VMworld – TechTalk: vSAN og virtuell lagring

VMworld – TechTalk: vSAN og virtuell lagring

For de fleste er serveren allerede en virtualisert tjeneste - nå står lagring for tur. Vi har pratet med Sheldon D'Paiva i VMware.

[ITpro.no / Barcelona] Vi er på VMworld i Barcelona, og har fått prate med Sheldon D’Paiva, Director of Product Marketing hos VMware. 

D’Paiva kommer fra end-user computing hos VMware, men tok over som Director of Product Marketing hos VMware for to år siden – og har solid bakgrunn innen lagring.

 

Lagring? La oss begynne der. Hva er siste nytt innen lagring sett fra VMwares øyne?

Ta for eksempel innen hyperkonvergerte datasentre hvor vi leverer vSAN (virtualisert lagring) og har i dag mer enn 15-tusen kunder som benytter denne løsningen.

Slik jeg ser det, så er det den eneste hybride lagringsløsningen som gir deg tilgang til et konsistent arbeidsmiljø – enten du velger å kjøre det i ditt eget datasenter, eller du velger å kjøre det i public cloud.

Er denne ene måten å administrere vSAN på det som får kunden til å velge vSAN?

Det er nok én av fordelene men en av de andre godene er at en hyperkonvergert struktur simplifiserer administrasjon langt mer enn hva virtualisering gjorde tidligere. Du trenger ikke å være eller leie inn en lagringsekspert eller andre tredjepartseksperter, du trenger en virtualiseringsadministrator som forstår virtualiseringsteknologi.

Så det er et kostnadsspørsmål?

Du kan nok si at kostnad er en del av dette, eventuelt en annen måte å si det på.

Forenklet administrasjon og simplere implementasjon er en stor gevinst for bedriften og gjerne de ansatte.
– Sheldon D’Paiva

Forenklet administrasjon og simplere implementasjon er en stor gevinst for bedriften og gjerne de ansatte, som nå får frigjort tiden til å videreutvikle virksomheten i stedet for å administrere lagring slik de tradisjonelt har gjort.

Samtidig er en vSAN en flott plattform for bedrifter som ønsker å kjøre applikasjoner som Exchange, Docker, Kubernetes eller Oracle. Det er én implementasjon og du er klar for å installere applikasjonen du ønsker å kjøre på dette.

Ta for eksempel hyperkonvergerte datasentre som består av compute, nettverk og lagring – ønsker du å legge til ytterligere ressurser er det gjort på minutter å utvide kapasiteten til lagring, prosessering eller nettverk. Slik kan applikasjoner som kjører på vSAN skaleres langt raskere og smidigere enn tidligere løsninger tillot.

Så det er on-prem løsninger som er tingen?

For noen, men vi har en løsning som vi er veldig spent på som heter VMware Site Recovery for VMware Cloud on AWS. Det gjør at kunden kan ha en disaster recovery service i skyen. Det vil si, har kunden en on-prem datasenter-løsning og ikke ønsker å investere i en sekundær lokasjon for recovery, backup eller tilgjengelighet, men like fult har behov for en sekundær site, vil dette være en super løsning for problemet.

Okei?

Det løsningen gjør er at den replikerer datasenteret ditt til AWS, og dersom produksjonsmiljøet ditt går ned, kan du automatisere en failover. Selvsagt, du kan gjøre dette manuelt, men du ønsker gjerne å redusere nedetiden og da vil automatisering typisk være redningen.

Et annet scenarioer er planlagte vedlikeholdsvinduer hvor du tar ned tjenestene on-prem for å drive vedlikehold eller oppdatering av enten maskinvare eller infrastrukturen din. I slike tilfeller kan løsningen i AWS ta over for denne perioden.

Selvsagt, dette er jo en migreringsmulighet, men dette er også et kostnadsspørsmål. Det er ikke alltid lønnsomt å kjøre i skyen hvis du har midlene i datasenteret ditt, men det er en fantastisk løsning for å sikre tilgjengelighet ved uhell samt vedlikehold.

Det kommer en promotion demo for denne tjenesten og du kan registrere deg for tilgang på tjenesten (les mer om promotion her).

Først serverne, nå lagring. Vil du si at virtualisert lagring er den neste, store greien i datasenteret?

Virtualisering har så langt kommet i bølger. Som du nevner så var det først serverne som ble virtualisert. Det vSAN gjør nå er å virtualisere lagring. Det neste bransjen ser for seg er nettverksvirtualisering.

Virtualisering gir først og fremst en mer agil tilnærming til utnyttelse av maskinvaren, og med så hurtige oppdateringer og forandringer som skjer i dagens IT-marked er dette noe som kan bety vinn eller forsvinn for mange selskaper.

I stedet for å vedlikeholde eksisterende servere og applikasjoner så kan man starte opp en ny installasjon eller implementasjon av en nyere utgave av applikasjonen for så å slå av den gamle. Denne måten å utvikle tjenester på gir et helt nytt mulighetsrom for alle virksomheter, men muligens telecom er blant dem som vil ha størst nytte av av denne typen virtualisering hvor veksten er ventet å være signifikant med utbyggingen av 5G-nettet.

Redaksjonen ønsker å takke Sheldon for intervjuet under VMworld Europe.

Følg ITpro.no gjennom uken for flere nyheter fra VMworld Europe

Red; T&E er dekket av VMware

ITproX.no legges ned

Etter snart 22 år i drift, legges nettstedet ITproX.no ned. Vi ser tilbake på en fantastisk tid og takker våre trofaste lesere, bidragsytere og samarbeidspartnere.

Test: Philips 27E1N5600HE

5000-serien fra Philips Monitors ønsker to nye produkter velkommen: 27E1N5600HE – 27″ (68,6 cm) og 24E1N5300HE – 24 (23,8″ / 60,5 cm diag.). Introduksjon Det er dags for å sette storebror på pulten for en skikkelig...

Test: Phillips 24E1N5300HE

Introduksjon Phillips har nylig lansert to skjermer i deres 5000 serie. Det er en 24 tommers og en 27 tommers skjerm som innehar alle de viktigste funksjoner en ønsker deg av en kontor-skjerm i...

Test: Philips 243s1

Nederlandske Philips har i en årrekke gitt oss mye forbrukerelektronikk og har en stor portefølje av skjermer og tv-er. Det begynner å bli ganske lenge siden de først lanserte sin ekte flatskjerm-tv tilbake i...