Foto: Fairphone

Etisk smarttelefon har gitt 8000 mennesker et bedre liv

Fairphone, verdens mest bærekraftige og ansvarlige smarttelefonprodusent, viser hvordan bærekraftiltak i smarttelefonbransjen kan gjøre en forskjell for mennesker i alle deler av forsyningskjeden verden rundt. Selskapets initiativer har gitt 8000 mennesker et bedre liv.

Den nederlandske bærekraftsorienterte smarttelefonprodusenten Fairphone har lansert sin Impact-rapport for 2019. Her gjennomgår Fairphone sine resultater og tilstrebelser i 2019 mot å redusere sitt miljøavtrykk og forbedre forholdene for alle som jobber i smarttelefonbransjen. Fairphone tror samtidig også på gjennomsiktighet, og på å kommunisere utfordringene virksomheten har opplevd.

Fairphone tok enorme skritt fremover med lanseringen av Fairphone 3 i 2019, men var for optimistisk med noen av sine mål. I og med at det tok lenger tid å lansere en ny enhet, gikk altså Fairphone glipp av noen av målene de satte seg for tre år siden.

Fairphone

Første generasjon Fairphone ble laget i 2013 og solgte totalt 60.000 eksemplarer. Telefonen hadde støtte for to SIM-kort og ble levert med operativsystemet Android 4.2.2.

Fairphone 2 ble lansert i slutten av 2015 som den første modulbaserte smarttelefonen på markedet, og er konstruert slik at brukerne selv kan oppgradere og reparere telefonen. Leveres med Android 5.1, og støtter to SIM-kort i likhet med forgjengeren.

I september 2019 kom Fairphone 3 på markedet. Telefonen er konstruert av råvarer som er mest mulig etisk produsert eller består av gjenvunnet materiale. Leveres med Fairphone OS, som er bygget på Android 9.

Selskapet ble tildelt prisen som raskest voksende teknologiselskap under The Next Web-konferansen april 2015.

Kilde: Wikipedia

Færrest mulig konfliktmaterialer

Fairphone utvikles ved bruk av færrest mulig såkalte “konfliktmaterialer”, i all hovedsak gull, tinn, tantal og wolfram, som er utvunnet under krigslignende eller umenneskelige forhold. I tillegg skal telefonene være produsert under mest mulig rettferdige sosiale forhold.

Selskapet innrømmer dog at telefonen ikke kan betraktes som 100% “fair” enda, fordi det foreløpig ikke er mulig å lage den helt uten konfliktmaterialer. Allikevel har de full sporing for de konfliktmaterialene som leveres av fire internasjonale leverandører.

Gull, tantal, tinn og wolfram anses som konfliktmaterialer fordi de ofte hentes ut av gruver i områder hvor det er væpnede konflikter og misbruk av arbeidstakere. Salg av disse materialene finansierer ofte ytterligere konflikt.

Gruve- og fabrikkarbeidere har fått bedre arbeidsforhold

Impact-rapporten viser at 7837 personer som er direkte involvert i produksjonen av Fairphone-telefoner, ble positivt påvirket av Fairphones sosiale, miljømessige og økonomiske tiltak, noe som er 32 prosent flere enn året før. Det gjelder for eksempel gruvearbeidere som har fått bedre arbeidsforhold, og fabrikkarbeidere som blir bedre og mer rettferdig behandlet.

Rapporten viser også at: 

  • I gjennomsnitt 32,75 prosent av Fairphones åtte fokusmaterialer ble innhentet på en bærekraftig måte ved lanseringen av Fairphone 3, noe som er en økning fra 25,37 prosent i 2018.
  • 55,12 prosent av solgte Fairphone 2- og 3-eksemplarer fortsatt er i bruk i 2019, noe som beviser at telefonene har lang levetid. Den mest bærekraftige smarttelefonen er den forbrukeren allerede har i lommen, og av 120 000 enheter som Fairphone har solgt siden lanseringen av Fairphone 2, er 40 prosent av dem stadig i bruk knapt fem år etter lanseringen.
  • Ved utgangen av 2019 oppnådde Fairphone en gjenbruksmåling på 4,6, en økning fra 3,2 i 2018. Tallet representer antallet gjenvunnede telefoner håndtert i Fairphones europeiske gjenbruksprogram, delt med antallet solgte telefoner per kvartal.

Økt smarttelefonlevetid gir mindre CO2-utslipp

Jo lenger en enhet brukes, desto mindre er fotavtrykk på miljøet, men barrierer for smarttelefonlevetid er stadig et problem. En nøkkelkomponent for lang levetid er forbundet med vedvarende programvare- og sikkerhetsstøtte til telefoner. Enheter uten støtte vil slutte å fungere optimalt før eller siden, og det innebærer også en sikkerhetsrisiko for brukerne, selv om de fortsatt er teknisk funksjonelle.

Men maskinvare er også viktig, da brukere trenger reservedeler for å forlenge telefonens levetid, noe som er vanskelig å garantere for på grunn av produksjonsutfordringer. Når disse utfordringene løses, kan det gi brukerne av både Fairphone og andre enheter mulighet for å beholde telefonene sine lenger. Fairphone selv lover å ha reservedeler tilgjengelig til alle sine telefoner i minst fem år etter lansering.

Fairphone ble oppfordret til å undersøke Fairphone 3s miljøpåvirkning i hele dens livssyklus, inkludert produksjon, transport, bruk og levetidsfase. Undersøkelsen avslører at bruk av ​​en smarttelefoner i fem til syv år kan redusere CO2-utslipp med 30-40 %. Økt smarttelefonlevetid er et av Fairphones mål, men det er fortsatt et stykke igjen før syv års bruk er en realitet.

Klikk her for å se hele Impact-rapporten for 2019

ITproX.no legges ned

ITproX.no legges ned

Etter snart 22 år i drift, legges nettstedet ITproX.no ned. Vi ser tilbake på en fantastisk tid og takker våre trofaste lesere, bidragsytere og samarbeidspartnere.

Test: Philips 27E1N5600HE

Test: Philips 27E1N5600HE

5000-serien fra Philips Monitors ønsker to nye produkter velkommen: 27E1N5600HE – 27″ (68,6 cm) og 24E1N5300HE – 24 (23,8″ / 60,5 cm diag.). Introduksjon Det er dags for å sette storebror på pulten for en skikkelig...

Test: Phillips 24E1N5300HE

Test: Phillips 24E1N5300HE

Introduksjon Phillips har nylig lansert to skjermer i deres 5000 serie. Det er en 24 tommers og en 27 tommers skjerm som innehar alle de viktigste funksjoner en ønsker deg av en kontor-skjerm i...

Test: Philips 243s1

Test: Philips 243s1

Nederlandske Philips har i en årrekke gitt oss mye forbrukerelektronikk og har en stor portefølje av skjermer og tv-er. Det begynner å bli ganske lenge siden de først lanserte sin ekte flatskjerm-tv tilbake i...