Norske brukere får forlikskrav på flere tusen kroner for ulovlig nedlasting

Advokatfirma presser nettbrukere til å inngå forlik

Har du fått en "regning" i posten fra Njord advokatfirma for brudd på åndsverkloven? Det er verken en bot eller regning - så det kan være lurt å lese denne artikkelen.

I Danmark har advokatene Niels Dahl-Nielsen ved Opus Advokatfirma og Jeppe Brogaard Clausen fra Njord Advokatfirma i et par år sendt ut krav om betaling på vegne av rettighetsinnehavere.

Nå har de også begynt å sende ut krav også til norske brukere. 

En av nordmennene som har fått dette kravet i postkassen er Adam Ahlquist.

På telefon med ITpro.no forteller han at han rett og slett fikk panikk da han åpnet brevet.

– På grensen til svindel

Krav om betaling. Dette brevet fikk Adam Ahlquist i postkassen. Faksimile.

– For det første syntes jeg det var litt rart at noen kan, eller påstår at de har fått utlevert informasjonen som hevdes fra Norge til Danmark. I tillegg var dette i en periode hvor jeg ikke var hjemme, forteller Ahlquist.

Finansrådgiveren fra Bergen hadde leid ut leiligheten sin mens han var i England, og hadde ingen betenkeligheter med å dele internettet med leieboeren.

 – Hva tenker du om fremgangsmåten til advokatene?

– Jeg syns det er veldig aggressivt og på grensen til svindel – rett og slett. Denne følelsen ble forsterket da jeg la ut et innlegg på Facebook og leste om tilsvarende saker og informasjon om advokatfirmaets fremgangsmåte. Jeg fikk ikke et inntrykk av at virksomhetsmetodikken er helt på det rene, for å si det slik.

Kunne betalt

I begynnelsen ble jeg litt sjokkert og fikk litt panikk, rett og slett. Hadde det ikke vært for at jeg søkte om råd i Facebook-gruppen “Hjelp til alt mulig“, så hadde jeg nok betalt.

– Den følelsen jeg sitter igjen med nå er at dersom jeg hadde vært naiv og betalt – ville jeg blitt svindlet, mener Ahlquist.

Ahlquist mener hele saken er forferdelig og at fremgangsmåten er helt skammelig. – Jeg tenker jo bare for min egen del over reaksjonen jeg selv fikk og forstår om andre betaler, enn om i panikk, avslutter han.

Krever 2700 kroner

Advokatfirmaet Njord krever en innbetaling på kr. 2700,- for å avslutte saken, hvor beskyldningene går på at mottakerens IP-adresse er blitt brukt til ulovlig nedlasting eller deling av filmen “London has fallen”. Beløpet skal være en slags godtgjørelse eller forlik til rettighetsinnehaveren for den påståtte nedlastingen.

(Bilde: Colourbox)

Lener seg på åndsverkloven

Njord
Jeppe Brogaard Clausen ved Njord Advokatfirma har signert brevet.

Advokatfirmaet Njord henviser til at åndsverkloven ikke tillater å dele eller laste ned film uten filmprodusentens samtykke. Her viser de til en rekke paragrafer i åndsverkloven, deriblant §2, §12 og for straffeforfølgelse og erstatningskrav vises det til §54 og §55.

Hvis du ser eller laster ned film fra nettverk som Popcorn Time, uTorrent eller BitTorrent, har du derfor tilegnet deg filmen på en ulovlig måte.

Advokatfirmaet mener at du under visse omstendigheter kan gjøres ansvarlig dersom andre har brukt din internettilkobling til ulovlige aktiviteter, spesielt dersom det er barn inne i bildet.

Njord mener videre at de fleste internettroutere leveres med passordbeskyttelse på det trådløse nettverket, og at det derfor er en aktiv handling dersom passordet fjernes.

Hvorfor får jeg dette brevet?

Din IP-adresse har blitt brukt til å laste ned eller se film uten tillatelse fra rettighetsinnehaverne. Ved hjelp av en programvare har de funnet frem til at din IP-adresse har benyttet bittorrent-teknologien til å laste ned filmen. Det kan ha skjedd med programmer som µTorrent, Popcorn Time og lignende.

Gjennom rettsvesenet har advokatfirmaet fått internettselskaper til å utlevere informasjon om hvem som hadde hvilken IP-adresse på et gitt tidspunkt.

Dersom du har en dynamisk IP-adresse, kan denne endres til stadighet. Så dersom din IP-adresse i dag ikke passer med IP-adressen angitt på brevet, betyr ikke det at du ikke hadde angitt IP-adresse på det opplyste tidspunktet.

Advokatfirmaet skriver til deg, fordi du “eier” IP-adressen, men det betyr ikke at du er ansvarlig for hva andre personer bruker din IP-adresse til. Har du ikke lastet ned filmen, skal du naturligvis heller ikke betale.

Antipiratorganisasjon: Kritisk til lovligheten

nettstedet Antipiratgruppen.dk er det gitt en grundig forklaring på hele prosessen, og hvordan du kan gå frem for å slippe å betale et urettmessig krav.

 – Det å sende ut tusenvis av brev med trusler om søksmål og rettssak for å spille på frykt hos mottakeren, er en utvikling jeg ønsker å motvirke, skriver Antipiratgruppen på sin nettside.

De aller fleste har aldri mottatt brev fra en advokat før, og det i seg skal kan virke skremmende. Mange av mottakerne forstår heller ikke hva de faktisk har mottatt.

Antipiratgruppen mener at sjansen for å bli saksøkt eller stevnet for retten er svært liten, da dette ikke er forretningsmodellen til advokatfirmaene. Det blir sendt ut tusenvis av “trusselbrev” i håp om at flest mulig av mottakerne vil betale seg ut av knipen. Selv om kun en brøkdel velger å faktisk betale, er det snakk om mange penger for firmaet.

Av de trolig ti-tusenvis av brevene som er sendt ut, er det kun ett tilfelle hvor det har blitt en rettsak. I denne saken har personen innrømmet å ha lastet ned en film, men har i ettertid ikke kommet til enighet med advokatfirmaet om et passende forliksbeløp. Vedkommende ble saksøkt for kr. 5000,-.

Det har ikke lykkes ITpro.no å få en kommentar fra advokatfirmaaet Njord.

ITproX.no legges ned

Etter snart 22 år i drift, legges nettstedet ITproX.no ned. Vi ser tilbake på en fantastisk tid og takker våre trofaste lesere, bidragsytere og samarbeidspartnere.

Test: Philips 27E1N5600HE

5000-serien fra Philips Monitors ønsker to nye produkter velkommen: 27E1N5600HE – 27″ (68,6 cm) og 24E1N5300HE – 24 (23,8″ / 60,5 cm diag.). Introduksjon Det er dags for å sette storebror på pulten for en skikkelig...

Test: Phillips 24E1N5300HE

Introduksjon Phillips har nylig lansert to skjermer i deres 5000 serie. Det er en 24 tommers og en 27 tommers skjerm som innehar alle de viktigste funksjoner en ønsker deg av en kontor-skjerm i...

Test: Philips 243s1

Nederlandske Philips har i en årrekke gitt oss mye forbrukerelektronikk og har en stor portefølje av skjermer og tv-er. Det begynner å bli ganske lenge siden de først lanserte sin ekte flatskjerm-tv tilbake i...