Test: TP-Link Touch P5 AC 1900

I dag har denne brukervennlige routeren fra TP-Link funnet veien til vår testbenk. Produktets egenreklame lover at det skal ta ett minutt å sette opp routeren noe som viser seg å ikke være så altfor langt unna sannheten.

I dag har denne brukervennlige routeren fra TP-Link funnet veien til vår testbenk. Produktets egenreklame lover at det skal ta ett minutt å sette opp routeren noe som viser seg å ikke være så altfor langt unna sannheten. Første gangs oppsett gikk unna på under tre minutter fra routeren ble skrudd på første gang til laptopen vår var på nett, med fornuftige standardinnstillinger. Det lover meget bra for at de aller fleste skal klare å sette dette opp uten hjelp og uten å bli hverken veldig frustrert eller måtte inneha teknisk kompetanse. Det som derimot kan hindre potensielle kunder er at du må beherske engelsk for å konfigurere denne routeren. Det er ingen veiledning tilgjengelig på norsk.

Designet på routeren gjør seg godt, spesielt når det er vanskelig å få en trådløs router til å faktisk se pen ut, spesielt med eksterne antenner, men Touch P5 kommer såpass nær at den nesten kan få lov til å stå fremme i et pent og ryddig hjem. Det er første gang jeg har sett en luftegrill som er såpass godt integrert i designet at den faktisk ser pen ut.

Det viktigste med den fysiske utformingen er den smarte berøringsskjermen. Denne er rett og slett super i bruk, selv om oppløsning og bildekvalitet bare kan beskrives som akkurat god nok. Det er tydelig at det er spart litt på teknisk bildekvalitet, men skjermen oppleves veldig responsiv og god å bruke. Ikonene er tydelige og ikke minst lette å forstå. De er passelig store, har gode mellomrom mellom seg slik at man ikke trykker feil og skjermen misforstår aldri om vi mener å trykke eller sveipe. Det som trekker litt ned på skjermen er at den burde hatt mer kontrast. Bakgrunnen er blå og hvit og mange av de duse ikonene i typiske iPhone-farger kan gå litt over mot bakgrunnen. Den hvite teksten er stor nok, men blir likevel utydelig mot bakgrunnen fordi pikslene er litt for store og kantene blir ujevne. Dette er null problem for oss i 30-årene, men en siginfikant andel av kundegruppen (voksne mennesker) må nok ty til både lesebriller og god belysning for å klare å lese teksten. Fargene som er valgt kunne også vært bedre tilrettelagt for fargeblinde.

Menyene er gode. Det er enkelt å finne og det er fin balanse mellom dybde- og breddenivå i menyen. Ingen skjerm har så mye info at du blir forvirret og det er heller ikke nødvendig å bla evig langt i undermenyene for å finne det du leter etter. Her har TP-Link gjort en svært god jobb med utvelgelsen av funksjoner for en router til hjemmemarkedet. De aller fleste vil finne det de trenger, men nesten ingen blir overveldet av for mange innstillingsmuligheter.

Tilkoblinger

TP-Link har nøyd seg med en USB 2.0 og en USB 3.0 som tilkoblinger. Det er åpenbart meningen at 2.0-porten skal kunne brukes til en skriver (hvis du har skriver uten nettverksport) og 3.0-porten til en ekstern harddisk eller eventuelt en minnepinne. Dette er for knapt hvis funksjonen som filtjener skal ha noen nytte. Her burde det vært muligheter for flere harddisker og for å koble til en minnepinne uten å måtte koble fra harddisken(e). En USB Type C hadde også vært å sette pris på hvis man skal tenke litt fremtidsrettet.

Ytelse

Routeren støtter IEEE 802.11 b/g/n/ac med 1300Mbps på 5GHz-båndet og 600Mbps på 2.4GHz-båndet. Dette er den største båndbredden vi får med tre antenner. Routeren klarer seg også veldig bra i denne klassen. På kort avstand med fri sikt så står den riktignok en del tilbake for klasseledende routere som ASUS RT-AC68U. I våre tester klarer ASUSen over 15% bedre ytelse her, men når det kommer litt vanskeligere forhold så snur blidet. Med et par gipsvegger mellom router og laptop så er TP-Linken omtrent like god og når det kommer et etasjeskille i betong så klarer Touch P5 faktisk høyere ytelse enn RT-AC68 på 5GHz-båndet. Den samme tendensen ser vi også i fri sikt med lengre avstand. Touch P5 har ikke helt toppnivå maksfart, men tydeligvis bedre dekning under dårligere forhold.

Funksjoner

Touch P5 kan settes opp som router, rekkeviddeutvider (repeater) og trådløst tilgangspunkt (access point). Dette er veldig kjekt å se på en enhet for hjemmemarkedet, og noe som gjør den nyttig også om du bestemmer deg for å dekke flere etasjer eller du vil ha dekning i en garasje som ikke nås med en enkelt router.

WPS som lar deg koble til enheter enkelt med en pin-kode i stedet for å bruke nettverksnøkkelen er selvfølgelig også på plass. Dette er veldig enkelt å sette opp og veldig praktisk å bruke, spesielt hvis du liker lange og kompliserte nettverksnøkler.

Routeren har også støtte for gjestenettverk, noe som er veldig greit når du har gjester som ønsker å spare mobildata. Da kan de bare få koble seg til gjestenettet som er helt adskilt fra ditt private nett, slik at de ikke kan forsøke å få tak i din private informasjon eller enheter i nettet uten å knekke nøkkelen din.

Parental Control fungerer fint når man bare skjønner hvordan det skal settes opp. Hvordan “keywords” fungerer er ikke helt intuitivt, men det fungerer veldig fint når man gjør et oppslag i brukermanualen. Et dypdykk i manualen på nett gav at “keywords” bare går på ord i adressen til forskjellige nettsider. Innhold og søkeord blir ikke vurdert. Dette er forståelig og greit å forholde seg til, men kunne gjerne vært opplyst på innstillingspanelet. Vi hade gjerne sett at routeren hadde hatt støtte for filtrering i søkeord og innhold på nettsidene også.

Print Server er også rimelig greit å sette opp og støtter utskrift og scanning. Her “må” man laste ned et installasjonsprogram fra nettsiden for å sette opp printertilkoblingen på hver enkelt enhet du vil skrive ut fra, denne applikasjonen finnes til Windows og Mac OS. Utskrift fra mobiltelefon så ikke ut til å være støttet gjennom Print Server. Man kan stille seg spørsmålet om dette er en viktig tjeneste, de fleste nye skrivere av en viss kvalitet har nettverkstilkobling og håndterer dette selv, men det er jo kjekt å ha muligheten med helt enkle skrivere også.

QoS, DHCP-innstillinger og DDNS er selvfølgelig også på plass. Dette er innstillinger som tradisjonelt ikke benyttes i en grunninstallasjon i et typisk hjem, men her er det mye potensiale for å få et bedre fungerende hjemmenettverk, spesielt når det er flere samtidige brukere med et bredt bruksmønster for nedlastning, nettspill, Skype og strømming av nettinnhold.

Når det gjelder Quality of Service (QoS) så blir det veldig tydelig at TP-Link har gått for lettfattelighet og brukervennlighet. Her finnes kun det aller mest grunnleggende av funksjonalitet hvor man kan gi enheter høy, middels eller lav prioritet og kan stille inn maksgrenser for disse i prosent av nettlinjen. Her savner vi en undermeny med mer avanserte muligheter.

DHCP-instillinger har også det mest grunnleggende, men dette er trolig nok for de fleste. Du kan sette opp ett skop, stille inn lease time, definere en gateway og to DNS-tjenere. Muligheter for å segmentere nettet finnes ikke.

Touch P5 har også mulighet for DDNS gjennom NO-IP eller DynDNS. Vi testet med DynDNS og dette fungerte helt smertefritt. Her er dessverre også bare mulighet for en enkelt innlogging og du kan kun sette opp ett domenenavn. Det kunne kanskje vært muligheter for å sette opp flere, men det blir ikke tillagt så mye vekt i en forbrukertest som denne.

Konklusjon

Med et tiltalende design, som integrerer lufting på en elegant måte og en nyskapende måte å betjene en router på i form av en fargeskjerm, har TP-Link levert en router for de som ikke nødvendigvis ønsker å konfigurere den via et web-grensesnitt. Den senker kunnskaps-terskelen og gjør at langt flere kan tørre å bevege seg over på en avansert router som ikke er levert av innholdsleverandøren. Dog må det nevnes at skjermen har noe svake farger og kontrast, men ikke noe problem hvis man ser normalt. Alle menyvalg er lett tilgjengelige og man slipper å rote langt inn i vanskelige menyer. Her har TP-Link gjort en svært god jobb for å få dette så brukervennlig som mulig.

Man har tilgjengelig én USB 2.0 som typisk vil brukes til en printer og én USB 3.0 som egner seg for tilkobling av ekstern harddisk eller minnepenn for filserverfunksjon. Her skulle vi gjerne sett i alle fall enda en USB 3.0 port.

Routeren støtter raskeste standard med hele 1300Mbps over 5GHz-båndet. Vi ser at på kort avstand, så ligger P5 noe tilbake for markedsledende ASUS RT-AC68U, men måler vi ved litt lengre avstand og gjerne gjennom vegger, så klarer nemlig P5 seg vel så bra som ASUS-en.

Som vanlig er routerne til TP-link godt utstyrt og kan settes opp som router, access point eller repeater. Den støtte WPS, parental control, QoS og print-server. DDNS er også tilgjengelig og gjør at man får en router som er både elegant å se på, lett å bruke, har nyskapende betjening via en fargeskjerm, samt at den er godt utstyrt med mange funksjoner. Alt i alt tror vi TP-Link Touch P5 kan gjør det godt for de som ønsker en avansert router, men ikke har den største erfaringen med slike routere. Skjermen sørger nemlig for å senke terskelen betraktelig, uten at det går ut over avanserte funksjoner.  Dermed kan både avanserte og nybegynner bruke den.

ITproX.no legges ned

ITproX.no legges ned

Etter snart 22 år i drift, legges nettstedet ITproX.no ned. Vi ser tilbake på en fantastisk tid og takker våre trofaste lesere, bidragsytere og samarbeidspartnere.

Test: Philips 27E1N5600HE

Test: Philips 27E1N5600HE

5000-serien fra Philips Monitors ønsker to nye produkter velkommen: 27E1N5600HE – 27″ (68,6 cm) og 24E1N5300HE – 24 (23,8″ / 60,5 cm diag.). Introduksjon Det er dags for å sette storebror på pulten for en skikkelig...

Test: Phillips 24E1N5300HE

Test: Phillips 24E1N5300HE

Introduksjon Phillips har nylig lansert to skjermer i deres 5000 serie. Det er en 24 tommers og en 27 tommers skjerm som innehar alle de viktigste funksjoner en ønsker deg av en kontor-skjerm i...

Test: Philips 243s1

Test: Philips 243s1

Nederlandske Philips har i en årrekke gitt oss mye forbrukerelektronikk og har en stor portefølje av skjermer og tv-er. Det begynner å bli ganske lenge siden de først lanserte sin ekte flatskjerm-tv tilbake i...