Hvert år fraktes flere millioner blodprøver rundt i Helse-Norge hovedsakelig ved hjelp av lastebiler. Droner kan gjøre den samme jobben raskere til en lavere pris, og med et langt lavere klimaavtrykk.
Droner vil spille en nøkkelrolle i transport av prøver mellom norske sykehus fremover. Frakt av blod- og laboratorieprøver mellom fastlegekontorer til sykehus vil enklere ved hjelp av fremtidens transportmiddel. NTNU-studentene Herman Øie Kolden, Bernhard Paus Græsdal og Lars Erik Fagernæs har derfor utviklet en drone som i første omgang skal frakte blod prøver fra sykehuset på Røros til St. Olavs hospital i Trondheim. Allerede i vår gikk den første testturen for dronen, og i juli håper de å kunne gjennomføre turen med blodprøve. Turen på hele 120 km var den lengste autonome flyturen utført av en drone over land i Norge.
Dette opplyser Telenor i en pressemelding til ITproX.
– Det er imponerende hva studentene har fått til. Det at man har klart å sende en drone av gårde mellom fjell og gjennom dalføre, fra Røros til Trondheim, er jo ganske utrolig. Vi møtte studentene gjennom Norges største teknologi-inkubator, Startup Lab, og siden har vi hatt et godt samarbeid. Dronen benytter seg av vårt 4G-nett, og vi har blant annet bistått med å finne den best mulige ruten mellom sykehusene med tanke på dekning, sier Birgitte Engebretsen, leder i Telenor Bedrift.
Kritisk med god mobildekning
Dronene benytter seg av 4G fra Telenor, som gjør det mulig å føre dronene uten bruk av tradisjonell radiofjernstyring fra bakken. I stedet holder dronen fortløpende kontakt med Telenors basestasjoner underveis, der de nye protokollene sørger for kort responstid og tilstrekkelig driftssikkerhet.
– Det er viktig at dronen holder seg under 120 meter over bakken, så vi bruker høydedata til å planlegge flyruten nøye. Når du trykker start, følger dronens autopilot punktene i den planlagte ruten. Vi har to skjermer med livestream på video, og kan ta over kontroll når vi ønsker det sier Lars Erik Fagernæs, daglig leder i Aviant