Trådløse ørepropper for hvermansen

Gode ørepropper har lett for å koste en del penger og skal man betale mindre må man ofte velge bort noe. Jabra Elite 5 er de nyeste proppene til Jabra og de er ikke best på noe, men gode på alt. De har fin pris, gode å ha på, har god støydemping, gode mikrofoner, fin størrelse, er IP55 sertifisert og har god lyd. Rett og slett har Jabra rett i det de sier, trådløse allround-ørepropper. 

Design og førsteinntrykk

Det første som møter oss er et relativt lite ladeetui, med samme utforming som Apple Airpods Pro og Huawei Freebuds Pro 2. De er dermed lette å ha i lommen uten at de føles.

Bilde: Jabra

Proppene i seg selv er også ganske små og de veier kun 5 gram per stk. Det, i tillegg til fin utforming gjør at de er meget behagelige å i ørene. Time etter time kan man ha de på uten at man føler behov for å ta de ut eller justere de. Eneste som er litt mer vrient enn større propper er at de kan være litt vanskeligere å få ut igjen fordi de er såpass små, men øvelse gjør mester så etter et par ganger lærer man seg hvordan man enkelt vipper de ut. 

Det er ingen berøringsflate på Elite 5, men man har en fysisk trykk-knapp. Denne er perfekt tunet i forhold til hvor hardt man må trykke og fungerer meget godt i praksis selv om jeg normalt sett liker berøringsflater best for å slippe å trykke proppene inn mot øret hver gang man trykker på proppene. 

Proppene kommer i to ulike farger, gullbeige og titansvart. Vi har gullbeige til test og fargen kjenner vi igjen fra tidligere Jabra-produkter. Materialvalget er plast og øretuppene er av silikon. Det følger med tre ulike størrelser samt en liten USB-A til USB-C ladekabel. 
Ladeetuiet er også av plast og i front har det er liten diode som viser batterinivået når det lader/lades. Bak er det inngang for USB-C og i tillegg har etuiet trådløs lading. 

Oppsett

Å koble til Jabra Elite 5 er enkelt og skal du bruke de opp mot Android eller Microsoft Windows 10 eller nyere, så støtter de hurtigtilkobling. På iPhone måtte jeg koble til manuelt, men det gikk fort og enkelt og har fungert helt stabilt i testperioden.   

Litt generelt

Det slår oss stadig hvor mye man får for pengene med Elite 5. De har liksom alt som en toppmodell har, men koster ikke mer enn halvparten av hva enkelte koster, men da skal det også legges til at de som er dyrere har bedre lyd. Trådløs lading er på plass og til og med multipoint. Så man kan enkelt være koblet til både PCen og mobilen samtidig.  Eneste vi savner er en liste i appen med enheter som har vært koblet til Elite 5. Dette ser vi flere og flere har og er noe vi liker godt.  

Når det gjelder batteritid, så gjør de det også godt. Man kan høre på musikk opp til hele 9 timer med støykansellering avslått og opptil 7 timer med støykansellering på. Det er slettes ikke dårlig for så små og rimelige propper.  Ladetiden er opp til 3 timer og kan vel ikke sies å være raskt. Men siden de støtter trådløs lading, legger jeg ofte etuiet på ladeplata når jeg bruker proppene og da har man alltid fullt etui i alle fall.  

En funksjon jeg ikke har testet, siden jeg ikke har Spotify, er Spotify Tap. Denne funksjonen skal la deg  åpne  Spotify hvis man slår på funksjonen og trykker to ganger på venstre ørepropp.  

Tekniske spesifikasjoner 

Dimensjoner etui  L: 64,1mm, B: 26mm, H: 38,9mm.
Vekt: 40g 
Dimensjoner propper:   L: 27,0mm, B: 20,0mm, H:20,5mm.
Vekt: 5g per propp 
Spotify Tap  Ja 
Brukstid  9t med ANC av
7t med ANC på

Inkludert etui:
36t med ANC av
28t med ANC på 
Lading  USB-C og trådløs Qi 
Ladetid  Opptil 1,5t
Opptil 1 times bruk med 10 min lading. 
Bluetooth  5,2 
Multipoint  Ja. Inntil to enheter samtidig.
Kan huske opp til 6 enheter. 
Hurtigtilkoblig  Ja. Google FastPair og Microsoft Swift Pair 
Berøringsflater for kontroll  Trykk-knapp på hver propp som kan tilpasses
Elementer  6mm dynamisk driver i hver propp 
Frekvensområde  20Hz – 20kHz 
ANC  Ja. Justerbar i 5 trinn. 
Vanntetthet  IP55 
Kodeks  SBC, AAC og aptX 

Appen 

Enhver produsent av propper med respekt for seg selv og sine kunder, kommer med en god app 😊 Dette gjelder også Jabra, og appen Sound+ fungerer fint og en ting andre har noe å lære av er at appen er utrolig rask. Med en gang proppene er koblet til telefonen så fungerer appen. Her ser vi ofte at mange apper bruker lang tid på å finne proppene, mens Jabra finner de med en gang. Appen viser en fin oversikt over batterinivået, også i ladeetuiet. 

Deretter kan man velge mellom aktiv støykansellering, omgivelseslyd(eller Hear Through) og slå av begge deler. Både når man velger ANC og omgivelseslyd, får man opp en slider hvor man kan justere nivået. Veldig kjekt og fungerer veldig fint i praksis. Proppene responderer også her raskt på endringen man gjør.
Deretter har man en 5-bånds equalizer og forhåndsinnstillinger. Man kan enten justere EQ manuelt, og lagre innstillingen man gjør som et eget forhåndsvalg, eller velge blant de seks som Jabra har laget. 

I tillegg har man en utrolig kul og funksjonell funksjon som heter Soundscape. Direkte i appen kan man rett og slett velge lyder fra rennende vann, dykking, hav, regn, fuglekvitter, pink noise, white noise osv. Noen ganger kan dette være utrolig deilig når man skal slappe av eller konsentrere seg. Mens jeg skriver dette har jeg faktisk på funksjonen og bruker lyden Cavern, som er dryppende vann i en hule. Utrolig deilig effekt som får man til å slappe av og lettere konsentrere meg når man har lyder og stemmer rundt seg. 

I tillegg har man mulighet for oppdatering av firmware, innstillinger for ANC, diverse innstillinger, oppsett for knappetrykk, automatisk svare når man mottar en samtale, mute mikrofonen hvis man tar ut en propp under samtale osv. 

Man kan også sette opp stemmestyring for meg som under testen bruker iPhone, fungerer Siri uten probpem.  Man kan også installere og sette opp Alexa og Google Assistant hvis man bruker Android.  

Appen er alt i alt en god opplevelse, men mange valg, enkelt oppsett og er meget rask og stabil i bruk.  

ANC og omgivelseslyd

Hybrid aktiv støykansellering kaller Jabra det og den aktive støykanselleringen fungerer overraskende godt og særlig til prisen. Vi har hørt bedre, men for rett over halvannen høvding, er det sjeldent man finner såpass habil støykansellering. Den sliter litt med å dempe den typiske dypere rumlingen man har når man kjører bil og stemmer kommer også litt igjennom dersom noen snakker rundt deg ganske nærme, men ellers gjør proppene en solid jobb. Vi liker også måten de demper støy på. Det er litt vanskelig å beskrive hvordan det oppleves, men det er overhodet ingen vakuum-følelse som slår inn når man aktiverer ANC. Det blir bare mer rolig rett og slett og en uanstrengt og behagelig måte.  

Det som også er verdt å merke seg, er at det er omtrent ingen sus eller white noise i bakgrunnen når man slår på støykansellering slik det ofte blir med slik støykansellering. Et par ganger har jeg faktisk måtte sjekke om ANC står på for å være sikker siden det lille suset som er, er så “behagelig” at man ikke helt vet om det er omgivelsen eller proppene som suser svaaaakt i bakgrunnen.  Et annet vanlig problem er at lyden endrer seg til tider mye når man aktiverer ANC, men Jabra har fått til dette veldig godt og lyden er så å si uendret enten man har på ANC eller ikke.

Også ved samtale fungerer støydemping godt, og motparten hørte omtrent ingenting av bakgrunnsstøyen. Stemmen kommer også klart og tydelig frem, men fremstår noe lavere enn hva vi får gjennom andre propper.  

Omgivelseslyd eller hear through som det vel egentlig heter, er det ikke alle produsenter som får til. Malen på hvor godt det kan bli, er det vel Apple som har satt for ingen har så naturlig lyd som Airpods Pro og Max. Men Jabra får det til bra og bedre enn mange andre. Lyden høres ikke helt ekte ut, og blir litt lavere,  tynnere og mer digital enn den er i virkeligheten, men her synes vi de gjør en rimelig god jobb.

Lyd 

Jabra Elite 5 er et sett propper som er ganske god på alt. Dette gjelder også lyden. Lyden er ganske så god og er lett å like. Diskanten er ikke for aggressiv, men samtidig fin å høre på om enn ikke den aller mest oppløste.
Mellomtonen er god og stemmer, instrumenter osv. kommer naturlig frem uten å virke harde.  

Bassen er taktfast og presis, men oppleves som litt forsiktig i forhold til for eksempel Huawei Freebuds Pro 2 som vi testet for litt siden, hvor bassen er eksepsjonell til bare litt mer penger. Man kan riktig nok øke volumet på bassen i appen, men med et 6mm element, så er det naturlig at bassen ikke blir like stor og dyp som propper som bruker større elementer uansett hvor mye man øker nivået i en app. 
Vil det si at Elite 5 er bassfattige? Nei, overhodet ikke. De spiller bass og de gjengir den på en fin måte, men de er bare tunet litt mer forsiktig enn andre propper og det er mange som også liker lyden på denne måten. 

Elite 5 skal har seks mikrofoner som skal sørge for god lyd og det gjør de. Lyden er naturlig og fin under samtaler og motparten hører meg godt. Lyden er riktignok noe lavere enn noen andre propper, men så lenge lyden er jevn og god er det bedre enn å ha en dårlig lyd med høyere volum. Igjen gjør Elite 5 en solid jobb

Konklusjon

Er du på jakt etter et par ørepropper som ikke koster skjorta, men allikevel ikke vil gi slipp på viktige funksjoner, får du en svært solid pakke i Jabra Elite 5.   

De har det meste og gjør det meste bra. De gjør ikke noe best, men så lenge alt de gjør gjøres på en god måte, får man en totalpakke som det er lett å anbefale som vi tror mange vil kunne bli svært fornøyde med.
De er små og lette, har god batteritid på 7 timer med ANC på og 9 timer med ANC på. De støtter lading via USB-C men også trådløs lading er på plass.

Bilde: Jabra

Lyden er god, passformen er glimrende og mikrofonene gjør en god jobb så de lett kan brukes til telefonsamtaler.  

Når de i tillegg har en godt fungerende app, og ikke koster mer enn 1690kr i skrivende stund som også er ved lansering, så vil det ikke overraske oss om Jabra Elite 5 vil havne i manges ører utover høsten og vinteren.
Vel gjort Jabra! 

Vår vurdering

85 / 100 poeng
Design

80%

I bruk

90%

Batteritid

90%

Lyd

80%