Covid19 kan påvirke hvordan en del av oss jobber for alltid

Covid19 kan påvirke hvordan en del av oss jobber for alltid

Jeg har jobbet med kommunikasjonsverktøy i mer enn et tiår, og har lenge sagt at jeg kan jobbe fra hvor som helst. Så lenge jeg har en bærbar PC, et godt hodesett som er sertifisert for samhandling og en god internett -tilkobling, er det ingenting som hindrer meg i å gjøre jobben min.

Mange selskaper har aldri blitt tvunget, som de er akkurat nå, til å gi sine medarbeidere muligheten til å jobbe fra hvor som helst. For meg vil de neste ukene være omtrent som vanlig, bortsett fra et par reiser som jeg nå må utsette. Men for min kone er dette nesten en helt ny situasjon, og IT-avdelingen på hennes arbeidsted jobber på spreng for å finne løsninger og gi tilgang til alle sine ansatte.

Selv om verktøyene for kommunikasjon og samarbeid på tvers av lange avstander har eksistert i lang tid, har de gamle mønstrene med å reise og gjøre ting fysisk på “kontoret” egentlig ikke endret seg mye. Jeg spår en endring i disse mønstrene nå. Nå er tiden inne for tusenvis av selskaper som vil innse at disse verktøyene er verdt å se på, og de fungerer helt fint. Det er ikke lenger nødvendig for mange å knytte seg til den fysiske arbeidsplassen, så lenge de ansatte har tilgang til tjenestene og riktig utstyr for å gjøre jobben sin.

En moderne arbeidsplass

Jeg tror at selskaper som allerede har innført den “moderne arbeidsplassen” i mindre grad vil oppleve nedsatt produktivitet de neste par ukene, mens de som ikke har begynt å se på sine verktøy, tjenester og arbeidsbelastninger, nå må se nærmere på hvordan de kan starte overgangen til en digital, moderne arbeidsplass, hvor den fysiske plasseringen egentlig ikke spiller noen rolle.

Jeg tror også at folk nå vil oppleve hvordan virtuelle møter kan gjennomføres, og behovet for å reise halve landet rundt bare for å delta i et møte ikke bare er unødvendig, men faktisk bortkastet tid og ressurser. Dette kan være tøft for flyselskaper og resten av reiselivsbransjen, men det vil øke effektiviteten for mange, og redusere reisekravene og dermed være bra for miljøet vårt i lengden.

Møter over tjenester som Microsoft Teams eller Skype blir nok utprøvd av flere og flere bedrifter og avdelinger i disse dager.

Situasjonen er alvorlig, og det er selvfølgelig mange bedrifter har ikke mulighet til å la sine ansatte jobbe hjemmefra. Men for de mange “kontorrottene” som meg selv, vil måten vi jobber på endre seg drastisk med den situasjonen vi nå er inne i.

Ikke alle vil velge de samme verktøyene, men jeg kan virkelig anbefale mitt førstevalg, som er produktivitetsverktøyene Microsoft leverer gjennom sin 365-løsning (Office365 eller Microsoft365). Med disse verktøyene har jeg alle skrivebordsverktøyene jeg trenger for å få jobben gjort, og med Teams som et slags samlingssted er jeg i stand til å se, snakke med og samarbeide med alle mine kunder og medarbeidere. Vi har til og med skapt nye kanaler for sosialt pjatt og moro, og har nå et nylig etablert en gjentakende møteserie med daglige morgenmøter hvor vi diskuterer dagens situasjon og hvordan vi skal håndtere de hindringene vi har gjør jobben vår.

Vi er vant til å ha konsulenter arbeidende fra hele verden, og en beordret periode med hjemmekontor er egentlig bare en liten justering av hvordan vi alltid har jobbet. Hvordan er det med din arbeidsplass? På tide å diskutere nye løsninger basert på en fleksibel og digital løsning?