Intervju med VMware sin Norden-sjef

VMworld 2019 – Per Gustafsson

VMware har invitert til sin årlige konferanse VMworld i Barcelona og ITPro.no har fått anledning til å sette oss ned med en ivrig Per Gustafsson, nordensjef for VMware siden april i år.

– Nå som du har vært regionssjef for Norden i et halvt år, hva er ditt inntrykk av Norge, og hvordan er det norske markedet i forhold til de andre landene du har ansvar for?

Markedet i Norge er veldig likt med de andre selskapene i Skandinavia. Man har en stor offentlig sektor, få virkelig store private sektorer og en mengde små og mellomstore bedrifter. Den store kjøpekraften i offentlig sektor er viktig for IT-bransjen i landene med at den kan være med å dra teknologi til seg.

Per Gustafsson – Nordensjef

– I slutten av 2016 sa du i et intervju med ComputerSweden at VMware trengte å endre sitt image, og at oppfatningen var at VMware kun drev med servervirtualisering. Hvordan føler du at VMware har lykkes med dette?

Jeg synes at vi har lykkes veldig bra, men det er fortsatt en reise. Det man ofte ser med programvarefirmaer er at de har vanskelig med å finne sin “second act”. Det er lett å bli sittende fast med sin første suksess og vanskelig å få forretningen til å vokse. VMware sin “second act” kommer med VMware Cloud Foundation som inneholder alle infrastrukturressurser med høy grad av automasjon og støtte for bla.a. Kubernetes tilgjengelig direkte i løsningen. Et tydelig tegn på at VMware har lykkes med denne “second act” er alle almenne skytjeneste-leverandører som Amazon, Google, Microsoft og til og med Oracle nå sier at dette vil vi være med på, og støtter VMware sin teknologi.

– Du nevner Kubernetes som en del av VMware sin second act, og det var også et viktig tema for Pat Gelsinger i hans Key Note. Fortell litt om hvordan VMware kan være med og løfte denne teknologien inn i norske bedrifter.

Det beste for bedrifter som allerede har investert i VMware sin teknologi er at plattformen støtter Kubernetes allerede! Det betyr at bedriftene igjenom Project Pacific kan bruke det kjente grensesnittet i VSphere for å tilordne ressurser direkte til programmer som kjøre i Kubernetes. Så bedrifter som har VMware Cloud Foundation har automatisk støtte for denne teknologien.

– Internet of Things (IoT) er også noe som har gått igjen i både Key Note og den påfølgende pressekonferansen. Har du noen eksempler på hvordan bedrifter har brukt dette i det nordiske markedet?

De to første eksemplene jeg kommer på handler om hvordan denne teknologien er brukt på do sier Per og ler. Det var en type ski resort som har noen toaletter rundt om på fjellet, og slik de pleide å gjøre det var at de dro ut med scooteren og tok hele runden, ofte til ubrukte toaletter. Nå har de sensorer som teller hvor mange ganger dørene har blitt åpnet og lukket, og vet hvilke toaletter de må innom, og hvilke som kan vente. En annen facility management-bedrift installerte sensorer som målte når det var tomt for papir og såpe på toalettene, slik at de kunne være raskt på plass for å etterfylle. Vi har også sett sykehus som har montert teknologi i sengene slik at de lett kan ha oversikt over hvor det er senger tilgjengelig til enhver tid.

– I januar så åpner det et nytt Amazon Web Service-datasenter (AWS) i Stockholm, Sverige. Hvilken innvirkning tror du dette vil ha på det nordiske og norske markedet?

Dette vil gjøre en stor forskjell, det vet jeg allerede!

– Har du noen eksempler?

Jeg ser fram til å gi dem til deg, men siden senteret ikke åpner for oss før i slutten av januar så må jeg vente litt. Det jeg kan si er at vi akkurat nå har en liste over kunder som venter på å flytte deres eksisterende on-prem-applikasjoner og applikasjoner som kjører i andre AWS-datasenter over til det nye senteret. Flere av disse er på vei inn i et “early bird”-program slik at de allerede i desember kan begynne å flytte miljøet sitt og teste det slik at det vil være klart fra dag 1.

– For bedrifter som har vært bekymret for at ting i skyen skal gå mye tregere enn on-prem, vil det nye datasenteret kunne utgjøre en forskjell for dem?

Alle teknologier har fordeler og ulemper. Fordelene med skytjenester er blandt annet tilgjengelighet, elastisitet. En av ulempene er dog at responstiden vil være dårligere i mange tilfeller. Det bedriftene må tenke på er hvordan de leverer applikasjonene til brukerne, og på den måten så blir kanskje responstiden akseptabel allikevel. Det er også veldig viktig for bedrifter å tenke nøye igjennom sin cloud-strategi og virkelig ta høyde for migreringskostnadene som er knyttet til dette.

ITPro.no takker Per Gustafsson for intervjuet, og ønsker til lykke med resten av konferansen.

 

ITproX.no legges ned

ITproX.no legges ned

Etter snart 22 år i drift, legges nettstedet ITproX.no ned. Vi ser tilbake på en fantastisk tid og takker våre trofaste lesere, bidragsytere og samarbeidspartnere.

Test: Philips 27E1N5600HE

Test: Philips 27E1N5600HE

5000-serien fra Philips Monitors ønsker to nye produkter velkommen: 27E1N5600HE – 27″ (68,6 cm) og 24E1N5300HE – 24 (23,8″ / 60,5 cm diag.). Introduksjon Det er dags for å sette storebror på pulten for en skikkelig...

Test: Phillips 24E1N5300HE

Test: Phillips 24E1N5300HE

Introduksjon Phillips har nylig lansert to skjermer i deres 5000 serie. Det er en 24 tommers og en 27 tommers skjerm som innehar alle de viktigste funksjoner en ønsker deg av en kontor-skjerm i...

Test: Philips 243s1

Test: Philips 243s1

Nederlandske Philips har i en årrekke gitt oss mye forbrukerelektronikk og har en stor portefølje av skjermer og tv-er. Det begynner å bli ganske lenge siden de først lanserte sin ekte flatskjerm-tv tilbake i...