Windows 10 Cloud er en ny versjon av Windows 10 laget spesielt for Chromebook. Den er i utgangspunktet svært lik Windows 10, men har visse forskjeller.
Det har lenge sirkulert rykter om en nært forestående lansering av Windows 10 Cloud – et operativsystem utviklet med sikte mindre ressurskrevende maskinvare og som en direkte konkurrent til Google Chromebooks i skole- og utdanningsmarkedet. Utdanning er et viktig satsningsområde for Microsoft, og med Windows 10 Cloud skal de ta markedet med storm.
Her er noe av informasjonen vi vet om Windows 10 Cloud til nå:
Windows 10 Cloud er låst til Windows Store
Den største forskjellen mellom Windows 10 Cloud og ordinær Windows 10, er at den er låst til Windows Store for alle applikasjoner og spill. Ikke ulikt det vi så i som var basert på Windows 8 og aldri så noen transformasjon over til Windows 10. …eller?
Dette betyr, som ved RT, at brukerne ikke kan laste ned og installere applikasjoner fra internett, fordi Windows 10 Cloud vil nekte å installere programvaren utenom Windows Store.
Det finnes ingen måte å slå av denne funksjonen på i Windows 10 Cloud, fordi den er designet slik spesielt med tanke på den ekstra sikkerheten. Eneste alternativet, og en detalj som er vesentlig forskjellig fra RT, er at en kan oppgradere systemet til Windows 10 Pro om du vil installere tredjepartsprogrammer utenom Windows Store, men da igjen har du ikke Windows 10 Cloud lengre.
Windows 10 – bare sikrere
Utseendemessig er det knapt mulig å se at du bruker “Cloud”-versjonen av Windows 10. Som standard har den en annen skrivebordsbakgrunn, men utover dette er den helt identisk med ordinær Windows 10.
For brukerne er dette positivt med tanke på at de vil kjenne igjen Windows-systemet uansett hvilken versjon av Windows 10 de bruker. Dette er spesielt gunstig for studenter, som Windows 10 Cloud hovedsakelig er rettet mot.
Siden det ikke kan installeres tredjepartsprogrammer utenom Windows Store, vil systemet automatisk bli sikrere. Du vil ikke være eksponert mot potensielt skadelig programvare, fordi de simpelt hen ikke kan installeres og kjøres.
All programvare og innhold i Windows Store er (stort sett) sikkert, da det blir scannet og forhåndsgodkjent av Microsoft før det blir tilgjengelig i Store.
Hverken “Cloud” eller light-versjon
Selv om operativsystemet blir låst mot Windows Store, betyr det ikke at det er en lightversjon. Som hvilken som helst annen utgave av Windows 10 kan det kjøres 32-bits programmer – så lenge programvaren er tilgjengelig i Windows Store.
Ta for eksempel Google Chrome; denne nettleseren kan ikke installeres i Windows 10 Cloud pr i dag, men dersom Google bestemmer seg for å gjøre nettleseren tilgjengelig gjennom Windows Store, vil Windows 10 Cloud-brukere kunne installere det.
En av applikasjonene som tok steget til Windows Store i oktober, er , som ikke bare har de samme funksjonene som den tradisjonelle skrivebordsutgaven – den har identisk grafisk grensesnitt! Versjonen er for ordens skyld tilgjengelig for Windows 10-brukere allerede i dag.
Tilsvarende, om Adobe legger Premier Pro inn i Windows Store, vil du kunne bruke det på Windows 10 Cloud.
Dette er en fullversjon av Windows – den eneste forskjellen er at den er bundet til Windows Store for alle applikasjoner og spill.
Selv om den har fått tilnavnet “Cloud”, betyr ikke det at systemet er skybasert eller bruker skyløsninger mer enn ordinær Windows 10, slik som OneDrive etc. Det er mulig at Microsoft etterhvert vil informere om OneDrive og gi flere notifikasjoner om dette, men det er altså ingen skyversjon av Windows 10.
Det er ventet at Microsoft vil levere fullversjonen Microsoft Office 2016 i Windows 10 Cloud. Både Word 2016, PowerPoint 2016, Excel 2016 og OneNote er forhåndsfestet til startmenyen. De er riktignok ikke installert, men ved å klikke på de vil du bli tatt til Windows Store for nedlasting.
Trolig gratis for produsentene
Sannsynligvis kommer Microsoft til å tilby Windows 10 Cloud gratis til maskinvareprodusentene for å forhåndsinstallere systemet på low-end-enheter (og high-end-enheter?). På den måten vil produsentene kunne tilby lavtprisede enheter, noe som vil tiltrekke seg både studentene og øvrige kunder.
Dette er samme strategi Microsoft brukte tilbake i Windows 8.1-dagene, hvor de tilbød en versjon som het Windows 8.1 med Bing. “Bing-versjonen” var ikke noe annerledes enn den ordinære Windows 8.1, med unntak av at produsentene måtte sette Bing som standard søkemotor i Internet Explorer. Den var da gratis for produsentene, hvilket gjorde at prisen på low-end-enheter kunne være svært lav. Dette vil trolig også skje med Windows 10 Cloud.
Det er ventet at Microsoft annonserer Windows 10 Cloud på sitt arrangement 2. mai, i tillegg er det knyttet forventninger opp mot en Cloudbook-enhet.