Med podkast serien til Blåskjerm Brødrene har vi brukt mange forskjellige metoder for innspilling, alt fra eksepsjonelt godt utstyr til mobiltelefon. Vi tester HyperX SoloCast
Med podkast serien til Blåskjerm Brødrene har vi brukt mange forskjellige metoder for innspilling, alt fra eksepsjonelt godt utstyr på innspillingene våre i Microsoft sine profesjonelt oppsatte studioer under Microsoft Ignite, til da vi spilte inn fra feil lydkilde og brukte laptop mikrofonen for å spille inn 5 personer rundt et bord i stedet for Yeti by Blue mikrofonen som faktisk var tilkoblet. Behovet for gode mikrofoner er til å ta å føle på!
I disse dager blir det ofte headset som er kilden da det meste skjer via nettoppkoblinger og ikke fysisk oppmøte. Lyden er som oftest grei nok hvis man har et bra headset, de bør normalt sett være av nyere dato og sertifisert for bruk i Teams, som er samhandlingskanalen vi oftest bruker.
Jeg har noen forskjellige USB mikrofoner som jeg bruker regelmessig, og man merker en klar forbedring i lyden når man bruker en dedikert mikrofon. Skal man holde et webinar, presentasjon eller spille inn podkaster eller videoer er mikrofon viktig, både for lydkvaliteten, men også for friheten til å kunne bevege seg mer fritt.
Da jeg ble forespurt om å teste den helt nye HyperX SoloCast fra Kingston hoppet jeg på muligheten med engang. Vi har ikke hatt noen mikrofonprodukter fra HyperX tidligere, og som en advarsel, undertegnede har testet den som en podkaster, ikke som en gamer. Likevel, vurderingskriteriene baserer seg mye på det samme.
Design og oppsett
Vi har delt testen in i 2 deler, det fysiske produktet og lyd. La oss først begynne med det fysiske.
HyperX SoloCast er en rimelig frittstående USB mikrofon, kommer med en 2 meter USB ledning og den bruker USB-C, noe vi ser på som et stort pluss. Det er dessverre alt for mye USB utstyr som blir levert med gamle innganger. Det som er litt synd, er at den ikke kommer med en USB-C til USB-C kabel og eventuelt en C-til-A overgang.
Den er enkel å sette opp, plug and play all the way. Ingen programvare eller annet påkrevd, all justering ligger i selv operativ systemet du bruker den på. Dette er helt normalt i denne prisklassen, og er noe som etter vår mening, forenkler bruken. Mer avanserte brukere går nok for dyrere mikrofoner med flere muligheter.
Den har en herlig størrelse. Den er mindre en den mikrofonen vi primært har brukt så reisemikrofon, som gjør den lett å plassere på pulten eller hvor du måte ønske å ha den stående. Den har en helt grei fot med en holder som gjør at du kan vri mikrofonen vannrett eller skrått til begge sider i tillegg til oppreist stilling. Den kan tiltest bakover i sømløs justering med en stramme skrue.
Det er litt vekt i selve mikrofonen (260 gram), som gir en den følelse av god byggekvalitet Denne vil nok tåle og å være med i baggen på reise. Stativet er nok ikke av samme kvalitet. Litt plastikkaktig og er nok det svakeste leddet hvis du er ute etter en reisevenn, så pass på å ligg den egnet rom eller lignende.
En av de helt klart største fordelen med HyperX Solocast er at den passer for montering på andre stativer som for eksempel et armstativ. Vi har satt opp podcastriggen med en god armstativ og selv om HyperX SoloCast ikke kom med skrue for montering, kunne den bruke den som fulgte med stativet. Den passer både til 3/8 og 5/8 tommer (5/8 må være lang for å komme inn forbi 3/8 festet). Den er ellers utstyrt med et rødt lys som indikerer at den er påslått, og på toppen sitter det en touch knapp som man lett kan slå den av. Det rødelyset vil da blinke. Jeg ligger at de har gått for rødt lys, dette er jo det som blir brukt for å indikere live sending i studio.
Lydkvalitet
Den utnytter det Kingston kaller «cardioid polar pattern», det vil si at den er mer sensitiv til lyd rett foran mikrofonen. Så vår første test var å spille inn lyd med Audacity og prøve å flytte meg bakover og til sidene. Det var overraskende bra kvalitet på innspillingen selv fra siden og 1 ½ unna til å være en retningsbestemt mikrofon, faktisk var den bedre enn min reisemikrofon som har justering for å fange opp lyder rundt mikrofonen. Dette er et pluss for det betyr at du ikke trenger å bekymre deg for «bevege» deg litt rundt.
Lydkvalitet testet jeg blant annet med å sammenligne med andre mikrofoner med innspillinger i Audacity. Lyden var klar og god, men man merket at jeg sitter i et litt «tett» rom med veggen bak tett på. Det satt litt preg på lyden, ikke mye, og helt klart noe som man må opp i prisklasser for å unngå.
Når mikrofonen står i det medfølgende stativet er ”knaste” lyden fra tastaturet veldig merkbart, noe som delvis skyldes at stativet ikke har noen dempefunksjon. Dette ble bedre når den hang i stativarmen som har dempefunksjoner.
Av noe mer logiske grunner har vi ikke hatt mulighet til å teste HyperX SoloCast som en reisevenn for å spille inn i støyende miljøer, det er for øvrig ikke det den er tiltenkt til heller. Derimot mistenker vi at den kanskje har begrensninger her på grunn av «cardioid polar pattern», men den funger fint i et podkast oppsett miljø med flere brukere fra fronten av mikrofonen.
Selve lydbilde er ellers veldig bra, men man merker at når man går over til dyrere mikrofoner som vi sammenlignede lyden med var den litt «rundere» og «varmere».
Konklusjon
For de som ønsker å ha en god mikrofon som tar liten plass til nettmøter og webinarer eller de som ønsker å utforske verden av podkast eller video innspilling uten å bruke mye penger i starten er dette et veldig godt kjøp I skrivende stund koster SoloCast 799,- kroner.
Undertegnede kommer nok til å fortsett å bruke den videre til podcaster i tiden som kommer. Det kan hende at storebror HyperX QuadCast fra kan være verdt å ta en titt på, som har tre kondens mikrofoner mot HyperX SoloCast sin ene. Samtidig har denne flere innstillinger for lyd fra flere vinkler og områder.