Samletest: Hodetelefoner for hjemmekontor

Jabra Evolve2 65

Alle som har vært på jakt etter en ny TV til stuen eller nye hodetelefoner til hjemmekontoret har oppdaget mye av det samme; det florerer av modeller med et enormt bredt spekter av funksjoner og bruksområder. Vi har derfor fått tilsendt tre hodetelefoner til test nå som vi går årsjubileet for hjemmekontor i møte.

For å «feire» den kommende årsdagen har vi vært heldig nok til å få tilsendt tre produkter i kategorien «borte bra, men hjemmekontor best». De tre produktene er tilsendt fra Jabra, Logitech og EPOS med respektive modeller;

  • Logitech Zone Wired
  • EPOS ADAPT 560
  • Jabra Evolve2 65

Takk til de respektive produsentene for fremskaffelse av testprodukter

Design og komfort

Samtlige tre hodetelefonene er «on-ear», i motsetning til tradisjonelle hodetelefoner for musikk som ofte er «over ear» eller de stadig mer populære «buds» som er «in-ear». Hvorvidt du foretrekker on-ear eller over-ear er en smakssak. Personlig foretrekker undertegnede on-ear for utstyr primært myntet på samhandling, og over-ear for enheter primært tiltakt underholdning.

Uavhengig av formfaktor er det også en utfordring vedrørende estitikk og lydkvalitet, støydemping og vindreduksjon hve mikrofon angår. Egne dedikerte mikrofoner som kan justeres bort gir samtidig en lett tilgjengelig og veldig visuel «mute» funksjon; vipp bort mikrofonen.

Logitech Zone Wired

Å vurdere det kablede Logitech settet strengere grunnet kabling blir som å vurdere en boksekamp hvor den ene parten har hansker av metall. Det som derimot er verd å nevne er at kabelen er låst til venstre side av hodetelefonene, ettersom høyre- og venstre side er forutbestemt. Akkurat dette er noe vi trekker litt for, da det ikke er sikkert at en har tilkopling på «rett» side av hodetelefonene. For redaksjonens del er Surface- produktene er ypperlig eksempel, da alle USB- portene befinner seg på maskinens høyre side. Med ett er om lag 50 av de 190- centimeterne med kabel bundet opp i en «unna manøver» på maskinens bakside.

 

Logitech Zone Wired – Foto: Logitech

For å krydre det absurde; mikrofonen kan vippes både fremover og bakover, noe som hadde gjort det fult mulig å gjøre venstre- og høyre side fleksibel, kun påvirket av hvilken retning mikrofonen vippes ned.

EPOS Adapt 560

Av de tre er det ikke mulig å komme unna det faktum at Adapt 560 fra EPOS er det estetisk mest stilrene av de tre. Ikke bare er det mest stilren, det fremstår som en krysning mellom hodetelefoner ment for bruk til samtale gjennom en lang arbeidsdag – og å nyte musikk og podcasten til blåskjermbrødrene i time etter time.

EPOS ADAPT 560 med stilrent design. Her med mikrofon foldet ut. – Foto: EPOS

Det vi savner på Adapt 560 er en noe mer semantisk helhetlig tanke bak knapper og brytere. Hodetelefonene har to identisk runde knapper for forskjellig bruk, og en nesten identisk oval knapp for å svare/legge på samtaler. Her har Jabra gjort det noe enklere med å la strømstyringen være en bryter og ikke en knapp, noe som gjør det enklere å navigere rundt.

Jabra Evolve2 65

Hvor Logitech Zone Wired fremstår som et tradisjonelt headsett hva konferanseutstyr gjelder, er Evolve2 65 hakket opp mer stilrent, selv om designprinsippet i bunn er det samme.  Sett under ett, så holder vi en knapp på Evolve2 65 som vår favoritt hva design gjelder for kontoret gjelder. Det gir et intrykk av å høre hjemme på kontoret, uten å falle mellom to stoler (musikk og produktivitet).

Jabra Evolve2 65 med dockingstasjon. Tradisjonelt design som ikke revolusjonerer, men bekrefter bruksområdet. – Foto: Jabra

Evolve2 65 har solide metallbrackerter uten synlige ledninger mellom ørepute og bøyle – noe vi finner i Zone Wired. Samtidig er både Adapt 560 og Evolve2 65 begge to noe mer komfortable i hodebøylen, da særlig Evolve2 65.

Selv om Adapt 560 har et mer elegant etui er selve hodetelefonene litt for lite elegant å bruke for musikk på reiser. Samtidig hadde nok foretrukket en «over ear» løsning på hodetelefoner i denne størrelsesordenen. Til sist, som en bonus, EPOS 560 har også en noe mer diskret mikrofonløsning når denne ikke er i bruk, selv om den ikke blir helt usynlig.

Applikasjoner og integrasjoner

EPOS har ikke mindre enn to applikasjonspakker, en for sluttbruker som lar den enkelte konfigurere og oppdatere hodetelefonene, og en for IT-avdelingen som lar dem administrere flåten av hodetelefoner sentralt. Applikasjonen for sluttbruker (EPOS Connect) føler vi bærer litt for mange signifikante mangler.

Det er få konfigurasjoner som kan utføres, og det er ingen måte å innhente informasjon om hverken batteriprosent eller estimert gjenværende brukstid på batteriet. Et lite hint får vi inne i blåtann menyen når vi kopler til iPaden, hvor vi kan se et batteri ikon på det tilkoplede headsettet, det samme gjør vi fra batteri-widget’en på telefonen. Bedre, men langt fra perfekt.

Som EPOS, har også Jabra en egen programvare for administrasjon og oppdatering av sine produkter, Jabra Direct. Applikasjonen lar deg både konfigurere softphone, justere eventuelle blåtannenheter og selvsagt, oppdatere firmware på både dongler og hodetelefoner.

Både Jabra Evolve2 65 og Adapt 560 har egne medfølgende USB dongler for dedikert lyskommunikasjon. Det er selvsagt valgfritt om du ønsker å benytte disse eller knytte dem opp mot enhetens egne integrerte blåtann. Vi har utelukkende valgt produsentens egne medfølgende dongler under testperioden, både for å unngå eventuelle svakheter i øvrig maskinvare, samtidig som dette er utstyret den enkelte produsent leverer med for å gi den optimale brukeropplevelsen.

Begge har også en egen app for mobiltelefoner- og nettbrett som lar deg konfigurere lydprofiler, sjekke batteriprosent og oppgradere programvaren. Her møtte vi på en noe uventet utfordring hos Adapt 560 hvor vi ikke klarte å legge til produktet i appen.

Ettersom Logitech Zone Wired er et kablet proukt ser vi noe bort fra forventningene om apper til Android og iOS for dette produktet, likevel – appen finnes! Zone Wired er derimot ikke støttet, ettersom appen kun kan benyttes mot blåtannenheter. Ellers har Logitech i likhet med sine konkurrenter i denne testen en egen applikasjon for PC – Logi Tune.

Det vi trolig blir mest overrasket over, er hvor minimalistisk denne applikasjonen er, men likevel så kraftig. Foruten oppdatering av firmware, har den også en ekstremt god test-modul som også lar brukeren lagre resultatene for å kunne sende dette over til support. Awesome!

Bruk og lydkvalitet

Hva lydkvalitet angår, er det lite annet å si enn at det er et veldig høyt nivå på alle tre produktene. Uansett hvilket du velger til deg selv eller dine ansatte vil du få en svært godopplevelse i begge ender av samtalene.

Logitech Zone Wired har i utgangspunktet et enormt fortrinn, da kablet USB- protokoll kan gi tilnærmet ubegrenset båndbredde. Her er det kun egne chipper og lyddrivere som setter begrensninger. Likevel viser det seg at kabelen er noe for tykk, noe for stiv til at det blir helt støyfritt hvis du ikke finner rett feste til kabelen. Dette var en noe uforutsett utfordring ettersom de fleste hodetelefoner i dag har langt mykere kabler som både er utskiftbar og mykere.

Legger vi til momentet under design hvor den er låst til produktets venstre hodepute blir det litt mange handicap for kabelløsningen som ellers fungerer suverent! Her er det viktig å misforstå rett, vi syntes ikke det er dårlig lyd, men Logitech har definitivt et forbedringspotensiale til neste generasjon, både med retningsbestemmelse av mikrofon og kabel.

Fordelen med Zone Wired er gjerne innlysende ettersom det ikke er noen trådløse forbindelser eller protokoller som kan  oppleve interferens. Zone Wired er også utstyrt med USB-C og USB-C til USB-A adapter, noe som gjør den allsidig hva PC- og smartenheter gjelder. Ønsker du en bedre lydopplevelse til telefonsamtalen? Hvem sa at hodetelefonene måtte være trådløse? Ja, med unntak for oss som har iPhone da.

Når det gjelder de to trådløse alternativene Evolve2 65 og Adapt 560 er det relativt liten forskjell hva konferansetelefon gjelder. Ettersom begge er on-ear er det noe begrenset hvor effektiv støydempingen kan bli. Samtidig som det primære bruksområdet for begge produktene er samhandling og ikke underholdning er det ikke like lett å vurdere om det er en signifikant forskjell i lydkvaliten for oss som lytter, det er tross alt veldig avhenig av motpartens mikrofon og øvrig kommunikasjonsutstyr.

Etter noe over en måned med begge to er det vanskelig å trekke en klar favoritt hva lyd angår, noe som er litt overraskende ettersom Adapt 560 koster en del mer enn Evolve2 65. Det vil si, sistnevnte finnes i både stereo og mono- utgave, og du kan kjøpe den med og uten basestasjon. Likevel er prisforskjellen signifikant, noe vi ikke opplever at lyd- eller mikrofonkvaliteten er.

Vår vurdering av lydkvaliteten er på ingen måte noe kritikk til hverken Jabra eller EPOS, snarere tvert om. Begge er meget gode og bunnsolide kandidater som fortjener nærmere ettersyn. Vi skulle bare ønske at det var et tydeligere skille mellom den når vi legger prisen til i vurderingen.

Batteri

Fra produsentens side oppgir EPOS at deres 560 skal gi opp til 41 timer brukstid, mens Jabra hevder deres Evolve2 65 skal klare 37- timer. Uten å ha detaljtestet disse påstandene, oppleves det som at Evolve2 65 er nærmere sannheten enn konkurreten. Ettersom det er få til ingen indikatorer som viser aktiviteten på Adapt 560 er det litt utfordrende å kunne gi noen presise estimater basert på den bruken vi har hatt, mens Jabra Evolve2 65 på sin side later til å levere som lovet.

Som en bonus, Evolve2 65 kan leveres med eller uten egen dedikert ladestasjon. Eller dockingstasjon om du vil. Rent funksjonsmessig har dette liten gevinst utover et oppblåst investeringsbudsjett, men det tar seg mye bedre ut på arbeidsbenken med en fast ladestasjon fremfor løse kabler og hodetelefoner på lading.

Når det gjelder informasjon knyttet til batteri blir det helt feil å trekke på dette punktet hos Logitech Zone Wired, ettersom dette er et kablet produkt. Snarere, det fortjener heller pluss for også å være støttet på portable enheter som har USB- tilkopling.

Oppsummering

Ettersom det er to forskjellige produktkategorier, fra tre produsenter vi har har testet er det naturlig at vi vil oppleve en del forskjeller. Hvor det er relativt stor forskjell i oppsett og hvilke muligheter det er i programvarene (PC), er det dertil overraskende liten forskjell i lydkvalitet. Nå er det ikke et problem at alle tre testproduktene har et svært høyt og godt nivå hva lydkvalitet angår, men det er litt skuffende at det ikke er mer merkbare forskjeller med hensyn til pris.

Selvsagt, at Logitech Zone Wired er et kablet produkt kan bidra til å holde prisen noe snillere enn hva Evolve2 65 – men dette forklarer lite prisjusteringen opp til Adapt 560. Til gjengjeld har EPOS en egen løsning for flåtestyring og er det av de trådløse produktene i testen som har lengst batterikapasitet, enn om marginalt.

Med et noe estetisk penere utseende klarer vi med et nødskrik å tilgi noe av prisdifferansen, men det er ikke nødvendligvis noe våre lesere vil gjøre. I hvert fall hvis man har et snev av budsjettansvar for en vikrsomhet med et par hundrede ansatte.

Uten å kåre noen vinner (eller taper) ønsker vi å oppsummere kort og konkret. Til hverdags har vi basestasjonen på pulten og Evolve2 65 i bruk på hjemmekontoret. Dette gir oss god komfort, lyd og friheten til å tusle inn på kjøkkenet for å hente dagens syvende kaffekopp. I ryggsekken har Logitech Zone Wired fått fast plass; kablet er dønn stabilt uten kluss, og mobilitet er ikke den store utfordringen da undertegnede har vårt redaksjonsmedlem Olav til å hente kaffe for seg. Win-win.

Til sist – Logitech Zone finnes også som en trådløs versjon, dersom dette skulle være å foretrekke.

For de siste og beste prisene, kan du selvsagt sjekke Prisguiden;

Jabra Evolve2 65 Stereo –  Prisguiden

EPOS ADAPT 560 – Prisguiden

Logitech Zone Wired – Prisguiden

ITproX.no legges ned

ITproX.no legges ned

Etter snart 22 år i drift, legges nettstedet ITproX.no ned. Vi ser tilbake på en fantastisk tid og takker våre trofaste lesere, bidragsytere og samarbeidspartnere.

Test: Philips 27E1N5600HE

Test: Philips 27E1N5600HE

5000-serien fra Philips Monitors ønsker to nye produkter velkommen: 27E1N5600HE – 27″ (68,6 cm) og 24E1N5300HE – 24 (23,8″ / 60,5 cm diag.). Introduksjon Det er dags for å sette storebror på pulten for en skikkelig...

Test: Phillips 24E1N5300HE

Test: Phillips 24E1N5300HE

Introduksjon Phillips har nylig lansert to skjermer i deres 5000 serie. Det er en 24 tommers og en 27 tommers skjerm som innehar alle de viktigste funksjoner en ønsker deg av en kontor-skjerm i...

Test: Philips 243s1

Test: Philips 243s1

Nederlandske Philips har i en årrekke gitt oss mye forbrukerelektronikk og har en stor portefølje av skjermer og tv-er. Det begynner å bli ganske lenge siden de først lanserte sin ekte flatskjerm-tv tilbake i...