Windows 8 lansert: Dette forandrer alt

I en felles nordisk lansering i Stockholm i går, kunne Microsoft med partnere vise frem deres nyeste klientoperativsystem, og maskinvareenheter for og rundt Windows 8

ITpro.no/ Stockholm: I dag slippes endelig Windows 8. Sammen med det nye operativsystemet lanseres også filosofien rundt «device as a software».
Altså den enheten du ønsker, i det formatet du foretrekker – på din egen hjemmebane.

Ser til Norden

Norge er i særposisjon når det gjelder datatilgang hvor 94% av husholdningene i Norge har tilgang til PC. Ikke bare er dette best i verden – men vi er med på å drive den frem den mest progressive regionen i verden hvor Norden leder an. Ingen annen region er like velutviklet innen teknologiske utviklinger og tilpasser seg de stadig nye markedene.

Microsoft anslår at det raskest voksende markedet for tablets og hybrider vil ligge i Norden, noe som bekrefter markedstrenden vi har sett de siste år innen konsumentelektronikk som smarttelefoner og nettbrett, noe som gjør lanseringen i Stockholm til en strategisk og taktisk beslutning: Se til Skandinavia, se til Norge.

En ny verden – men fremdeles hjemme

I dag blir det lansert over tusen forskjellige enheter på de forskjellige formfaktorene.
Viktigst av alt er at du fremdeles kan bruke dine eksisterende applikasjoner og alle dine programvareløsninger som i dag fungerer på Windows 7, dog, såfremt du holder deg til PC og X86 / X64 arkitekturen. Dette gjør det mulig å ta del av den nye «app- verdenen» samtidig som du kan fortsette med dine daglige gjøremål og vaner du har i dag. ARM-baserte enheter vil kun benytte applikasjoner i Windows store – altså apper. Denne utgaven av Windows heter Windows RT.

Enkel deling gjennom charms

Hege Skryseth - Adm. direktør Microsoft Norge

Administrerende direktør i Microsoft Norge – Hege Skryseth

Bilder, nettsider, eller artikler. Alt skal kunne og alt kan deles gjennom det nye menyverktøyet Charms (menyen på høyre side av skjermen). Ønsker du å dele en artikkel du leser – for eksempel denne – drar du enkelt ut charms verktøylinjen og velger «del» og de aktuelle rettighetene og for denne appen dukker opp.

Nøkkelen gjennom Windows 8 er enkelhet, brukervennlighet, oversiktlig og deling forteller Hege Skryseth, administrerende direktør i Microsoft Norge. Ingen hierarki og det du søker ligger lett tilgjengelig for deg. Enten det måtte være i Windows store eller i det nye startvinduet Metro.

Microsoft har registrert over 60 millioner nedlastninger av consumer preview-utgaven av operativsystemet, noe som har gitt et godt grunnlag for de allerede 8-10-tusen appene som er tilgjengelig (VGTV, Dagens næringsliv, SAS, Rimi pluss, TV2 sumo og Beat for å nevne noen).
Windows 8 er klar til bruk. Klar til å under holde deg. Klar for din bedrift til produksjon fortsetter Skryseth.

«Follow me device»

Det vi har vært veldig vant med å se, er apps myntet for konsumering. Altså, spill og underholdning. Det vi nå vil se er apps for bedrifter og de som ønsker å produsere. Line of business som Microsoft selv forteller, hvor bedrifter nå kan begynne å produsere på en enhet som er tilpasset bedriften i den formfaktoren som måtte passe bedriften eller brukeren best.

En app som ble vist frem på storskjerm var bokapplikasjonen «Goboken». En app vi ble litt imponert over den grafiske utførelsen og faktisk gjort sexy. Appen støtter text to voice og kan også fungere som lydbok noe som gjør den pedagogisk anlagt – med muligheter bedring i lese og taleferdigheter hos barn.

Det som gjør Windows 8 enheter til en «follow me device» er den fleksible plattformen og balansen mellom mulighet for arbeid og konsumering (eller underholdning om du vil). Du vil kunne ta med deg den samme enheten din på jobb, bruke denne gjennom arbeidsdagen for så å ta den med hjem for videre bruk privat. Om du har flere brukere av en enhet, enten på arbeidsplassen eller i hjemmet vil disse brukerne kunne gjenbruke den samme enheten med hver sin separate innloggingsfunksjon.   Sikkerhetsfunksjoner som bildepassord er en av de mer barnevennlige utgavene, hvor man velger seg et bilde før man trykker og lager bevegelser over bildet som passer seg or å kunne logge på.

Klar for fremtiden, tilgjengelig i dag

Børge Hansen - Teknologidirektør Microsoft Norge

Teknologidirektør – Børge Hansen

Alle appene du finner i Windows Store er godkjent av Microsoft – de er trygge og klar for nedlastning og bruk, forteller teknologisjef Børge Hansen. Det godkjennes nye apper kontinuerlig og på lanseringsdagen var det rundt ti tusen applikasjoner i Windows Store. Et tall som er forventet å vokse kraftig i tiden fremover – likevel – fokuset er å satse på kvalitet og ikke kvantitet, fortsetter Hansen.

– Våre to største konkurrenter har eksempelvis til sammen 400-tusen apps som aldri har væt lastet ned. Ikke en eneste gang. Dette er noe vi ønsker å unngå. Windows Store skal være et sted for å finne det man trenger og det man ønsker. Samtidig, så vil jo alle dine eksisterende desktop applikasjoner (som eksisterende PC-spill, Office -eller Adobepakken) fremdeles virke.

Windows RT

Windows 8 lanseres som to utgaver med forskjellige navn. Windows 8 og Windows RT. Forskjellene er tilsynelatende minimale, men her gjelder det å ha tungen rett i munnen.

Windows 8 er en PC slik man kjenner det i dag, og det man forbinder med Windows 8 fra media. En klient som benytter seg av prosessorer fra leverandører som Intel, AMD og Via, enten med 32- eller 64-bits arkitektur. Windows RT er et operativsystem som baserer seg på ARM-prosessorer. Dette etter et ønske i markedet om mer strømeffektive enheter som også er mindre og lettere. Mindre strøm, mindre kjøling og mindre batteri for den samme opplevelsen.

Likevel, her er du låst til Windows Store. Her vil ikke de gamle Windows-programmene dine fungere.

– Vi må fortelle brukerne hva de har behov for. Microsoft vil være tydelig med hvilken versjon som er hva – RT er et nettbrett, 8 er en PC, sier oppmøtet fra Microsoft – uten at vi i salen fikk vite i hva dette ville innebære.

Sammen med den offisielle lanseringen og tilgjengeligheten i dag, ble en oversikt  over vanlige spørsmål Microsoft har fått rundt Windows RT tilgjengelig på Microsofts hjemmesider.

Apple har i dag nærmere 60% markedsandeler på nettbrett i markedet, noe som har vist tendenser til å være på nedadgående kurve i månedsvis før lanseringen av Windows 8.

Hva nå Microsoft?

Når pressen spurte pressesoppmøtet om hvilke forventninger de har til markedsposisjon og forventet markedsposisjon var det ingen som ville si noe om dette. Verken for Norge, Norden eller internasjonalt. -Har dere en Plan B dersom Metro ikke slår til blant forbrukerne? Hvortil Hansen svarer kort men bestemt – nei.

Vår konklusjon, etter å ha brukt Windows 8 i over en måned i fast produksjon er likevel klar:
Apple, kjære lesere – dette forandrer alt!

 Du kan allerede nå kjøpe og laste ned det nye operativsystemet til spesialpris i forbindelse lanseringen til kroner 249,-

ITproX.no legges ned

Etter snart 22 år i drift, legges nettstedet ITproX.no ned. Vi ser tilbake på en fantastisk tid og takker våre trofaste lesere, bidragsytere og samarbeidspartnere.

Test: Philips 27E1N5600HE

5000-serien fra Philips Monitors ønsker to nye produkter velkommen: 27E1N5600HE – 27″ (68,6 cm) og 24E1N5300HE – 24 (23,8″ / 60,5 cm diag.). Introduksjon Det er dags for å sette storebror på pulten for en skikkelig...

Test: Phillips 24E1N5300HE

Introduksjon Phillips har nylig lansert to skjermer i deres 5000 serie. Det er en 24 tommers og en 27 tommers skjerm som innehar alle de viktigste funksjoner en ønsker deg av en kontor-skjerm i...

Test: Philips 243s1

Nederlandske Philips har i en årrekke gitt oss mye forbrukerelektronikk og har en stor portefølje av skjermer og tv-er. Det begynner å bli ganske lenge siden de først lanserte sin ekte flatskjerm-tv tilbake i...