Pc-mus med ergonomisk utforming har i flere år eksistert i ulike varianter.

Contour har sin egen måte å gjøre dette på med sin RollerMouse og den har blitt svært utbredt i bl.a. kommune og på legekontorer. Vi har fått tilsendt sist skudd på stammen for test, RollerMouse Re:d.

Design

Aluminium og kunstskinn er hovedmaterialer i RollerMouse Re:d. Den har et eksklusivt design, den er tung og den føles eksklusiv ut i bruk. Sentralt er det plassert den velkjente rullestaven og denne er på Re:d-utgaven bredere enn på sine rimeligere søsken. Den bruker en bevegelsesteknologi som heter 7SENSES og er bygd inn i rullestaven slik at støv og skitt ikke kommer inn slik som det kunne i andre utgaver. Rullestaven er tykkere enn på tidligere modeller og museklikket er virtuelt. Dette er gjort for å fjerne unødig motstand som igjen gir bedre komfort og mindre sjanser for belastningsskader. Dette sammen med smart teknologi gjør at man nesten aldri går tom for plass, dvs. bruker musen så man går inn i en av kantene. BRA!

Under rullestaven sitter knappene samt et scrollehjul.
På hver side har man håndleddstøtten og denne kan man velge om man vil ha på eller ikke. Håndleddstøttene er svært behagelig å bruke og gir god komfort. Den kan tas av hvis man ønsker det og for dette følger det med en egen liten nøkkel.

Uten håndleddstøtten lener man håndleddene rett på aluminiumen og vinkelen blir litt feil, så vi vil tro de fleste vil ha på den passe myke håndleddstøtten, laget i kunstskinn.
En av fordelene til RollerMouse, er at den har egne ben til tastaturet. Disse kan slåes ut i retning fra deg og tilpasses i bredde, høyde og vinkel. Dette for å kunnen tilpasse ulike typer tastatur. Dette liker vi svært godt.

Oppsett

RollerMouse Re:d er plug & play. Sett i USB-ledningen, gi den et øyeblikk og den er klar til bruk. Den kan settes opp til å enten brukes med Windows på PC eller OSX på Mac. Dette endres med en knappekombinasjon beskrevet i manualen.

Rullestaven kan også fungere som venstre museknapp når den trykkes ned. Hardheten for trykk kan justeres og dermed tilpasses ulike behov. Denne bevegelsen registreres optisk og det har dermed ingen unødvendig motstand annet enn den man selv velger. Trykker man ned rullestaven høres et klikk, men siden dette ikke er en fysisk bryter som blir trykket inn, så er lyden virtuell og kan endres i volum fra ingen lyd til høy lyd. Selv liker jeg å ha den på laveste nivå.
Rett under rullestaven finner vi to knapper, Copy og Paste. Svært praktisk.

Under der igjen har vi to litt større knapper som er venstre og høyre museknapp. I bunnen mellom venstre og høyre museknapp finner vi en smart knapp for dobbeltrykk. Dette er utrolig praktisk om man skal markere et ord, åpne et program osv. Ett trykk, og den registreres som to. Smart!

I bruk

Jeg skal innrømme jeg var litt spent da jeg ble spurt om jeg ville testen denne musen. Jeg hadde sett slike hos leger og i det offentlige, men ikke brukt en selv. Jeg var mildt sagt like spent da jeg mottok den og pakket den opp. Men etter litt tilvenning har vi blitt gode venner og den er faktisk blitt en naturlig del av hverdagen foran Mac-en. Den er langt mer behagelig enn en tradisjonell PC-mus og man blir ikke like sliten i håndledd, underarm og skulderfeste. Håndleddene har man omtrent på samme sted hele tiden og det er nesten bare fingrene som er i bruk. Til lett arbeid, har jeg fingrene på tastaturet hele tiden og bruker tomlene på rullestav og scrollehjul. Skal jeg bruke musen mye, flytter jeg hendene en tanke ned, så jeg har flere fingre på rullestaven samtidig og den andre hånden til scrollehjul og knapper.

Håndleddstøtten er meget behagelig, er passe myk og føles like eksklusiv ut som resten av musen. Er det noe jeg synes er negativt er det noe ujevn motstand i scrollehjulet. Jeg antar dette kan være en ørliten produksjonsfeil i vårt testeksemplar, så jeg velger å ikke trekke for dette, men ville nevne det. En negativ ting til, er at jeg savner knapper for ”tilbake og frem”. Sitter jeg og leser på internett og vil gå tilbake, må jeg enten bruke tastaturkombinasjon eller flytte markøren opp og trykke tilbake i nettleseren. Det er tungvint når man i dag er vant med å kunne utføre dette med en knapp eller sveip for oss som normalt bruker en mus med slike knapper eller Apples Touch Pad.
Håper det på sikt kan komme valgfri driver som lar brukeren konfigurere knappene. Da kunne de som ikke kopierer og limer inn så mye, f.eks. velge Copy og Paste knappen til dette formålet.

Konklusjon

Etter at skepsisen la seg kom begeistringen. RollerMouse Re:d fra Contour har nå blitt en naturlig del av hverdagen og det vil bli vanskelig å gå tilbake til en tradisjonell PC-mus. Når man først venner seg til en så behagelig måte å bevege musepekeren på, når ikke en vanlig mus opp rett og slett.

Er du vant med å bruke en tidligere utgave av RollerMouse vil du elske denne. Er du som meg og aldri har brukt en slik ergonomisk mus før, vil du også mest sannsynlig bli svært begeistret. Ulempene er få, men vi savner ”tilbake og frem” knapper og mulighet for å kunne konfigurere dette. En annen ulempe for privatpersoner må være prisen. RollerMouse Re:d er en dyr mus, men sitter man mye foran skjermen, kan det være verd investeringen.

Vår vurdering

90 / 100 poeng
Design

90%

Oppsett

80%

I bruk

80%