Produktomtale: Iris 4k konferansekamera

Har Covid-19 gjort oss bortskjemt?

Tro det eller ei, men Korona tiden har gjort oss bortskjemt. Vi forventer bedre kvalitet på nettmøtene våre enn det vi gjorde tidligere. Dette skyldes trolig i hovedsak at man har blitt storforbrukere av nettmøter, og de fleste har sittet alene og brukt kamera på pc. Vel de er kanskje ikke de beste kameraene, men de skal trossalt gjøre en begrenset jobb, en person som sitter nærme. Noen har investert i bedre eksterne kamera, eller lårt seg litt om belysning for å overkomme den største begrensningen. Så vi er vant til at ting fungerer bra(ish) og at vi har en grei innsikt i ansikt reaksjoner o.l. som trossalt er en viktig del av oppfattelses mønstret vårt, kroppsspråk som en helhet er jo uansett ganske vanskelig å få med seg på deltagere som sitter selv på fysiske møter.

For mange er det nok ganske skuffende å komme tilbake på kontoret med en gammel video kanon – gjerne med VGA- tilkobling, og for nettdeltagerne et dårlig kamera når man skal ha «hybrid» møter.

Takk til Trust for oversendelse av testeksemplar.

Perfekt for møterom og hybride møter

Hybrid møter blir nok en ting som vi må forholde oss til, og heldigvis for det. Bare miljøaspektet på færre reiser, unødvendige turer til andre kontorer internt i virksomheten er blant eksemplene. Og ikke for å snakke om tidsutfordringer med seine/tidligere møter eller unødvendig reise til kontoret for å delta på bare et møte. Så hva er egentlig hybrid møter? Kort forklart er det at noen befinner seg på samme lokasjon mens andre befinner seg andre steder – hjemme eller kontorer.

Så tilbake til det triste møterommet, eller det vil si hva skal man gjøre for å slippe det triste møterommet. Mange andre kommet med løsninger på dette, i denne testen skal vi setter søkelys på Trust sin Iris løsning.

Hybride møter i aksjon. Foto: Trust.com

Trust er kjent som en leverandør med høyt fokus på å gi god valuta for pengene. Det kan være litt fort å avvise det som tradisjonelt har vært kjent som et budsjett merke, spesielt siden de har mange produkter som florerer i markedet av utstyr til pc, nettbrett og telefon i budsjettklassen. Veldig ofte får man jo trossalt hva man betaler for, det opplever vi at gjelder også for Trust. Men de som er både kvalitet og prisbevisst, slik som blant annet gamere, vet at seriene til Trust strekker seg helt opp til veldig god kvalitet for en fornuftig pris.

Og etter enn kjapp sjekk på Prisguiden ser vi at Trust Irish 4K koster rundt syv tusen kroner i skrivende stund. Så prismessig ligger de seg overkommelig for de fleste bedrifter, den har også hatt en periode hvor den var helt nede i 5.995,-

Så prisen treffer bra, men hva med kvaliteten?

Designmessig ser den fin og business aktiv ut, avlang med myke runde kanter. Det er litt størrelse på den (601 x 115 x 141mm) og vekten er litt over 2 kg, men ikke større enn den må være for å kunne inneholde høyttalere som gir en god opplevelse for deltageren i rommet. Heldigvis kommer den med enn 24W power adapter, så du ikke trenger å bekymre deg for at enheten tømmer batteriet på pc’en til den som kobler den opp.

Det kjører i 60 fps med 4K (3840 x 2160) oppløsning på 120 graders linsen, så bilde blir veldig godt og skarpt. Det skal mye action i møte før den sliter med å holde følge med tanke på oppløsningen.

Enkelt oppsett og tilkopling. Foto: Trust.com

Men som de fleste møte romskameraer er det «intelligent», slik at de prøver å få med seg den delen av rommet som er aktiv. De fleste intelligente møteromsløsninger er dessverre ikke så intelligente ennå at de kan skille mellom folk som går forbi utenfor vindu hvis du har den typen møterom (som etter hvert har blitt ganske vanlig). Trust Iris er dessverre litt mer følsom en andre dyrere løsninger, som gjør at den fort setter søkelys på han som sitter litt urolig i stolen under møtet. Disse typene problemer kan løses med å zoome inn manuelt slik at man har et fastsatt fokus. Forslag til intelligens forbedringer er å kombinere bevegelse med lyd før fokus flyttes.

Som tilleggs utstyr kan man få en kablet ekstra mikrofon, dette bør man vurdere hvis det skal være på et møterom med litt personer. Både for ryddigere lydbilde og bedre lyd opplevelse fra de som er lengst unna. Vi fikk grei lyd i et rom på ca. 4-5 meter, men hvis de som sitter lengst bak ikke er høylytt så blir det fort svakt. Hadde nok gått for ekstra mikrofonene med engang det blir for flere enn 4-6 personer av gangen som skal bruke rommet eller når det er mer enn 5 meter, spesielt hvis møtene har en tendens til å bli diskusjoner.

Vi koblet også Trust Iris rett inn i en Teams room maskin og det fungert helt som forventet. Brukerne av testrommet reagert ikke på at vi hadde byttet ut den dyrere løsningen som var montert i rommet over en periode.

Oppsett et veldig enkelt, bare koble det til og det virker. Det trengs som nevnt strømuttak. Man kan koble seg opp med kabel eller Bluetooth. Fjernkontrollen er enkel og grei, kanskje med noen litt ukjente ikoner, sånn som de for «Manual», «Speaker» og «Participant mode» men ellers lett forståelig. Ekstra mikrofonen bruker USB festet bak, litt synd at de ikke har et Bluetooth-alternativ for den også, man vil jo helst unngå ledninger over gulv osv.

Alt i alt er det en godløsning som kan være med på å løfte opp møte opplevelsene.

ITproX.no legges ned

ITproX.no legges ned

Etter snart 22 år i drift, legges nettstedet ITproX.no ned. Vi ser tilbake på en fantastisk tid og takker våre trofaste lesere, bidragsytere og samarbeidspartnere.

Test: Philips 27E1N5600HE

Test: Philips 27E1N5600HE

5000-serien fra Philips Monitors ønsker to nye produkter velkommen: 27E1N5600HE – 27″ (68,6 cm) og 24E1N5300HE – 24 (23,8″ / 60,5 cm diag.). Introduksjon Det er dags for å sette storebror på pulten for en skikkelig...

Test: Phillips 24E1N5300HE

Test: Phillips 24E1N5300HE

Introduksjon Phillips har nylig lansert to skjermer i deres 5000 serie. Det er en 24 tommers og en 27 tommers skjerm som innehar alle de viktigste funksjoner en ønsker deg av en kontor-skjerm i...

Test: Philips 243s1

Test: Philips 243s1

Nederlandske Philips har i en årrekke gitt oss mye forbrukerelektronikk og har en stor portefølje av skjermer og tv-er. Det begynner å bli ganske lenge siden de først lanserte sin ekte flatskjerm-tv tilbake i...