Produkttest: Philips 243B1 og 242B1

B-line 243B1 - Foto: Philips.no

Forrige gang vi testet Philips skjerm var det en 28” 4K skjerm som fikk god omtale (288E2A/00). Denne gangen skal vi se på to av business modellene deres og i dag ender vi opp med litt mindre skjermer. 24” denne gangen. Men selv om de ser ganske så identiske ut, så er det forskjeller på […]

Forrige gang vi testet Philips skjerm var det en 28” 4K skjerm som fikk god omtale (288E2A/00). Denne gangen skal vi se på to av business modellene deres og i dag ender vi opp med litt mindre skjermer. 24” denne gangen. Men selv om de ser ganske så identiske ut, så er det forskjeller på dem.

For eksempel er 243B1 utstyrt med USB C dokking, noe som for vår del gjør den langt mer interessant med en gang, mens 242B1 mangler dette. Om man ønsker integrert Windows Hello kamera finnes det en modell med dette også (242B1H) men disse kommer uten. Og grunnen til at vi tester disse to samtidig er rett og slett fordi de går godt sammen og fordi de på mange måter er samme skjerm.

Skjermene

Dessverre ikke fått innvilget denne: Bilde fra sommerbutikken.no

Hjemmekontor er for mange av oss den nye normalen. Ikke bare fordi en viss pandemi har holdt oss mer hjemme, men fordi endel av arbeidet sånne som meg utfører, like godt kan gjøres hjemmefra, som fra et kontor. Så hva ser vi etter når vi skal innrede dette kontoret? Flotte og fargerike gardiner, et mykt gulvteppe laget av et utrydningstruet dyr, Chesterfieldsofa, klassiske bokhyller fulle av bøker med skinninnbinding, skrivebord av eik?

Muligens. Men for min del må jeg inn på ITProX kontoret for å oppleve slikt. Hjemmekontoret mitt er derimot litt nødløsning inne på et gjesterom/bod/oppbevaringsrom der plassen er begrenset, og jeg ikke kan sette opp en vegg av store skjermer (eller en sånn globus/minibar). Da kan det fort være vel så greit med et par 24” skjermer i stedet for noe digert.

Skjermene har også innebygde høyttalere (2x2W), men ikke løp og selg de eksterne høyttalerne deres på finn.no helt enda. De fungerer til enkel bruk, men jeg anbefaler at man ikke baserer neste sommerfest på kontoret på disse som eneste popanlegg.

Men, over til det vi faktisk skal snakke om i dag. Våre to testkandidater.

Philips B Line 243B1

Vi begynner med 243B1 som altså er den med USB-docking.

B-line 243B1 – Foto: Philips.no

Tekniske spesifikasjoner og tilkoplinger

Tabelloversikt 243B1 – Foto: Philips.no
Tilkoplinger 243B1 – Foto: Philips.no

Kjedefunksjon

Denne kan kjedes med flere skjermer ved hjelp av en kabel fra en skjerm til den neste. (Daisy chaining). skjermen er utstyrt med et DisplayPort-grensesnitt og DisplayPort over USB-C, slik at flere skjermer kan kjedekobles om man har en GPU som støtter DisplayPort 1.2.

Philips B Line 242B1

Denne skjermen har fått fokus på strømsparing, og kan la oss spare både oss selv (arbeidsgiver) og naturen for unødig strømbruk. Men vit i alle fall at denne funksjonen (PowerSensor) gjelder for begge skjermene.

Tekniske spesifikasjoner og tilkoplinger

Tilkoplinger 242B1 – Foto: Philips.no
Tilkoplinger 242B1 – Foto: Philips.no

Testen

Så da har vi sett litt på tekniske spesifikasjoner og forskjeller mellom disse, men når vi går videre vil vi også så på hva de har til felles, og hvordan de står seg mot hverandre.

Begge skjermene har en del forhåndsdefinerte skjerminnstillinger å velge mellom, ut ifra om man skal bruke den til kontorarbeid, spille og slikt.

AMD Adaptive sync

AMD Adaptive sync gir muligheten (for de som har kompatibelt AMD skjermkort) å unnslippe tearing ved at GPU-en oppdaterer skjermen i det øyeblikket et nytt bilde er klart. Tearing er når GPU ønsker å gjengi mange bilder ved en enkelt oppdatering av skjermen mens skjermen viser biter av hvert bilde som enkeltbilder. Man kan rette opp i dette med v-sync, men bildet kan likevel bli ujevnt når GPU-en venter på skjermen for å levere nye bilder.

PowerSensor

Dette er en funksjon som gjør at skjermen sender og mottar harmløse infrarøde signaler for å registrere om brukeren er i nærheten. Når brukeren sitter fremfor skjermen fungerer den som normalt med de innstillingene vi har valgt, men om vi er borte fra den, så bruker den automatisk mindre strøm.

I bruk

Forventningen var at disse to skulle ha identisk bilde. Vi brukte SmartImage til å stille inn begge skjermene på kontor og satte dem opp side ved side. Vi ble litt overrasket over forskjellen i farge mm. Vi syntes bildet ble mer blått på 243B og mer brunt på 242B:

Litt forskjellige farger på kandidatene. Bilde – ITProX

Varmetemperatur var satt til 6500K på begge, og alle innstillinger så ut til å være helt identisk. Litt merkelig, men vi falt ned på at det rett og slett bare var tilkoblingen (en med HDMI og en med USB-C). Med litt flytting på kabler mm. så vi at forskjellene utjevnet seg.

Kontorbruk

Ved å gå gjennom de forskjellige profilene kunne vi konstatere at dette er skjermer som er ideell til jobb. EasyRead profilen gjør tekst ekstra lesbar og kunne nok vært brukt til kontorarbeid den også, men vi valgte å bruke Office profilen mest. Skjermene er behagelig I bruk, og bilde og tekst fremstilles krystallklart. En av de tingene vi har blitt veldig vant til og glad i er blålysfilter. Lange dager fremfor en skjerm kan påvirke søvnkvaliteten og denne funksjonen skal hjelpe oss.

Video

Til denne testen brukte vi Movie profilen, uten at vi syns vi så de helt store forbedringene. Kort sagt så vil vi si at video fungerer helt greit. For de av oss som har blitt veldig vant til 4K kan det være litt trist å se Full HD, men bildet var greit nok. Sortnivået er bra, og fargegjengivelsen fin, men vi ble ikke veldig imponert av denne. Nå er det vel få som kjøper en slik skjerm for å se på film, men for de av dere som gjør det så forvent helt grei kvalitet.

Konklusjon

Vi har sett på en god del av Philips utvalg av skjermer og har enda til gode å teste en dårlig Philips skjerm. (Så da blir i dag første gang da spør du? Og da må jeg be deg lese litt nøyere, for det jeg sier er at vi har enda til gode å teste en skikkelig dårlig Philips skjerm.)  Denne forventningen om at dersom man kjøper en av business modellene så får man kvalitet, er et tveegget sverd. Det gjør fallhøyden ekstra høy om man kommer over en som ikke lever opp til forventningene.

Dagens to skjermer utmerker seg ikke designmessig fra andre businessmodeller fra Philips (de ser ofte helt like ut), og de har kanskje få funksjoner som gjør at de utmerker seg veldig fra konkurrentene, men de er rett og slett gode. Med det mener jeg at de har et veldig klart og fint bilde og de har alle funksjonene vi forventer av en skjerm til arbeidet. De har også lavblåmodus, adaptiv synk og annen funksjonalitet som gjør dem meget behagelige i bruk. Alt i alt er dette skjermer som gjør akkurat det vi forventer av dem. De er rett og slett solide skjermer med tilstrekkelig funksjonalitet og kvalitet til at man fint kan bruke disse som arbeidsredskap.

Det vi sitter igjen med er følelsen av at disse to kunne vi selv ha brukt til dagen. Vi liker designet, vi liker at de ikke tar for mye plass, og vi liker bildekvaliteten. Vi trekker litt fra 242B1 fordi den mangler USB-dokking, men om du skal ha begge to, så er jo ikke det noe problem.

B-line 243B1

B-line 242B1            

Pris: 90/100

Pris: 90/100

Bilde: 90/100

Bilde: 90/100

Funksjonalitet 90/100

Funksjonalitet: 85/100

Sum 90/100

Sum: 85/100

ITproX.no legges ned

ITproX.no legges ned

Etter snart 22 år i drift, legges nettstedet ITproX.no ned. Vi ser tilbake på en fantastisk tid og takker våre trofaste lesere, bidragsytere og samarbeidspartnere.

Test: Philips 27E1N5600HE

Test: Philips 27E1N5600HE

5000-serien fra Philips Monitors ønsker to nye produkter velkommen: 27E1N5600HE – 27″ (68,6 cm) og 24E1N5300HE – 24 (23,8″ / 60,5 cm diag.). Introduksjon Det er dags for å sette storebror på pulten for en skikkelig...

Test: Phillips 24E1N5300HE

Test: Phillips 24E1N5300HE

Introduksjon Phillips har nylig lansert to skjermer i deres 5000 serie. Det er en 24 tommers og en 27 tommers skjerm som innehar alle de viktigste funksjoner en ønsker deg av en kontor-skjerm i...

Test: Philips 243s1

Test: Philips 243s1

Nederlandske Philips har i en årrekke gitt oss mye forbrukerelektronikk og har en stor portefølje av skjermer og tv-er. Det begynner å bli ganske lenge siden de først lanserte sin ekte flatskjerm-tv tilbake i...