Produktomtale: Nokia 8210 4G

Stil-ikonet Nokia 8210 har gjenoppstått.

I 1999, nærmere bestemt 8. oktober, viste Nokia frem sitt nye stil-ikon 8210. Mobilen var knøttliten, hadde utbyttbart deksel og mobilverden gispet etter luft når de så nyskapningen fra den finske giganten. 

Nokia 8210 – Bilde: ITproX

Det tok ikke lang tid før den ble en hit og nettopp det Nokia ønsket, et stil-ikon. Dette var den minste og letteste Nokia-telefonen og med sine 79gram merket man knapt man hadde den med seg.
Jeg husker selv at jeg som relativt ung på den tiden, raskt måtte skaffe meg en 8210 og simpelthen elsket den lille saken.
Etter at Nokia gjenoppstod under HMD, har de innimellom satset på å gjenskape de gamle slagerne. Sist ut er nemlig 8210, og har nå fått navnet Nokia 8210 4G.

Men hva har en mobiltelefon med røtter fra 1999 å gjøre i 2022? Vel, vi sliter nok også litt med å se hvem som kommer til å kjøpe denne som kan forsvare det for Nokia. Vi som er gamle nok til å ha opplevd å ha mobiltelefon i 1999, vil nok kunne se nostalgien i det, meg selv inkludert. Jeg personlig bestemte meg for med en gang vi fikk presseinfo om den, at denne skulle jeg ha meg for å mimre litt.  

Men bortsett fra nostalgi og mimring, hvem kommer til å kjøpe denne og hva kan den tilføye oss i en hektisk hverdag i 2022 uten noe av det vi er vant med. Her har du SMS, MMS, Snake(spillet) og de hotteste funksjonene er minnekort, MP3-spiller og FM-radio. Jeg føler egentlig 2001 ringer og vil ha tilbake teknologien sin altså, men det får de ikke. For 8210 4g vekker minner hos meg som gjør at jeg vil ha den videre.  

Design

La oss starte med å ta en rask gjennomgang av design og materialet. For det første er den mye større enn originalen og med sine 107 gram veier den 28 gram mer enn originalen. Den føles riktignok fortsatt veldig lett med tanke på at dagens mobiler fort veier 200-250gram.
Til gjengjeld har den fått en 2,8” fargeskjerm med QVGA oppløsning (320X240). Design-trekkene er helt klart sammenlignbare med originalen, men her stopper nok også mesteparten av likhetene. Menyene er en fornyet og ligner for så vidt også litt på de gamle dersom man velger listemodus. 

Bak sitter et VGA kamera, uten blitz. Men på toppen, der har vi en liten led-lommelykt som faktisk kan være kjekk å ha for å lyse opp litt på mørke steder. Vi finner også en 3,5mm hodetelefonutgang her for å kunne spille av MP3-filene og i bunnen sitter ladeporten og da så klart den gode gamle micro-USB. 
Personlig synes jeg telefonen er pen og jeg får absolutt minner fra den flotte året 1999 og alle de herlige nyhetene som kom på rad og rekke mens man ventet på at alle PC-er skulle ta kvelden i det vi gikk inn i det mystiske året 2000. 

Telefon kommer i 3 ulike farger: Sand (beige), rød og mørk blå.
Den er laget i plast og virker litt billigere enn originalen. Plasten virker liksom litt tynn og jeg kjenner jeg litt redd for å få riper i den i dag som vi er vant med at telefonene er i glass og stål. Skjermen er også dekket av plast og plasten kjennes litt myk ut. 

Funksjoner og menyer

Dette er ikke en vanlig test og vi kommer ikke til å gi telefonen karakter, for hvilke funksjoner skal denne kunne imponere oss med, sammenlignet med normale telefoner i 2022? Det eneste må være minnekort og FM-radio, men i Norge er FM-nettet ca. borte med unntak av en og annen lokal radiostasjon som har fått lov til å fortsette en stund til.   

Ellers kan jeg nevne at minnekortet dukker opp på PC-en dersom man kobler den til via kabel, slik at man kan overføre MP3-sangene man ønsker. Det støttes opp til 32GB minnekort og når jeg prøvde med 64GB, så latet telefon som om den ikke så det, siden den har fått pent beskjed om at 32GB er maks😊 32GB var tross alt uhorvelige mye på tidlig 2000-tallet. 

Menyene er enkle, men overraskende raske i bruk. Vi savner riktignok norsk-språk. Jeg tar meg fort i at jeg ikke kan synkronisere mail og kontaktene mine. Her må jeg legge inn en og en kontakt og velge om de skal lagres på telefon eller i Sim-kortet. Akkurat slik det var på originalen. Mailen må jeg vente med å sjekke til jeg bruker en moderne enhet eller Mac-en. Kalenderen kan huske noen oppføringer, men her er det altså ingen synkronisering. 

Har man lyst til å sjekke sosiale medier fordi man kjeder seg et øyeblikk, så har man utrolig nok Opera-mini browser og en snarvei til Facebook, men opplevelsen er så dårlig at det er best for blodtrykket å ikke bruke den. Men, hva skal man vel med sosiale medier når man har spillet Snake? Den gode gamle traveren som var den ultimate underholdningen på farten når originalutgaven herjet, er på plass i ny drakt og fungerer helt greit. Skulle ønske det var en retro-innstilling som lignet helt på den originale utgaven, men men.   

Så setter jeg meg ned og tenker etter mens jeg skriver denne testen og klager over alt den ikke kan, hva skal jeg egentlig med det hvis jeg velger å bruke en Nokia 8210 4G? Jeg har flere ganger siden vi mottok telefonen tatt med meg bare den med tvilling-Sim og det har faktisk vært litt deilig å være bortimot offline for en periode. Ingen masing og piping som prøver å få min oppmerksomhet. Kun en tekstmelding og telefonsamtale innimellom og her kommer gamle kunster med å kunne skrive med T9 godt i bruk 😊 Man var jo en racer på å skrive SMS på slike tastatur for 20 år siden. 

Kamera 

Bare for å ha nevnt det, så er kamera nærmest en gimmick og ikke brukende til noe annet en nødsituasjoner i godt dagslys. Akkurat her synes jeg Nokia kunne kostet på seg i det minste 2MP istedenfor 0.3MP slik at man faktisk kunne ha tatt noen bilder med mobilen som var brukende til noe.
Ser vi på bildene under er bare tragikomisk hvor dårlige de blir. Dette er da i godt lys. 

Bluetooth 

Jada, du leste riktig. Bluetooth er på plass og det i versjon 5.0. Paring med Sennheiser CX gikk som en lek og man kan i det minste høre på MP3-samlingen med moderne utstyr. Det hjelper faktisk litt 😊  

God batteritid

Nokia lover en samtaletid på opptil 6 timer kontinuerlig i 4G og hele 27 dager med standby når telefonen er koblet til 4G nettverk. . Om det stemmer vet jeg ikke siden vi ikke har hatt den så lenge, men at den er lang er det ingen tvil om. Jeg ladet telefonen og har brukt den sporadisk når jeg går ut og ellers når jeg er inne. Etter 1 uke og flere SMS og telefonsamtaler senere hadde jeg fortsatt godt med strøm igjen ifølge indikatoren i toppen. Så at batterititiden er god er det ikke noe å lure på. Batteriet er også utskiftbart for den som lurer på det.

Oppladning går ikke så fort og med sine 2,75Watt, så tar det litt tid å lade opp batteriet på 1450mAh. Men hva gjør vel det, dette blir neppe primærtelefon for så alt for mange uansett, så om den ligger og lader en 2-3 timer gjør det ikke noe slik jeg ser det.  

Konklusjon

Så for å summere tankene litt da, rundt Nokia 8210 4G: hvem er denne telefonen for? Vel jeg tror hovedvekten av de som kommer til å kjøpe den er oss som opplevde den originale i 1999 og elsket den. Det er da morsomt å kunne mimre litt og med tvilling-Sim kan man faktisk ta fri fra hverdagens digitale mas og kjas og kun kose seg med musikk via kablede hodetelefoner eller via Bluetooth. Ikke er den dyr heller.
Det kan også være en glimrende telefon og ha som reservetelefon og til og med kanskje ha en liggende ei bilen tilfelle, rottefelle.

Den kan også være et godt alternativ til Doro sine modeller for de som kun ønsker en enkel telefon. Den er svært enkel i bruk, men tastene i sølv vil kanskje gjøre det noe mer vrient å se for de eldre enn en Doro med svarte taster og hvit skrift.

Vi lurer litt på hvordan Nokia økonomisk kan forsvare å stadig gjenopplive gamle klassikere med så beskjeden hardware. 8210 har tross alt 4G, men flere av de andre har faktisk bare 2G, som jo forsvinner om noen få år.
Så hvis vi skal ønske oss noe Nokia, noe jeg faktisk tror flere hadde vært villig til å betale litt for, er retrotelefoner med litt flere av de moderne innretningene på plass.

  • Bedre kamera 
  • e-mail app 
  • Noe høyere oppløst skjerm 
  • 4G minimum 
  • Wi-Fi 
  • Mulighet for bankid-app 
  • Mulighet for Whats-up, Telegram eller Facebook Messenger som rene apper med push-varsling.  

Da hadde man faktisk klart seg en god stund med en slik telefon, uten å være redd for å miste for mange av henvendelsene man får, samtidig som man hadde hatt en ukes batteri, ok kamera og kunne betalt i banken.
Personlig smiler jeg hver gang jeg kikker ned på 8210 4G og tankene flyr ofte 22 år bakover tid da jeg var stolt som en hane over den originale 8210.
Vi ønsker at dere fortsetter med denne serien og når jeg tar en titt i samlingen min og minnes disse skjønnhetene håper jeg at neste ut er Nokia 8850 eller 8800 og at de vil gjenoppstå i metall slik de originale og litt bedre hardware og følelse av kvalitet enn det vi har sett til nå.

Bilde: ITproX

Lykke til Nokia, vi venter i spenning på nestemann.

I mellomtiden skal jeg sjekke om jeg har fått en SMS jeg, mens jeg tar en runde Snake 😊

ITproX.no legges ned

ITproX.no legges ned

Etter snart 22 år i drift, legges nettstedet ITproX.no ned. Vi ser tilbake på en fantastisk tid og takker våre trofaste lesere, bidragsytere og samarbeidspartnere.

Test: Philips 27E1N5600HE

Test: Philips 27E1N5600HE

5000-serien fra Philips Monitors ønsker to nye produkter velkommen: 27E1N5600HE – 27″ (68,6 cm) og 24E1N5300HE – 24 (23,8″ / 60,5 cm diag.). Introduksjon Det er dags for å sette storebror på pulten for en skikkelig...

Test: Phillips 24E1N5300HE

Test: Phillips 24E1N5300HE

Introduksjon Phillips har nylig lansert to skjermer i deres 5000 serie. Det er en 24 tommers og en 27 tommers skjerm som innehar alle de viktigste funksjoner en ønsker deg av en kontor-skjerm i...

Test: Philips 243s1

Test: Philips 243s1

Nederlandske Philips har i en årrekke gitt oss mye forbrukerelektronikk og har en stor portefølje av skjermer og tv-er. Det begynner å bli ganske lenge siden de først lanserte sin ekte flatskjerm-tv tilbake i...