Huawei er i vinden med smartklokker og siste tilskudd er en suveren klokke med lang batteritid, mer presis pulsmåling, optimalisert for trening og løping, samt støtte for eksternt pulsbelte.

For litt siden testet vi Huawei sitt flaggskip, Huawei Watch 3 Pro og det var en smartklokke som oste luksus. Nå har vi hatt Huawei Watch GT Runner på testbenken og dette er en ultralett treningsklokke som henvender seg spesielt til de som trenger høyere presisjon enn hva de tidligere utgavene har klart.
Den har fått den nye TruSeen 5.0+ pulsmålerteknologien og skal være mer presis enn sin storebror. Huawei har også flyttet antennene internt og lagt de ut i enden av klokken for å gjøre GPS mer stabilt. I tillegg har den fått opp til 14 dagers batteritid, er vanntett og har en glimrende skjerm. HarmonyOS er på plass og klokken har fungert meget tilfredsstillende i testperioden, selv om den har vært koblet mot en iPhone og vi hadde litt problemer i starten med å få paret den. Ikke et helt ukjent fenomen når man kobler en Huawei-klokke mot en iPhone, men det ser i alle fall ut til å bli mer og mer stabilt etter som Huawei slipper oppdateringer.

Først vil vi takke Huawei for fremskaffelse av testeksemplar!

Design og byggekvalitet

Watch GT Runner er en svært lett klokke. Den veier kun 38,5 gram uten rem og er 11mm tykk/tynn). Den er bygd i polymer-fiber som skal være slitesterkt og holdbart. En lav vekt er avgjørende når man trener utholdenhetstrening, og særlig når man fortsatt har en optisk sensor for pulsmåling. Da vil klokken bevege seg langt mindre på armen, og gi mer presise målinger, siden det er mindre masse som beveger på seg. Designet er tøft og samtidig elegant, og vi liker det faktisk veldig godt.

Urkassen er på 46mm og skjermen er på 1,43» med en oppløsning på 466 x 466 pixler og av typen AMOLED. Dette sørger for svært god opplevelse og fargene er virkelig kraftige. Dessuten er den lettlest i solen og det er derfor ikke noe problem å bruke den ute.

Bilde: Huawei

Remmen er av er 22mm bredde, lagd av silikon og er usedvanlig myk og behagelig. Hvordan Huawei har løst det vet jeg ikke, men for første gang har jeg kunne stramme en treningsklokke godt fast over mange timer, uten å begynne å klø eller få utslett. Godt jobbet!

På høyre side av klokken er det en dreibar krone for menystyring slik vi kjenner fra resten av 3-serien og under den en knapp som fungerer som en valgfri snarvei.

Baksiden huser alle sensorene og lading foregår trådløst med den medfølgende ladeenheten. Deilig å se at de bruker samme ladere som tidligere, slik at man ikke må bytte den ut for hver gang man bytter klokke. Dessuten følger den Qi-standarden, så den kan lades på en hvilken som helst trådløs ladeplate. Den medfølgende laderen festes magnetisk, og det er ingen pins eller ladepunkter som stikker ut.

Meny og styring

Nytt i den nye serien smartklokker fra Huawei er deres eget operativsystem Harmony OS. Det erstatter det gamle LiteOS. Harmony OS er noe Huawei vil bruke i alle deres fremtidige enheter, siden de ikke lenger får lov å bruke Google Android eller WearOS. Og vi liker det vi ser.

Det første vi legger merke til når man slår den på, er igjen den glimrende skjermen. Oppdateringsfrekvensen virker riktignok å være lavere enn på Watch 3 Pro, men menyen er likevel rask og fin og i tillegg til å bruke berøring for navigering i menyer har Huawei også på denne brukt sin dreibare krone vi så på 3 Pro. Denne er også her nydelig i bruk og når man dreier på den, får man en presis og kraftig vibrering.

Menyene ligner mye på det man kjenner fra tidligere utgaver fra Huawei. Apper er dessverre ikke tilgjengelig for denne utgaven via selve klokken og heller ikke via Huawei Helse for iPhone, og man må nøye seg med de man får med. Det følger riktignok med de meste man trenger for trening, selv om vi gjerne skulle sett at man kunne installere apper slik vi ble kjent med på storebror 3 Pro. Bruker man Android eller HarmonyOS derimot, har man tilgang til å legge inn apper fra Huawei Helse-appen. Ikke det at det er noe særlig med apper vi har nytte av her på disse kanter, men dog. Litt snodig valg av Huawei å gjøre en endring på dette fra Watch 3 Pro, hvor man hadde eget valg i klokkemenyen, også for iPhone-brukere.

En velkommen nyhet, eller retter sagt en gjeninnføring av en gammel som vi etterlyste i vår test av Watch 3 Pro, er at man nå ikke trenger å nullstille klokken hvis man bytter fra iOS til Android, slik man måtte med Watch 3 Pro. Dermed kan man hvis man har en iPhone og ønsker å legge til musikk, kjøpe en urskive eller legge til en app, låne seg en Android-telefon (hvis du ikke har en liggende) for deretter å koble den opp til den, overføre musikk og koble tilbake til iOS igjen. Endelig!
Vi håper denne funksjonen kommer til de andre klokkene fra Huawei også når de får versjon 2.1 av HarmonyOS slik GT Runner har fått.

Urskiver

Ut av esken følger det med et godt antall ulike urskiver via Huawei Health appen. Bruker du iPhone, kan man også laste ned en haug av urskiver gratis, men legg merke til at de betalte urskivene som man får tilgang til hvis man bruker Android, ikke eksisterer sammen med iPhone. Jeg klarte uansett å finne noen tøffe og praktiske urskiver å bruke.

Bruker man Android derimot får man tilgang til enda en haug med urskiver som koster penger. Alt fra noen få kroner, til flere titalls kroner. Så her er det bare å sette seg ned og finne en eller fler man liker.

Helseappen

For mer innsikt i trening og funksjoner, bruker vi som vanlig helse-appen til Huawei. Huawei Health heter appen og her gjør man alt fra å koble til enheter, skifte urskiver, overføre musikk (Android), lese av treningsøkter, søvn og andre data.

Appen er svært oversiktlig og har vært blant mine favoritter lenge. Dataene samles i en fin oversikt og gir gode detaljer i hver sin kategori.

Man har oversikt over treningsresultater og man kan trykke videre inn på hver treningsøkt for å få mere informasjon. Har man brukt GPS, så ser man også kart med ruten man har beveget seg. Noen vil kanskje savne integrering mot tredjeparts treningsapper, men Huawei sier selv at Watch GT Runner støtter bruk av pulsbelte og at treningsdata da kan deles med tredjeparts apper gjennom Huawei Health. Det står ikke noe om hvilke pulsbelter som er støttet og vi finner heller ikke noe info om dette i helse-appen, så mulig det er en kommende funksjon.

Søvn-oversikten gir som vanlig en god innsikt i søvnmønsteret og en god oversikt over både dyp søvn, lett søvn, REM-søvn og våken tilstand presenteres på en lettforståelig måte. Man får også en poengskår for natten og om de ulike nivåene er innenfor normalen. En fin beskrivelse av hver kategori er også tilgjengelig.

I tillegg har man det som heter -Kurs og Planer- hvor man kan sette opp løpekurs for seg selv og treningsplaner. Her blir man guidet gjennom oppsettet basert på hvilken form man er i og klokken setter opp forslag til plan man kan gjennomføre for å komme i bedre form, alt fra nybegynner til maraton. Man kan også velge blant de 13 kursene Huawei har gjort tilgjengelig.

Trening

En vesentlig del av Huawei sine smartarmbånd og smartklokker har alltid vært fokus på trening og antall ulike treningstyper man kan måle. Selv om Watch GT Runner er spesielt myntet for mer kondisjonstrening og løping, finner vi over 100 ulike treningstyper støttet i treningsappen og det bør det være mulig å finne nettopp den treningsformen man selv liker. Jeg trener styrke og fant ikke umiddelbart denne treningsformen blant de som er satt opp som standard, men man kan definere egne valg og her ligger og styrketrening.

Klokken registrerer tid, puls, kalorier osv. under trening og resultatene er generelt gode. Huawei har oppdatert pulssensoren til TrueSeen 5.0+ som de kaller den og i følge Huawei skal denne gi mer nøyaktig avlesning også med høyere intensitet. Og endelig kan vi se en optisk sensor som faktisk henger med rimelig bra når pulsen går over 140 og man blir svett. En intervalløkt på 30 minutter ble gjennomført uten problem, selv om svetten rant og pulsen i perioder var over 170 s/m. Denne ble utført på en tredemølle som også har puls-sensor, slik at vi kunne sjekke den mot hva klokken viste og de var svært nærme hverandre hele tiden.

Klokken har også en funksjon som kalles for Løpeevneindeks og den evaluerer løpeturer etter hvert som man utfører de.

Treningsbelastning er også grafisk fremstilt og viser om man trener for lite eller for mye i forhold til informasjon har satt inn om alder, kjønn osv.

Etter en treningsøkt får man også mulighet til å logge pulsfall. Pulsfall sier jo ofte noe om hvor godt trent man er, og det kan for mange være kjekt å følge med på dette etter hvert som man trener. I tillegg viser klokken deg hvor lang restitusjonstid du trenger før du igjen kan foreta en ny treningsøkt.

VO2 maks vises etter man har utført noen treningsøkter og kalkulerer maksimalt oksygenopptak man evner å ta opp og bruke per minutt og viser den grafisk med ulike farger for hvor man ligger på skalaen.

GPS fungerer langt bedre

GPS er også noe som er på plass og den støtter ulike posisjonsteknologier. I følge Huawei har de brukt en såkalt -Dual-Band Five-System GNSS- posisjonsbrikke for å øke stabilitet og tilkobling samt at de har flyttet antennen ut i innfestningen til remmen. Dette sammen med urkasse i polymer, så kan vi bekrefte at dette har gjort underverker for GPS-bruken for vår del. I vår test av Watch 3 Pro, klaget vi over at den ofte brukte litt lang tid på å koble seg til og var noe unøyaktig i bruk.

Dette har vi ikke opplevd med Watch GT Runner. Den kobler seg til raskt og er langt mer stabil under bruk. Bare se under for å sammenligne bilder. Her tok vi Watch GT Runner på en arm og Watch 3 Pro på den andre armen.

Hvis vi ser på kartet i etterkant, ser vi at Watch GT Runner er langt mer presis og rute som er gått flere ganger, vil ha en strek som er langt nærmere hverandre enn for 3 Pro.

Her ser vi også at Watch 3 Pro rapporterer en del lengre distanse enn Watch GT Runner, edna de satt på hver sin arm og fra samme tur.

Telefonsamtaler og varslinger

Innebygd høyttaler og mikrofon er også på plass og man kan både ringe og ta imot telefonsamtaler. I tillegg kan den vise varslinger fra telefonen, både fra Android og iPhone.

Denne funksjonen har fungert stabilt og fint og vi har ikke hatt problemene mer utfall osv. som vi opplevde på Watch 3 Pro, men det har skjedd en gang imellom når vi er koblet til mot iPhone.

Igjen har man flere funksjoner hvis man bruker klokken opp mot en Android-telefon. Da kan man også svare på meldinger med forhåndsdefinerte svar og emojis, noe man ikke kan dersom man bruker den mot en iPhone. Vi tipper dette kan ha noe å gjøre med Apple sine strengere tillatelser for apper og hva andre får hente ut av informasjon fra telefonen. Vi skulle likevel ønske at det kunne komme en løsning for dette.

Jeg har også besvart meldinger når jeg har vært koblet mot en Android-telefon. Man får ikke opp noe tastatur slik man gjorde på Watch 3 Pro, men man kan velge mellom forhåndsdefinerte svar, lage egne eller sende emojis. Men man kan kun svare, ikke starte/sende en ny melding.

Batteri

I følge Huawei skal klokken klare opp til 14 dager mellom hver lading. Siden den støtter både iOS, Android og HarmonyOS, har vi valgt å hovedsakelig bruke den sammen med en iPhone, siden det er det jeg bruker til daglig. Batteritiden har vært mellom 8-10 døgn inkludert 3-4 treningsøkter. Always-on skjerm har da vært avslått. Ellers har alt annet vært på, slik at den logger puls, søvn, SpO2, stress osv. Dette må sies å være svært bra. 

Konklusjon

Vi har de siste ukene testet Huawei Watch GT Runner. En svært lett treningsklokke, som har en glimrende skjerm, rask og presis pulsmåler, den måler SpO2, søvn og trening. Den nyeste TruSeen 5.0+ pulsmålerteknologien fra Huawei har gjort at selv om det er en optisk pulsmåler, henger den overraskende godt med også når man løper og blir svett og det er jo nettopp løping denne utgaven skal takle godt.
Vi har hatt den med på mange styrketreningsøkter, gåturer ute samt løpt intervall på tredemølle for å sjekke med en ekstern pulsmåler og de fulgte hverandre overraskende likt, så det er helt klart Huawei har fått til noe her. Den lave vekten gjør også at den sitter svært godt på under trening og gjør lite ute av seg vektmessig.

I tillegg har de brukt rem i silikon og urkasse i polymer-fiber, som gjør den lett og ikke minst bedre egnet for å motta GPS-signaler enn aluminium og rustfritt stål. I tillegg har de flyttet antennen ut i innfestningen til remmen og dette har også gjort underverker. For når vi testet storebror Huawei Watch 3 Pro, klaget vi over treg oppdatering av GPS samt litt unøyaktighet i bruk. Dette fungerer så mye bedre på Watch GT Runner. Den låses til satellitt i løpet av sekunder (selv innendørs) og er også mer presis under bruk.

I tillegg har den fått batteritid på 7-14 dager i følge Huawei, og vi har hatt den hovedsakelig oppkoblet mot iPhone siden det er det vi bruker til daglig og selv da har vi fått 7-10 dagers bruk med always on-dispaly avslått, men alt annet på. Dette inkluderer da ca. 3 treningsøkter i uken.

Den skal støtte pulsbelter, men Huawei opplyser ikke om hvilke som er støttet og vi fikk heller ikke tilsendt noe til denne testen.

Vi tror mange vil kunne bli godt fornøyde med Watch GT Runner og er ikke redde for å anbefale den.

PS. I denne testen har vi valgt å ikke dele poengene for iPhone og Android slik vi gjorde på Huawei Watch 3 Pro, siden funksjonene som denne klokken har som primærområde er litt annerledes og fungerer tilfredsstillende på begge plattformer, selv om man har noen færre funksjoner totalt når den er koblet mot en iPhone.

Vår vurdering

85 / 100 poeng
Batteri og ladetid

95%

Funksjoner

75%

Stabilitet og nøyaktighet

90%