Skal du handle på nettet i dag?

Da er du ikke alene. Dagen i dag ventes å bli den travleste dagen for netthandel i Europa noen sinne.

De to siste årene har vist at den travleste dagen for netthandel har vært mandag nærmest starten av desember. I fjor var denne mandagen 30. november og 1. desember i 2008. Nå skriver vi mandag 29. november 2010, og det forventes at det blir gjennomført 4,500 korttransaksjoner hvert eneste minutt.

I gjennomsnitt vil det europeiske folket bruke 319,000 euro hvert eneste minutt. Mesteparten av pengene blir konsumert i lunsjtiden mellom klokken 13.00 og 14.00 samt når arbeidsdagen er over og forbrukerne logger seg på i kveldingen.

Visa forventer omkring 6,6 millioner transaksjoner i løpet av disse 24 timene. Totalt spår de at det vil bli handlet for over 460 millioner euro.

Offline handledag

Den mest populære dagen å handle i de fysiske butikkene på den siste fredagen eller lørdagen før jul. Men ettersom julaften faller på en fredag i år forventer bransjen at torsdag 23. desember blir den travleste dagen for butikkansatte og handlere. Du er herved advart.

Tallene kommer fra Visa Europa som baserer sine forventninger på de nyeste forbruksdataene og tidligere trender for julehandel.

Handle på nettet? Dette er Visas egne sikkerhetstips:

■ Ta deg tid til å undersøke forhandlere som du ikke er kjent med fra tidligere før du kjøper noe fra deres nettside.
■ Se etter online forhandlere som bruker ‘Verified by Visa’ for ekstra beskyttelse mot online kortsvindel. ‘Verified by Visa’ sikrer at både du og forhandleren er ekte og beskytter ditt kort to ganger når du handler online.
■ Sørg for enten å lagre eller prente en oversikt over dine nettransaksjoner, inklusiv forhandlerens nettadresse.
■ Før du kjøper noe bør du lese leverings- og returpolicyene som skal ligge på forhandlerens nettside.
■ Sjekk kontaktdetaljene for nettstedet og forviss deg om at de har et kontakttelefonnummer.
■ Hvis du bruker en PC i et delte eller offentlige omgivelser bør du alltid sikre deg at du logger av slik at ingen andre kan få tilgang til din personlige informasjon.