Ekstrem økning av fjernarbeid gjør denne merkedagen ekstra relevant i år. En rapport fra sikkerhetsselskapet Check Point viser at i hele 46 prosent av selskap globalt, har minst en ansatt lastet ned en ondsinnet mobilapplikasjon.
Hvert år, på den første torsdagen i mai, feires Verdens passorddag. I år blir denne dagen ekstra relevant grunnet utstrakt bruk av fjernarbeid. Svært mange er naive i sin tro på at en nettkriminell ikke har noen interesse for en som privatperson, eller deres datamaskin.
Økningen i fjernarbeid øker potensialet for sikkerhetsbrudd i et selskap betydelig, derfor er passordstyrken ekstremt viktig. Passord er fortsatt det mest brukte systemet for å holde personopplysninger trygge, eller for å gi tilgang til en tjeneste, både personlig og profesjonelt – og derfor et klart mål for nettkriminelle. I en undersøkelse gjort av Gartner planlegger tre fjerdedeler av selskap å flytte ansatte til eksternt hjemmekontor for godt. Bedrifter får derfor fremover en mye større jobb i å sikre de ansattes enheter – bærbare datamaskiner, hjemme-PCer og smarttelefoner.
Ifølge en nylig undersøkelse er de ledende sikkerhetsprioritetene for bedrifter frem til 2023 å sikre fjernarbeid og enheter (sitert av 61%) for ansatte som jobber eksternt. Sikkerhetsproblemene som nylig ble oppdaget i Microsoft Exchange Server, viser hvor kritisk det er for organisasjoner også å regelmessig oppdatere programvare for å beskytte seg mot angrep som utnytter feil. Eksplosjonen i eksternt arbeid gjør dette mer utfordrende enn noen gang før.
Nesten alle organisasjoner (97 prosent) opplevde minst ett angrep fra skadelig programvare via mobil i 2020 ifølge rapporten. 93 prosent av disse angrepene oppsto i et enhetsnettverk som forsøker å lure brukerne til å installere en ondsinnet app, besøke et infisert nettsted eller for å stjele brukernes legitimasjon.