Test: ASUS ZenWiFi Pro ET12

Høyklasse MESH WiFi for de som krever ytelse og mer til

Etter vi fikk teste det råeste av det råeste i RBK960 fra Netgear kom det for oss – trenger det råeste å koste det samme som fem avdrag på boliglånet? ASUS ZenWiFi Pro ET12 kan muligens dra begrepet “toppmodell” ned til et akseptabelt prisnivå – eller kan den det?

Takk til Asus for fremskaffelse av testenhet.

Design og oppsett

Noe av det kuleste med ASUS ZenWiFi Pro ET12 oppdages allerede før det er tatt i bruk. Settet med to enheter kommer i en ganske solid og stilig pappeske som åpnes med en egen slide- mekanisme, noe som gir et litt mer eksklusivt preg på innholdet. Det er tross alt et sett til rundt ti tusen kroner, litt ekstra finish kan man forvente, men dette var så tøft at vi var rett og slett nødt til å bemerke det!

En av de større forskjellene fra RBK960, er at ZenWiFi Pro ikke har en egen dedikert router. Du kan med andre ord velge hvilken enhet du selv ønsker å benytte som den primære routermodulen i MESH- oppsettet. Riktignok er det et litt interessant valg av merking på portene, ettersom den ene av de to 2,5 gbps portene står eksplisitt “WAN” på – noe som er riktig dersom du benytter den som router, men satellittene har to 2,5 gbps LAN porter her dersom du ønsker dette.

Webkonsollet. Skjermdump: ITproX.no

Sammen i esken følger det med to ET12 enheter som du kan sette opp som router/satellitt, medfølgende strømforsyning til begge samt én nettverkskabel. Selvsagt, papirer og brukanvisninger i forskjellig stil ligger der også, men det er i hovedsak papiret som gir deg QR- koden for å laste ned ASIS sin app for mobiltelefon og nettbrett som får ting til å starte.

Enhetens fysiske spesifikasjoner er 11,5 x 11,5 x 24,1 centimeter – noe som gir den et overraskende likt design som Xbox series X – endog vesentlig mindre. En stående søyle med en kvadratisk utforming. Verd å nevne er at hver av de to ET12 enhetene veier rundt 1.5 kilogram per enhet.

ET12 sett bakfra. Foto: ASUS

På enhetens bakside finner vi én strøminngang, fire Ethernet- tilkoplinger, en knapp for strøm, resett og WPS. Det vi dessverre ikke finner her er USB- tilkoplinger, noe vi er godt vant med i produkter fra lavere klasser. Dette kunne kommet til sin rett for enten å gi strøm til en ekstern Netatmo måler eller å kople til en printer eller nettverksharddisk.

Installasjon

Når ET12 har fått strøm begynner ASUS- logoen på enhetens topp å lyse. Denne gir forskjellige fargekoder og lysmønstre etter de forskjellige tilstandsstatusene som enheten kan befinne seg i. Grønn betyr oppstart, hvit at den fungerer som den skal med internettilgang, rød at internettforbindelsen er borte. Det finnes samtidig to andre farger som ikke er like ofte at en ser annet enn ved konfigurasjon og førstegangsoppsett: Den lyser blått når den settes opp og lysegrønt når backhaul WiFi optimaliseres (dersom du ikke benyttet kablet backhaul).

Når dette er unnagjort kan du velge om du ønsker å fullføre konfigurasjonen med ASUS sin egen app, ASUS Router, eller om du ønsker å benytte en PC og nettleser for førstegangsoppsettet. Fordelen med å benytte seg av app-veilederen er at den lar deg enkelt kople til ruterens egne WiFi for førstegangsoppsett ved å skanne QR koden på undersiden av ET12.

Her følger du veilederen for oppsett og med ett har du satt opp ditt eget trådløse nettverk med ønsket passord. Dersom du ønsker å legge til den andre ET12 enheten som satellitt kan du gjøre dette direkte fra appens hovedmeny og du kan selv velge om du ønsker å benytte kablet eller trådløs backhaul.

I testoppsettet vårt valgte vi et omfattende oppsett hvor to ET12 enheter ble satt opp som henholdsvis router og satellitt med trådløs backhaul, mens vi koplet til to ZenWiFi AX (ikke omfattet av testen) enheter i nøstet kablet backhaul.

Meny og konfigurasjon

Hvis det er noe ASUS skal ha mye skryt for, er det den detalj- og funksjonsrike webkonsollet som blir presentert når man logger på router eller satellitt. Det er selvsagt stor variasjon av “geekness”, og hvor mange konfigurasjoner en ønsker å gjøre på slike produkter. Magien her er at appen gir deg alle de tradisjonelle mulighetene du forventer av et moderne MESH- oppsett og litt mer, samtidig som nettsiden gir det lille ekstra for oss geeks.

Eksempelvis er forbrukt mengde data og sanntidsrapportering av båndbreddebruk noe som sårt var savnet i RBK960, men er utrolig fleksibel og detaljert i ET12 familien. Hvis det skal sies noe som kunne ha fått en forbedring er dette listen over tilkoblede enheter som litt for ofte har generiske produsenter eller “anonym” som enhetsnavn. Skal en først ha sikkerheten på plass er det greit å vite at ikke noen har plugget inn en dingseboms, eller klart å få tak i WiFi passordet på annet vis.

Dersom oppetid er kritisk kan ET12 konfigureres til å benytte to av Ethernet- tilkoplingene som WAN i failover. Dette for at datatrafikken automatisk rutes fra en tilkopling til den andre ved frafall av forbindelse. Dersom det er behov for lastbalansering mellom forskjellige linjer eller rett og slett ønsker å utvide hastigheten kan de kombineres i WAN aggregering. Dette er en fordel dersom du ønsker mer enn 1 gigabit linjehastigheten som de fleste operatører har som sin øvre begrensning i privatmarkedet.

Siden de kan, har ASUS også gitt muligheten til å slå sammen de to gigabit LAN- portene slik at de fungerer som ett. Dette er mye utbredt også i NAS- verden, noe som gjør ET12 som en fullgod standalone- løsning for de som ønsker det fulle ut av en 2x1gbps NAS med link-aggregering.

Ikke intuitivt, men like god tilgang til USB interface på satellitter. Skjermdump: ITproX.no

Som en kuriositet – og litt av grunnen til at vi utvidet testoppsettet med to ZenWiFi AX enheter er at du gjennom ET12 konsollet kan nå USB enhetene som eventuelt er koplet til her. Med ett har du ikke behov for at kjernenettverket ditt (ET12) har USB dersom du ønsker å kople til en harddisk eller annet USB- tilbehør i en av satellittene.

Ytelse

Hvor RBK960 kommer i skvis på grunn av pris, har ET12 klart å treffe mer smakelig på kostnadsbildet. Likevel oppleves det på ingen som helst måte som at ASUS sparer på kruttet. ET12 er nemlig utstyrt med en Broadcom BCM4912 SOC som kjører på 2 GHz, 1 GB RAM, og256 MB lagring for programvaren. Dette er mer enn nok krutt til å både kjøre de mange funksjonene i programvaren, det være seg link-aggregering av LAN-porter multi WAN-port, den integrerte VPN agenten eller brannmuren.

Med ordinært bruk er det sjeldent behov for implementasjon av QoS eller prioritering av trafikk. Dersom en har klienter som laster opp/ned store mengder filer eller er avhengig av en sammenhengende og jevn strøm kan disse prioriteres opp. Det samme åpnes delvis opp for i gjestenettverket hvor man kan begrense både hvor lenge en kan være tilkoplet og hvor stor båndbredde som tildeles de forskjellige gjestenettene.

Når det gjelder rå overføringshastighet over internett er dette noe som begrenser seg selv: hva kan din nettleverandør levere og hva ønsker du å betale? For å stressteste den trådløse kapasiteten satte vi opp en Xbox series X til vår ET12 som fungerer som router, og en Xbox one X ble koplet til vår ET12 som er koplet til routeren med 6GHz trådløs backhaul. ET12 støtter både 2.4, 5 og 6GHz trådløst nettverk og med dette da WiFi 6E for fremtidige enheter.

For ordens skyld. Begge Xboxene er koplet til sine respektive ET12’er med kablet ethernet.

Ytelsestest. Animasjon: ITproX.no

Etter kort tid kommer hastigheten seg opp i rundt 3-350mbps, men etter hvert legger den seg på en marsjfart på rundt 400mbps. Dette er i og for seg langt unna hva ET12 lover over sine WiFi6 spesifikasjoner. Her kommer avstand og signal inn i bildet, for det er nemlig 3 vegger nesten 15 meter mellom satellitt og router, noe som gir backhaulforbindelsen tre av fire mulige signalstreker.

Når vi så starter opp speedtest av ookla samtidig blir det tydelig at begrensningen ikke ligger i Xboxenes overføringskapasitet, men snarere den trådløse backhaul. Vi får alle våre 300mbps fra internett, men dette går på bekostning av filoverføringen mellom enhetene. Vi blir ikke overveldet, men det finnes en rekke fornøydhetsgrader mellom overveldet og skuffet. Vi opplever at dette står så absolutt til bestått og mer til – avstand og signal tatt i betraktning.

Konklusjon

Når det gjelder rå ytelse er det vanskelig å teste taket på alle funksjonene – svært få om noen nettleverandører leverer 2.5 gigabit internet, og ytterst få enheter støtter 2.5 gigabit LAN. Med kablet ethernet og WiFi6 som backhaul opplever vi et bunnsolid nettverk som appåtil leverer et bredt spekter av funksjoner, en brukervennlig app og fleksibilitet til tusen.

Kjøper du pakker med to enheter kan du samtidig velge hvilken av enhetene som skal tjene som satellitt og hvilken som konfigureres som router – dette er noe vi har erfaring fra aktører som TP- link, men er i stor kontrast til Netgear som har en egen dedikert router. At du kan velge å sette sammen de ASUS-enhetene (med Ai Mesh støtte) du selv ønsker er et kjempepluss – her kan du både ha et solid kjernenettverk samtidig som satellittene ikke nødvendigvis trenger å knuse sparegrisen.

ASUS ZenWiFi Pro ET12 kan anbefales til alle!

Vår vurdering

95 / 100 poeng
Design og oppsett

95%

Installasjon

100%

Meny og konfigurasjon

95%

Ytelse

95%