Ny bok – "Datasikkerhet – ikke bli svindlerens neste offer"

Norsk bok med IKT-sikkerhet i fokus

Føler du deg utrygg når du er på nettet? Er du redd for at virus eller hackere skal ta kontroll over datamaskinen din? Dette er boken for deg som vil vite mer om datasikkerhet og hvordan svindlere går frem.

Datasikkerhet: Skrevet av lektorer – for “vanlige folk”. Bilde: Gyldendal forlag

Det hender av og til at vi i redaksjonen får et tips i innboksen som får oss til å bli litt mer engasjert. Dette er tilfellet da vi mottok tips om boken “Datasikkerhet – ikke bli svindlernes neste offer“.

De to lektorene Tom Heine Nätt og Christian F. Heide jobber begge ved Avdeling for informasjonsteknologi ved Høgskolen i Østfold – men boken er skrevet for “vanlige folk” for å gi en god innføring i generell datasikkerhet.

Medias fokus hva gjelder IKT har i en årrekke vært en triviell fest hvor fokus på det nye og det spennende har overskygget alt. Tradisjon og vedlikehold kan minne om norsk veistandard (eller skolebygg om du vil) hvor etablerte løsninger blir parkert, glemt og – om heldig – ikke forhatt.

I skyggen av all denne glamour finner vi sikkerhet. En fin metafor for IT-sikkerhet og backup ble en gang fortalt meg av Ben Armstrong: IKT-sikkerhet er litt som bremsene på en bil. De aller, aller fleste biler blir solgt basert på former, farger, interiør, økonomi og motor. Bremsene er det derimot svært lite fokus på. I hvert fall i salgsøyeblikket. Når du derimot står der med en elg i kjørebanen endrer problemstillingen seg drastisk og behovet er helt annet.

Datasikkerhet – ikke bli svindlernes neste offer

ITpro-redaksjonen har mottatt en kopi av boken, som tar for seg en introduksjon til nettopp disse problemstillingene som kan (og vil) oppstå og gir leseren et bredt overblikk over de aller fleste sikkerhetsutfordringene dagens IKT-samfunn byr på. For første gang på lang tid fikk redaksjonen lese en bok, ikke bare for de teknisk begavede med dypdykk i matematiske formler og kompliserte forklaringer. Boken gir gode definisjoner, forklaringer, illustrasjoner og superaktuelle eksempler som kan gir både innvidde vel som nykommere i faget en god forståelse for problemstillingene. Selv om bokens nivå gjerne ligger noe under etablerte IT-profesionelle, finner vi likevel mange gode poenger knyttet til tradisjon – eller mangel på sådan i systemutvikling.

Boken som består i alt av 13 kapitler som dekker tematikker som grunnleggende infrastruktur (epost, nettverk og sikkerhetssertifikater) til sosiale medier, phishing og netthandel. Forfatterparet går aldri i dybden på noen av sikkerhetsutfordringene, men gir de teknisk innvidde muligheten for å prøve ut flere av problemstillingene som drøftes og presenteres. Dette gjør boken svært allsidig for lesere som ønsker innføring eller oversikt over de forskjellige momentene som relaterer seg til IKT-sikkerhet anno 2016.

Det største savnet i boken er ikke dypere teknisk forklaring eller tung teori – snarere mer bredde på temaer som “hevnporno” og “nettbrett(u)sikkerhet”. Når dette er de to eneste punktene som savnes kan det i det store og hele oppsummeres som en sterk innføringsbok innen temaet for studenter på 100- nivå i høyere utdanning eller en hvilken som helst.

Til forfatterparet – takk!

 Kjøp boken hos Ark.no!

ITproX.no legges ned

Etter snart 22 år i drift, legges nettstedet ITproX.no ned. Vi ser tilbake på en fantastisk tid og takker våre trofaste lesere, bidragsytere og samarbeidspartnere.

Test: Philips 27E1N5600HE

5000-serien fra Philips Monitors ønsker to nye produkter velkommen: 27E1N5600HE – 27″ (68,6 cm) og 24E1N5300HE – 24 (23,8″ / 60,5 cm diag.). Introduksjon Det er dags for å sette storebror på pulten for en skikkelig...

Test: Phillips 24E1N5300HE

Introduksjon Phillips har nylig lansert to skjermer i deres 5000 serie. Det er en 24 tommers og en 27 tommers skjerm som innehar alle de viktigste funksjoner en ønsker deg av en kontor-skjerm i...

Test: Philips 243s1

Nederlandske Philips har i en årrekke gitt oss mye forbrukerelektronikk og har en stor portefølje av skjermer og tv-er. Det begynner å bli ganske lenge siden de først lanserte sin ekte flatskjerm-tv tilbake i...