Smertegrensen er 60 desibel: Slik unngår du å få naboen på nakken

Durende motorsager, operasang-øvelser, sex, saging i stein og innendørs bruk av tresko er blant lydene vi plager naboen med, ifølge en fersk undersøkelse utført av YouGov for Sonos. Her er tipsene for å forbedre naboskapet.

7 av 10 nordmenn har blitt forstyrret eller vekket av naboen i løpet av det siste året. Det er bråk knyttet til «evigvarende oppussingsprosjekter» eller annet praktisk arbeid som er den største synderen. Eksempelvis er det flere som oppgir at de hører motorsager og gressklippere midt på natten, sier Ninni Lindertz, nordisk markedssjef i høyttalerselskapet Sonos.

Undersøkelsen avdekker at det er mange ulike måter vi sjenerer naboen på. Slåsskamper, karaoke-kvelder, orgasme-skrik, dynamitt-eksplosjoner, mopeder uten lydpotte, ulende barn og blokkfløyte-spilling er blant lydene nordmenn nevner som irriterende.
Er du blant dem som kombinerer bråkete hobbyer og gjøremål med en ujevn døgnrytme, finnes det imidlertid flere grep du kan ta.

Opptil 60 desibel er greit i hverdagen
Sonos-undersøkelsen viser at de fleste nordmenn godtar opptil 60 desibel på kveldstid i hverdagen.

Lyden av en oppvaskmaskin eller en vanlig samtale er innafor, og det tilsvarer omtrent 60 desibel. Prøv imidlertid å unngå støvsuging eller hårføning etter normal leggetid, da det tilsvarer henholdsvis 70 og 90 desibel, forklarer Ninni.

Den ferske Sonos-undersøkelsen viser også at 27 prosent av nordmenn har blitt plaget eller vekket av naboens musikk det siste året.

Det ser ut til at nordmenn vektlegger hvilken type musikk naboen spiller, og de refererer til naboens musikk som eksempelvis «dårlig», «fæl» eller som «dunke-musikk». Dersom du først skal spille høy musikk, er det pop og rock som er de mest foretrukne sjangrene. Hiphop er derimot den sjangeren nordmenn misliker mest at naboen spiller.

De fleste irritasjoner er overdrevne

Olav Brekke Mathisen er forfatter av «Den jævla naboen» og mener du bør lære deg å tolerere menneskene rundt deg dersom du bor nærme nok til å høre dem.

Et sted går det riktignok en grense, men mitt inntrykk er at de aller fleste irritasjoner er overdrevne, og kommer gjerne fra folk som irriterer seg over mange ting i livet. For Guds skyld, ikke slutt å hilse på hverandre. Prøv å be naboen på kaffe og vafler, eller et glass vin. Det er vanskelig å være sur når du smatter på en vaffel, påpeker han.

Videre mener Mathisen at det er risikabelt å bruke advokat til å kommunisere med naboen sin.
Du kommer lengre med å være en slags vestkant-Jesus – en smooth Jonas Gahr Støre-type som vender det andre kinnet til, er diplomatisk, ønsker dialog, drikker vin og viser nestekjærlighet, sier han.

Triks for å dempe volumet
Ninni i Sonos peker på flere triks for å senke volumet på musikken uten at det går ut over lydopplevelsen.

7 av 10 nordmenn oppgir at de er villig til å skru ned volumet på det de hører på, dersom de har en høykvalitets høyttaler. Dette handler nok om at detaljene i lydbildet lettere kommer fram når man har en høyttaler med høyere lydoppløsning, forklarer Ninni og legger til:
– Videre kan du vurdere en løsning der samme musikk spilles av flere høyttalere fordelt i boligen din. Da slipper du å skru opp volumet på musikken i stua når du eksempelvis går inn på badet.

Topp 20 lyder nordmenn har forstyrret naboen sin med:
Dette er ikke nødvendigvis de hyppigste lydene, men noen av de mest ekstraordinære. (Kilde: YouGov-undersøkelse utført på vegne av Sonos, april 2020):

1. Bankelyder fra et evigvarende oppussingsprosjekt
2. Naboen skriker og skyter opp raketter hver helg
3. «Rytmisk sportsklipping» av gress hver søndag
4. Naboen banker med toalettbørsten sin «flere ganger i timen, hele døgnet»
5. Røykvarsler med dårlig batteri piper mens naboen er bortreist
6. Høy «death metal»-musikk som får overskapene på kjøkkenet til å vibrere
7. Operasanger-øvelser
8. Innendørs hockey
9. Skyting
10. Naboer som har «sengevals»
11. Bilalarm som går med jevne mellomrom
12. Saging i stein på en fin sommerdag
13. Innendørs bruk av tresko
14. «Høres ut som en dyrehage» fram til klokka tre om natten
15. Naboen legger gulv og har fest samtidig – midt på natten
16. Seks hunder som bjeffer fra klokka seks om morgenen til klokka to om natten
17. Kjøring av «hoppetusse» to meter fra husveggen
18. Sprenging av dynamitt
19. Hamring og sirkelsag klokka halv åtte om morgenen på første påskedag
20. Naboen begynner å spille fløyte klokka seks om morgenen en lørdag, og «konserten» varer i fem timer

For ordens skyld. Skulle du trenge bistand, redaskjonen gir deg følgende spilleliste for å se hvor (tre)skoen trykker.

ITproX.no legges ned

Etter snart 22 år i drift, legges nettstedet ITproX.no ned. Vi ser tilbake på en fantastisk tid og takker våre trofaste lesere, bidragsytere og samarbeidspartnere.

Test: Philips 27E1N5600HE

5000-serien fra Philips Monitors ønsker to nye produkter velkommen: 27E1N5600HE – 27″ (68,6 cm) og 24E1N5300HE – 24 (23,8″ / 60,5 cm diag.). Introduksjon Det er dags for å sette storebror på pulten for en skikkelig...

Test: Phillips 24E1N5300HE

Introduksjon Phillips har nylig lansert to skjermer i deres 5000 serie. Det er en 24 tommers og en 27 tommers skjerm som innehar alle de viktigste funksjoner en ønsker deg av en kontor-skjerm i...

Test: Philips 243s1

Nederlandske Philips har i en årrekke gitt oss mye forbrukerelektronikk og har en stor portefølje av skjermer og tv-er. Det begynner å bli ganske lenge siden de først lanserte sin ekte flatskjerm-tv tilbake i...