6. julenøtt 2015

Mange av juletradisjonene ble til for flere hundre år siden, men i gamle dager visste nok folk litt mer om hvorfor ting var som de var. I dagens nøtt vil vi ha svaret på hvorfor vi "egentlig" feirer jul.

Julegavesekken

Vi har også i år fylt opp julegavesekken med gavepakker til dere lesere. I godt samarbeid med våre partnere, har vi samlet inn både hardware og software. Du er med andre ord sikret en flott premie hvis du skulle vinne en av de 24. julenøttene vi presenterer her på ITpro.

Dagens premie er: Boken Datasikkerhet – Ikke bli svindlerens neste offer

For konkurransebetingelser og hvordan du kan knekke julenøttene, se første julenøtt

For å komme godt inn i vårt lille nøtteknekkesamfunn, anbefaler vi (for hyggens skyld) at du leser igjennom alle gårdsdagens nøttesvar før du leser “fasiten” vår.

Gårsdagens nøtteknekker:

Både nøttegeneralen og assisterende nøttegeneral tok seg fri i natt, så fasiten på gårsdagens nøtt blir publisert så fort en av de våker til live etter lørdagens festligheter.

Oppdatering:

Som både Jarle og Flettefri bemekrer, er dette av av de kuriøse nøttene hvor lattermusklene skal jobbe. H5N1 ser ut til å la språket bero mens Spredo prøver iherdig å få tre ulike til å være lik! Ah, vi burde skjønt at vår eminente vitenskapsmann Erik Nilsson ville bestride en julenøtt av dette slag.

For første gang i nøtteknekkens historie ser det ut til at Thomas har resignert, mens hansolavbakken later til å funnet en formel som beviser Erik feil. Vel, som med Berlinturen – dette gir ingen mening. Langt mer mening blir det når All2sleepy legger til sin mening, nemlig akvarium!

Vi gratulerer!

Det er to ting som er sikkert her. Kilo betyr 1000, mili betyr tusendedel. Det går altså 1000 x 1000 mili på én kilo, 1.000.000 totalt. Ergo går det 1/1.000.000 eller 0,000001 den andre veien.

 

Så blir jo spørsmålet hvor mange watt det går på én liter. Det kan være fristende å si at svaret er svada. Eller kanskje 0,000001 svada. Etter en tur innom min gode venn Google, viser det seg derimot at tanken kanskje ikke er så svada likevel.

For å finne korrekt belysning i akvarium, bør man beregne 0,5 – 1 watt med lys pr. liter vann. Dette for pærer som ikke oppgir lys i lumen. La oss forenklet si 0,75 watt / liter, noe som til slutt gir 0,00000075 kilowatt / milliliter.

 

Dette tallet, 0,00000075, er tilfeldigvis også sannsynsynligheten for at dette ekstremt tørre svaret skal være det korrekte svaret på dagens julenøtt.

All2sleepy

– Alexander

Dagens premie

Boken Datasikkerhet – Ikke bli svindlerens neste offer, er dagens premie.

Føler du deg utrygg når du er på nettet? Er du redd for at virus eller hackere skal ta kontroll over datamaskinen din? Kanskje dette ikke er spørsmål som plager deg. Men det burde de faktisk! Det er en reell fare for at slikt skal skje. Denne boken vil gi deg hjelp til å forebygge dette.

Boken er skrevet med tanke på den vanlige bruker. Du trenger ikke engang å være interessert i data for å lese den. Fokuset er nemlig ikke maskiner og teknikk, men på situasjoner du som en vanlig bruker kan komme opp i.

Boken viser hvordan mange svindlere går frem. De fleste former for dataangrep og nettsvindel gjennomføres med relativt enkle teknikker. Og ofte er svindlene gjennomført på en slik måte at antivirus, brannmurer og tilsvarende tekniske beskyttelsesmekanismer ikke hjelper.

Selv om boken er skrevet på en enkel og lettfattelig måte, er innholdet av en slik karakter at den også kan brukes i undervisning i høyere utdanning, både innen IT-studier og andre studier.

Datasikkerhet: Skrevet av lektorer – for “vanlige folk”. Bilde: Gyldendal forlag

Dagens julenøtt – 6. desember 2015

Hvert eneste år så lenge jeg har kjent min redaktør, Martin, har jeg på samme tidspunkt endt opp med noen såpeaktige E-poster i innboksen min. De er så glatt og sleip at du knapt kan ta i dem. Han har begynt å få “jule”- angsten med flashback til tidligere sesongers overtid, søndagsåpent og minnehull etter gårsdagens julebord.

I et gjevt men nytteløst forsøk på å vri seg unna årets sesong spurte Martin meg elegant et spørsmål jeg tenkte jeg kunne stille videre til dere nøtteknekkere:

 Hvorfor feirer vi jul, egentlig?

Bruk kommentarfeltet nedenfor for å besvare dagens nøtt.

ITproX.no legges ned

Etter snart 22 år i drift, legges nettstedet ITproX.no ned. Vi ser tilbake på en fantastisk tid og takker våre trofaste lesere, bidragsytere og samarbeidspartnere.

Test: Philips 27E1N5600HE

5000-serien fra Philips Monitors ønsker to nye produkter velkommen: 27E1N5600HE – 27″ (68,6 cm) og 24E1N5300HE – 24 (23,8″ / 60,5 cm diag.). Introduksjon Det er dags for å sette storebror på pulten for en skikkelig...

Test: Phillips 24E1N5300HE

Introduksjon Phillips har nylig lansert to skjermer i deres 5000 serie. Det er en 24 tommers og en 27 tommers skjerm som innehar alle de viktigste funksjoner en ønsker deg av en kontor-skjerm i...

Test: Philips 243s1

Nederlandske Philips har i en årrekke gitt oss mye forbrukerelektronikk og har en stor portefølje av skjermer og tv-er. Det begynner å bli ganske lenge siden de først lanserte sin ekte flatskjerm-tv tilbake i...