Nytt aktivitetsarmbånd fra Fitbit med pent design, utskiftbare remmer og lang batteritid

Fitbit har i sommer kommet med sin nye utgave kalt Fitbit Alta og blir en etterfølger av den populære Fitbit Charge, som vi tidligere har omtalt på ITpro.

Fitbit Alta har ikke pulsmåler og måler heller ikke antall trapper man har gått, men til gjengjeld har den en mer oppløst skjerm, stilig design i aluminium og mulighet for å skifte remmer. At batteriet også holder i godt over en uke mellom hver lading er et stort pluss i margen.

Design

fitbit-alta_luxe-stainless-steel_silver_bangle_clock_flower
Trykk for større. Bilde: Fitbit

Fitbit Alta har fått et mer moderne design enn Charge og har nå en avlang tracker-del i aluminium og ser riktig så fin ut. Remmene kan enkelt tas av og dette gjør at man kan skifte farger og materiale som man vil, eller skifte rem om den man har en slitt eller ødelagt. Et stort pluss kontra det at alt er i ett.

Kvaliteten virker nå også enda bedre og grunnen til det er nok at hele huset til trackeren nå er i aluminium istedenfor plast. Fitbit Alta er fortsatt ikke vanntett, men sprutsikker. Man skal kunne ha den på utendørs og den skal tåle svette, men ikke å være under vann. I testperioden har den derfor ikke blitt i direkte kontakt med vann.

Laderen til Fitbit Alta er nok en ny utgave og dette er det svakeste punktet til Fitbit. Alle utgaver har en egen ladeløsning og gjør det fryktelig tungvint dersom man har flere og ulike utgaver av Fitbit-produkter i huset. Når det er sagt, er i hvertfall ladeløsningen til Alta av den bedre sorten og Alta sitter godt fast i ladekloen som holder fast Alta mens den lader. Her løsner ikke laderen under lading slik den litt for lett kan gjøre på Charge.

Skjermen er også blitt noe større og mer oversiktlig. Vi liker skjermen til Alta veldig godt og måten man kan tilpasse visning både horisontalt og diagonalt er supert. Man velger dermed det man selv liker beste. Skjermen er dog vanskelig å lese i sollys, men hvis man skygger med hånden går det greit. Dette er en av ankepunktene til Alta.

Oppsett

Som vanlig er et Fitbit-produkt svært enkelt å komme i gang med og Alta er ikke noe unntak. Lad opp Alta, last ned Appen hvis du ikke har den fra før og søk etter ny tracker. Resten blir du guidet gjennom på en enkel måte. En liten profil om deg selv må lages for å gi så riktige verdier som mulig, men dette gjøres jo bare den første gangen.

fitbit-alta-app-iphone
Trykk for større. Bilde: ITpro.no

Appen er svært enkel å bruke og har kommet i en ny drakt nå i senere tid. Særlig liker vi fremstillingen man har på iPhone- og Windows-appen.

I bruk

Vi har nå brukt Fitbit Alta i flere uker og som vanlig fungerer den som forventet. Fitbit er en smule ivrig til å telle skritt, men siden dette er det samme for hver dag, så vil man enkelt kunne se dagens aktivitetsnivå i og sammenligne denne med andre dager. Den er god å ha på håndleddet og siden den ikke har puls-sensor, kan man uten problem ha den litt løsere på hånden uten å miste noe funksjonalitet. I tillegg er batteritiden svært bra og den beste vi har testet til nå på noe aktivitetsbånd. Hele 7-9 dager går det mellom hver gang man må lade Alta, noe som må sies å være svært bra i dag.

Alta kan også vise deg hvem som ringer eller sender sms, samt vise kalenderpåminnelser. Dette er en av de små detaljene som gjør at man øker nytteverdien i det daglige.

fitbit-alta-hourly-activity
Trykk for større. Bilde: ITpro.no

Motivator
En annen og meget smart funksjon som Alta også har fått, er at man kan sette den til å varsle deg hvis du har vært lite aktiv. Man deler enkelt opp dagen i for eksempel ni timer man vil være aktiv og da skal man bevege seg minimum 250 skritt hver time. Skulle man ha gått mindre enn 250 skritt en time, så får man en vibrasjon på håndleddet og en artig påminnelse 10 minutter før timen går ut.

Beveger man seg så man når 250 skritt, da får man en liten artig notis at man klarte det. En liten men veldig motiverende funksjon som faktisk bevisstgjør aktivitetsnivået på rolige dager. Bare det å reise seg opp og gå et liten ærend på jobben, eller gå rundt i huset hjemme. Andre ganger så trigges man til å rett og slett knyte på seg skoene og gå seg en tur litt spontant.

Søvn
Det samme gjelder for søvn.

fitbit-alta-sleep-log
Trykk for større. Bilde: ITpro.no

Man kan gå gjennom et enkelt oppsett for hvor mye man ønsker å sove og når man vil legge seg og stå opp. Når tiden nærmer seg, så varsler Alta og mobilen at man bør begynne å runde av dagen og komme seg i seng. I appen kan an også enkelt følge med på søvnmønsteret man har hver dag og se om man får nok søvn. Dette er en funksjon jeg selv bruker veldig mye og våkner jeg en morgen og føler at jeg har sovet dårlig, så stemmer ofte dette med grafen i appen. 

Automatisk treningslogg
Fitbit Blaze kan man gå inn og starte en treningsøkt og velge hva man trener. I Alta er dette gjort så den logger det automatisk og skal etter planen logge hva man trener. Ideen er god, men vår erfaring er at dette ikke fungerer særlig bra og den logger mange ulike treningstyper litt vilkårlig. Dette er kanskje ikke så enkelt å få til, men da synes jeg man like godt kan droppe en slik funksjon inntil det fungerer som tiltenkt. Den får ofte til å logge at man går og løper, men jeg er i følge Fitbit stadig ute og sykler, enda sykkelen står trygt lagret i garasjen. Mulig det er et hint om at jeg bør begynne å sykle mer igjen? Hvem vet 🙂

Lite responsiv
Som vi kjenner fra tidligere, så har Fitbit en funksjon som skrur på skjermen når man holder den i vinkel opp mot ansiktet. En meget smart funksjon som brukes hyppig. På Blaze fungerer denne stort sett veldig bra, men på Alta reagerer den litt for tregt, litt for ofte. Mulig mange har klaget på at tidligere utgaver har skrudd seg på litt for ofte og at de dermed har strammet inn på algoritmene for hva som skal til får å slå på skjermen, men det er fortsatt en funksjon som fungerer bra. Her kunne kanskje Fitbit fått til en slags innstilling i appen for hvor sensitiv man selv ønsker at denne funksjonen skal være.

En annen ting er at man kan dobbel-tappe på enheten for å vekke den. Denne funksjonen er også litt tregere eller vanskeligere å trigge enn på tidligere utgaver og man ender ofte med å dunke på den flere ganger for å vekke den til liv. Etter hvert så finner man ut at noen steder på trackeren gjør at den lettere våkner enn andre og jeg har funnet ut at hvis man dunker til den rett utenfor skjermen, så våkner den lettere til liv enn hvis man dunker på selve skjermen.

Det hender også at Alta, som flere andre Fitbit-produkter bruker lang tid på å koble seg til mobilen. Selv om man har på at den skal være tilkoblet hele tiden, så hender det at den faller ut. Litt irriterende er det, men om det skyldes Fitbit eller Bluetooth-teknologien skal ikke sies med sikkerhet.

Konklusjon

Treningsklokker og aktivitetsbånd har en fortsatt stigende kurve i popularitet og Fitbit har etter hvert nesten blitt som allemannseie å regne. Alta er et flott produkt som virker svært solid, har lang batteritid på 7-9 dager, har selve huset til trackeren i aluminium og den har utskiftbare remmer. Den ser veldig fin ut og er svært behagelig å ha på armen. Vi synes likevel man betaler litt mye i forhold til at den mangler både høydesensor og pulsmåler. Om ikke lenge er Fitbit Charge2 her og den skal koste bare noen hundrelapper mer og har det nevnte på plass. Designet er uansett meget kult på Alta, så for den motebevisste, så kan likevel Alta være aktivitetsbåndet du skal kjøpe. Vi håper å komme med test på Charge2 i november.

Fitbit Alta i gull. Bilde: Fitbit
Fitbit Alta i gull. Bilde: Fitbit

Alta kommer som nevnt uten pulssensor og vil derfor ikke kunne vise deg pulsen din. Kaloriforbruk vil av den grunn ikke være like nøyaktig som for Fitbit Charge HR og Fitbit Blaze, men for deg som ikke trenger denne funksjonen, så får du et topp moderne aktivitetsarmbånd, som fungerer som en utmerket motivator hvor du også lett kan tilpasse den til ulike klesstiler ved å skifte ut remmene. Skal du ha denne funksjonen, så er Fitbit Blaze er meget godt produkt.

Alta kobles til mobiltelefonen din og kan også vise deg hvem som ringer eller sender sms. En veldig nyttig funksjon i hverdagen. Det i tillegg til påminnelse om for lite aktivitet i deler av døgnets 24 timer, samt påminnelse om når man bør legge seg, gjør at man får en ganske så komplett pakke.

Det finnes også noe negativt å si om Alta og det er at skjermen er vanskelig å lese i sollys, at den ikke alltid slår på skjermen når man løfter armen frem foran hodet og at dobbeltapping ofte blir til både tre og fire dunk før den våkner.

Appen er som for alle Fitbit-produkter og fungerer meget godt. God oversikt og alle grafer og logger er lett tilgjengelig. Eneste vi fortsatt ønsker oss, er en mer detaljert oversikt over søvn. Vi tenker da på lettsøvn og dyp søvn ala det Microsoft Band viser.

Skal du ha en moteriktig valg med mange fine funksjoner, men ikke trenger pulsmåler, kan vi trygt anbefale Fitbit Alta.

Vår vurdering

75 / 100 poeng
Design

80%

Oppsett

90%

I bruk

80%

Pris/funksjoner

65%