Digital mobbing – baksiden av sosiale medier

Sosiale medier er nå fullstendig integrert i samfunnet vårt, og digital mobbing har blitt et økende problem.

Vi lever i et samfunn der sosiale medier er en like naturlig del av hverdagen som å spise frokost om morgenen. Barn begynner å bruke apper som Facebook og Instagram i veldig ung alder, og ofte uten tilstrekkelig tilsyn fra voksne. Nye apper rettet mot barn og ungdom dukker stadig opp, og hver dag brukes disse appene til å gjøre livet grusomt for noen andre. Vi har gått fra mobbing på skoleplassen og på veien hjem, til mobbing døgnet rundt – via sosiale medier.

Foto: NRK

For et par uker siden dukket det opp enda en nyhet om digital mobbing; voldsvideoer ble spredt på Facebook. Videoene var filmet og utført av gutter i 16-17 års alderen, og politiet anså sakene som veldig stygge. I den ene videoen ble en ung gutt slått med knyttneve i ansiktet, flere ganger, mens han tryglet angriperne om å stoppe. Så ble videoen delt på Facebook, som et ekstra hardt slag i ansiktet etter at den fysiske volden var utført.

Digital mobbing kommer i mange formater. Voldsvideoene er absolutt stygge hendelser, men det er langt ifra de verste. Noen ganger dukker det opp en nyhet hvor det eneste man klarer å tenke er: “Hvordan er det mulig å være så ondskapsfull?”, samtidig som man føler en direkte avsky mot angriperen. Men i de fleste tilfeller av digital mobbing er angriperen en tenåring, noen ganger bare et barn. Hvordan skal man gå frem for å forklare et menneske på den alderen hvilke konsekvenser ens handlinger kan ha? Mobbing gir ofte livslange arr både fysisk og psykisk, og det kan prege en persons mentale helse resten av livet.

Ingen gjemmesteder

Innovasjoner innenfor teknologi har brakt med seg mange goder til samfunnet, men det har også skapt en arena der enda flere tør å ytre sine innerste tanker uten å bry seg om hvem som ser det. Det er lett å sitte bak en skjerm og skrive hatefulle ytringer, eller legge ut bilder med intensjonen om å såre noen. Da jeg var barn var jeg selv et mobbeoffer; jeg fikk slengt stygge ord og fraser etter meg, ble sparket og slått og dynket i snøen. Det var en vanlig del av min hverdag, og det var grusomt. Men det fantes et trygt sted – hjemme. Der kunne jeg låse døra, sette på musikk og begrave meg i en bok. Og hvis jeg skulket skolen, da slapp jeg unna akkurat den dagen. Men sånn er det ikke i dag…

I dag følger mobberne etter deg overalt – hjemme, på skolen, hos bestemor eller på ferie. Det hjelper ikke å skru av mobilen, for så fort du slår den på stirrer meldingene deg i ansiktet. Noen har postet et bilde av deg i bikini på Instagram, og skrevet hvor stygg og ekkel du er. Mange andre har kommentert og ledd av deg mens mobilen din var skrudd av. Ditt forsøk på å kose deg i sommerferien, på å glemme mobberne, har ikke fungert. For de er der sammen med deg hele tiden. Det går ikke an å løpe fra dem, låse døra eller skulke skolen. Hele verden kan potensielt mobbe deg i dag, så lenge de er på sosiale medier.

Splittede generasjoner

Men hvor er de voksne når alt dette foregår? Hvordan kan det ha seg at foreldre og lærere ikke vet hva barna holder på med før det har gått for langt? Et problem her er nok rett og slett alderen. Veldig mange av dagens foreldre hører til en generasjon som ikke er vokst opp med en mobil i hånda og laptop i veska, og de mangler kunnskap og oversikt over hva som skjer i sosiale medier. Ofte bruker de Facebook og kanskje også Instagram, men de sliter med å holde oversikt over barnas aktivitet på internett. Mye av mobbingen foregår også i lukkede forum, noe som gjør det enda vanskeligere for de voksne å ha oversikt.

I mars 2015 skrev vi en artikkel om foreldres bekymring for barnas digitale liv. Artikkelen var basert på tall fra en omfattende undersøkelse utført av Telenor, og viste at store deler av dagens foreldre mangler kunnskap om sosiale medier. 

Undersøkelsen viser at 80% av foreldrene synes det er vanskelig å holde seg oppdatert om sosiale medier barna tar i bruk, i tillegg til at de ikke har nok generell kunnskap om de digitale plattformene. Foreldrene opplever digital mobbing som et problem for dagens unge, selv om de fleste tror at dette ikke angår deres barn.

Sitat fra artikkel på ITpro.no

Jenter er verst

Det kommer nok ikke som en overraskelse når jeg sier at jenter er de desidert verste på digital mobbing. Der de før “bare” baksnakket hverandre og frøs ut mobbeofrene fra sosiale aktiviteter, har de nå lagt til sosiale medier som en ny arena for mobbingen. Måten dette gjøres på er ved posting av bilder, stygge kommentarer, utfrysing fra nettsamfunn og andre personlige angrep. Antall likes på bildene man legger ut er også et statussymbol, og her kommer som regel mobbeofrene til kort – noe som gjør at de føler seg enda mer mislykket.

I 2013 postet vi et. Her ble jentemobbing fremhevet, og et av sitatene fra innlegget setter det godt på spissen:

Tenåringsjenter er kanskje de ondeste vesener på jorda. De har rukket å bli supersmarte, samtidig som de mangler de voksnes evne til å forstå konsekvensen av det de gjør.

Odd Magnus Williamsson, sitat fra Senkveld

Og det er akkurat her noe av problemet ligger: hvordan skal vi få de til å forstå konsekvensene av handlingene de utfører? Jeg husker veldig godt at mine mobbere, noen år senere, selv mente at de bare hadde “tullet litt med meg” og at jeg overdrev. De forstod rett og slett ikke hvordan de hadde oppført seg, og det er akkurat der problemet ofte ligger. For et barn eller en tenåring kan det være veldig vanskelig å ta inn over seg hvor ille handlingene de gjør er, og hvilke konsekvenser det kan ha i ettertid. Jo eldre de blir, jo mer forstår de. Men det hjelper dessverre så lite når mesteparten av mobbingen skjer i ung alder. Så hva skal vi gjøre for å nå frem til mobberne tidlig? Hvordan få de til å forstå at alt de gjør potensielt kan ødelegge noens liv?

Denne problemstillingen blir tatt tak i av mange instanser her i Norge. Det har vært jobbet mot mobbing i årevis, og heldigvis blir det bare mer og mer fokus på problematikken. Digital mobbing har kommet på prioriteringslisten, og flere steder i landet blir det holdt seminarer og foredrag om mobbing generelt. Manifest mot mobbing, MOT og Oss Mot Mobbing er bare noen få av mange kampanjer mot mobbing her i landet. Skolene har ofte sine egne kampanjer og tips mot mobbing, og allerede på foreldremøter i barnehagen blir det holdt foredrag om mobbing på barneskolen, slik at foreldrene vet hva de skal se etter når barna deres kommer i skolealder.

Står frem om mobbing

Tidligere mobbeofre står frem på bloggeri aviser og som foredragsholdere. De deler sine historier for å vise at det finnes et liv etter mobbingen, at man kan komme seg videre. Men også for at de som hører på skal vite at de ikke er alene hvis de blir mobbet, at det finnes steder de kan få hjelp og støtte. Noen ganger er det akkurat det som skal til for å gjøre den lille forskjellen i noens liv – og da er hensikten oppnådd.

Men det er ikke bare tidligere mobbeofre som kan gjøre en forskjell – også tidligere mobbere velger å stå frem og fortelle om sin fortid. Håpet er at de kan nå frem til dagens mobbere, og få dem til å forstå hva de gjør mot ofrene sine – før det er for sent.

Hvis du har noe du kan bidra med i kampen mot mobbing, ikke nøl med å bruke det! Det er lett å tenke at én person ikke kan gjøre en forskjell, men det kan du. Engasjer deg i antimobbekampanjene, snakk med egne barn, stå frem med egne historier. Og hvis du selv blir mobbet og trenger hjelp –  ta kontakt med en av de mange organisasjonene som jobber for at nettopp du skal få en bedre hverdag.

ITproX.no legges ned

ITproX.no legges ned

Etter snart 22 år i drift, legges nettstedet ITproX.no ned. Vi ser tilbake på en fantastisk tid og takker våre trofaste lesere, bidragsytere og samarbeidspartnere.

Test: Philips 27E1N5600HE

Test: Philips 27E1N5600HE

5000-serien fra Philips Monitors ønsker to nye produkter velkommen: 27E1N5600HE – 27″ (68,6 cm) og 24E1N5300HE – 24 (23,8″ / 60,5 cm diag.). Introduksjon Det er dags for å sette storebror på pulten for en skikkelig...

Test: Phillips 24E1N5300HE

Test: Phillips 24E1N5300HE

Introduksjon Phillips har nylig lansert to skjermer i deres 5000 serie. Det er en 24 tommers og en 27 tommers skjerm som innehar alle de viktigste funksjoner en ønsker deg av en kontor-skjerm i...

Test: Philips 243s1

Test: Philips 243s1

Nederlandske Philips har i en årrekke gitt oss mye forbrukerelektronikk og har en stor portefølje av skjermer og tv-er. Det begynner å bli ganske lenge siden de først lanserte sin ekte flatskjerm-tv tilbake i...