Slik sikrer du deg mot svindel på Facebook

Dette er en kort guide på gode kjøreregler på Facebook. Følger du disse så unngår du å bli svindlet. Du unngår også å gi fremmede full tilgang til Facebook-kontoen og nettleseren din.

Det er mange farer som ligger å venter på Facebook, blant annet malware, phishing og spam, som skjuler seg bak alt fra Facebook-konkurranser, gavekort og mange gratis ting du blir tilbudt fra ukjente kilder. Alt kan fjernes greit på mange måter.

Denne artikkelen vil gi deg en kort oppsummering på hvordan du blir “infisert”, slik at du er oppmerksom på hva du bør styre unna.

1. Du installerer en app som tar over profilen din, som ber om alt for mange tilganger. De kan overta profilen din og spre veldig mange meldinger på Facebook-veggen din samt meldinger til dine venner.

Mange applikasjoner ønsker tilgang til mange av dine private opplysninger

2.  Du går inn på en nettside for å se en video som du aldri får sett. Det som går igjen her er at det publiserer noe på din profil når du trykker på videoen, og den spør aldri om tillatelser.

Det er viktig at du rapporterer innlegg som svindel, og får dine venner til å gjøre det samme. Du må også “unlike” sider som de ofte får deg til å like. Sidene er som oftest skrevet med Google translate, så det burde ikke være så vanskelig å unngå.

3. Du går inn på en falsk Facebook-konkurranse som publiserer på vegne av deg. Ofte forkledd som gratis gavekort. Profilen din blir ikke infisert, men du er med på å spre svindel videre, og du vil aldri vinne noe.

Et eksempel her er dagligvarekjeden MENY som den siste tiden har blitt brukt i falske gavekortkonkurranser.

Mange merkevarer blir brukt i falske Facebook-konkurranser

4. Du installerer en plugin via Google Chrome som overvåker alt du gjør via nettleseren. Stopp før du kommer så langt.

Nettlesertillegg som ønsker tilgang til mange av dine private opplysninger.

Følger du disse kjørereglene på Facebook unngår du mange problemer.

Kontoen din kan også bli hacket, men det skjer ikke veldig ofte. Hvis det likevel skulle skje, må du kontakte Facebook.

ITproX.no legges ned

Etter snart 22 år i drift, legges nettstedet ITproX.no ned. Vi ser tilbake på en fantastisk tid og takker våre trofaste lesere, bidragsytere og samarbeidspartnere.

Test: Philips 27E1N5600HE

5000-serien fra Philips Monitors ønsker to nye produkter velkommen: 27E1N5600HE – 27″ (68,6 cm) og 24E1N5300HE – 24 (23,8″ / 60,5 cm diag.). Introduksjon Det er dags for å sette storebror på pulten for en skikkelig...

Test: Phillips 24E1N5300HE

Introduksjon Phillips har nylig lansert to skjermer i deres 5000 serie. Det er en 24 tommers og en 27 tommers skjerm som innehar alle de viktigste funksjoner en ønsker deg av en kontor-skjerm i...

Test: Philips 243s1

Nederlandske Philips har i en årrekke gitt oss mye forbrukerelektronikk og har en stor portefølje av skjermer og tv-er. Det begynner å bli ganske lenge siden de først lanserte sin ekte flatskjerm-tv tilbake i...