En fantastisk kombinasjon av mus og tastatur

For ikke lenge siden testet vi Logitech sin nykommer MX Keys mini. Denne gangen er det en for så vidt velkjent traver for mange som har vært på test, men allikevel med en oppdatering. Logitech MX Keys Combo er MX Keys for Business tastatur og MX Master 3 for Business mus, sammen med en Logi Bolt adapter og en håndleddstøtte.
Dette kommer som et sett i samme eske.

Først vil vi takke Logitech for fremskaffelse av testenheter.

Design og layout

MX Keys og MX Master 3 for Business oser kvalitet. Manger har sikkert brukt dette oppsettet tidligere og/eller en tidligere versjon og vet hvordan det er. For de som ikke har prøvd det, så er både tastatur og mus av høy kvalitet. Både musen og tastaturet lades via USB-C og har lang brukstid. En full opplading kan ifølge Logitech gi opp til 5 måneders bruk uten bakgrunnsbelysning på og opp til 10 dager med lyset på samt opp til 70 dager på musen. Og skulle du klare å gå tom for strøm, vil 1 minutt med lading gi opp til 3 timers bruk.

Tastaturet er tungt og solid og veier hele 810gram. Dette gir et solid inntrykk og tastaturet ligger godt mot underlaget og hviler på seks avlange gummiføtter.

Bilde: Logitech

Tastaturet har full størrelse og 108 taster. I tillegg har det som mange andre, egne funksjoner for F-tastene. Her kan man justere alt fra lysstyrke, bakgrunnsbelysning, tekst til tale (for de landene som støtter dette), egen tast for emojis, mute av mikrofon (meget praktisk ved videomøter), musikk-styring, kalkulator, skjermutklipp, lyd osv. Det som også er genialt med MX Keys er at Logitech lar deg tilpasse den øverste knapperaden etter eget ønske via programmet Logitech Options (mer om det snart), med unntak av esc og de tre knappene som veksler mellom ulike enheter.

Musen er stor, beregnet for høyrehendte og veier 141 gram. Noen vil kanskje føle musen er for stor, særlig hvis man har små hender. Jeg anser at jeg selv har normal størrelse på hendene og for meg passer musen meget bra. Den fyller hele hånden og knappene ligger stort sett naturlig. Er det noen vi kan pirke på så må det være at frem/tilbake tastene kunne vært plassert noe lenger frem og det samme med hurtigtasten som hviler under tommelen. Her må man flytte tommelen litt bakover for å treffe og krever litt tilvenning. Når det er sagt, kan det også hende Logitech har gjort dette bevist for å unngå feiltrykk, men likevel skulle vi ønske det litt annerledes.

Scrollehjulet er elektromagnetisk, laget av metall og er solid og tilnærmet lydløst i bruk. Det kan enten flyte helt trinnløst og på den måten kan man scrolle gjennom store tekster eller sider på svært kort tid, ja faktisk opp til 1000 linjer per sekund, eller man kan sette den til å være i trinn slik at man kjenner man flytter scrollehjulet et trinn om gangen. Har man den i sistnevnte posisjon og likevel ønsker å scrolle fort, bytter den automatisk til trinnløs modus hvis man gir den et godt puff i ønsket retning og går tilbake til trinn når man stopper det.

Man har også et scrollehjul for sideveis bruk og kan være kjekt hvis man programmerer eller jobber i f.eks. Excel-ark som er brede. I Microsoft Word er sidehjulet standard satt til å endre zoom i Word-dokumentet og genialt hvis man har liten skrift og ønsker å zoome inn innimellom.

Logitech bruker fortsatt Darkfield-teknologien og har en avlesning mot underlaget på 4000DPI. Det er nok for de fleste, men igjen er ikke dette nok for gamere. I tillegg fungerer musen på alle underlag, inkludert glass. Dette måtte vi selvfølgelig teste, og vi kan bekrefte at man fint kan bruke den med glass som underlag.

MX Keys er fantastisk å skrive på

I bakkant er batteriene plassert, og det er designet slik at tastaturet tilter litt opp i bakkant mot brukeren for å gi bedre ergonomi. Tastaturet har ikke mekaniske knapper, men allikevel har Logitech klart å lage det slik at man virkelig føler man trykker ned hver tast, som igjen gir en svært god skriveopplevelse. De er også veldig godt balansert og samme hvor man trykker på en tast, så blir det registrert. I tillegg har hver tast (bortsett fra den øverste raden) en liten hump man plasserer fingertuppene i. Dette skal gjøre skriving mer presis, siden man kjenner om fingrene ligger riktig.

Etter å ha brukt tastatur fra MX-serien er stund nå, så er det faktisk en utrolig behagelig og effektiv utforming og gjør skriveopplevelsen svært presis og komfortabel. Motstanden i hver tast er ikke av den laveste og heller ikke vandringen på hver tast, men personlig synes jeg begge deler er akkurat passe og synes Logitech virkelig har lyktes med dette. I tillegg er tastene svært rolige og man hører veldig lite støy eller klikk fra tastaturet, selv om opplevelsen er at man kjenner tasten er trykket ned. Noen gamere og/eller andre som skriver svært raskt vil fortsatt kanskje sverge til mekaniske tastatur, men for den vanlige kontormedarbeider eller private er dette tastaturet helt i toppsjiktet.

Bakgrunnsbelysning
Siden tastaturet er oppladbart og batteritiden er så god, har Logitech også valgt å inkludere bakgrunnsbelysning under hver tast. Når man ikke bruker tastaturet, slåes lyset av og i det man tar hånden over tastaturet, slåes lyset på igjen. Intensiteten på bakgrunnsbelysningen tilpasser seg automatisk til lysforholdene, eller den kan justeres manuelt.

En funksjon man bare elsker når man er vant med det og likt slik vi ofte ser på Macbooks og noen bærbare PC-er.

Bilde: Logitech

Kan bytte mellom tre ulike enheter
I forhold til et standard tastaturoppsett, har Logitech byttet ut de tre knappene Print Screen, Scroll Lock og Pause og gitt tastaturet dedikert taster til Logitechs geniale funksjon, som lar deg koble til tre ulike maskiner eller nettbrett (en om gangen) og enkelt bytte mellom dem ved å trykke på den tilhørende knappen. Dette gjør at man enkelt kan bruke samme mus og tastatur på flere enheter. Vi har i testperioden brukt tastaturet på en stasjonær-PC og en bærbar-PC og bytting mellom enhetene fungerer knirkefritt.
Sammenkobling skjer enten via Bluetooth Low Energy eller den medfølgende Logi Bolt-adapteren.

Logi Bolt = økt sikkerhet

Bilde: Logitech

Tidligere har man kunne bruke en adapter fra Logitech som koblet sammen mus og tastatur via en ekstern dongel dersom man ikke vil bruke eller har Bluetooth. Logi Bolt er Logitechs nye system, hvor økt sikkerhet, lavere forsinkelse (latency) og bruk på steder hvor det er mange enheter er hovedtanken. Logi Bolt bruker Bluetooth-teknologien LE, og støtter sikkerhetsmodus 1, sikkerhetsnivå 4 (FIPS). Logi Bolt sørger dermed for pålitelige tilkoblinger, selv i trådløse miljøer som er overbelastet med interferens fra trådløse nettverk eller trådløse enheter i nærheten og egner seg derfor svært godt i større kontorlandskaper.

Settet kommer forhåndsparet til mus og tastaturet og en adapter støtter opptil 6 enheter.

Logitech Options

For å kunne skreddersy funksjonstastene på MX Keys og knappene på MX Master 3, bruker vi Logitech Option programvaren. Denne lar deg velge hvilke funksjoner de ulike F-tastene skal ha, samt justere de ulike knappene og rullehjulene på musen.

For musen kan man rett og slett velge ulike funksjoner for alle knapper og hjul samt skreddersy de for ulike programmer som støtter dette. I tillegg har knappen under tommelen inntil fem funksjoner ved at man kan trykke ned, trykke ned og bevege musen enten opp, ned, høyre eller venstre mens man holder knappen nede. Når man har konfigurert det slik man vil, så kan man få en haug med funksjoner bare på musen.

For tastaturet sin del, kan man gi hver av de øverste knappene (med unntak av esc og valg av enhet 1,2 og 3) den funksjonen man ønsker fra en liste. Det vil derfor være mulig å utføre en mer skreddersydd opplevelse for nettopp ditt bruk og er noe vi liker godt med dette oppsettet.


Flow

I tillegg har vi funksjonen Flow. Hvis du jobber med to ulike maskiner, f.eks. en stasjonær og en bærbare, enten Windows eller Mac, så kan man bruke samme mus og tastatur og sømløst bytte mellom disse. Programmet må være aktivert på begge maskinene og settes opp til hverandre. Dermed vil musen automatisk flytte seg over til den andre maskinen når man kommer til skjermkanten. Man kan også sette opp slik at tastaturet automatisk bytter om også, og man trenger derfor bare en mus og tastatur for å betjene to eller flere maskiner.

Og si du kopierer tekst på den ene maskinen og vil lime det inn i en tekst på den andre, så kan man aktivere dette og kan kopiere og lime inn mellom de ulike maskinene. Det samme gjelder også filer og bilder. En meget praktisk og fin funksjon man får med uten å måtte kjøpe ekstern software for dette.

Det skal dog sies at når vi hadde en enhet tilkoblet via Logi Bolt adapteren og en med vanlig Bluetooth, fikk vi det ikke til å virke og under installasjonen står det at man skal koble til en parvis tilkobling. Om dette vil bli endret i en kommende versjon er usikkert.

Konklusjon

Er du på jakt etter et glimrende sett med mus og tastatur for kontorbruk eller privatbruk, så er dette settet virkelig noe å anbefale. Det er ikke noe for gamere og de som ønsker et mekanisk tastatur må lete videre. Men for de aller fleste av oss, som skriver tekster, oppdaterer nettsider, skriver dokumenter osv, så er Logitech MX Keys Combo et sett som vi tror mange vil like.
Det oser kvalitet, er tungt og solid og har egen programvare som lar deg skreddersy en haug med funksjoner. Tastene er meget gode å skrive på, lager svært lite støy og tastaturet har til og med bakgrunnsbelysning som regulerer seg selv. I det man tar hendene over tastaturet, så slår lyset seg på og justeres automatisk ut ifra lysmengden i rommet. Når man tar vekk hendene, så går det noen sekunder og lyset slår seg av. Funksjonen kan også slåes helt av.

Bilde: Logitech

I tillegg er batteritiden helt nydelig og uten belysning holder tastaturet opp til 5 måneders bruk per lading, og med belysning opp til 10 dager avhengig av hvor mye du skriver. Man kan bruke tastaturet mens det lader og både det og musen lades raskt via USB-C.
Logitech Options er programvaren som lar deg skreddersy funksjonene og Flow er også en funksjon som er glimrende for den som vil bruke f.eks. en stasjonær maskin og en bærbar samtidig. Etter en konfigurasjon, så kan man bruke samme mus og tastatur sømløst mellom enheten. I tillegg har det tre dedikerte knapper som gjør at du kan koble deg til tre ulike enheter og enkelt bytte mellom dem.

Logi Bolt er Logitechs nye Bluetooth-adapter og her er lav forsinkelse og høy sikkerhet nøkkelord. Sitter du i et kontorlandskap med mye interferens fra andre enheter og trådløse nettverk, vil Logi Bolt gi deg en kryptert forbindelse mellom mus, tastatur og adapteren.

Vi må virkelig si vi er begeistret over dette settet og den komfortable opplevelsen det har gitt oss i testperioden og kan virkelig varmt anbefale det.

 

Vår vurdering

95 / 100 poeng
Design

90%

Komfort

95%

Funksjoner

100%

Batteritid

95%