Drone skal frakte blodprøver mellom sykehus

Hvert år fraktes flere millioner blodprøver rundt i Helse-Norge hovedsakelig ved hjelp av lastebiler. Droner kan gjøre den samme jobben raskere til en lavere pris, og med et langt lavere klimaavtrykk.

Droner vil spille en nøkkelrolle i transport av prøver mellom norske sykehus fremover. Frakt av blod- og laboratorieprøver mellom fastlegekontorer til sykehus vil enklere ved hjelp av fremtidens transportmiddel. NTNU-studentene Herman Øie Kolden, Bernhard Paus Græsdal og Lars Erik Fagernæs har derfor utviklet en drone som i første omgang skal frakte blod prøver fra sykehuset på Røros til St. Olavs hospital i Trondheim. Allerede i vår gikk den første testturen for dronen, og i juli håper de å kunne gjennomføre turen med blodprøve. Turen på hele 120 km var den lengste autonome flyturen utført av en drone over land i Norge.

Dette opplyser Telenor i en pressemelding til ITproX.

– Det er imponerende hva studentene har fått til. Det at man har klart å sende en drone av gårde mellom fjell og gjennom dalføre, fra Røros til Trondheim, er jo ganske utrolig. Vi møtte studentene gjennom Norges største teknologi-inkubator, Startup Lab, og siden har vi hatt et godt samarbeid. Dronen benytter seg av vårt 4G-nett, og vi har blant annet bistått med å finne den best mulige ruten mellom sykehusene med tanke på dekning, sier Birgitte Engebretsen, leder i Telenor Bedrift.

NTNU-studentene (f.v) Herman Øie Kolden, Bernhard Paus Græsdal og Lars Erik Fagernæs har utviklet en drone som skal fly blodprøver fra Røros til Trondheim.

Kritisk med god mobildekning

Dronene benytter seg av 4G fra Telenor, som gjør det mulig å føre dronene uten bruk av tradisjonell radiofjernstyring fra bakken. I stedet holder dronen fortløpende kontakt med Telenors basestasjoner underveis, der de nye protokollene sørger for kort responstid og tilstrekkelig driftssikkerhet.

– Det er viktig at dronen holder seg under 120 meter over bakken, så vi bruker høydedata til å planlegge flyruten nøye. Når du trykker start, følger dronens autopilot punktene i den planlagte ruten. Vi har to skjermer med livestream på video, og kan ta over kontroll når vi ønsker det sier Lars Erik Fagernæs, daglig leder i Aviant

ITproX.no legges ned

Etter snart 22 år i drift, legges nettstedet ITproX.no ned. Vi ser tilbake på en fantastisk tid og takker våre trofaste lesere, bidragsytere og samarbeidspartnere.

Test: Philips 27E1N5600HE

5000-serien fra Philips Monitors ønsker to nye produkter velkommen: 27E1N5600HE – 27″ (68,6 cm) og 24E1N5300HE – 24 (23,8″ / 60,5 cm diag.). Introduksjon Det er dags for å sette storebror på pulten for en skikkelig...

Test: Phillips 24E1N5300HE

Introduksjon Phillips har nylig lansert to skjermer i deres 5000 serie. Det er en 24 tommers og en 27 tommers skjerm som innehar alle de viktigste funksjoner en ønsker deg av en kontor-skjerm i...

Test: Philips 243s1

Nederlandske Philips har i en årrekke gitt oss mye forbrukerelektronikk og har en stor portefølje av skjermer og tv-er. Det begynner å bli ganske lenge siden de først lanserte sin ekte flatskjerm-tv tilbake i...