Telenor oppfordrer bedrifter til å skjerpe sikkerheten

Telenors sikkerhetseksperter oppfordrer bedrifter til å sjekke om nettverket trenger en oppdatering. I takt med økende digitalisering av norske bedrifter, øker også faren for å bli rammet av et cyberangrep.

I en pressemelding påpeker Telenor at eldre nettverk ikke er bygget for at alt skal være koblet til nett, og plutselig kan en usikret printer være inngangsporten til ondsinnede hackere som ønsker å tappe bedriften din for sensitiv informasjon.

Nettverket er ryggraden i en moderne virksomhet. Forrige generasjon nettverk var bygget med sikkerhet installert i det ytterste laget. Når en inntrenger kommer seg forbi denne, er det ofte fritt frem i resten av IT-løsningen. En av de enkleste måtene å sikre virksomheten din for et cyberangrep er å oppgradere nettverket ditt. Dette høres ut som en stor operasjon, men for de fleste bedrifter kan vi ha på plass en ny nettverksløsning i løpet av et par uker.

– Birgitte Engebretsen, leder for Telenor Bedrift.

En av de enkleste måtene å sikre virksomheten din for et cyberangrep er å oppgradere nettverket ditt, sier Birgitte Engebretsen, leder for Telenor Bedrift. – Foto Telenor

Minimerer skaden av et cyberangrep

Dårlig kontroll over hvem som bruker nettverket ditt eller hvilke enheter som er koblet til det, er en av de vanligste fallgruvene for brudd på god sikkerhet. Angripere er kontinuerlig på jakt etter enheter uten tilstrekkelig sikkerhetskonfigurasjon, ubeskyttede systemer og sårbare versjoner av programvare. Med moderne nettverksteknologi er det enkelt å kontroll på hvem som har tilgang på hva i nettverket ditt. Små, sikre soner på innsiden av større, sikre soner gjør det mulig å unngå at alle har tilgang til alt, eller at alle enheter er koblet til samme nett.

Smidig arbeidshverdag

Moderne nettverksteknologi kan også fjerne unødvendige manuelle prosesser for IT-ansatte, som for eksempel å godkjenne tilganger til konkrete filområder. Nå som det meste legges opp i skyen kan slike prosesser foregå automatisk, definert ved hjelp av en rekke faktorer som blant annet stillingstittel, lokalisering, enhet og teamtilhørighet. En lege på et sykehus kan for eksempel ha full tilgang til alle data på kontoret sitt, men den samme maskinen, ute i et møterom eller et fellesområdet kan all sensitiv informasjon være beskyttet og utilgjengelig.

Vi overvåker nettverkene sammen med kundene våre, men også for oss er situasjonen en annen med mulighetene moderne nettverksteknologi gir. Før oppdaget vi en brann hos en kunde, hev oss på telefonen og ba dem om å slukke den så raskt som mulig. I dag ringer vi og forteller at brannen allerede er slukket, forhåpentligvis uten å gjøre særlig skade. Og fordi vi også leverer aksess, ikke bare infrastruktur for LAN og WAN, sitter vi med en unik innsikt i det globale risikobildet. Utallige trusler stoppes lenge før de når kundene våre, avslutter Engebretsen til ITproX.