Netgear business PoE+ switcher

Et par av oss i redaksjonen satt en dag og snakket om nettverksutstyr og vi kom inn på switcher. Switcher er jo liksom noe man aldri tenker så mye på, fordi de bare er der.

Siden vi nylig har testet Netgear Orbi RBK852 mesh-router, bestemte vi oss for å høre med vår kontaktperson om de kunne skaffe til veie et par Netgear-switcher.

Vi fikk dermed tilsendt to ulike switcher fra Netgear sin business-serie. Den ene er en helt enkel, unmanaged switch med navn GS308PP og den andre er en managed switch med navn GS408EPP. Hovedforskjellen ligger i navnet. Med managed har man et eget web-grensesnitt slik man kjenner fra routere og man får dermed tilgang til en god del funksjoner. Man kan både overvåke hver utgang og i tillegg tilegne hver port egne funksjoner.

PoE (Power over Ethernet)
Begge er 1 gigabit, 8-ports PoE+ switcher (802.3at) og er dermed i stand til å drifte andre, mindre enheter som støtter dette. Dvs, de leverer ikke bare datasignal over nettverkskabelen, men også strøm til andre enheter, forutsatt at de andre enhetene støtter dette. Typisk er trådløse access-points, overvåkningskameraer og slike små men ofte viktige enheter.

Bilde: Netgear

Men hvorfor er det en fordel at en switch også leverer strøm? Tenk deg et kontorlandskap, butikk, handlesenter eller en vanlig bedrift. Skal man dekke litt større steder med kablet nettverk og i tillegg ha trådløst internett og gjerne video-overvåkning, vil det være en stor fordel å kunne koble slike switcher og «gjemme» de vekk f.eks. i taket og ved å ha alt i én kabel, slipper man å trekke egen strømkabel til hver enhet. Alt går i en og samme kabel.

Denne artikkelen er ikke ment som en test, men mer en artikkel hvor jeg vil dele litt inntrykk og speks med dere.

Tenkte først å starte med den enkleste:

GS308PP

Bilde: Netgear

Her snakker vi om en enkel gigabit-switch som ikke kan konfigureres, altså unmanaged. Som typisk Netgear, er den solid bygget og har kabinett i stål. Den har 8 porter og hver av portene kan drifte enheter opp til 30Watt per port. Nå er det kanskje ikke sånn at man kobler til alle portene med PoE-enheter, men gjør man det så kan medfølgende strømadapter levere 83Watt totalt og dermed har man i snitt noe over 10Watt per port.

Skulle det være at man ønsker mer effekt tilgjengelig, kan man kjøpe en separat strømforsyning som leverer hele 123W og dermed øke effekten man kan levere helt opp til 15W per port, alternativt flere enheter som trekker mer strøm.

Bilde: Netgear

GS308PP kan enten stå på en benk eller et bord og den er uten vifter, så den er helt stillegående. Grunnen er at strømforsyningen er separat og det er ofte der mesteparten av varmen oppstår.

Vi har hatt tilkoblet switchen som en del av vårt nettverk nå i noen uker, og som forventet har den vært 100% stabil hele tiden.
Denne egner seg også godt til privatbruk hvis man har et behov for det.

GS408EPP

Bilde: Netgear

Dette er altså den andre routeren vi fikk tilsendt og grunnen til at vi ønsket nettopp denne er hovedsakelig fordi den har et eget ess i erme. Netgear kaller det Easy-Mount Switch, og det har de rett i. For i esken følger det med ulike festeanordninger, som gjør at denne er vesentlig lettere å plassere enn en tradisjonell switch. Jeg nevnte tidligere at switcher ofte blir plassert på litt bortgjemte steder og manglende festeanordning er noe som ofte er en utfordring, så har altså Netgear gjort noe med nettopp dette.

Bilde: Netgear

I esken følger det med en brakett som kan skrues fast i veggen og selve switchen kan enkelt hukes av og på. Den kan stroppes fast med to gummistropper som følger med, f.eks. til rør, strømskinner o.l. og den kan skrues fast i vegg eller monteres i et rack om man vil det. I tillegg har den innebygd strømforsyning, så den trenger kun en strømkabel og er dermed enklere å plassere rundt om i butikker, kontorlandskaper osv.

Bilde: ITproX

Fordi den har innebygd strømforsyning, kan den levere helt opp til 124Watt totalt, fordelt på sine 8 porter. Dette igjen medfører at den har innebygd vifte og selv om den skal være en stille switch, er den ikke egnet for å stå på et kontor alene. I alle fall ikke nærme kontorpulten. Til det bråker den litt for mye.  Men i butikker, kontorlandskaper osv. hvor støynivået er noe høyere, vil egenprodusert støy drukne i omgivelsene og man kan nyte godt av alle fordelene denne har.

Dette er også en gigabit-switch og i tillegg til dette er den en konfigurerbar switch, altså managed. Denne har et web-grensesnitt og her får man tilgang til en rekke funksjoner. Jeg skal ikke gå gjennom de ulike funksjonene, men det er mye man kan gjøre og ha oversikt over. Bare som korte eksempler så kan man se hvor mye en PoE-enhet trekker i strøm, hvilken hastighet hver port skal få, sette ulike porter i grupper og skille de fra hverandre for å danne ulike små nettverksgrupper eller koble sammen f.eks. to porter gjennom LAG (Link aggregation group), innstillinger for Auto-Voice VLAN for opprettelse av VoIP tjenester, Auto-Video VLAN som optimaliserer oppsett for f.eks. nettverksbaserte overvåkningskameraer, avansert QoS-funksjoner med trafikk-filtrering og prioritering.

Bilde: ITproX

Ja, lista er lang og for å gå litt tilbake til starten av denne artikkelen og sitere meg selv «Switcher er jo liksom noe man aldri tenker så mye på, fordi de bare er der.»

Vel, de kan være det og er jo som oftest det, men de kan altså være så mye mer. Har man en switch som f.eks. Netgear GS408EPP som da er en konfigurerbar switch med web-grensesnitt, så er det mye man kan gjøre for å fintune nettverket.

Noe å bruke privat hjemme? Neh, neppe. Tror nok de færreste bruker det eller trenger det, men som tidligere nevnt kan det være nyttig i butikker, kontorlandskaper og ellers større bedrifter som kanskje har en infrastruktur som vil kunne dra nytte av slike enheter. Dessuten har akkurat denne som nevnt flere måter å festes på og kan dermed integreres lettere i mer åpne landskap.

Web-grensesnittet på GS408EPP er i kjent Netgear-stil og veldig enkelt og rett frem. Ingen fancy grafikk eller unødvendige animasjoner. Kun tekst på hvit bakgrunn for enkelt å styre de funksjoner man trenger.

Alt i alt må jeg i alle fall si meg imponert over kvalitetsfølelsen på begge switchene og begge er bygd som tankser for å kunne stå i drift i årevis uten problemer. Dessuten har de gode strømreserver for PoE-enheter og GS408EPP en rekke smarte festeanordninger i tillegg.

Anbefales!

ITproX.no legges ned

ITproX.no legges ned

Etter snart 22 år i drift, legges nettstedet ITproX.no ned. Vi ser tilbake på en fantastisk tid og takker våre trofaste lesere, bidragsytere og samarbeidspartnere.

Test: Philips 27E1N5600HE

Test: Philips 27E1N5600HE

5000-serien fra Philips Monitors ønsker to nye produkter velkommen: 27E1N5600HE – 27″ (68,6 cm) og 24E1N5300HE – 24 (23,8″ / 60,5 cm diag.). Introduksjon Det er dags for å sette storebror på pulten for en skikkelig...

Test: Phillips 24E1N5300HE

Test: Phillips 24E1N5300HE

Introduksjon Phillips har nylig lansert to skjermer i deres 5000 serie. Det er en 24 tommers og en 27 tommers skjerm som innehar alle de viktigste funksjoner en ønsker deg av en kontor-skjerm i...

Test: Philips 243s1

Test: Philips 243s1

Nederlandske Philips har i en årrekke gitt oss mye forbrukerelektronikk og har en stor portefølje av skjermer og tv-er. Det begynner å bli ganske lenge siden de først lanserte sin ekte flatskjerm-tv tilbake i...