Sonos har lansert en ny høyttaler som lar deg styre musikken med stemmen. Talestyring har riktignok ikke kommet til Norge enda, men den som venter på noe godt, venter ikke for gjeves.
Sonos har lenge vært i tet på multiromsløsninger og er det fortsatt. Talestyring derimot, er noe som kommer mer og mer og vi ser både Amazon og Google allerede har egne enheter i andre land. Apple kommer også med sin egne enhet. Det som er unikt med Sonos sin One, er at den skal støtte flere ulike tjenester. Amazon Alexa er allerede på plass (dog ikke i Norge) og Google sin taleassistent kommer. Om vi får se enda flere tilbydere, gjenstår å se.
For oss her på bjerget, er ikke dette like spennende da ingen av taleassistenten foreløpig støtter norsk. Vi har uansett testet One og vi ser ingen grunn til å ikke kjøpe den. Den dagen Amazon og Google støtter norsk språk, vil du umiddelbart kunne dra nytte av dette hvis du har en One fra før.
Design
Sonos One er svært lik Sonos Play:1 som vi testet for en stund siden. De har brukt samme formfaktor, gjort interne endring og noen eksterne, men ellers spiller de så å si likt, er like store og ser veldig like ut.
Det man umiddelbart legger merke til er at One har en heldekkende farge, enten hvit eller svart. Play:1 var sølv/hvit eller sølv/svart. Personlig har vi fått hvit utgave til test og synes den er lekker.
Fronten er ellers i perforert metall, bunnen har myke gummiputer og inngang for strøm og bak har den tilkobling for nettverk og paringsknapp. Vi legger merke til at skrufestet for veggbrakett er fjernet fra One. Så hvis man nå velger å bruke One som bakhøyttaler, er man nå tvunget til å ha den stående og kan altså ikke skru den fast i stativ slik man kan med Play:1.
Toppen av høyttaleren er der den største forskjellen er. Hele toppen er ny og det er kun en hel flate men touch-baserte knapper. Det litt om oppsettet vi finner på bl.a. Play:5. I tillegg til volum opp/ned, play/pause har den også fått en sirkel med 45 bittesmå hull hvor hele seks mikrofoner er gjemt til talegjenkjenningen. I tillegg er det en liten lysdiode som aktiveres hvis mikrofonen er aktiv. Den er fast tilkoblet mikrofonen, slik at man alltid skal kunne vite om mikrofonen er aktiv eller ikke. Kjekt for de som tenker litt på privatlivet og avlytting. Lyser dioden, er mikrofonen aktiv.
Oppsett
Oppsettet til Sonos er lekende lett enten man er ny bruker eller har et eksisterende system. Last ned appen, registrer deg (hvis du ikke allerede er registrert), plugg inn strømmen i høyttaleren, velg ny enhet i appen og resten skjer av seg selv. Finnes det en oppdatering, sørger appen for å gjøre denne innen høyttaleren tas i bruk. Enklere blir det neppe. Man kan så velge navn på høyttaleren og hvilken rom enheten skal stå i.
Bilder: Sonos
Appen til Sonos kom nylig i ny drakt og har nå blitt ende bedre i bruk. Alle hovedfunksjoner er nå samlet i en linje i bunnen av appen, visning av hva som spilles, valg av rom og grupper er også nå veldig lett å bruke.
Høyttaleren har i testperioden i hovedsak vært brukt på kjøkkenet og noe på hjemmekontoret. Kjøkken og stue er åpen løsning og med One på kjøkkenet og to stk Play:5 i stua, så er det med et par tastetrykk gjort å spille samme musikk på kjøkken og stue. Ikke det at gruppe er en nyhet, men måten det gjøres på en nå enda enklere i bruk.
I en av hovedfanene som nå heter Min Sonos ligger nå mine favoritt-ting. Album, låter, spillelister og radiostasjoner ligger pent satt opp og lett tilgjengelig. Med det nye oppsettet har nå også bruken av One som en erstatning for radio blitt enda enklere.
Funksjoner
Styring av et Sonos-produkt er gjort så enkelt som mulig. Fra enheten selv, kan man styre volum, pause/spille og nå har One fått samme funksjon som Play:5, altså at man kan skifte sang ved å dra fingeren vertikalt over begge volumknappene på toppen. Fra venstre til høyre starter neste sang i køen og høyre til venstre spiller forrige låt/radiostasjon. Veldig praktisk. Ellers er det svært lite man kan gjøre på selve enheten og resten styres i appen.
Er du på jakt etter en enkeltstående høyttaler for å spille musikk i ny og ne, finnes det mer praktiske løsninger for dette med Bluetooth og batteri, men ønsker du å ha et system i huset, er Sonos kanskje det beste du kan velge. Du må leve uten Bluetooth, eller fysisk tilkoblinger, men alt styres fra appen. Lokal musikk, Spotify, Tidal og veldig mange andre streamingtjenester er støttet. Til nå har man vært tvunget til å bruke appen, men Spotify Connect kom på plass for en stund siden og Tidal samt flere skal få støtte for direktetilkobling etter hvert som Sonos åpner for dette.
Talestyring
Den virkelig store nyheten med Sonos One er at den har integrert talestyring. Sonos har ikke laget sin egen taleassistent, men gått for å integrere andre og allerede etablerte taleassistenter. Fra start støttes Amazon Alexa og Google sin assistent kommer. Om den også vil støttes Apple Siri, gjenstår å se. Men bor man i Norge, så får man foreløpig ikke brukt funksjonen. Ingen av assistentene er tilgjengelig i Norge foreløpig, men kjøper man en One i dag, så er man i alle fall klar så fort det blir tilgjengelig.
Skal bli deilig den dagen man kommer hjem og bare ber Sonos om å spille en sang, sjanger eller en radiostasjon. Den som venter på noe godt, venter ikke forgjeves sies det og vi antar dette også gjelder i dette tilfellet. Det geniale er at de legger til rette for å bruke flere assistenter, slik at man kan velge ut i fra hvilken plattform man bruker fra før innen mobil og nettbrett.
Lyd
Så til det som er en av de viktigste tingene ved en høyttaler, lyden. Sonos One låter svært likende og spiller med god og relativt balansert lyd. Noe lite diskant og litt optimistisk bass kanskje, men dette spørs også veldig hvor den er plassert. Står den i et hjørne eller inntil bakvegg, kan bassen bli litt ullen og pompøs. Vi snakker ikke dypbass av rent fysiske grunner, men mellombass. Heldigvis kan dette justeres i appen og i tillegg støtter One Trueplay, som er Sonos sitt eget kalibreringssystem. Man må riktignok bruke en Apple-enhet i form av iPhone eller Ipad og man bruker da mobilens mikrofon til å fange opp hvordan lyden er i rommet man er i og en justering gjøres for å kompensere for ujevnheter i lyden. Trueplay fungerer litt opp og ned synes vi, men ofte kan det stramme opp lydbilde en del. Personlig liker jeg å justere manuelt og det blir ofte å skru av loudness og øke diskanten noe.
Uansett er det imponerende lyd fra en såpass liten og kompakt høyttaler som spiller mono. Ønsker du stereo? Ikke noe problem. Kjøp en One til og sett de opp i stereopar. Kjøper du en Sonos Sub i tillegg, har du et riktig så fint og elegant stereoanlegg som spiller på en måte jeg tror svært mange i dag vil like. Ikke noe for hifi-entusiasten kanskje, men til daglig bruk og tatt i betraktning at man bygger et system i flere rom i hjemmet, gjør at Sonos gjør en knakende god jobb. Er du kun ute etter best mulig lyd for pengene, bør du se på separate hifi-komponenter.
Konklusjon
Sonos One er veldig lik Sonos Play:1, men har fått oppgradert utseende noe, kommer nå i helt hvit eller helt svart utseende. I tillegg har den fått støtte for taleassistenter og bor man i et land hvor dette er tilgjengelig, støttes allerede Amazon Alexa. Google kommer og antagelig Apple Siri. AirPlay2 fra Apple får støtte i 2018 og Sonos åpner for å kunne spille av dirkete fra ulike apper, slik at man ikke må bruke Sonos-appen. Kjekt om man allerede har Spotify, Tidal e.l. oppe og ikke ønsker å bytte app om man går fra en hodetelefon til en Sonos-enhet.
Appen har fått en overhaling og er nå enda bedre i bruk. En bunnlinje som har samlet grunnleggende funksjoner som Min Sonos – Bla gjennom – Rom – Søk og Mer ligger i bunnen og er nå lettere tilgjengelig enn før. Dette gjør Sonos enda lettere å bruke som en erstatning for radio, da man enkelt legger favorittstasjonene til favorittlisten og enkelt bytter radiostasjon under Min Sonos.
Lyden er svært lik Sonos Play:1 uten at vi har prøvd de ved siden av hverandre og vi tror Sonos treffer blink med hvordan de tuner lyden. Lyden er lett å like, men god balanse om enn noe lite diskant og mye bass rett ut av esken. Det er personlig hva man liker og kan enkelt justeres i appen, enten manuelt eller ved å bruke Sonos sitt kalibreringssystem, Trueplay.
Har du Play:1 fra før, er det ingen vits i å løpe for å kjøpe enda, men skal du ha en ny spiller, så bør du definitivt gå for One fremfor Play:1.
Vi gi samme karakter som vi gjorde på Play:1 da den for oss fremstår med samme nytteverdi enn så lenge. Den dagen talestyring fungerer i Norge, ville vi gitt den 90 poeng.