Minstemann har fått fargeskjerm og SpO2 måler
Inspire, er Fitbits inngangsmodeller for helsetrackere. Den har nå kommet i tredje utgave, Inspire 3 og har fått noen vesentlige oppgraderinger fra fjorårets Inspire 2.
Det man ser umiddelbart er at utseende nå ligner veldig på Fitbit Luxe og at den nå har fått fargeskjerm.
Under panseret har den også fått SpO2 måler for å måle oksygenet i blodet, varsling om for lav eller høy hjerterytme, Find my phone er på plass samt –alltid på- skjerm. Alt dette har de fått til, men med samme batteritid som med Inspire 2. Det loves batteritid opp til 10 dager, men vi tror den holder lenger. For etter 7 døgn på armen, inkludert 3 treningsøkter, var det fortsatt 49% batteri igjen. Det er smått utrolig.
Design og menyer
Inspire 3 ligner som nevnt veldig på Fitbit Luxe og ved første øyekast er det ikke lett å se forskjell, men Luxe er laget i metall, er enda mindre og fremstår noe mer luksuriøs med tanke på at den også kan matches med en rekke stilfulle remmer og lenker. Inspire 3 derimot har nær dobbel batteritid, og koster i skrivende stund ca. 400kr mindre enn Luxe.
Designet er pent og elegant og på baksiden finner vi selve sensorene, samt ladepunkter. På sidene har det nå blitt berørings-felter som brukes for å gå ut av menyer og vekke/slukke enheten. Dette fungerer utmerket og var en kjærkommen oppgradering da funksjonen for å vekke enheten når man tar den mot ansiktet, ikke alltid henger helt med. Inspire 3 kommer i tre ulike fargekombinasjoner.
Midnight Zen/Black(svart tracker med mørk rem), Lilac Bliss/black (svart tracker med rosa rem) og Norning Glow/black (svart tracker med orange rem).
Menyene ligner på de som vi ser på Luxe og generelt så er det litt kronglete å navigere på en så liten skjerm. En treningstracker som dette, egner seg best som klokke og for å hente inn puls, søvn og ulike data for så å vise de i Fitbit-appen. For selv om man kan se flere ting via menyene, så blir det så lite at mange vil slite med å se det som står rett og slett.
Oppsett
Oppsett at Fitbit har alltid vært enkelt, men det er noen endringer som fungerer utmerket. Man kan kun ha èn Fitbit-enhet koblet til kontoen sin om gangen, men det er nå enklere å veksle mellom enheter dersom man trenger det. Data som er lagret fra forrige enhet vises også på den nye enheten med få unntak, slik at man er oppdatert selv om man bytter enhet.
Det hele skjer i appen ved å velge at man skal legge til ny enhet, velg modell og appen begynner å søke. Tast inn bekreftelseskode som dukker opp på skjermen, og dermed er man i gang.
Funksjoner og daglig bruk
Inspire 3 er liten og hendig tracker, som gir deg mange av funksjonene storebrødrene gir, men i et lite format til en hyggelig pris. Man mister funksjoner som Fitbit Pay, handsfree-funksjon, stor skjerm, EKG og andre nye ting, men skal du kun ha en helt enkel tracker for å hjelpe deg med oversikt over puls, skritt, søvn osv. så gjør Inspire 3 det med glans.
Den har fått «alltid på» funksjon, men vær obs på at batteritiden faller drastisk hvis man slår på denne funksjonen.
Inspire 3 tåler litt vann og skal tåle svømmebaseng, dusjing og vanlig bruk. Det er dermed ikke noe problem å bruke den på trening når man blir god og svett, eller er ute og trener og det skulle komme et regnskyll.
En ting den mangler er innebygd GPS. Vi tror dette har med type skjerm, fysisk størrelse og batteri å gjøre. Noen kompromisser må man inngå dersom man vil ha en liten og lett enhet med fargeskjerm og bra batteritid.
Man kan motta varsler fra meldinger og diverse apper, samt vise hvem som ringer og besvare dette, men samtalen blir da aktivert på telefonen. Man kan dessverre ikke snakke i Inspire 3, så det er kun for å se informasjon.
En nyhet er at man kan kjøpe en slags klips for å legge Inspire 3 inni, slik at man kan spenne den på buksekanten eller lignende dersom man ikke vil ha den på armen.
Man får også kjøpt noen remmer til Inspire 3, slik at man kan bytte litt på stilen hvis man ønsker.
Batteritid og lading
Batteritiden er ifølge Fitbit på opptil 10 dager, men i de 7 døgnene vi har hatt den på armen, har vi faktisk målt mye lengere batteritid. Vi ladet den fullt opp og etter 7 døgn inkludert 3 treningsøkter, hadde vi 48% igjen. Kontinuerlig pulsmåling, SpO2 om natten og søvnlogging var på. Skjermen hadde lysstyrke satt til medium.
Vi så det samme med Luxe og må igjen si oss godt fornøyde med at den faktisk holder lengere enn lovet.
Fitbit er kjent for å ha utallige antall ulike ladeinnfestninger og på Luxe så vi at de gikk for magnetisk slik det er på Sense og Versa, men på Inspire 3 har de beholdt den noe mer gamledags “festes i hakk” løsning fra Inspire 2. Dette fungerer for så vidt greit, men igjen må vi nevne at vi skulle ønske Fitbit kunne klare å lage en felles standard for alle sine nye treningsklokker og bånd. Opplading går noe tregere enn vi så på Sense og Versa 3, men det gjøres likevel unna på relativt kort tid.
Trening
Inspire 3 har 3-akset akselerometer, optisk pulssensor og måler for SpO2 innebygd. Den mangler EKG som vi finner på Charge 5, Sense og Sense 2, men det får da være grenser for hva man får i en så liten enhet til under tusen kroner.
Dette gjør at man i kjent Fitbit-stil, måler pulsen døgnet rundt og vi ser at pulsmåleren ikke er helt på høyde med sine storebrødre. Den er god og langt bedre enn vi så på modeller før Luxe, men det er særlig ved høy fysisk anstrengelse med dertil mer svette mellom tracker og arm, så faller Inspire 3 litt lettere ut. Dette er jo et vanlig fenomen med optiske pulssensorer, men vi ser likevel at andre enheter kan fungere noe bedre her.
Skal man bruke den til hverdagsmosjonering, så fungerer den raskt og fint og til gåturer fungerer den ypperlig. Etter trening kan man også få en fin oversikt hvis man logger seg inn på Dashboard på http://fitbit.com
Helsemålinger
I Fitbit-appen har vi noe som heter helsemålinger. Her måles pustefrekvens, pulsvariabilitet (HRV), hudtemperatur, oksygenmetning (SpO2) og hvilepuls. Man kan dermed følge med på hvordan kroppen oppfører seg når man sover, og kanskje kunne oppdage dersom ting skulle begynne å avvike. Legg merke til at Inspire 3 ikke har fullverdig temperaturmåler, men kun kan detektere endringer i hudtemperaturen. Akkurat hvordan de får til det uten å ha en temperatursensor kan man jo lure på.
Stressmestring
Stressmestring er også en ting jeg personlig liker å følge med på. Her lager Inspire 3 en stolpegraf for hver dag og gir deg en score for hver dag basert på hjerteresponsivitet, anstrengelsesbalanse og søvnmønster. Inspire 3 har dog ikke fått den nye “All-day body-response” funksjonen som Sense 2 har fått.
Søvn
Logging av søvn er også noe som er svært kjekt og hver natt får man inngående detaljer om natten som har vært samt en poengsum fra 0-100. Man kan se antall timer med søvn og hvor lenge man har vært våken i løpet av natten. Man ser også oversikt over dypsøvn og REM-søvn samt restitusjon og hvor mye av natten man er rastløs.
Fitbit-appen er som den alltid har vært, god å bruke og gir god oversikt, men det begynner å bli så mye info at man nå må bli litt vant til hvor ting er. I tillegg er som nevnt også en del inngående informasjon nå kun tilgjengelige for Premium-kunder. Dette kunne vært akseptabelt, hadde det ikke vært for at prisen er 99kr/mnd hvis du kjøper den på Fitbit.com og 125 kr/mnd (999kr for ett år hvis du kjøper den via iPhone, men heldigvis følger med med 6 måneder på kjøpet.. Her tror jeg de kunne fått langt flere til å bruke Premium, dersom de hadde senket prisen betraktelig.
Konklusjon
Inspire 3 er inngangsmodellen i Fitbit-universet. Man får en solid tracker som hjelper deg med å spore pulsen, søvn, oksygenmetning i blodet( når du sover vel å merke), samt andre helseaspekter.
For hverdagsmosjonisten eller den som bare vil ha litt motivasjon for å komme i gang, fungerer Inspire 3 fint. Den mangler noen av funksjonene som Sense 2 har, men til gjengjeld koster den ikke mer enn snaue tusenlappen.
Da får man også en fargeskjerm, raske menyer og en god app for å holde oversikt. Premium er dessverre noe Fitbit lener seg mer og mer på og prisen begynner å bli over det vi synes det er verd. 125kr per måned er drøyt og man må virkelig føle at man har behovet der synes jeg for å kunne forsvare en så stiv pris.
Bortsett fra det, så får du en fin liten enhet som hjelper deg å holde oversikten, med en batteritid som kun Huawei kan matche.
I karakteren er det tatt hensyn til hva man får for prisen man betaler.