, forhåndsinnstilte lydprofiler eller setter opp din egen med å bruke en 10-bånds equalizer og lagre denne. 

Man kan velge kodeks ved å slå på LDAC.  Støtter telefonen din dette, vil den automatisk bruke LDAC. Ellers støttes også AAC og SBC, men SBC låter ganske så dårlig i forhold til både AAC og LDAC og LDAC låter også hakket bedre enn AAC.

Bilde: ITproX.no

Man har også en funksjon for å finne proppene hvis du lagt de fra deg eller mistet en av de på gulvet, under sofaen e.l. hvor en av proppene (du velger selv hvilken som skal spille av en lyd) spiller av en høy lyd på maks volum. En begrensning med denne funksjonene er at den kun virker dersom man har proppene ute av etuiet eller at etuiet er åpent. Ligger proppene i etuiet og lokket er lukket, kan ikke telefonen koble til proppene og man kan heller ikke pipe de opp. Dette gjør at denne funksjonen blir litt halvveis, men den er i alle fall bedre enn ikke noe.
Man har valg for å sjekke om man har brukt en silikontupp som gir god forsegling. Da spilles det av musikk i noen sekunder og man får beskjed om forseglingen mot øret er god nok eller ikke. Dette er normalt noe man også merker selv, men for noen kan det være kjekt dersom man er i tvil.

Ellers kan man oppdatere proppene, slå av eller på deteksjon om proppene blir tatt ut av øret slik at musikken pauses og startes igjen når proppen(e) settes tilbake, samt man kan slå på lite lydforsinkelse.
Dette gjør at forsinkelsen mellom enheten og proppene blir langt mindre og egner seg spesielt godt hvis man ser film eller lignende. Hvis man ikke har på denne funksjonen, har nemlig proppen ganske lang delay på rundt 350ms og for tale og film, gjør dette at lyden henger merkbart etter når man ser personer snakker. Ser man for eksempel på en Youtube-video av noen som prater, så det er rett og slett ikke godt nok med så lange forsinkelse fordi man ser leppen beveger seg en stund før man hører lyden.

Tidvis en del forsinkelse

Slår man på funksjonen –Lite lydforsinkelse-, reduseres forsinkelsen helt ned til i underkant av 100ms og gjør de dermed langt bedre egnet til film og tale. Likevel må vi si at noen ganger fungerer de da godt nok til å se personer snakke uten at man blir irritert av at lyden henger etter, mens noen ganger er det litt merkbart. Vi har også lagt merke til det kan være forskjell fra om proppene brukes mot en mobil(som gir kortere forsinkelse) eller mot en Mac /PC som noen ganger gir lengre forsinkelse. All trådløs kommunikasjon har forsinkelse i lyden, men med Freebuds Pro 2 er det faktisk noe vi har lagt ekstra merke til ved enkelte anledninger. 

Lyd 

Endelig har vi kommet til det aller beste med Freebuds Pro 2, nemlig lyden. Som jeg ofte skriver er jo lyd en smakssak og vi alle liker forskjellig lydsignatur og hvordan lyd blir gjengitt, men ofte er det en viss lydsignatur som mange liker og den mener jeg Huawei i samarbeid med Devialet har klart å treffe godt på. Det er alltid vanskelig å beskrive lyd, men at svært mange vil like lyden i proppene er jeg rimelig sikker på.

Bilde: Huawei

Først litt om det som er litt spesielt med Freebuds Pro 2. Vanligvis har propper ett høyttalerelement som spiller alt fra dypeste bass til høyeste diskant og ofte har de et frekvensområde som spenner seg fra 20Hz opptil 20 000Hz. Freebuds Pro 2 derimot, har to elementer og det siste er ikke noe vanlig dynamisk element, men et planar-element (såkalt planar diaphragm). Dette er en tynn film som vibrerer for avgi lyd og resultatet er ofte en svært oppløst og behagelig diskant-opplevelse med lite forvrenging. Dette sammen med et stort 11mm dynamisk element med hele 4 magneter, får man en svært kraftfull og oppløst lyd med lav forvrenging noe som gjør at Freebuds Pro 2 har en frekvensspenn fra 14Hz opptil 48 000Hz, altså langt utenfor hva et menneske er i stand til å høre. Noen mener da at selv om mennesker ikke kan høre mange frekvenser, så kan hjernen vår likevel oppfatte den. Om det stemmer, får bli en diskusjon for en annen dag 🙂 

I tillegg støtter de LDAC-kodeks som gir høyere båndbredde helt opp til 990kbps og kan strømme Hi-Res lyd opp til 32-bit/96kHz . Dette avhenger av signalstyrke mellom propper og mobil samt materialet som strømmes, men alt ligger til rette for det beste Bluetooth kan by på i 2022. Som et minus, støtter de ikke noen aptX kodeks så da faller man ned til AAC hvis telefonen er iPhone eller en Android som ikke støtter LDAC. For alle del, AAC låter bra det, men LDAC låter enda bedre.

Bilde: Huawei

I tillegg sier Huawei at proppene hele tiden “lytter” til omgivelsen og justerer lyden slik at de hele tiden låter mest mulig likt de innstillingene du har valgt i appen. 

Bassen er stor og kraftfull og den går dypt. Likevel klarer den å holde bass og mellomtone separert, så man ikke får en bass som grøter til mellomtonen. Stortrommer låter stort og kraftig og digital-musikk låter knalltøft.
Mellomtonen låter også veldig fint og behagelig, men er kanskje den som lider noe av denne elementbestykningen eller tuningen som Huawei har valgt. Dette er kanskje ikke noe de fleste merker med mindre man sammenligner direkte med andre propper som f.eks. Bang & Olufsen EQ som er en mester i dette området, eller er vant til å høre på dyrere propper eller hodetelefoner.
Det er dermed ikke sagt at Freebuds Pro 2 har dårlig mellomtone, den er bare ikke like god som for eksempel B&O EQ. Når det er sagt, spørs det igjen hva man liker og hva man hører på, så det kan godt være at du med din musikkstil vil like mellomtonen her bedre, siden den ikke er så frempå som på EQ.
Jeg hører på mye forskjellig musikk og ved metal og digital-musikk som Goa og Psy-trance tar jeg meg ofte i å like Freebuds Pro 2 enda bedre fordi de er noe mer tilgivende i visse frekvenser som naturlig kan bli litt pågående. Men til stemmer, jazz og akustisk musikk, så kan de høres noe V-formet ut i lyden i forhold til for eksempel B&O EQ.
Diskanten er meget god. Rett og slett silkemyk, veloppløst og behagelig. Den får frem masse detaljer, men helt uten å føles anstrengt. Den hjelper også til å skape en større romfølelse enn hva mange andre propper er i stand til. 

Det er noe eget med planar-elementer og man får en slik luft i diskanten og en romfølelse som gjør at lyden føles ekstremt uanstrengt og deilig å høre på.
Generelt synes vi lyden er meget god og en god balanse mellom bass, mellomtone og diskant som vi er litt overrasket over hvordan Huawei har fått til, til denne prisen. 

Man har 4 ulike forhåndsinnstillinger å velge fra: Standard, som er tunet av Devialet, Bassforsterkning, Diskantforsterkning og Stemmer. Jeg liker å ha den på standard da jeg liker denne tuningen av lyden. Hvis man vil lage en egen innstilling, så kan man også gjøre det og her får man en 10-bands equalizer å boltre seg med.

ANC og omgivelseslyd

Huawei har oppgradert støykanselleringen fra forrige generasjon. Vi har ikke hørt forrige utgave, men vi har sammenlignet de med de kanskje mest brukte øreproppene de rute, Apple Airpods Pro. Støykanselleringen kan settes til enten automatisk, hvor proppene selv justerer nivået ut i fra omgivelsesstøy eller man kan velge manuelt mellom tre ulike nivåer.

Bilde: ITproX.no

Støykanslleringen på Freebuds Pro 2 fungerer veldig bra og med typisk white-noise som er enfoldig jevn støy fra vifter, motorer o.l. så gjør de en meget god jobb. De er her omtrent på høyde med Airpods Pro.
Ved mer tilfeldige lyder som stemmer fra et kontorlandskap, kafe-lyder og lignende så slipper de gjennom noe mer lyder, men fortsatt gjør de det bedre enn mange andre propper.  

Ved telefonsamtale gjør de de utmerket og lyden i begge ender er meget naturlig. Når vi spurte motparten hvordan de hørte oss, fikk vi ofte beskjed om at det var veldig bra, så det er et godt tegn. Vi har også gjort opptak av lyden for å sammenligne med andre propper og her er lyden bedre enn fra Airpods Pro og flere andre propper.
Gjorde vi samtaler/opptak i mer støyende omgivelser så blokkerte proppene ut svært mye støy og fungerte igjen bedre enn Airpods Pro. Vel gjort Huawei. 

Omgivelseslyden fungerer også meget bra og her er den bare hakket dårligere enn Airpods Pro, noe som i seg selv er godt gjort siden Airpods Pro vel er blant de aller beste på dette området. Her merket vi at lyden er noe mer tilbakeholden, men samtidig er den veldig naturlig og det er lett å føre en samtale med funksjonen på. 

Konklusjon 

Huawei har kommet med andre utgave i deres Freebuds Pro propper og derav fått navnet Freebuds Pro 2. De har typisk stammedesign og ligner første utgave, men stammen er bedre integrert mot proppen og det føles nå mer som en enhet og ikke to som er satt sammen. De kommer i tre ulike farger og alle fargene er høyglans. Dette ser kanskje bra ut, men som alle vet så har blanke overflater en tendens til å vise fingeravtrykk.

Bilde: ITproX.no

Freebuds Pro 2 er bestykket med to høyttalerelement i hver propp. Et stort 11mm element med 4 magneter samt et planar-element for diskant. Dette gjør at proppene får en stor lyd med kraftfull bass og silkemyk og oppløst diskant. Mellomtonen er noe tilbakeholden i forhold til resten, men jeg tror likevel mange vil like den kraftige og oppløste lyden proppene gir. Man kan også velge mellom fire forhåndsinnstillinger hvor en av de er tunet av Devialet, eller man kan lage sine egne med en 10-bånds equalizer.
Kodeks som støttes er SBC, AAC og LDAC, så har du en telefon eller annet utstyr som støtter LDAC kan du få servert lyd i høy oppløsning.
Støykanselleringen fungerer veldig bra og fjerner white-noise på en god måte. Stemmer slipper noe mer gjennom, men alt i alt gjør de en god jobb. Omgivelseslyden er også naturlig og fungerer godt. 

Lyden ved telefonsamtaler er meget bra og lyden er igjen naturlig. Motparten hører oss veldig bra og det samme gjør vi gjennom proppene. Her filtrerer også proppene bort mye støy, så man kan fint bruke de i ganske så støyete omgivelser og likevel føre en telefonsamtale uten store problemer.  

Batteritiden er kanskje det svakeste punktet og med 4 – 4,5timer med ANC på og 6 – 6,5timer med ANC av, så finnes det bedre alternativer der ute. Inkluderer man etuiet så har man 30 timer uten ANC og 18timer med ANC på før man må finne seg en lader.
Alt i alt synes vi Huawei med hjelp fra Devialet har laget et par svært gode propper til en fin pris og vi tror svært mange vil like den kraftige og store lyden de produserer. At de nå har app til både sine egne Huawei-telefoner, Android og iPhone er et stort pluss, men vi håper vi ser at appen til Android blir å finne i siste utgave i Goolge Play Butikk. Nå ligger det bare en gammel versjon der og nyeste må lastes ned dirkete fra App Gallery til Huawei eller som en ren app fra Huawei sine websider.  

Vel gjort Huawei! 

Vår vurdering

85 / 100 poeng
Design

85%

I bruk

90%

Batteritid

70%

Lyd

90%