QNA-UC5G1T og QSW-1105-5T

Omtale: QNAP 2.5Gbit nettverk

En glimrende oppgradering av nettverket.

For litt siden skrev vi om nettverks-switcher og at en switch ikke nødvendigvis bare er en switch. De vi brukte da var 1Gbit switcher fra Netgear og vi var strålende fornøyde. Men siden vi i sommer omtalte QNAP TS-253D NAS, som innehar to 2,5Gbit nettverksporter, ønsket vi å teste hvor enkelt eller omfattende det ville være å legge om fra 1Gbit/s nettverk til 2,5Gbit-nettverk i boligen. For da vi testet denne NAS-en, hadde vi kun vanlig gigabit-nettverk tilgjengelig og det er derfor en glede å nå kunne teste denne sammen med nettverksutstyr som er vesentlig raskere. Bruker man standard gigabit er dette flaskehalsen, men nå som vi vil prøve å få 2,5 ganger så høy kapasitet tilgjengelige, blir det da våre NAS-harddisker som er flaskehalsen? De er nemlig av «gode gamle» spinndisk-sorten. Eller vil våre eksisterende Cat 5e kabler sette en begrensning? Vi prøver!

Men først vil vi takke QNAP for fremskaffelse av produkteksemplarer.

Bilde: QNAP QNA-UC5G1T
Bilde: QNAP QSW-1105-5T

Først litt om hva vi tenkte å gjøre og hvordan oppsettet ble. Tanken var å se om vi på en enkel måte kunne oppgradere uten å måtte trekke nye kabler. For det er jo sånn at nettverkskablene vi «alltid» har brukt, ikke støtter så høye hastigheter som nå er tilgjengelig. I alle fall ikke ifølge standarden. Offisielt støtter jo den mest brukte kabelen Cat 5e kun 1Gb/S, men i praksis skal nemlig 2,5Gb/s gå fint hvis strekket ikke overstiger ca. 100 meter. Så selv om boligen vår ble bygd i 2016, ble det den gang dessverre kun lagt inn Cat 5e kabel i vegger, og vi tror vel mange har det på samme måten.

Vi ønsket da å teste QNAP TS-253D (les testen her) på den ene siden med 2,5Gbit-port koblet til QNAP QSW-1105-5T switch. Dette er en 5-ports 2,5Gbit switch og vi velger å prøve å bruke eksisterende kabling i vegger fra teknisk rom og inn til kontoret hvor PC-en står. Denne har fra før kun 1Gbit-kort og så vi kobler til QNAP QNA-UC5G1T nettverksadapter, som er en USB 3.2 Gen1 adapter og støtter helt opp til 5Gb/s.

Les mer om QNAP QSW-1105-5T her

Les mer om QNAP QNA-UC5G1T her

Vi startet med å plugge inn USB-adapteren til den stasjonære PC-en og siden denne ikke finner noen driver selv hos Microsoft, så måtte vi laste ned en driver fra QNAP. En enkel og smertefri prosess, som gikk unna på kort tid. Med driver og adapter på plass, dukket det opp et nytt nettverkskort i oversikten i Windows.

Bilde: ITproX.no

Deretter satte vi opp QNAP switchen i teknisk rom og koblet til TS-253D NAS-en og routeren. På switchen lyste det nå 2 grønne lampe, noe som indikerer at vi har to tilkoblinger på 2,5Gbit. Så langt så bra.

Bilde: ITproX.no

På PC-en nå sjekket vi linkhastighet og denne viste nå også 2,5Gbit. På NAS-en var det også registrert at nettverket nå kunne yte maks og vi kunne endelig begynne å teste stabilitet og hastighet. Jeg ønsker å poengtere at vi nå bruker Cat 5e hele veien og at vi altså får opp en link-hastighet på 2,5Gbit. Akkurat hva vi håpet 😊

Bilde: ITproX.no

Når vi tester hastighet, er det mange måter å gjøre det på. Enten bare overføre en fil, liten eller stor fra en side til en annen, eller kjøre ulike program for å teste for oss, og vi gjorde begge deler.

Hastigheter

Først overførte jeg film på flere GB fra NAS til PC. Hastigheten her startet høyt et lite øyeblikk og var deretter jevn mellom 135-140MB/s og det er da man merker at det ikke er nettverket lenger som er en begrensning på overføring, men selve harddiskene som sitter i NAS-en. I følge QNAP sin interne test av harddiskene, så har de maks lesehastighet på ca. 140 MB/s og det stemmer jo da bra med den målte hastigheten.

For moro skyld koblet jeg også til en Seagate ekstern USB 3.1 harddisk til NAS-en og den har normalt en hastighet på rundt 200MB/s hvis jeg bruker den på PC-en. Og som vi ser, så fikk da omtrent dette også her når vi overførte film fra denne tilkoblet NAS-en og videre til PC-en vår.

Bilde: ITproX.no

Så siden jeg nå ikke bruker SSD-disker pga. størrelse og pris og heller ikke har montert SSD-Cache i NAS-en, ville jeg teste mindre filer med programmet CrystalDiskMark og iPerf og se om vi kunne nyttiggjøre cachen som sitter i selve diskene.

Siden man alltid har noe cache i disker tilgjengelig, ville jeg prøve filer på 16MB, som vil være omtrent som man overføre et stort bilde, et dokument e.l. enkeltvis. Nå fikk vi en lesehastighet på 242MB/s og en skrivehastighet på 287MB/s, altså en gigantisk endring på over det dobbelte.

Bilde: ITproX.no

Nest test ut var iPerf. Dette er et program vi liker godt siden det er så enkelt og hurtig og har apper både til iPhone og Android, samt server og klient til både PC-en og NAS-en. iPerf bekrefter på mange måter hastigheten vi opplevde med CrystalDiskMark. Her måles det jevnt i overkant av 2,3Gb/s, så altså svært nærme maksimal hastighet.
Hvis vi nå bytter tilkobling til vårt gamle nettverkskort som kun støtter 1Gb/s, så ser vi altså en rimelig stor hastighetsforskjell.

Bilde: ITproX.no

P.S. Siden iPerf ikke selv har et program, har noen ivrige sjeler laget dette og lagt det ut på QNAP-club sitt eget reportoar.  Dette kan enkelt legges til ved å gå inn på AppCenter – Settings – Add repository. Under fanen General, huk av på Allow installation of applations without a valid digital signature.
Velg så fanen App Repository – Add og legg til adressen https://www.qnapclub.eu/en/repo.xml

Du har nå muligheten til å installere iPerf, selv om den ikke har gyldig signatur.

Konklusjon

Endelig har det kommet raskt nettverksutstyr til en overkommelig pris. For har du strukket Cat 5e kabler hjemme eller på kontoret og ønsker å få opp hastigheten litt nå som flere NAS-stasjoner og andre ting støtter høyere hastighet, er det endelig en enkel løsning og det UTEN å bytte ut de gamle kablene. Så lenge de er Cat 5e eller nyere og strekket er under 100 meter da vel og merke.

QNAP lager mer enn bare NAS-stasjoner og med QNAP TS-253D NAS, QNAP QSW-1105-5T switch og QNAP QNA-UC5G1T USB-adapter, kan du nå gjøre dette på en superenkel og faktisk ganske rimelig måte. NAS-en har vi testet tidligere og testen kan du lese her. Switchen fungerer strålende, er viftefri og derfor helt stille og leverer jevnt over knallgode hastigheter, stabilt. USB-adapteren har også fungert knirkefritt både på den stasjonære den har vært tilkoblet stort sett hele testperioden, men også en bærbar PC har fått teste denne med samme gode resultat.

Det å kunne overføre filer inntil 2,5 ganger raskere enn før, er rett og slett deilig. Selv om harddiskene i NAS-en nå er flaskehalsen hos oss, så går det likevel 1,2 – 1,5 ganger så fort som tidligere. Skulle SSD-disker klare å forville seg inn i heimen og ned i NAS-en, så vet jeg også at hastigheten blir nærmere 300MB/s og da er det brått lang enklere å jobbe med store filer.

Endelig har det altså kommet en switch til overkommelig pris som støtter bedre fart og selv om den bare har 5 porter, så er det i alle fall 5 porter med 2,5Gbit på hver.

Vi vil på det sterkeste anbefale både USB-adapteren QNAP QNA-UC5G1T som støtter helt opp til 5Gbit nettverk og QNAP QSW-1105-5T switchen, dersom det holder med 5 porter da vel og merke. To solide enheter med hus i metall.
Prisen er direkte billig, men heller ikke avskrekkende og ligger i skrivende stund på ca. 1184kr for USB-adapteren og ca.1430kr for switchen.

Sjekk prisene her

QNAP QNA-UC5G1T

QNAP QSW-1105-5T

 

ANBEFALES!

ITproX.no legges ned

Etter snart 22 år i drift, legges nettstedet ITproX.no ned. Vi ser tilbake på en fantastisk tid og takker våre trofaste lesere, bidragsytere og samarbeidspartnere.

Test: Philips 27E1N5600HE

5000-serien fra Philips Monitors ønsker to nye produkter velkommen: 27E1N5600HE – 27″ (68,6 cm) og 24E1N5300HE – 24 (23,8″ / 60,5 cm diag.). Introduksjon Det er dags for å sette storebror på pulten for en skikkelig...

Test: Phillips 24E1N5300HE

Introduksjon Phillips har nylig lansert to skjermer i deres 5000 serie. Det er en 24 tommers og en 27 tommers skjerm som innehar alle de viktigste funksjoner en ønsker deg av en kontor-skjerm i...

Test: Philips 243s1

Nederlandske Philips har i en årrekke gitt oss mye forbrukerelektronikk og har en stor portefølje av skjermer og tv-er. Det begynner å bli ganske lenge siden de først lanserte sin ekte flatskjerm-tv tilbake i...