Et lite og meget komfortabelt tastatur for den kreative

Logitech har hatt stor suksess med både mus og tastatur i MX-serien og MX Keys tastaturet og er for mange en naturlig del av hverdagen og har blitt utrolig populær. Det er kanskje ikke så rart, for tastaturet er av meget god kvalitet, tungt og solid, har bakgrunnsbelysning, god batteritid og er meget komfortabelt i bruk. Men, Logitech har mottatt mange forespørsler om å lage en mindre variant for alle de som ikke trenger talltaster og funksjonstaster på høyre siden av tastaturet, rett og slett for å få den mindre og for å kunne flytte musen nærmere tastaturet for å avlaste skulderen. Særlig de som jobber med både mus og tastatur som i kreative yrker, programmerere, designere osv. bruker ikke talltastene så ofte og vil heller ha et mindre tastatur. I tillegg vil det være mye enklere å ta med seg.

Logitech har lyttet til sine brukere og har nå lansert MX Keys Mini og MX Keys Mini for Mac.

Først vil vi takke Logitech for fremskaffelse av testenheter.

Design og taste-layout

Bilde: Logitech

MX Keys Mini har samme design som sin storebror, men som sagt har de kuttet tastaturet til høyre for enter-tasten. Det gjør ikke at knappene er mindre, men at man har et fullt tastatursett og en funksjonsrekke i toppen. Bruker du ikke de normale talltastene som er på høyre side av et vanlig tastatur så ofte, kan du ved å ta bort disse få et tastatur som gjør at du kan flytte musen vesentlig mer til venstre. Dette gir igjen bedre ergonomi for skulderen din og gjør sjansen for skulderplager mindre.

Tastaturet er laget i plast og metall og oser kvalitet. Logitech opplyser i en pressekonferanse tidligere at plasten som er brukt inneholder opptil 30% resirkulert plast. Det har god vekt og er svært stabilt å skrive på, samtidig som det er lite nok til å putte i sekken og ta med seg. Tastaturene kommer i tre ulike farger, sølvgrått med hvite taster, rosa og mørkegrått med sorte taster. MX Keys Mini for Mac kommer kun i sølvgrått. MX Keys mini for Mac kommer med USB-C til USB-C kabel, mens vanlige utgaven kommer med USB-A til USB-C.

Fantastisk å skrive på

I bakkant er batteriene plassert, og det er designet slik at tastaturet tilter litt opp i bakkant mot brukeren for å gi bedre ergonomi. Det har ikke mekaniske knapper, men allikevel har Logitech klart å lage det slik at man virkelig føler man trykker ned hver tast som igjen gir en svært god skriveopplevelse. Dessuten er lager det svært lite lyd når man taster. I tillegg har hver tast (bortsett fra den øverste raden) en liten hump man plasserer fingertuppene på. Dette skal gjøre skriving mer presis, siden man kjenner om fingrene ligger riktig.

Etter å ha brukt tastatur fra MX-serien er stund nå, så er det faktisk en utrolig behagelig og effektiv utforming og gjør skriveopplevelsen svært presis og komfortabel. Motstanden i hver tast er ikke av den laveste og heller ikke vandringen på hver tast, men personlig synes jeg begge deler er akkurat passe og synes Logitech virkelig har lyktes med dette.

Bilde: Logitech

En ting som er verd å nevne er at den øverste raden med funksjonstaster, er flyttet litt på i forhold til standard. De er nå plassert rett over de numeriske knappene for å få plass til både esc- og Del- knappen. Dette kan nok for noen være litt tilvenning, men det er ofte slike ting man vender seg til i løpet av et par dager dersom dette er knapper man bruker mye.

Bakgrunnsbelysning

Tastaturet er oppladbart og har bakgrunnsbelysning under hver tast, slik vi kjenner fra storebror MX Keys. Når man ikke bruker tastaturet, slåes lyset av og i det man tar hånden over tastaturet, slåes lyset på igjen. Intensiteten på bakgrunnsbelysningen tilpasser seg automatisk til lysforholdene, eller den kan justeres manuelt.

En funksjon man bare elsker når man er vant med det og likt slik vi ofte ser på bærbare PC-er og Macbooks.

Spesifikasjoner

Mål 20,97mm(h), 295,99mm(b), 131,95mm(d)
Vekt 506,4 gram
Tilkobling Bluetooth Low Energy, Logi Bolt adapter
Ladeplugg USB-C
Batteritid Opp til 10 dager med belysning eller 5 måneder uten, per lading.
Støtte BT LE ·       Windows 10 eller nyere
·       macOS 10.15 eller nyere
·       Chrome OS™ 5 *
·       Linux® 6 *
·       iOS 13.4 eller nyere *
·       iPadOS 14 eller nyere  *
·       Android™ 5.0 eller nyere *
*Enhetens grunnfunksjoner blir støttet uten programvare for andre systemer enn Windows® og macOS

Praktiske funksjoner

Selv om tastaturet ikke har alle tastene som et fullformat-tastatur har, så har Logitech lyktes med å legge til en del funksjon i den øverste funksjonsrekken. I tillegg til F1-F12, har også hver av funksjonstastene en funksjon til(man kan velge i programmet Logitech Options om F1-F12 eller ekstrafunksjonenen skal være standard). Riktignok ikke like mange som sin storebror, men på mange måter de viktigste. Her kan vi justere belysningen av tastene, slå på dikteringsfunksjon, egen tast for emojier, skjermbilde, demping av mikrofon, spill/pause og justering av lyd.
I tillegg kan man laste ned programmet Logitech Options, som gir deg mulighet til å skreddersy funksjoner til hver funksjons tast, bortsett fra F1-F3.

PS: Vi skriver mer om dette programmet i vår test av MX Keys for Business som kommer om ikke lenge.

Kan fortsatt bytte mellom tre ulike enheter

F1, F2 og F3 er nemlig dedikert til Logitechs geniale funksjon, som lar deg koble til tre ulike maskiner eller nettbrett (en om gangen) og enkelt bytte mellom dem ved å trykke på den tilhørende knappen. Dette gjør at man enkelt kan bruke samme mus og tastatur på flere enheter. Vi har i testperioden brukt tastaturet på en stasjonær-PC, en bærbar-PC samt en iPad Pro og bytting mellom enhetene fungerer knirkefritt.
Sammenkobling skjer vi Bluetooth Low Energy og de fleste moderne PC-er har dette i dag. Skulle det være at du ikke har det, eller trenger et mer sikkert oppsett, støtter også MX Keys Mini Logitechs nye Logi Bolt adapter som kan kjøpes separat.

Egen utgave for Mac, som også fungerer utmerket med iPad

Bilde: Logitech

MX Keys Mini kommer i to utgaver. En vanlig som er til både Windows og Mac og en egen som er beregnet bare til Mac/Apple. Vi fikk tilsendt begge til test og MX Keys Mini for Mac har vi brukt sammen en iPad Pro og en Logitech MX Anywhere 3 mus. Tastaturet er da utformet litt annerledes i de nederste knappene, slik at de som jobber kun med produkter fra Apple, har et tastaturoppsett som man er vant til. Fargevalget er også veldig typisk Apple, med sølvgrå ramme i aluminium og hvite taster. Rett og slett lekkert.

Bilde: ITproX.no

Dette oppsettet med MX Anywhere 3 musen, har fungert som en drøm sammen vår iPad Pro og gjør at man kan være produktiv også når man ikke sitter foran kontorpulten. Det vi håper Logitech kan gjøre, er å lanser programmer Logitech Options også til iPad. Det ville virkelig vært prikken over ien.

Vi vil også nevne at MX Anywhere 3 er en meget behagelig mus å bruke, særlig når man er på farten. Den er litt for liten til daglig bruk synes jeg, men sammen med et nettbrett eller for de som ønsker en mindre mus enn f.eks. Logitech MX Master 3, er Anywhere 3 et glimrende alternativ med like godt skrollehjul, samt frem/tilbake taster på siden. Denne støtter også tilkobling av tre ulike enheter og har en knapp på bunnen for å velge 1,2 eller 3.

Konklusjon

Trenger du et lite tastatur uten talltastene til høyre, enten du jobber som designer, programmerer eller lignende så er Logitech MX Keys Mini et tastatur du bør vurdere.

Det er laget på samme måte som sin storebror MX Keys og har samme geniale utforming av tastene, bakgrunnsbelysning og mulighet for tre tilkoblende enheter. I tillegg støtter det programmet Logitech Options, som lar det tilpasse flere av F-tastene etter ditt ønske, samt at det støtter Logitech Flow.

Bilde: Logitech

Tastaturet er ekstremt behagelig å bruke og har oppladbart batteri innebygd. Dette lades via USB-C og har en varighet på opptil 10 dager med bakgrunnsbelysning eller 5 måneder uten. Det er også verd å nevne at tastaturet kan brukes mens det lades.

Skulle du ønske å bruke et tastatur med f.eks. et nettbrett, er kombinasjonen MX Keys Mini og MX Anywhere 3 et glimrende valg. I tillegg vil det være enkelt å ta med seg, slik at du kan være produktiv også på farten.

Vi vil på det sterkeste anbefale MX Keys Mini dersom denne størrelsen er noe du er på jakt etter.

 

Vår vurdering

90 / 100 poeng
Design

90%

Komfort og taster

95%

Funksjoner

90%

Batteritid

90%