Laster ned ulovlig på jobb

På opptil to av tre norske arbeidsplasser laster ansatte ned rettighetsbeskyttede filer til privat bruk.

Dette skjer til tross for at 74 prosent av landets større bedrifter og organisasjoner mener de har klare kjøreregler for hva som kan lastes ned og lagres på jobbens datamaskiner. Lagringsbarometeret, en årlig it-undersøkesle utført av YouGoy for Proact, avslører dette.

– Altfor ofte sees det igjennom fingrene med brudd på god it-skikk, sier Eirik Pedersen i Proact.

Av de 174 it-sjefene som deltok i undersøkelsen svarer omtrent halvparten at de mistenker sine kolleger for å laste ned rettighetsbeskyttede filer på jobb. Ytterlige 14 prosent bekrefter at dette har skjedd en eller flere ganger. Dette kan være alt fra lisensbaserte programmer til spill eller musikk.

Tidligere har undersøkelser avdekket at 34 prosent av norske bedrifter aktivt tillater sine medarbeidere å lagre private filer på jobbens it-systemer. Pedersen mener mange flere arbeidsgivere bør ta tak i dette.

– Mange undervurderer hvor mye plass som går med til private filer. Ofte er det snakk om tunge bilder og film- og musikkfiler, som tar opp betraktelig mer plass enn vanlige tekstdokumenter. Dette fører til ekstrakostnader både til lagring og backup, påpeker Pedersen. – I tillegg kan det dukke opp ulovlige eller skadelige filer og programmer i bedriftens it-system. Da kan konsekvensene bli alvorlige, legger han til.