Bekymret for inneluften? Du er i så fall ikke alene. Mange er i dag opptatt av dette og kravene i nybygg skjerpes stadig. Vi har nå sett nærmere på de smarte målerne fra norske Airthings, som hjelper deg med å få oversikt på hvordan luften er i boligen din.
Klima og klimakrise er populære ord om dagen. Mange blir mer og mer bevist på klima vi lever i, og det gjelder ikke bare hva vi kaster og forbruker. Inneluften i våre boliger er også svært viktig og har man dårlig inneluft kan dette føre til både plager og lidelser man gjerne kan være for uten.
Radon er også noe mange her i Norge har i heimen og dette er et radioaktivt grunnstoff som kan forårsake lungekreft ved høye verdier. Konsentrasjonen er høyest om vinteren, da bakken ofte er tilfrosset eller våt og luft bra bakken trenger inn i våre boliger.
Nye boliger har nå radonduker, men for eldre hus kan det rett og slett være en utfordring og kostbar affære å få bukt med dette edelstoffet. Mange gjør derfor tiltak for å gjøre konsentrasjonen av radon så lav som mulig, men hvordan måler vi radon?
Det vanligste er å kontakte et firma som driver med dette og bruke en såkalt sporfilm som må sendes inn etter 2-3 vintermåneder. Men Airthings har i noen år nå levert digitale målere, som måler luften fra dag til dag og dermed kan si noe om ulike tiltak fungerer på en langt enklere måte.
I tillegg har vi allmenn forurensing fra matlaging, støv, klær, møbler, maling osv. som heller ikke er bra i for store mengder. Dette kalles for TVOC og sier noe om hvor mange totale flyktige organiske forbindelser man har i luften.
For et godt inneklima spiller også luftfuktighet inn, temperatur og ikke minst CO2 som vi mennesker og dyr puster ut.
Har man en god kombinasjon av disse parameterne, ligger alt til rette for en god og sunn inneluft. Airthings har ulike målere som måler en eller flere ting og vi har tatt en titt på deres mest avanserte enhet Airthings Wave Plus samt den mindre avanserte Wave Mini.
Design
Begge målerne fra Airthings er små hvite enheter i plast. De er dermed lette å plassere og gjør svært lite ut av seg. På toppen er det også en ring som lyser i ulike farger om man vifter hånden foran. Dette sier da noe om den totale kvaliteten på inneluften.
Grønt lys = alt er bra
Gult lys = her bør det muligens gjøre noe
Rødt lys = noe bør gjøres
Enhetene kan legges på en hylle eller lignende, skrues på veggen og Wave Mini har også en liten fot som gjør den lett å plassere i f.eks. soverom.
Kvaliteten virker høy, og man kommer fort i gang med begge enhetene.
Oppsett
Med i esken ligger en svært lettfattelig bruksanvisning for å komme i gang. Man laster ned appen, registrerer en konto, setter inn batterier og lar appen finne enhetene.
Deretter starter en syv-dagers innkjøringsperiode hvor enhetene skal ligge stille og bare kalibrere seg. De første to dagene fikk vi høye og rare verdier på noen parametere og for å teste nøyaktigheten, la vi for testens skyld begge enheter ved siden av hverandre for å se hvor likt de måler.
Her så vi fort at TVOC viste svært forskjellig, men etter en oppdatering på enhetene og et par uker til hvor målerne lå stille, viste enhetene likere og likere verdier.
Nå som begge har ligget stille i ca. to måneder, er de så å si helt samkjørte.
Appen
Appen til Airthings er minimalistisk og enkel å forstå. Den viser en stor ring for den måleren som er valgt og dette indikerer da den totale luftkvaliteten og ligner ringen man har på selve enheten. Man ser også de ulike verdiene den måler.
Sveiper man til siden, kommer det mer detaljert informasjon om målingene og man kan også se målinger i en graf for siste 48 timer, uke, måned og år. Man får dermed veldig god oversikt på hvordan inneluften endrer seg og kan være med på å finne årsaker til dårlig inneluft. I tillegg kan man sette opp varsler av ulike slag i appen, slik at man raskt kan få en påminnelse dersom en verdi overstiger grenseverdier.
Appen støtter Google Assistant, Alexa og IFTTT per dags dato. Jeg satte opp Airthings til Google Assistant, men det må sies å være sånn omtrent ubrukelig, da Assistant aldri skjønte at jeg faktisk sa airthings. Det ble utrolig mange andre og rare ord den trodde jeg sa. Nå skal det sies at min engelske uttale ikke er særlig god, men normalt så skjønner Assistant meg.
IFTTT har flere smart ting den kan gjøre og man kan få varslinger, endre lys på Philips Hue hvis man har dette og legge verdier i Google Docs for å nevne noe.
En ting som er både en fordel og en ulempe, er at kommunikasjon mellom mobil og enhet foregår via Bluetooth. Fordelen er at de kan brukes med batteri med lang levetid, men ulempen er at man kun får sjekket når man er i nærheten, samt at det ofte tar noe tid(30-60sek) fra man lukker opp appen, til appen har synkronisert med enheten. Da blir verdier lastet til skyen og kan sees på alle enheter man har appen på samt dashboard på dashboard.airthings.com
Det skal komme en hub i slutten av mars som skal løse dette og vi ser frem til at denne kommer og håper vi kan komme tilbake med en oppdatering hvis vi får den til test.
Funksjoner
Som tidligere nevnt, finnes det ulike enheter fra Airthings. Wave Plus som vi har testet, er toppmodellen og kan måle en rekke ting som:
- Radon
- TVOC
- CO2
- Luftfuktighet
- Temperatur
- Lufttrykk
Man får dermed en svært god oversikt over inneluften og vi har valgt å la denne ligge i stuen, siden det er her vi oppholder oss mest.
Wave Mini er mer beregnet på soverom. Denne måler ikke like mye som Wave Plus og måler:
- TVOC
- Luftfuktighet
- Temperatur
Totalt sett gir en slik pakke en god oversikt over hele boligen. Eneste vi hadde ønsket er at Wave Mini hadde målt CO2. Hadde vært kjekt å vite hvordan dette er på soverommene.
Konklusjon
Tar du inneluften seriøst og ønsker å kontinuerlig måle radon, TVOC, CO2, luftfuktighet, temperatur og lufttrykk er Wave Plus en fantastisk enhet. Med Wave Mini som tillegg på soverom, gjør at man får en svært god oversikt over boligens luftkvalitet. Dette gjør det også lettere å gjøre ulike tiltak og raskt se om de har noen effekt.
Appen er enkel og lettfattelig og gir oversikt over øyeblikket samt grafer for tiden som har gått.
Enhetene kommuniserer via Bluetooth, som har sine fordeler og ulemper. Det går litt tregt fra man lukker opp appen og man kan ikke sjekke eksakte verdier når man ikke er hjemme. Fordelen er at de kan brukes med batteri og de varer lenge. Når Airthings Hub kommer i slutten av mars i år, så håper jeg ulempene blir visket bort og man får rett og slett en seriøs pakke med målinger av mange parametere.
Airthings Wave Plus og Mini får en klart anbefalt fra oss og anbefaler enhver som er opptatt av inneluft å investere i et slikt sett. Når Hub kommer, håper vi også flere muligheter for integrasjon i ulike smarthus-løsninger.