I september 2005 lanserte Sony sin første håndholdte spillemaskin noensinne. Ved første øyekast kan det se ut som de syv år senere lanserer en tilnærmet identisk maskin, men sannheten er at PlayStation Vita er en kraftbombe av de sjeldne med nærmest uendelig med muligheter.
Stor, lett, kraftig og nydelig
Førsteinntrykket av PlayStation Vita er – som du helt sikkert ser av bildene – at den ligner svært mye på sin forgjenger. I bunn og grunn er den eneste merkbare forskjellen at Vita har fått to analoge stikker, tilsvarende en Playstation-kontroll, noe jeg etter hvert skal erfare er av stor betydning for spillopplevelsen. I tillegg er det gjort noen mindre forflytninger på innstillingsknapper som volumjustering og start/select.
Dog forsvinner raskt alle minner om PSP med en gang maskinen skrus på og dashbordet vises.
Bildet som møter deg ved oppstart avslører hvilken kraftplugg Vita er. Skjermen leverer sylskarpe, fargesprakende bilder som er av en ny dimensjon når det kommer til håndholdte spillmaskiner. Bildet er virkelig en fryd for øyet, og da har jeg enda ikke prøvd noen spill! Maskinen stiller med en multi-touch-skjerm på 5 tommer og leverer en oppløsning 960×544 piksler. Til sammenligning viser den nyeste 3DS-en fra Nintendo kun 320×240 piksler uten bruk av 3D-effekten.
Les også: Intervju med Marius Steen;
Til tross for den brede skjermen og det faktum at maskinen er ganske stor er ikke vekten noe problem i det hele tatt. Faktisk så er den ganske så lett, og sitter overraskende bra i hendene. Nevneverdig er det også at den veier mindre enn sin forgjenger, noe som er smått imponerende med tanke på mengden teknologi denne maskinen er proppet full av samt at dimensjonene er noen millimeter større.
Designmessig er det altså ingenting å utsette på. PS Vita er virkelig en lekkerbisken av de sjeldne, og alle relasjoner til PSP forsvinner kjapt under bruk. Grensesnittet er gjenkjennelig for enhver tidligere Playstation-spiller, selv om det er noe forskjellig fra Playstation 3s.
Med spill i hovedfokus
Vita er mer eller mindre en rendyrket spillmaskin med en del tilleggsfunksjoner. Og heldigvis er det slik, og ikke andre veien. Dette indikeres blant annet av den ekstra analoge stikken, som lenge har blitt etterlyst både av spillere og spillutviklere. Kontrollene er med andre ord helt like som på en Playstation 3-stikke, foruten om at de bakerste skulderknappene mangler (noe som uansett ville blitt svært kronglete).
I spill som Uncharted og andre innenfor samme eller like sjangre, hvor du er nødt til å bevege karakteren samtidig som du justerer kameraet, er den høyre analogstikka gull verdt. Bare på grunn av denne blir spillopplevelsen betraktelig bedre. Håndholdt spilling har aldri vært bedre – i alle fall ikke når det kommer til kontrollene.
Sony har naturligvis hevet seg på touch-trenden som har eksplodert siden PSP ble lansert i 2005, og har ikke bare gitt oss én – men to trykkbare skjermer. Foran er skjermen veldig nøyaktig og fungerer i motsetning til Nintendos DS veldig bra uten at en penn er nødvendig. Ettersom skjermen er såpass stor funker det også fint for de av oss med litt større fingre, men i enkelte spill hvor marginene er små blir det fort litt verre. Feilpasningene florerte i FIFA Football da vi prøvde å spille ved å bare ta på skjermen, noe som var heller vanskelig. I andre spill brukes touch-funksjonene med jevne mellomrom, og i Uncharted føles den ofte overflødig. Her kan man gå igjennom spillet på enklest mulig og mest komfortable måte ved å bare bruke standardkontrollene, men man får hele tiden flere alternative måter å slenge seg i et tau på, for eksempel ved å ta på skjermen eller ved å svinge hele maskinen fra side til side.
UNCHARTED: Herr Drake tar seg meget, meget godt ut i håndholdte omgivelser.
Kult å teste ut et par ganger, men i bunn og grunn er det ikke så spennende å trykke på skjermen i stedet for å trykke på X. Det som virkelig er snedig er at baksiden av maskinen også er trykkfølsom. Hele ryggen, med unntak av to “fingersoner”, kan i diverse situasjoner brukes for en litt spenstigere opplevelse. Veldig kjekt egentlig, ettersom at det er her du bruker fingrene uansett. Dog fungerer det ikke alltid helt som tenkt, eller så krever det kanskje litt øvelse. Ser vi på Uncharted igjen benyttes dette stort sett kun til å utføre mindre oppgaver, men i for eksempel FIFA Football fungerer hele baksiden som et fotballmål. En genial tanke! Her trykker man bare der man vil plassere ballen, holder inne for mer styrke, og ser ballen suse i krysset. I praksis var det litt mer bob-bob da man lett kommer borti baksiden ved en feil. Med Ronaldo banket jeg ballen i lengste kryss fra hvitlinjen på 40-50 meter, på ett eneste touch etter å ha stått feilvendt, og dette ved at høyre finger uheldigvis sklei utenfor fingersonen. Hell i uhell.
Maskinen er også laget slik at den reagerer på din bevegelse. I Uncharted måtte vi for eksempel tilte maskinen for å holde balansen på en tømmerstokk. Alle disse funksjonene fungerer helt greit i spillene vi rakk å teste, uten å imponere oss alt for mye. Det vi sitter igjen med er en god følelse takket være den nydelige grafikken som gjenspeiles i samtlige spill. Her er det virkelig bare å glede seg for den som setter pris på at spill ser bra ut! Lanseringstitler som det kan være verdt å ta en nærmere titt på inkluderer Uncharted: Golden Abyss, FIFA Football og Wipeout 2048 – som var de vi brukte mest tid på i helgen vi tilbringe med Playstation Vita.
Fremtiden ser lys ut
Foruten om spill bringer også Vita med seg mange andre muligheter. En del fikk vi ikke testet, som Playstation Store. Dersom du er PS3-bruker holder det med en felles konto for begge maskinene, og det funker veldig greit å koble disse opp mot hverandre. Vi testet for eksempel fjernspilling og fikk bildet til Playstationen opp på Vita. Musikkavspilling, film- eller bildefremvisning er naturligvis også mulig. Ettersom maskinen kommer i to ulike utgaver, hvor den ene har 3G-støtte mens den andre bare Wi-Fi, er også en nettleser inkludert. Uten å ha brukt den alt for mye la vi merke til at sidene hang seg opp og lastet overraskende treigt under scrolling.
Sony oppgir at batteriet skal vare 3-5 timer dersom du kun bruker maskinen til spilling, og dette later til å stemme greit. Samtidig kan vi også nevne at lydkvaliteten er ypperlig, selv om de alle fleste nok foretrekker å bruke hodetelefoner.
Til sist kan vi også nevne at maskinen har ett kamera på hver side. Dette åpner for spilling i realistiske omgivelser, tilsvarende en del Move-spill til Playstation 3. Her filmes det fra maskinens bakside og elementer dukker opp på skjermen. Ettersom kvaliteten på kamerabildene var ganske laber var ikke dette den helt store opplevelsen.
Etter å ha testet Vita i 3-4 dager er konklusjonen enkel. Denne skulle vi gjerne ha beholdt! For grafikkfriken er spillene ren porno i håndholdt format, og mangfoldet teknologi som ligger i grunn åpner for mange morsomme muligheter. Prisen er heller ikke gæren da den ved lansering ligger på omkring 1990,- for Wi-Fi-modellen og en femhundrelapp høyere for 3G-modellen. Leter du etter håndholdt underholdning fra øverste hylle trenger du sannsynligvis ikke lete lengre.
PlayStation Vita har lansering her til lands 22. februar, altså kommende onsdag.
Takk til Navigator Kommunikasjon og Sony PlayStation Norge for utlån av enheten. Denne omtalen er også publisert på vår partnerside Spillkritikk.no