En verdig arvtager med eARC og Dolby Atmos

Sonos Beam Gen 2 er, som navnet tilsier, den nye versjonen av selskapets svært populære Beam. Beam tok lydplanke-verden med storm siden den gav mye lyd for relativt lite penger og en fin mulighet for å komme inn i Sonos sitt system.

Oppfølgeren har blitt enda bedre og gir mer raffinert lyd. I tillegg har den fått støtte for eARC og dertil støtte for Dolby Atmos. Den har fortsatt ingen høyttalerelementer som peker oppover, så Sonos har løst dette delvis ved å oppgradere prosessorkraften for å simulere høydekanaler, samt gjort om litt på oppsettet internt.

Resultatet er en viss bedring av romfølelse, men er det nok for å droppe fremtidige stor-oppsett av Atmos?

Design

Bilde: Sonos

Den nye Beam ligner veldig på sin forgjenger og ved første øyekast ser det ikke ut som om det er gjort noen forskjell i det hele tatt siden størrelsen er lik. Men hvis man ser på fronten, så er nå fronstoffet fra originale Beam byttet ut med en mer robust og gjennomhullet front i polykarbonat. Dette gjør at nye Beam tåler mer og er enklere å holde ren.

Bilde: Sonos

På toppen har vi berøringsknapper for navigasjon, samt en knapp for å slå av eller på mikrofonen som brukes ved stemmestyring av Google Assistant eller Amazon Alexa.

Vi koblet opp Google Assistant og det fungerte utmerket. Eneste ulempen i forhold til å ha en egen høyttaler til dette, er at lydvolumet som brukes til Googles stemme, følger volumet man har brukt for å se film eller musikk. Har man f.eks. sett en film med litt høyt volum og bruker Google Assistant etterpå, vil den svare med alt for høyt volum. Her skulle vi ønske man kunne definere eget volum.

Bilde: Sonos

Bak finner vi strømkontakt, paringsknapp, nettverksport og HDMI-port. Dessverre er det kun 1 HDMI-port og vi skulle her ønske at Sonos hadde valgt å levere med to HDMI-porter, slik at man kunne kjørt passthrough av signalet.

Med 40% mer prosessorkraft og en del forbedringer internt, støtter nå HDMI-porten eARC, slik at man faktisk kan dra nytten høyoppløst, flerkanalslyd som Dolby Atmos. Man må også ha et TV som støtter dette, samt materialet som skal spilles av også må være spilt inn med Dolby Atmos. Hvis man har det største abonnementet hos Netflix, så finner man flere filmer med Atmos og HBO Max har også noen titler nå med Atmos. Disney+ var vel der vi fant flest filmer i dette formatet, så det er tydelig at flere og flere strømmetjenester kommer med dette.

Skulle det være at du ikke har TV med ARC eller eARC, så følger det også med en adapter, som lar deg hente signalet via optisk kabel. Da får man riktignok ikke mulighet for Atmos.

Videre har den støtte for trådløs tilkobling og støtter også Apple Airplay 2. Bluetooth glimrer med fortsatt med sitt fravær.

Oppsett

Som alltid er det uhyre enkelt å sette opp et nytt Sonos-produkt. Enda enklere har det nå blitt, siden man tidlig i oppsettet bare kan skanne NFC-brikken på toppen av enheten og appen tar deg videre i oppsettet.

Skulle det være at man ønsker å legge til bakhøyttalere eller en sub er også dette veldig enkelt, enten med det samme eller i etterkant. Sonos-appen er nemlig meget solid og enkel i bruk, samtidig som vi merker at Sonos har vært mange år på markedet og har mange smarte og enkle løsninger på lur.
Ønsker du å bruke fjernkontrollen til TV ditt for å justere lyden på Beam, kan man også sette opp dette.

Det største savnet er kanskje muligheten for en equalizer som støtter flere frekvenser og ikke bare bass og diskant. Men Sonos vil nok at man skal bruke funksjonen Trueplay, som lar deg kjøre en kalibrering av oppsettet i rommet, for deretter å tilpasse lyden. Dette fungerer kun om du har en iPhone eller iPad, men har du ikke det er det ikke noe i veien for å låne seg en for å kjøre Trueplay. Når det er gjort, husker den oppsettet og man trenger ikke endre noe før man evt. flytter på utstyret.

Tekniske spesifikasjoner

Størrelse 69mm x 651mm x 100mm
Vekt 2,8kg
Fargevalg Svart eller hvit
Forsterker Fem digitale klasse-D, tilpasset enheten
Aktive høyttalerelementer 1 midtmontert diskant, fire elliptiske mellombasser
Passive høyttalerelementer Tre passive elementer
Mikrofon Ja
Taleassistent Goggle Assistant og Amazon Alexa

Lyd

Bilde: Sonos

Så kommer vi til det aller viktigste, som tross alt er lyden.
Nye Sonos Beam leverer mye lyd. Langt mer enn sin størrelse skulle tilsi.
Vi har to TVer i stua. En Samsung 55» fra 2013 med ARC og en Samsung 75» fra 2020 med 4K, Atmos passthrough og eARC. I første oppsett, som står i en liten TV-krok fikk vi riktignok Dolby Digital og ikke Atmos. Lyden er her langt bedre enn den som kommer fra TV og for mange vil dette i seg selv være verd det. Bassen er overraskende til at Beam er så liten, men sub-bass er ikke der naturligvis. Vi fikk heller ikke noe enorm romfølelse i dette oppsettet.

Så flyttet vi den til vårt nye TV. Denne står i en større stue og det er ca. 4 meter fra TV til sofa. Vi fant fram et par Atmos-filmer og fyra løs. Lydbildet var smalt og kjedelig, og vi ble først skuffet. Så flyttet jeg en stol og prøvde meg frem litt, og fant ut at hvis jeg satt ca. 2,5 meter unna TV (og Beam), så skjedde det underverker. Lydbildet ble nå mye, mye større og vi fikk også litt informasjon oppover. Her låt plutselig nye Beam langt større en sin størrelse og det var rett og slett morsomt å se hva en så liten sak kan gjenskape. Nye Beam spiller på ingen måte som et skikkelig Atmos-oppsett og høydeopplevelsen er begrenset, men den største forskjellen er altså hvordan lydopplevelsen ble så mye mer presis at det likevel føles som et løft.

Bilde: Wikipedia

I filmen Godzilla vs Kong prøvde vi å bytte frem og tilbake mellom Dolby Digital 5.1 og Atmos lydspor. Atmos sporet var lavere innspilt, men det høres mye mer realistisk ut. Ikke det at det gav så veldig mye mer i bredde eller høyde, men lyden var rett og slett mer realistisk og presis som igjen gir en bedre holografisk opplevelse av lyden. I starten av filmen, når Kong resier seg og tar seg et bad, samt går mot den lille jenta så føler vi mye mer tilstedeværelse enn ved Dolby Digital. Nye Beam klarte å gjengi lyd som er langt utenfor sin egen størrelse og i starten av denne filmen måtte jeg faktisk sjekke at det var kun Beam som spilte.

Bassen er relativt god og ganske tight, men igjen ingen sub-bass. Tale er naturlig og klar og høye frekvenser gjengis rimelig naturlig, realistisk og blir ikke slitsomme. Her var det rett og slett veldig morsomt å se film og man ble sittende å undre seg over hvordan denne lille enheten kunne levere såpass stor romfølelse.

For å få litt mer kinofølelse, koblet vi til en Sonos Sub. Denne i seg selv koster nesten dobbelt av hva nye Beam gjør, men likevel var det morsomt å teste. Å du verden hvor mye dypbass har å si. Nå fikk man virkelig en kinofølelse og med Sub koblet til, så avlastes også Beam fra å spille lavere frekvenser og strammes enda mer opp slik at resten av lyden den gjengir, gjengis enda tightere enn uten Sub. Vil du ta skrittet enda lenger, så kan man også koble til f.eks. to Sonos One eller One SL som bakhøyttalere. Vi hadde dessverre ikke dette tilgjengelig under testen, men vi kan tenke oss fra tidligere erfaringer at dette vil gjort opplevelsen enda mer realistisk.

Det vi ser ut ifra det vi har testet, er at rom og plassering har svært stor påvirkning, så det er viktig å prøve seg frem hva som fungerer hos deg.

Musikk
Vi har også brukt nye Beam til å spille musikk på i testperioden og her synes vi ikke Beam leverer like bra. Man kan få mye lyd, men stereoseparasjon og bredde-følelse er ikke helt der. Til denne bruken ville vi heller valgt å kjøpe to stk. Sonos One og satt opp i stereo. Når det er sagt vil nok nye Beam fungerer godt nok også til dette for veldig mange, og hvis man vil ha det så minimalistisk som mulig så gjør den jobben, bare ikke like overbevisende

Nattmodus og taleforbedring
I Sonos-appen har man to valg når man ser på TV eller film. Nattmodus utjevner lyden slik at ingen høye lyder stikker seg frem. Dette passer fint hvis man vil se på TV når andre har lagt seg og man unngår at det plutselig kommer høye lyder i en film. Personlig hadde jeg da heller tatt på et par gode hodetelefoner, men muligheten er der.

Taleforbedring forsterker frekvenser i stemmeområdet og gjør at dialoger kommer bedre frem. Stort sett har vi hatt denne funksjonen av, da vi rett og slett synes det låter finere uten, men innimellom har det vært en forbedring å slå på funksjonen.

Trueplay
Sonos sitt eget romkalibreringssystem heter Truplay og er sikkert kjent for mange av dere. Det lar deg ta en iPhone eller iPad og bruke dens mikrofon til å lytte på rommet under testtoner fra Sonos-høyttalerne og deretter tilpasse lyden etter dette. Lyden blir ofte litt mer korrekt etter en runde med Truplay, men ofte liker jeg å gjøre små endringer i klangbalansen selv etterpå. Men det spørs også litt på rommet, så her må man rett og slett prøve seg litt frem selv hva man føler låter best, da ulike rom har svært ulik akustikk.

Konklusjon

Sonos Beam Gen 2 er en verdig arvtager til selskapets populære Beam. Den har fått litt endringer internt høyttaleroppsett, 40% raskere prosessor og ellers tunet enda bedre enn sin forgjenger.
Fronten er nå byttet ut fra stoff til plast(polykarbonat) og er derfor mer holdbar og lettere å holde ren.

Bilde: Sonos

Den store nyheten er nok støtte for eARC og Dolby Atmos. Atmos i seg selv gir ingen enorm høydefølelse av lyden gjennom nye Beam, men lyden blir langt mer raffinert og realistisk og vi så også at hvilke rom man spiller i samt hvor langt unna man sitter, spiller en vesentlig rolle for opplevelsen. På det beste fikk vi overraskende stor rom- og dybdefølelse selv om høydefølelsen ikke var like overbevisende.

Parer man Beam Gen 2 opp sammen med Sonos Sub, får man virkelig en morsom opplevelse og selv om dette drar opp prisen noe voldsomt, så er det også et oppsett man kan bygge videre på etter hvert f.eks. med et par Sonos One som bakhøyttalere.
Støtte for Google Assistant og Amazon Alexa er på plass, og vi prøvde førstnevnte som fungerte helt som tiltenkt.

Til musikk ble vi ikke like begeistret, men vil man ha det så minimalistisk som mulig, så tror vi svært mange vil godt fornøyd med en Beam Gen 2 og vi blir ikke overrasket hvis denne ligger under manges juletre dette året, med navnelappen til far i huset.

Vår vurdering

80 / 100 poeng
Design

80%

Oppsett

90%

Funksjoner

80%

Lyd

80%